24.08.2014 14:22

Nijland schiet PEC Zwolle naar drie punten

Ryan Thomas (r.) bejubelt de maker van de 2-1, Stef Nijland (l.). (24-08-2014)

Vitesse heeft zichzelf een slechte dienst bewezen. Lange tijd hadden de Arnhemmers een voorsprong en een overwicht in handen, maar in de slotfase vocht PEC Zwolle zich naar een 2-1 overwinning.

Vitesse had een licht overwicht in de eerste helft. Er werd tijdens het eerste bedrijf echter in een te laag tempo gespeeld, waardoor er weinig uitgespeelde kansen werden gecreëerd. De Arnhemmers hadden het meeste balbezit, daardoor kwam de thuisploeg maar mondjesmaat aan aanvallen toe. Vitesse kwam dan ook na 24 minuten spelen, enigszins gelukkig, op voorsprong. Doelman Diederik Boer was kansloos nadat een poging van Davy Pröpper onderweg werd aangeraakt: 0-1.

Twee minuten later had Kelvin Leerdam de voorsprong moeten verdubbelen. Valeri Qazaishvili bracht de middenvelder in stelling. Leerdam probeerde de bal met links in de korte hoek te schieten, maar gleed tijdens zijn poging onderuit. Beide ploegen kregen in de slotfase van de eerste helft nog wel een paar kleine mogelijkheden, maar onder meer Joost Broerse en Qazaishvili kwamen niet tot scoren.

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd. Vitesse had een licht overwicht en leek de wedstrijd onder controle te hebben. Na ruim een uur spelen kwam daar verandering in. De thuisploeg mocht een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied. Maikel van der Werff schoot richting doel, maar omdat Guram Kashia de bal van richting veranderde was doelman Eloy Room kansloos: 1-1.

Vlak na de gelijkmaker van PEC kreeg Jesper Drost op aangeven van Jody Lukoki een grote kopkans. De middenvelder had alle tijd en ruimte, maar kopte naast. In de slotfase nam PEC Zwolle het initiatief over van Vitesse en kreeg de thuisploeg een aantal grote kansen. Wederom Drost en invaller Stef Nijland verzuimden te scoren, maar laatstgenoemde was in de 88e minuut toch beslissend. Op aangeven van Lukoki schoot hij de bal in het dak van het doel: 2-1.

PEC is voorlopig koploper in de Eredivisie met negen punten uit drie wedstrijden. Vitesse blijft op één punt staan en is terug te vinden op plek zestien. De Zwollenaren spelen donderdag in Praag tegen Sparta Praha en moeten volgende week zondag op bezoek bij NAC Breda. Vitesse speelt volgende week een uitwedstrijd in Eindhoven tegen PSV.

Door: Jurre Hermans