SC Cambuur Zondag, 9. November 2014
12:30 uur
AFC Ajax
2:4
1 : 0 Torinfos in de Ticker Sebastian Steblecki 2. / Schot met rechts  (Furdjel Narsingh)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 19. / Schot met links  (Nicolai Boilesen)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 23. / Schot met rechts  (Lasse Schöne)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 60. / Schot met links  (Anwar El Ghazi)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Anwar El Ghazi 78. / Schot met links  (Kolbeinn Sigþórsson)
2 : 4 Torinfos in de Ticker Bartholomew Ogbeche 90. / Penalty

90'
Vlak voor tijd komt SC Cambuur terug tot 2-4, maar daarvoor was Ajax al uitgelopen naar een verschil van drie doelpunten. Milik scoorde zijn tweede treffer van de middag en El Ghazi maakte er met wat geluk 1-4 van. De penalty die SC Cambuur kreeg kwam veel te laat, maar Ogbeche scoorde wel: 2-4.
90'
90'
Doelpunt voor SC Cambuur, 2:4 door Bartholomew Ogbeche
Weer houdt Cillessen geen penalty tegen! Ogbeche schiet raak, maar de wedstrijd is al bijna afgelopen.
90'
Nog een penalty voor SC Cambuur! Hemmen wordt vastgehouden door Moisander.
90'
Door de blessure van de scheidsrechter bedraagt de extra tijd vier minuten.
88'
Het eerste werk van Makkelie als vierde official: De wissel van Niki Zimling aankondigen. Hij vervangt Klaassen.
87'
Wissel in bij AFC Ajax -> Niki Zimling
87'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
86'
Dit is ook mijn eerste keer dat een scheidsrechter vervangen moet worden. Makkelie laat zich vervangen door vierde official Boot.
85'
De scheidsrechter struint over het veld en kan niet meer aanzetten tot een sprint. Toch laat Makkelie doorspelen. Een minuutje later fluit hij toch af om zich te laten vervangen.
84'
Scheidsrechter, dat is toch een kaart!? Oh.. wacht Danny Makkelie verstapt zich op de rand van de zestien en moet erbij gaan zitten.
81'
Het verzet van SC Cambuur is nu wel gebroken. De ploeg zal de schade willen beperken in de laatste tien minuten.
78'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:4 door Anwar El Ghazi
Dit is wel heel zuur voor SC Cambuur! De ploeg zet alles op alles om een doelpunt te forceren, maar krijgt uit een tegenaanval een lullige treffer tegen. El Ghazi probeert het met links van twintig meter afstand en via de blokkende Vytas eindigt de bal over Nienhuis heen in het net: 1-4.
77'
SC Cambuur bijt in het laatste kwartier toch nog even van zich af. Het publiek gaat er nog eens goed achterstaan en de persoonlijke duels worden gewonnen op het middenveld. Kan het nog voor de thuisploeg?
75'
Wissel in bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
75'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
74'
Ogbeche vindt bijna de linkerhoek! Etiënne Reijnen komt mee naar voren en zet voor richting de penaltystip. De spits komt voor zijn man en knikt, maar Cillessen ziet de bal naast gaan.
74'
Milik is succesvol met zijn basisplaats, maar Kolbeinn Sigþórsson krijgt toch nog speeltijd. De IJslander krijgt op dit moment instructies van Frank de Boer.
71'
Wissel in bij SC Cambuur -> Calvin Mac-Intosch
71'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Wout Droste
70'
SC Cambuur heeft wat meer balbezit in deze fase. Met vier aanvallers op het veld probeert de thuisploeg het de verdediging van Ajax moeilijk te maken.
66'
SC Cambuur moet nu oppassen dat het door alle aanvallende intenties niet teveel ruimte weggeeft achterin. Ajax heeft nog wel honger naar meer doelpunten in de Eredivisie.
63'
Daar is dan Riedewald. De jonge middenvelder vervangt Andersen na ruim een uur spelen. Naar alle waarschijnlijkheid neemt Thulani Serero de plek van Andersen als linkermiddenvelder in, terwijl Riedewald dan naar de positie van controlerende middenvelder schuift.
63'
Wissel in bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
63'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
60'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:3 door Arkadiusz Milik
Het pakt heel anders uit voor SC Cambuur! Ajax combineert door de verdediging van de thuisploeg heen en als El Ghazi in alle ruimte mag voorzetten op rechts en de vrijstaande Milik bij de tweede paal vindt, staat het 1-3.
59'
SC Cambuur brengt weer een spits in het veld. Na Barto mag nu Michiel Hemmen zijn opwachting maken. Doelpuntenmaker Steblecki verlaat het veld na een klein uur spelen.
59'
Wissel in bij SC Cambuur -> Michiel Hemmen
59'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Sebastian Steblecki
58'
Weer even een uitbarsting van kwaliteit! El Ghazi wordt aangespeeld op twintig meter van het doel en als hij met een schijnbeweging Bijker opzij zet, kan de aanvaller uithalen. Hij zoekt de linkerhoek met een bekeken poging, maar Nienhuis kijkt de bal naast.
55'
Een vuurpijl van Vytautas Andriuškevičius. De linksback met de mooiste achternaam in de Eredivisie wil voorzetten, maar raakt de bal niet lekker, waardoor deze over de achterlijn verdwijnt.
54'
Inmiddels is Jaïro Riedewald aan de warming-up begonnen bij de uitploeg. Dit kan betekenen dat Ajax in de verdediging of op het middenveld wil wisselen.
52'
Kansjes over en weer aan het begin van de tweede helft. SC Cambuur wordt gevaarlijk via corners, Ajax via snel combinatiewerk.
48'
Veltman moet meteen vol gaan om de invaller te stoppen! Een lage voorzet van Narsingh wordt door Barto bijna op waarde geschat, maar met een uiterste krachtsinspanning komt Veltman voor de spits bij de bal.
47'
We zijn weer begonnen met SC Cambuur - Ajax. De thuisploeg heeft aanvallend gewisseld, door middenvelder Mohamed El Makrini in de kleedkamer te houden en aanvaller Martijn Barto te brengen.
46'
46'
Wissel in bij SC Cambuur -> Martijn Barto
46'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Mohamed El Makrini
45'
Ajax heeft na een vroege achterstand de rug gerecht. Klaassen en Milik maakten een 1-0 achterstand ongedaan, die na een foutenfestijn bij Ajax al in de tweede minuut tot stand kwam. Steblecki kon in het lege doel schieten na foute passes van Cillessen en Van Rhijn. Milik mocht in de negentiende minuut af op Nienhuis en bleef kalm, terwijl Klaassen na een mooie aanval op links werd vrijgespeeld. De nummer tien bleef kalm en schoof de 1-2 binnen.
45'
45'
Huh, nog de lat!? Een voorzet vanaf links gaat via het been van Van Rhijn omhoog en Cillessen ziet de bal heel lullig op de lat vallen. Ajax ontsnapt vlak voor rust.
45'
Twee minuten blessuretijd worden er bijgetrokken.
42'
Gele kaart voor Bartholomew Ogbeche (SC Cambuur)
Nou, een overdreven tackle van Ogbeche, die van achteren de enkels van Veltman onder hem weg zaagt. Een terechte gele kaart voor de spits van SC Cambuur.
39'
Er gebeurt nu wat minder op het veld in Leeuwarden. SC Cambuur en Ajax wisselen balbezit af, maar komen niet tot kansen.
36'
Ogbeche blijkt meerdere malen een hinderlijke factor voor Veltman en Moisander. De spits van SC Cambuur wint kopduels en stoort beide verdedigers in de opbouw.
33'
Dat hoort ook bij het werk van een keeper! Lucas Bijker probeert na een afgeslagen corner hard uit te halen, maar zijn inzet wordt gekraakt. Cillessen is alert als de bal over de achterlijn dreigt te stuiteren en met een goede reflex voorkomt hij een corner.
32'
Ajax begint de controle over de wedstrijd definitief in handen te nemen, maar de werklust van SC Cambuur maakt de ploeg tot een hele gevaarlijke sparringpartner.
29'
Steblecki speelt voorlopig een hele goede wedstrijd. De aanvaller maakt zich aanspeelbaar, toont lef en heeft natuurlijk al gescoord in dit duel. Een mooie aanwinst voor de Eredivisie vooralsnog.
27'
Anwar El Ghazi, wat een solo! De rechtsbuiten van Ajax komt op karakter langs vier/vijf man van SC Cambuur, maar zijn schot met rechts eindigt over de kruising van Nienhuis.
25'
Hahaha, het blijft altijd heerlijk met Frank de Boer langs de lijn. De voetballer van weleer heeft vaak te maken met het feit dat hij spelsituaties vijf minuten eerder ziet dan de spelers op het veld en spreekt Schöne dan ook toe: "Lasse! Je ziet het toch aankomen!?"
23'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Davy Klaassen
SC Cambuur geeft het in vier minuten volledig weg! Schöne combineert met Milik en komt uit in het midden van de zestien. Hij verlegt het spel naar links, waar Davy Klaassen volledig vrijstaat. De blonde middenvelder blijft kalm en schuift de 1-2 tegen het touw.
22'
Het was de eerste echte kans van Ajax en de vervanger van Kolbeinn Sigþórsson scoort meteen. De Pool solliciteert openlijk naar een vaste basisplaats onder Frank de Boer.
19'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Arkadiusz Milik
Uit het niets is het raak voor Ajax en het is weer een Pool die scoort! Nicolai Boilesen werkt de bal op goed geluk naar voren en Arkadiusz Milik wordt volledig vrijgelaten. De spits kan af op Nienhuis en rondt heel beheerst af in de linkerhoek: 1-1.
18'
Albert Rusnák schiet de bal slim onder de muur door, maar de inzet mist kracht om het Cillessen moeilijk te maken. De goalie ziet de bal laat, maar kan wel klemmen,
17'
Vrije trap voor SC Cambuur op een gevaarlijke plek! Veltman duwt Ogbeche in de rug en op de rand van de zestien mag de thuisploeg aanleggen.
16'
Vrij ongevaarlijke hoekschop, maar Joël Veltman maakt er wat van. Lasse Schöne legt de bal ver bij de tweede paal, maar de mandekker neemt aan op de borst en haalt uit met rechts. Vanuit een moeilijke positie, waardoor de inzet niet tussen de palen belandt.
15'
Nu kan Ajax voor het eerst gevaarlijk worden. Een voorzet van Van Rhijn wordt geblokt, maar dit resulteert in een corner voor de Amsterdammers.
14'
Het balverlies aan de kant van Ajax komt te vaak voor. Van Rhijn en Andersen zijn hier vooral de daders van en SC Cambuur vindt het heerlijk. Zij spelen voorlopig op de counter.
11'
Bartholomew Ogbeche! Andersen lijdt balverlies op het middenveld en dan gaat het snel bij SC Cambuur. De spits wordt aangespeeld, haalt uit vanaf de rand van de zestien met links, maar Cillessen weet er net zijn hand tegen te krijgen.
10'
Na tien minuten heeft Ajax nog geen poging kunnen ondernemen op Leonard Nienhuis. Lucas Andersen probeerde het na een afgeslagen vrije trap, maar zijn schot op de rand van de zestien werd geblokt.
7'
Zo moet Ajax meteen aan de bak in Friesland. De ploeg wil druk houden op PSV, dat later op deze zondagmiddag nog aan de bak moet en op dit moment een voorsprong van vier punten heeft op de Amsterdammers.
4'
Cillessen kwam bij het tegendoelpunt overigens hard in aanraking met Niklas Moisander en stond niet meteen op. De goalie lijkt wel verder te kunnen, maar de blessure van de goalie kwam op een ongelegen moment voor Ajax.
2'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:0 door Sebastian Steblecki
Het is al raak voor de thuisploeg! Ricardo van Rhijn gaat in de fout met een bal door het midden en als Jasper Cillessen vervolgens niet goed wegwerkt, is het doel leeg. Furdjel Narsingh blijft kalm, geeft de bal voor op Sebastian Steblecki, die de bal kalm in het lege doel schuift.
1'
De aftrap is verricht en dus kunnen we beginnen met SC Cambuur - Ajax. Veel plezier bij deze wedstrijd!
1'
De voetbalzondag begint met een wedstrijd tussen SC Cambuur en Ajax. Beide ploegen presteren goed in de Eredivisie, met een tweede plaats voor de ploeg uit Amsterdam en een zevende plek voor SC Cambuur. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van dit duel.

Thuis in Leeuwarden

Op het kunstgras in het Cambuur Stadion doet de ploeg uit Friesland het altijd goed. Twee weken geleden werd er nipt verloren van Feyenoord (0-1), maar daarvoor kon SC Cambuur goede cijfers overleggen. Zo werd er gewonnen van ADO Den Haag, FC Groningen en FC Dordrecht en wist FC Twente slechts met één punt weg te lopen (1-1). Toch zijn er ook zorgen voor SC Cambuur, want in de laatste drie wedstrijden werd er niet gewonnen. Twee gelijke spelen (tegen sc Heerenveen en Willem II) en de nederlaag tegen Feyenoord leverden SC Cambuur slechts twee punten op.

Jacht op de koploper

Voor Ajax geldt er sinds kort een nieuw doel. De Amsterdammers wilden graag overwinteren in de Champions League, maar in een moeilijke groep met Paris Saint-Germain en FC Barcelona gingen de tickets voor de volgende ronde naar de kampioenenploegen. Hierdoor kan Ajax zich focussen op de Eredivisie, alhoewel een plek in de Europa League ook nog tot de opties behoord. In de competitie moet het wederom achter PSV aan. De Eindhovenaren verkeren in uitstekende vorm en hebben een voorsprong van vier punten op Ajax.

Om 12.30 gaat het balletje rollen in Leeuwarden. SC Cambuur wil wel weer eens drie punten pakken, terwijl voor Ajax er gewoon gewonnen moet worden na een Europees avondje voetbal.