12.11.2014 13:30

Foto van de Week: Scheids, wisselen!

Scheidsrechter Danny Makkelie vraagt om een wissel tijdens het competitieduel SC Cambuur - Ajax. Voetbal.com Foto van de Week. (09-11-2014)

Scheids! Wisselen! Oh, wacht.. Vandaag ben ik zelf de leidsman, moet Danny Makkelie gedacht hebben tijdens het competitieduel SC Cambuur tegen Ajax. De ongelukkige arbiter maakte de negentig minuten niet vol.

De wedstrijd

Zondag 9 november klokslag 12:30 floot Makkelie om de wedstrijd Cambuur – Ajax van start te laten gaan. Een mooie zonnige dag. Geen wolkje aan de lucht en een enigszins aangenaam temperatuurtje. Wat kan er mis gaan? De wedstrijd was bovendien enerverend. Cambuur kwam al vroeg op voorsprong dankzij een doelpunt van Sebastian Steblecki. Ajax had het moeilijk, maar na twee snelle treffers van Arkadiusz Milik en Davy Klaassen was het verzet van Cambuur gebroken. Na 78 minuten stond het 4-1 voor de Amsterdammers. Nog een klein kwartiertje te gaan en dan kan ik lekker naar huis, dacht Makkelie. Maar dat viel tegen. Ongeveer vijf minuten voor tijd verstapte de leidsman zich. De scheidsrechter liet zich even behandelen en probeerde de slotminuten door te komen, maar het ging echt niet meer. Wisselen!

Boot

Edwin Boot moest Makkelie vervangen en dat betekende voor Boot zijn debuut in de Eredivisie. De arbiter had al wel de nodige ervaring in de Jupiler League opgedaan, maar in de Eredivisie moet hij het doen met een rol als vierde man. Eindelijk, dacht Boot. Mijn kans om te laten zien dat ik een potentiële toparbiter ben! Het arbitrale kwartet trok er vier minuten blessuretijd bij en Boot zag een mogelijkheid om Cambuur een strafschop te geven. Een speler van Cambuur werd eventjes licht aan zijn shirt getrokken door Niklas Moisander. Penalty! Bartholomew Ogbeche schoot raak, maar Cambuur verloor met 4-2.

En nu?

De KNVB zal Boot in de Jupiler League laten fluiten, want achteraf was er veel discussie over de gegeven strafschop. De Nederlandse voetbalbond kan voorlopig geen beroep doen op Makkelie. De scheidsrechter heeft een meniscusblessure opgelopen en is inmiddels geopereerd aan het kwetsuur. Op 21 oktober debuteerde hij in de Champions League. Hij floot het duel Chelsea – NK Maribor. De komende tijd zal hij daarentegen weinig kunnen doen. Het is nog maar de vraag of Makkelie zijn dagelijks beroep kan uitoefenen. Hij is namelijk hoofdagent binnen de eenheid Rotterdam. Misschien dat parkeerboetes uitschrijven wél kan. Gebaseerd op onze statistieken is hij namelijk ontzettend goed in mensen op de bon zetten. Vorig seizoen gaf hij in 23 competitiewedstrijden 84 keer geel. Nu staat hij na acht wedstrijden al op 39 gele prenten. Het is dus nog maar de vraag of de spelers in de Eredivisie ‘oom agent’ Makkelie gaan missen.

Door: Jurre Hermans