18:30 uur
PEC Zwolle
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 5. / Kopbal  (Jarchinio Antonia)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Lorenzo Burnet 35. / Schot met links  (Jesper Drost)

90'
In de tweede helft probeerde PEC het wel, maar lukte het allemaal niet echt. Pas in de slotfase kwam het wat saaie duel los. Van Polen kopte op de lat, Thomas in kansrijke positie naast en Antonia en Linssen misten gigantische kansen op de 3-0. Al met al kon PEC geen vuist maken tegen FC Groningen dat ook na rust eenvoudig overeind bleef zonder zelf geweldig te voetballen.
90'
Afgelopen in Groningen! De zege van de thuisploeg kwam eigenlijk nauwelijks meer in gevaar en liet na de voorsprong uit te breiden.
90'
90'
Ook Thomas krijgt de bal in kansrijke positie niet in het doel. Zijn kopbal gaat naast.
90'
Nog een enorme kans voor Linssen. Van dichtbij schiet hij de bal echter naast waar het makkelijker leek om te scoren.
89'
Bouy neemt de vrije trap na de overtreding van Drost. Van grote afstand jaagt hij het leder huizenhoog over.
89'
Gele kaart voor Jesper Drost (FC Groningen)
Drost houdt Becker vast, voorkomt zo een Zwolse aanval en krijgt een logische gele prent.
87'
Dat ziet er knullig uit zeg! Antonia heeft alle tijd en ruimte om oog in oog met Begois de derde Groningse treffer op het scorebord te zetten, maar hij struikelt over zijn eigen voeten: kans verkeken.
84'
Van Polen raakt de lat! Wat was PEC daar dicht bij de aansluitingstreffer zeg! Uit een prima voorzet van Thomas kopt Van Polen op fraaie wijze in. De aanvoerder van PEC heeft echter pech want zijn kopbal eindigt achter de kansloze Padt op het aluminium.
82'
Van Polen probeert het eens van afstand. Zijn schot mist echter kracht en kan vrij eenvoudig worden gepakt door Padt.
80'
Gele kaart voor Ryan Thomas (PEC Zwolle)
Thomas zorgt ervoor dat Antonia de doorgang wordt belet en krijgt daarvoor terecht geel.
77'
Jans is door het inbrengen van Menig door zijn wissels heen en dat betekent dat we Veldwijk vanavond niet in actie gaan zien. Dat moet toch een flinke teleurstelling zijn voor de topscorer van PEC.
77'
Wissel in bij FC Groningen -> Abel Tamata
77'
Wissel uit bij FC Groningen -> Lorenzo Burnet
76'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Queensy Menig
76'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Wout Brama
74'
Daar is weer eens een kans! Brama krijgt op de rand van de zestien de bal laag aangespeeld. Hij draait om zijn as en haalt verrassend laag uit. Padt moet gestrekt naar de hoek, maar kan redden.
72'
Wissel in bij FC Groningen -> Bryan Linssen
72'
Wissel uit bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
71'
De tijd begint te dringen voor PEC. Als de bezoekers hier vanavond nog minimaal een punt willen behalen, zal PEC nu toch snel de aansluitingstreffer moeten gaan maken.
67'
Marinus, net hersteld van een blessure, lijkt zichzelf te blesseren en moet even aan de zijlijn behandeld worden. Hij lijkt, gelukkig voor PEC, verder te kunnen.
65'
Bouy vindt bijna Nijland, maar Padt voorkomt dat de spits van PEC aan de bal kan komen. Nijland raakt Padt in een poging de bal te raken, maar Manschot vindt het geen overtreding en dus is het een hoekschop voor de bezoekers. De lage corner levert voor PEC niets op.
64'
Wissel in bij FC Groningen -> Desevio Payne
64'
Wissel uit bij FC Groningen -> Hedwiges Maduro
60'
Er ligt veel ruimte in de Zwolse verdediging. Rusnák heeft genoeg afspeelmogelijkheden, maar besluit het van grote afstand zelf te proberen. Dat had hij beter niet kunnen doen want zijn poging zeilt ver naast.
57'
Vorig seizoen behaalde PEC de enige overwinning op het hoogste niveau in Groningen (0-1). De gevierde man in Zwolle was Tomáš Necid. De inmiddels uit Overijssel vertrokken Tsjechische spits bezorgde PEC een kwartier voor tijd met zijn doelpunt de zege. Een zege lijkt op dit moment echter ver weg voor de Zwollenaren.
53'
Groningen ontsnapt! Brama speelt Marinus aan die plots opduikt voor Padt. Tussen twee verdedigers in schiet Marinus de bal tegen de goed uitgekomen Padt aan. De rebound wordt door Becker in het zijnet geschoten. Dat was een prima mogelijk voor PEC op de aansluitingstreffer!
48'
Na een afgeslagen PEC-aanval belandt de bal voor de voeten van Van Hintum. Vanaf een kleine twintig meter afstand haalt de Zwolse verdediger ineens uit en dat doet hij zeker niet onaardig! Zijn schot zeilt maar rakelings over de kruising.
46'
De bal rolt weer in de Euroborg als de bezoekers hebben afgetrapt! Kan PEC nog wat van deze wedstrijd maken of houdt Groningen de voorsprong eenvoudig vast? Jans probeert het in ieder geval, want hij voerde in de rust twee wissels door.
46'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Sheraldo Becker
46'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
46'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Wouter Marinus
46'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Abdel Malek El Hasnaoui
46'
45'
Rust in Groningen en de thuisploeg gaat met een comfortabele 2-0 voorsprong rusten. PEC had veel de bal, maar creëerde nauwelijks iets. Ook voor Groningen waren de kansen schaars, maar de ploeg was wel effectief. Het elftal kreeg drie grote kansen, waarvan het er twee benutte. Vlak voor rust liet De Leeuw na om zijn tweede van de avond te maken en dus is er nog hoop voor PEC. Er is tenslotte nog een helft voetbal te gaan!
45'
44'
Wat een kans voor De Leeuw zeg! De spits van Groningen kan na een foute bal van El Hasnaoui alleen op Begois af. Oog in oog met de Zwolse doelman krijgt De Leeuw het leder echter niet in de goal. Prima redding met de voet van Begois zeg!
43'
Van Polen zal opgelucht adem halen. Zijn terugspeelbal op doelman Begois is veel te kort en kan bijna onderschept worden door De Leeuw. Het is dat de Zwolse goalie oplet en onderschept, maar anders had deze wedstrijd al voor rust beslist kunnen zijn.
42'
Eindelijk moet Padt weer eens echt in actie komen. Nijland stoomt alleen op richting de Groningse goal en haalt venijnig uit. Padt stompt de inzet van Nijland uit zijn doel.
39'
PEC komt maar niet tot een goed uitgespeelde mogelijkheid in de Euroborg. Jans zal toch wat moeten proberen om hier nog minimaal een punt uit dit duel te slepen. Genoeg mogelijkheden met Veldwijk, Marinus en Becker nog op de bank in ieder geval!
35'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:0 door Lorenzo Burnet
Groningen krijgt nauwelijks kansen, maar staat wel op 2-0! Na een prima combinatie tussen Drost en Burnet duikt de laatste plotseling op in het Zwolse strafschopgebied. Vanuit een moeilijke hoek schiet hij de bal fraai in de lange hoek. De thuisploeg toont hier zich uiterst effectief zeg.
34'
Het is tot dusver allemaal vrij saai wat er hier vanavond in Groningen gebeurt. Het spel van beide ploegen is prima, maar mogelijkheden worden er niet of nauwelijks gecreëerd.
30'
Na een prima combinatie kan Kappelhof voorgeven. Het is dat Van Polen goed oplet, want anders had Groningen daar de voorsprong kunnen verdubbelen. De aanvoerder van PEC kopt de bal over zijn eigen achterlijn. De hoekschop die volgt levert Groningen geen treffer op.
26'
Een flinke overtreding van El Hasnaoui op De Leeuw. De middenvelder van PEC mag niet klagen dat hij voor die tackle geen gele kaart krijgt van scheidsrechter Manschot.
24'
Er gebeurt weinig noemenswaardigs in Groningen. PEC heeft de bal, maar de ploeg weet zich er nauwelijks raad mee. Kansen creëert de ploeg van Jans dan ook niet.
20'
FC Groningen stelt zich afwachtend op en laat PEC het spel maken om dan bij balverlies van de bezoekers er snel uit te komen. Dit spelbeeld levert in deze fase voor beide ploegen weinig kansen op.
16'
Er is een kwartier gespeeld in Groningen en beide teams houden elkaar in evenwicht. Een snelle uitval van de thuisploeg was genoeg voor de Groningse voorsprong. PEC doet echter tot dusver niet onder voor de Groningers.
12'
Na slecht wegwerken van FC Groningen komt de bal voor de voeten van El Hasnaoui. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalt hij uit, maar zijn schot eindigt hoog over de goal van Padt.
10'
In de Eredivisie stonden FC Groningen en PEC in Groningen in het verleden dertien keer eerder tegenover elkaar. Van die dertien ontmoetingen won de thuisploeg er negen. Slechts eenmaal ging PEC er met de overwinning vandoor. Ook nu staat de ploeg dus al vroeg achter in Groningen.
6'
Gele kaart voor Lorenzo Burnet (FC Groningen)
Burnet houdt de vertrokken Ehizibue vast en krijgt daarvoor al vroeg in de wedstrijd een gele kaart.
5'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Michael de Leeuw
Daar is de vroege goal van deze wedstrijd! Antonia wordt de diepte in gestuurd en is veel sneller dan zijn tegenstander. Zijn voorzet vanaf de achterlijn wordt uitstekend hard binnen gekopt door De Leeuw. De twee Zwolse verdedigers staan er bij te kijken zonder in te grijpen. Wat een begin van deze wedstrijd!
4'
Na een slechte pass van Reijnen wordt Nijland de diepte in gestuurd. Padt let goed op en pakt die bal voordat Nijland de bal kan raken.
2'
Met een prima balletje zorgt Nijland voor het eerste gevaar van deze wedstrijd! Zijn lobje op El Hasnaoui is echter net iets te scherp waardoor Padt in kan grijpen.
1'
Het is begonnen in Groningen als de thuisploeg heeft afgetrapt! Laten we hopen op een aantrekkelijk duel tussen deze beide subtoppers!
1'

Goedendag en welkom op deze laatste dag van oktober 2015. In de Eredivisie staat vanavond onder andere FC Groningen tegen PEC Zwolle op het programma en dat is de wedstrijd waarvan ik, Roel Egberts, u live op de hoogte zal gaan houden. Het duel tussen beide subtoppers, dat wordt gespeeld in de Groningse Euroborg, begint om half zeven. Scheidsrechter van dienst is de heer Jeroen Manschot.

FC Groningen
De ploeg uit Groningen kent tot dusver een wisselvallig seizoen. Pas een keer won FC Groningen dit seizoen namelijk twee wedstrijden achter elkaar. De laatste twee wedstrijden in de Eredivisie bleef het elftal van trainer Erwin van de Looi ongeslagen. Thuis werd er met 2-1 gewonnen van Willem II en het uitduel met NEC eindigde in een gelijkspel (1-1). In het bekertoernooi verliep het de Groningers deze week een stuk minder goed. De bekerwinnaar van vorig jaar ging op bezoek bij FC Utrecht en delfde in een spectaculaire wedstrijd het onderspit. Na negentig minuten stond er een 3-3 stand op het scorebord waarna FC Utrecht in verlenging nog tweemaal scoorde: 5-3. Een sprookje zoals het vorige bekerseizoen zit er voor FC Groningen dus dit jaar niet meer in. Van de Looi zei daar zelf over: “De teleurstelling was na afloop groot, zeker omdat we weten hoe mooi het kan zijn om ver te komen in het bekertoernooi. Het is zuur, maar we moeten heel snel door.”

Dus kan de blik in Groningen na de bekeruitschakeling volledig op de competitie en de Europa League. Met PEC treft FC Groningen een directe concurrent. Het gat tussen beide ploegen bedraagt namelijk maar drie punten in het voordeel van de Zwollenaren. Van de Looi over de wedstrijd van vanavond: “Het is voor ons een kans om aan te haken bij PEC Zwolle en het gat op de ranglijst te dichten. Die kans willen we grijpen en daarom is ook deze wedstrijd weer belangrijk voor ons.” Tegen PEC kan Van de Looi niet beschikken over een fitte selectie. Mimoen Mahi, Danny Hoesen en Rasmus Lindgren ontbreken vanwege en blessure. Tom Hiariej is nog niet wedstrijdfit. Hij is herstellende van een enkelblessure. Het meespelen van Hans Hateboer is nog onzeker. Hij kampt met lichte knieklachten.

PEC Zwolle
PEC kende wederom een uitstekende seizoensstart, maar zakt de laatste weken terug op de ranglijst. Dit komt doordat de Zwolse ploeg de laatste twee wedstrijden op pijnlijke wijze verloor. Uit bij Vitesse verloor PEC met maar liefst 5-1 en vorige week ging FC Utrecht er in Zwolle met de drie punten vandoor. Stef Nijland verzuimde zes minuten voor tijd om de 2-1 op het scorebord te zetten (hij miste en penalty) en zag Sébastien Haller in de laatste minuut wel een strafschop benutten en zo de 1-2 maken. In Groningen moet PEC een derde nederlaag op rij zien af te wenden en dan blijkt uit de statistieken dat de Zwollenaren het traditioneel moeilijk hebben in het Hoge Noorden. Want de club uit Overijssel won in de Eredivie slechts eenmaal in Groningen. Dat die overwinning vorig seizoen behaald werd, zal dan wel weer voor enig optimisme zorgen in Zwolle.

In Groningen treft PEC-coach Ron Jans, zelf in het verleden jarenlang trainer van FC Groningen, Jesper Drost met wie hij twee seizoenen samenwerkte bij de Zwolse club. Aanvallende middenvelder Drost maakte afgelopen zomer na vijf seizoenen bij PEC de overstap naar FC Groningen, waar hij nog geen vaste basisplaats heeft weten te veroveren. Net als zijn collega Van de Looi kan ook Jans vanavond niet beschikken over een fitte selectie. Bart Schenkeveld, Mustafa Saymak, Dirk Marcellis en Thanasis Karagounis ontbreken allen in de selectie van PEC vanwege een blessure aan de knie. Ook Rick Dekker, de jonge middenvelder die overkwam van de jeugd van Feyenoord en het dit seizoen zo goed doet, ontbreekt tegen FC Groningen. Hij kampt met een enkelblessure.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.