31.10.2015 20:26

Groningen bezorgt PEC derde nederlaag op rij

FC Groningen heeft zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van PEC Zwolle, dat voor de derde maal op rij verloor. In een weinig spectaculaire wedstrijd vielen de twee Groningse doelpunten al voor rust.

Er waren nog geen vijf minuten gespeeld in Groningen toen de thuisploeg al op voorsprong kwam. Jarchinio Antonia, die weer eens in de basis mocht beginnen, werd diep gestuurd en gaf de bal perfect voor op Michael de Leeuw. Tussen twee Zwolse verdedigers in kopte de spits van FC Groningen de bal hard tegen de touwen. PEC deed in de eerste helft zeker niet onder voor de Groningers, maar de ploeg van trainer Ron Jans had moeite om tot een uitgespeelde aanval te komen. De enige keer dat Groningen-doelman Sergio Padt echt in actie moest komen was op een prima knal van Stef Nijland, die de voorkeur kreeg boven Lars Veldwijk. Al vroeg in de wedstrijd toonde Padt bovendien zijn scherpte toen hij een balletje van Nijland op Abdel Malek El Hasnaoui onderschepte.

Ook FC Groningen kreeg weinig kansen, maar de ploeg toonde zich uiterst effectief. De tweede echte mogelijkheid voor de thuisploeg was namelijk ook raak. Na een prima combinatie tussen Jesper Drost en Lorenzo Burnet dook de laatste plots op in het Zwolse strafschopgebied. Vanuit een moeilijke hoek schoot hij het leder vervolgens knap in de lange hoek. In de laatste minuut voor rust liet De Leeuw na om de wedstrijd al in de eerste helft te beslissen. De spits van Groningen onderschepte een slechte pass van El Hasnaoui, kapte Trent Sainsbury uit en stond oog in oog met PEC-goalie Kevin Begois. Met een uitstekende ingreep  voorkwam Begois vervolgens dat zijn elftal met een 3-0 achterstand ging rusten.

Jans besloot in de rust in te grijpen en bracht Wouter Marinus en Sheraldo Becker voor de tweede helft. Die ingreep bleek geen verkeerde want zij toonden zich direct gevaarlijk. Wout Brama stuurde Marinus diep, maar tussen twee Groningen-verdedigers in schoot hij de bal tegen het lichaam van de goed uitgekomen Padt. Becker schoot de rebound vervolgens in het zijnet. PEC was in de tweede helft vaak de ploeg met de bal. Het creëren van kansen bleek echter ook na de hervatting een moeizame opgave voor de bezoekers.

Ruim een kwartier voor het einde waren de Zwollenaren eindelijk weer eens dreigend. Wout Brama kreeg de bal op de rand van de zestien laag aangespeeld, draaide om zijn as en schoot verrassend laag richting de hoek. Padt moest gestrekt, maar kon redding brengen. In de slotminuten ontsnapte de thuisploeg aan de 2-1 want de kopbal van Bram van Polen eindigde achter de kansloze Padt op de lat.

FC Groningen liet in de tweede helft nagenoeg niets zien en leunde achterover. In de problemen kwam de voorsprong van de thuisploeg nauwelijks en dus werd het een eenvoudige avond voor de Groningers. In de slotfase liet Antonia na om de derde van de avond te maken. Hij had alle tijd en ruimte om oog in oog met Begois te scoren, maar struikelde knullig over zijn eigen voeten. In blessuretijd schoot invaller Bryan Linssen nog naast waar het makkelijker leek om te scoren en kopte Ryan Thomas in kansrijke positie naast. Door de zege dichtte FC Groningen het gat met PEC, dat precies drie punten bedroeg, en nestelde zich in de subtop. Voor PEC betekende de verliespartij de derde nederlaag op rij in de Eredivisie.

Door: Roel Egberts