FC Twente Zaterdag, 12. September 2015
19:45 uur
AFC Ajax
2:2
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Felipe Gutiérrez 20. / Schot met links  (Hakim Ziyech)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 51. / Penalty
2 : 1 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 65. / Schot met links  (Riechedly Bazoer)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 82. / Penalty

90'
Samenvatting tweede helft
FC Twente leek door de 2-0 van Hakim Ziyech op weg naar de eerste competitiezege. Die kwam er niet, omdat Ajax via Viktor Fischer en Nemanja Gudelj veerkracht toonden.

Bedankt voor het volgen van deze wedstrijd en graag tot een volgende keer!
90'
Einde wedstrijd
90'
Het spel golft nog heen en weer. Yaya Sanogo probeert nog een penalty te versieren, maar Pol van Boekel wuift dat weg.
90'
De extra tijd van vier minuten loopt. De ruimtes zijn op het moment groot. FC Twente lijkt genoegen te nemen met een gelijkspel.
87'
Heeft Twente nog energie om alsnog de eerste zege te pakken, of voorkomt Ajax het eerste puntverlies? Tot dusver lijkt het erop dat deze wedstrijd onbeslist eindigt.
85'
Net als Hakim Ziyech heeft Jaïro Riedewald last van zijn hamstring. Daarom gaat hij naar de kant.
84'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
84'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Jaïro Riedewald
83'
Hakim Ziyech is niet helemaal okselfris en wordt naar de kant gehaald.
83'
Wissel in bij FC Twente -> Jari Oosterwijk
83'
Wissel uit bij FC Twente -> Hakim Ziyech
82'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:2 door Nemanja Gudelj
Joël Drommel zit in de goede linkerhoek, maar kan het schot van Nemanja Gudelj niet parreren.
82'
Gele kaart voor Joël Drommel (FC Twente)
Joël Drommel legt Yaya Sanogo op de grond in de zestien meter na een fout van Peet Bijen. Dat kost hem een gele kaart en een strafschop.
81'
PENALTY AJAX!
81'
Daar komt Joël Drommel goed weg. Hij komt uit z'n doel, maar raakt in de verdrukking. De sluitpost is uit z'n doel, maar Ajax weet daar niet van te profiteren.
78'
Frank de Boer brengt een extra spits bij Ajax en offert daarvoor verdediger Nick Viergever op.
78'
Wissel in bij AFC Ajax -> Yaya Sanogo
78'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nick Viergever
77'
Jerson Cabral is snel weg op de linkerflank. Hij geeft de bal strak voor en bereikt bijna invaller Tim Hölscher. De Duitser kan in de zestienmeter net niet aan de bal komen. Er was veel ruimte voor Hölscher.
76'
Ajax blijft aandringen, maar de Tukkers houden de bezoekers tot nu toe van de goal.
74'
De ene aanvaller voor de andere aanvaller komt bij FC Twente. Fris bloed dus voor de Tukkers.
73'
Wissel in bij FC Twente -> Tim Hölscher
73'
Wissel uit bij FC Twente -> Chinedu Ede
72'
Wat scheelt het? Nemanja Gudelj legt een vrije trap vanaf de linkerkant bij de tweede paal neer. Davy Klaassen mist de bal op een haar en daarna gaat het leder maar net naast.
71'
Gele kaart voor Michael Olaitan (FC Twente)
Sinkgraven lijkt weg te zijn, maar wordt vastgehouden door Olaitan.
67'
Dit worden nog interessante minuten in Enschede. Het is de vraag hoe de jonge ploeg van FC Twente het tegendoelpunt verwerkt.
65'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Viktor Fischer
Met een mooi doelpunt komt Ajax terug in de wedstrijd. Riechedly Bazoer legt de bal vanaf rechts met een prachtige crosspass klaar voor Viktor Fischer. De Deen sprint het strafschopgebied binnen en schiet de bal beheerst, vanuit de lucht, binnen.
63'
FC Twente laat het initiatief aan Ajax. Logisch ook, want de Tukkers hebben een comfortabele 2-0 voorsprong. Maar het wil vanavond niet vlotten voor Ajax. Er zal in korte tijd veel moeten veranderen, wil Ajax ongeslagen blijven in de Eredivisie.
61'
Gele kaart voor Kamohelo Mokotjo (FC Twente)
Kamohelo Mokotjo gaat hard door op Nemanja Gudelj. De middenvelder van FC Twente krijg daar een terechte gele kaart voor.
59'
Gele kaart voor Anwar El Ghazi (AFC Ajax)
Pol van Boekel is niet gediend van de wegwerpgebaren van Anwar El Ghazi. Hij wil een vrije trap en krijgt die niet.
56'
Opvallend. Niet spits Yaya Sanogo komt voor collega spits Arkadiusz Milik, maar Viktor Fischer. Dat betekent dat Davy Klaassen in de spits gaat spelen.
56'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
56'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
55'
En nu probeert Nemanja Gudelj het van afstand. Hij schiet de bal hard en laag naar de linkerhoek. De bal scheert langs de paal.
53'
Ajax! De bezoekers zijn heel dicht bij de aansluitingstreffer. Aan de rand van de zestienmeter krult Arkadiusz Milik naar de linkerhoek. Joël Drommel kan de bal niet vastpakken en in de rebound heeft Davy Klaassen een grote kans, maar stuit op Drommel.
51'
Doelpunt voor FC Twente, 2:0 door Hakim Ziyech
Zo. Hakim Ziyech durft. Hij neemt de strafschop en doet dat met een Panenka. Jasper Cillessen ligt al in de rechterhoek en ziet de bal in het doel belanden.
51'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AFC Ajax)
Nemanja Gudelj maakt hands in het strafschopgebied. Het kost hem behalve een strafschop ook een gele kaart.
50'
STRAFSCHOP FC TWENTE!
48'
Arkadiusz Milik komt een paar centimeter te kort om de bal dicht bij het doel binnen te koppen. De voorzet van Daley Sinkgraven vanaf rechts was ook net iets te scherp.
46'
De tweede helft is begonnen. FC Twente en Ajax hebben niet gewisseld, hoewel Ajacied Yaya Sanogo zich in de rust wel uitgebreid opwarmde. Maar voorlopig blijft de onzichtbare Arkadiusz Milik staan.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft
FC Twente leidt met 1-0 door een goed doelpunt van Felipe Gutiérrez. De Tukkers spelen met veel inzet en houden Ajax tot dusver van grote kansen af. De Amsterdammers moeten het te veel van Anwar El Ghazi hebben.

45'
Einde eerste helft
45'
De extra tijd bedraagt één minuut.
44'
Goede poging van Nemanja Gudelj! Van ruim dertig meter neemt de middenvelder van Ajax de vrije trap in een keer. Hij drukt de bal naar de linkerhoek, maar zijn schot gaat naast.
41'
Ajax is in de eerste helft te veel afhankelijk van de bevliegingen van Anwar El Ghazi. De buitenspeler van Ajax probeert het wel, maar het is tot nu toe allemaal weinig succesvol.
38'
Nemanja Gudelj legt een uitdraaiende hoekschop vanaf de rechterkant op het hoofd van Joël Veltman. Hij is even los van Peet Bijen. De Ajax-verdediger komt de bal naar de linkerhoek, maar zijn inzet gaat naast.
37'
Anwar El Ghazi dartelt inmiddels weer over het veld. Hij lijkt erop dat zijn pijn van zojuist geen nare gevolgen heeft voor Ajax.
36'
Dat doet Kenny Tete goed! Hij is Felipe Gutiérrez kwijt, die het strafschopgebied van Ajax inloopt. Tete herstelt zich goed met een risicovolle, maar beheerste tackle op de bal.
33'
Anwar El Ghazi ligt met pijn op de grond na een overtreding van Robbert Schilder. De Ajacied heeft last van zijn linkerknie, de knie waardoor hij af moest zeggen bij Jong Oranje.
32'
FC Twente heeft de zaakjes tot nu toe goed op orde. Ajax heeft wel meer balbezit, maar doet daar in het eerste half uur vrij weinig mee. Dat is ook de verdienste van FC Twente.
29'
Davy Klaassen appelleert in het strafschopgebied voor hands. Scheidsrechter Pol van Boekel wil daar niets van weten en geeft geen strafschop.
27'
Ajax kan tot dusver geen passend antwoord geven op de tegentreffer. Voor de Amsterdammers is dit de eerste tegentreffer in dit Eredivisie-seizoen.
23'
FC Twente krijgt na de goal wel direct een tegenslag te verwerken. Renato Tapia, een van de sterkhouders, moet geblesseerd naar de kant. Bruno Uvini vervangt hem.
22'
Wissel in bij FC Twente -> Bruno Uvini
22'
Wissel uit bij FC Twente -> Renato Tapia
20'
Doelpunt voor FC Twente, 1:0 door Felipe Gutiérrez
Ajax heeft geen antwoord op een ingestudeerde hoekschop van FC Twente. Vanaf de linkerhoek brengt Hakim Ziyech de bal laag het strafschopgebied. Het leder gaat richting de penaltystip en daar gaat Felipe Gutiérrez naar toe. De Chileen kan frank en vrij binnenschieten.
18'
Wat doet Nick Viergever nu? Hij speelt met vuur. Nadat hij kort geleden een gele kaart krijgt voor vasthouden, loopt de verdediger nu Jerson Cabral op de hakken.Ook daar had Pol van Boekel een kaart voor kunnen geven, maar dat doet de arbiter niet.
17'
Gele kaart voor Nick Viergever (AFC Ajax)
En ook Nick Viergever gaat op de bon. De linksback van Ajax verliest de bal aan Felipe Gutiérrez en moet zijn fout herstellen.
16'
Gele kaart voor Chinedu Ede (FC Twente)
Ede gaat hard door op Joël Veltman. Daarbij deelt hij een trap uit op de enkel van de Ajacied: geel.
13'
Hidde Ter Avest wurmt zich op rechts langs Daley Sinkgraven. Zijn voorzet gaat naar de eerste paal, richting Chinedu Ede. Voordat hij aan de bal kan komen voorkomt Ajax een kans.
11'
Ajax schuift wat meer op richting het doel van FC Twente. Behoudens de voorzet van Anwar El Ghazi en het schot van Riechedly Bazoer heeft het Ajax nog niets opgeleverd.
9'
Anwar El Ghazi legt de bal terug op Riechedly Bazoer. Van een meter of twintig haalt de middenvelder uit. Het schot gaat over, maar het scheel niet veel.
7'
Joël Drommel wordt voor de eerste keer aan het werk gezet. Op het middenveld troeft Davy Klaassen Felipe Gutiérrez af. De Ajax-aanvoerder verlegt het spel naar de rechterkant, waar Anwar El Ghazi in balbezit komt. Hij slingert de bal goed voor de goal, maar Drommel is attent en vist de bal uit de lucht.
5'
Michael Olaitan heeft op de rechterkant de bal. Hij dribbelt wat en ziet niet dat Felipe Gutiérrez door het midden helemaal vrij naar het strafschopgebied loopt. Krijgt de Chileen de bal, dan ontstaat er een reusachtige kans voor FC Twente.
4'
Ajax tast FC Twente in de eerste minuten wat af. De thuisploeg zit er een paar keer fel op.
1'
Davy Klaassen en Arkadiusz Milik hebben afgetrapt!
1'
Aanvang wedstrijd
De spelers van FC Twente en Ajax staan op het veld. De wedstrijd staat op het punt van beginnen.
Opstellingen
Zoals verwacht heeft interim-trainer René Hake de basis van FC Twente voor het competitieduel met Ajax flink gewijzigd. Linkervleugelaanvaller Jerson Cabral en de achttienjarige doelman Joël Drommel hebben een basisplaats. Daardoor is Nick Marsman zijn plek onder de lat kwijt. Hake heeft zijn defensie ook aangepast. Giorgios Katsikas is zwaar geblesseerd, en Jeroen van der Lely en Bruno zijn gepasseerd. Tegen Ajax wordt de verdediging gevormd door Hidde ter Avest, Renato Tapia, Peet Bijen en Robbert Schilder. Het middenveld van de Tukkers blijft intact.

Bij Ajax is Dijks afwezig, omdat de Amsterdammers met het Europa League-duel met Celtic op het programma geen risico willen nemen.Op de linksbackpositie is Viergever de vervanger van Dijks. Riedewald die tegen ADO Den Haag, de wedstrijd waarin Dijks uitviel, nog linksback speelde vormt het centrale duo met Joël Veltman.Voorin staat Daley Sinkgraven weer op linkerflank ten koste van Viktor Fischer.
Voorbeschouwing
Welkom bij de liveticker van FC Twente - Ajax. Ik ben Steven Koelma en ik doe vanaf 19.45 uur live verslag van deze wedstrijd, die niet zo lang geleden in de Eredivisie een échte topper was.

Maar tijden zijn veranderd en dat heeft alles te maken met de situatie in Enschede. Vorig seizoen kwam de financiële malaise aan het licht, met alle gevolgen van dien. Voorzitter Joop Munsterman vertrok vroegtijdig, de KNVB bracht zes punten in mindering en sportief gezien viel ook alles als een kaartenhuis in elkaar. Op die voet is FC Twente dit seizoen verder gegaan. De start op bezoek bij FC Groningen (1-1) viel nog mee, maar daarna gingen de Tukkers onderuit tegen ADO Den Haag (1-4), PEC Zwolle (2-1) en Heracles Almelo (2-0).

De nederlaag bij streekgenoot Heracles Almelo deed trainer Alfred Schreuder de das om. Vorig seizoen al riepen de supporters om het vertrek van Schreuder, pas twee weken geleden kregen ze hun zin. Tot dusver heeft de clubleiding nog geen opvolger gevonden en daarom neemt interim-trainer Rene Haké de taken over van Schreuder. Hij gooit het roer meteen om.

Jerson Cabral is meteen gepromoveerd tot basisspeler. De linkervleugelaanvaller behoorde onder Schreuder niet eens tot de wedstrijdselectie. Hake heeft ook meteen een keeperswissel toegepast. Nick Marsman moet onder de lat plaatsmaken voor de achttienjarige Joël Drommel. De interim-trainer heeft eveneens de bezem door de defensie gehaald. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Heracles Almelo zijn Giorgios Katsikas (geblesseerd), Jeroen van der Lely en Bruno Uvini hun plekje kwijt. Tegen Ajax wordt de verdediging gevormd door Hidde ter Avest, Renato Tapia, Peet Bijen en Robbert Schilder.

Ajax
Ajax gaat een drukke periode tegemoet. De Amsterdammers spelen binnen drie weken zes wedstrijden. Na de wedstrijd tegen FC Twente wacht donderdag Celtic in de Europa League. Vervolgens staan uitwedstrijden tegen Excelsior en De Graafschap (KNVB Beker) en Molde FK (Europa League) op het progamma. Tussen de duels met De Graafschap en Molde door komt FC Groningen nog op visite. Trainer Frank de Boer zal dus zuinig zijn op z'n spelers. Daarom neemt hij linksback Mitchell Dijks niet mee naar Enschede. Ajax wil geen risico met hem nemen. Anwar El Ghazi is, nadat hij zich geblesseerd afmeldde bij Jong Oranje, wel inzetbaar.

Benieuwd of El Ghazi speelt en hoe De Boer de afwezigheid van Dijks opvangt? Bekijk dan de opstellingen, hier die ongeveer een uur voor de aftrap bekend zijn.

Graag tot 19.45 uur!
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner