FC Twente Zaterdag, 12. Maart 2016
18:30 uur
PEC Zwolle
2:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Kingsley Ehizibue 28. / Schot met rechts  (Dirk Marcellis)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 47. / Schot met links  (Chinedu Ede)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Jerson Cabral 55. / Schot met links  (Hakim Ziyech)

90'

FC Twente heeft na rust op knappe wijze de 0-1 achterstand omgebogen naar een 2-1 overwinning. Hakim Ziyech en Jerson Cabral scoorden op fraaie wijze. PEC Zwolle was na rust niet bij machte om gevaar voor het doel van Nick Marsman te stichten.
90'
90'
Een knal van afstand van Kingsley Ehizibue levert PEC Zwolle niets op. Het is een wanhoopspoging, want PEC Zwolle keert hoogstwaarschijnlijk met nul punten huiswaarts.
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten.
87'
Het lijkt erop dat het PEC Zwolle niet gaat lukken om op gelijke hoogte te komen. De Zwollenaren stichten nauwelijks gevaar.
84'
Goede kans voor PEC Zwolle! Daar krijgt FC Twente bijna het deksel op de neus. Een voorzet draait goed in en gaat via het hoofd van Kingsley Ehizibue net over.
83'
Dat moet de beslissing zijn! De buitenspelval van PEC Zwolle mislukt compleet, waardoor Hakim Ziyech één op één met Mickey van der Hart komt. Een koud kunstje voor de middenvelder, zou je zeggen. Niets is minder waar: Ziyech schiet via de goalie naast.
80'
Wissel in bij FC Twente -> Tim Hölscher
80'
Wissel uit bij FC Twente -> Chinedu Ede
79'
Zonde! Hakim Ziyech weet met een slimme passeerbeweging Thomas Lam te omspelen, maar loopt zich vervolgens vast op Mickey van der Hart. De bal terugleggen op Oskar Zawada was een betere optie geweest.
77'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Samet Bulut
77'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Queensy Menig
75'
Ouasim Bouy probeert het opnieuw! Dit schot is beduidend beter dan zijn vorige. De middenvelder schiet via Bruno Uvini over de achterlijn.
74'
Nee, PEC Zwolle slaagt er in de tweede helft niet in om echt gevaarlijk te worden. De rollen zijn na rust omgedraaid, want FC Twente blijft vrij eenvoudig overeind.
71'
Opnieuw een afstandsschot van PEC Zwolle. Ditmaal neemt Wout Brama het doel van de Tukkers onder vuur. Via een been van een Tukker houdt Nick Marsman de bal tegen.
71'
Een logische wissel bij FC Twente. Robbert Schilder moest op zijn tellen passen en dat was niet eenvoudig met de rappe Kingsley Ehizibue als directe tegenstander.
70'
Wissel in bij FC Twente -> Jeroen van der Lely
70'
Wissel uit bij FC Twente -> Robbert Schilder
67'
Aan de andere kant probeert Ouasim Bouy het van afstand. De middenvelder schiet de bal ver voorbij de verre kruising.
67'
Aardige mogelijkheid voor Wouter Marinus! De middenvelder krijgt per toeval de bal voor de voeten en weet niet veel kracht achter zijn schot te zetten. Nick Marsman kan de inzet van Marinus simpel oppakken.
64'
Wissel in bij FC Twente -> Oskar Zawada
64'
Wissel uit bij FC Twente -> Zakaria el Azzouzi
62'
PEC Zwolle dringt nu FC Twente ver terug. De Zwollenaren hebben spits Lars Veldwijk nog nauwelijks in stelling kunnen brengen.
60'
Felipe Gutiérrez ligt met pijn aan het hoofd op de grond, maar het lijkt erop dat de aanvoerder van FC Twente door kan spelen.
59'
Gele kaart voor Thomas Lam (PEC Zwolle)
De centrale verdediger houdt Zakaria el Azzouzi op onreglementaire wijze tegen en wordt daarvoor gestraft.
57'
Op het moment dat Hidde ter Avest met pijn op de grond ligt, krijgt PEC Zwolle een aardige kans om op gelijke hoogte te komen. Queensy Menig speelt zijn man voorbij en probeert Nick Marsman in de lange hoek te passeren. Het harde schot zeilt een metertje voorlangs.
55'
Doelpunt voor FC Twente, 2:1 door Jerson Cabral
De individuele klasse van FC Twente geeft de doorslag vanavond! Hakim Ziyech verlegt het spel naar rechts, waar Jerson Cabral staat. De buitenspeler trekt naar binnen en schiet via het baan va Bart van Hintum raakt. FC Twente op voorsprong!
52'
Kingsley Ehizibue probeert op vrij kolderieke wijze een strafschop te versieren. Scheidsrechter Danny Makkelie trapt er niet in.
49'
En zo ligt de wedstrijd weer helemaal open. PEC Zwolle had voor rust weinig te duchten van FC Twente, maar door een briljante goal van Hakim Ziyech staat de stand weer gelijk.
47'
Doelpunt voor FC Twente, 1:1 door Hakim Ziyech
Het is natuurlijk Hakim Ziyech die het doet voor FC Twente! De Tukkers komen vlak na rust op gelijke hoogte door een hele knappe goal van de sterspeler van FC Twente. Jerson Cabral trekt naar binnen, vindt Chinedu Ede die op zijn beurt Ziyech bereikt. De middenvelder krult de bal op prachtige wijze van buiten het strafschopgebied in de linkerkruising.
46'
Eén wissel in de rust. Bart Schenkeveld had last en wordt vervangen door Bram van Polen. FC Twente begint ongewijzigd aan de tweede helft.
46'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Bram van Polen
46'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Bart Schenkeveld
46'
45'

PEC Zwolle leidt halverwege de wedstrijd met 0-1. De voorsprong is verdiend te noemen. Nadat Kingsley Ehizibue en Wouter Marinus met hun kopballen geen doel troffen, slaagde Ehizibue na een klein halfuur spelen om Mickey van der Hart te passeren. FC Twente probeert het wel, maar creëert vooralsnog vrij weinig.
45'
45'
De extra tijd bedraagt één minuut.
44'
De Zwollenaren krijgen vlak voor rust nog een hoekschop nadat een schot van Wouter Marinus via een Tukker over de achterlijn rolt.
41'
PEC Zwolle heeft de wedstrijd goed onder controle. FC Twente probeert continu de aanval te zoeken, maar de Zwolse verdediging geeft geen krimp.
38'
Lars Veldwijk kan daar beter voor eigen kansen gaan! De spits van PEC Zwolle krijgt de mogelijkheid om te schieten, maar kapt terug en bedient Wout Brama. De oud-speler van FC Twente raakt de bal echter compleet verkeerd.
35'
Een aardige poging van Jerson Cabral, al wordt Mickey van der Hart niet getest. De buitenspeler trekt vanaf rechts naar binnen en probeert de bal in de verre kruising te schieten, maar zijn inzet gaat ruim naast.
33'
Daar verzuimt scheidsrechter Danny Makkelie om Robbert Schilder zijn tweede gele kaart te geven! De linksback glijdt uit en haalt op het moment dat hij op de grond ligt Kingsley Ehizibue onderuit. Trainer Ron Jans begrijpt niets van de beslissing van Makkelie.
32'
Het team van trainer Ron Jans laat zich na de 0-1 wat meer inzakken en gokt meer op de counter.
30'
Onverdiend is de voorsprong voor PEC Zwolle niet te noemen. De Zwollenaren kregen via Wouter Marinus en Kingsley Ehizibue al aardige kansen om te scoren.
28'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:1 door Kingsley Ehizibue
Daar is de voorsprong voor de Zwollenaren! Wouter Marinus ziet zijn vrije trap gekeerd worden door Nick Marsman, maar in de rebound weet PEC Zwolle alsnog te scoren. Dirk Marcellis geeft de bal strak voor en Kingsley Ehizibue prikt van dichtbij binnen.
27'
Gele kaart voor Robbert Schilder (FC Twente)
De linksback van FC Twente loopt Kingsley Ehizibue in de rug op het moment dat de Zwollenaar diep loopt. Dat kost hem een gele kaart.
26'
Na goed verdedigingswerk probeert Hakim Ziyech aanvaller Zakaria el Azzouzi één op één met doelman Mickey van der Hart te sturen. De pass is goed, maar El Azzouzi rekende er niet echt op.
23'
We zijn halverwege de eerste helft en ondanks dat er nog niet is gescoord, is het tot nu toe vermakelijk in de Grolsch Veste. PEC Zwolle begon goed, maar FC Twente heeft de laatste minuten het beste van het spel.
21'
Een mooi moment! Opnieuw vraagt FC Twente om een strafschop, maar Jerson Cabral kan heel goed begrijpen dat Danny Makkelie 'm niet geeft. Om dat te verduidelijken knuffelt de aanvaller van FC Twente de scheidsrechter even.
20'
De druk van FC Twente houdt aan! Hakim Ziyech kruipt goed naar binnen en bereikt met een slimme pass Zakaria el Azzouzi. De aanvaller kan de bal in het strafschopgebied echter niet controleren, waardoor de kans is verkeken.
18'
Kans voor FC Twente! Een hoekschop gaat aan alles en iedereen voorbij, behalve Felipe Gutiérrez. De Chileen neemt de bal uit de lucht en schiet op de vuisten van Mickey van der Hart.
17'
FC Twente claimt een strafschop! Jerson Cabral geeft de bal voor en raakt de hand van Wout Brama, maar scheidsrechter Danny Makkelie vindt het geen strafschop waard.
16'
Mooie actie van Hakim Ziyech! De middenvelder speelt aan de linkerkant van het veld Dirk Marcellis door de benen en loopt daarna het strafschopgebied in. Ziyech laat de bal echter iets te ver van zijn voeten springen, waardoor de bal over de achterlijn gaat.
15'
Het is mooi om te zien hoe PEC Zwolle bij de opbouw een 3-5-2-formatie hanteert en daarna overschakelt naar 4-3-3. FC Twente heeft daar vooralsnog geen goed antwoord op.
13'
Het balbezit van PEC Zwolle op de helft van FC Twente houdt aan. De thuisploeg heeft het erg lastig in deze fase van de wedstrijd.
10'
Opnieuw een kans voor de Zwollenaren! Ditmaal waagt Kingsley Ehizibue een poging om de score te openen. De rechtsbuiten kopt na een goede voorzet van Wouter Marinus richting doel. Nick Marsman lijkt zich bijna in de inzet te verslikken, maar weet redding te brengen.
9'
Bijna PEC Zwolle! De eerste kans van de wedstrijd komt voort uit een mooie ingooi van Kingsley Ehizibue. Hij bereikt Lars Veldwijk, die doorkopt richting Wouter Marinus. De middenvelder probeert de bal over Nick Marsman te koppen, maar kopt op het dak van het doel.
8'
FC Twente geeft PEC Zwolle veel tijd om op te bouwen. Ouasim Bouy meldt zich in de verdediging op het moment dat de Zwollenaren opbouwen. Hij vormt dan tijdelijk een driemansverdediging met Thomas Lam en Dirk Marcellis.
6'
Dat ziet er gevaarlijk uit! Een lange bal komt aan de rechterkant terecht bij Hakim Ziyech, die 'm goed voor het doel legt. Er is echter geen teamgenoot om de bal binnen te prikken.
2'
Daar meldt PEC Zwolle zich voor het eerst in het strafschopgebied van FC Twente. Kingsley Ehizibue haalt de achterlijn en legt de bal terug, maar bereikt geen medespeler.
1'
FC Twente heeft de wedstrijd in gang gebracht!
1'

FC Twente is er in de tweede helft in geslaagd om een 0-1 achterstand om te buigen in een 2-1 overwinning. De Tukkers winnen dankzij twee mooie goals van Hakim Ziyech en Jerson Cabral. De Zwollenaren waren in de tweede helft niet bij machte om veel gevaar te stichten voor het doel van Nick Marsman.

FC Twente speelt vanavond voor het eerst dit seizoen een competitiewedstrijd zonder Kamohelo Mokotjo. De middenvelder verblijft vanwege privéomstandigheden in Zuid-Afrika. Jelle van der Heyden zal hem op het middenveld vervangen. Verder keert Robbert Schilder terug in de basiself. Dat gaat ten koste van Jeroen van der Lely.

Stef Nijland scoorde vorige week twee keer tegen De Graafschap, maar hij is vanwege een kneuzing in zijn knie niet inzetbaar in Enschede. Ouasim Bouy is terug van een schorsing en zal Nijland op het middenveld vervangen.

De eerste van de vier zaterdagavondwedstrijden wordt om 18:30 in de Grolsch Veste gespeeld. FC Twente neemt het op tegen PEC Zwolle, dat bij een overwinning aansluiting vindt bij de subtop van de Eredivisie. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van deze wedstrijd. Je kunt een uur voor aanvang de opstellingen van beide teams hier vinden.

Sterke tweede seizoenshelft

FC Twente stond lang in de gevarenzone, maar de Tukkers presteren uitstekend sinds de winterstop. Doordat het team van trainer René Hake in negen wedstrijden achttien punten veroverde, bivakkeert FC Twente voorafgaand aan speelronde 27 op de dertiende plaats in de Eredivisie. De Enschedeërs kunnen in het restant van de competitie zelfs nog een paar plekken stijgen.

In de vorige speelronde kwam voor FC Twente een einde aan een knappe zegereeks. De club uit Enschede won vijf wedstrijden op rij, maar ging op bezoek bij ADO Den Haag met 2-1 onderuit. Bij de Tukkers zal Kamohelo Mokotjo vanavond niet meedoen. Hij verblijft vanwege privéomstandigheden in Zuid-Afrika. Jelle van der Heyden zal hem op het middenveld vervangen.

Weer een sterk seizoen

PEC Zwolle is eigenlijk niet meer uit de Eredivisie weg te denken. Ook dit jaar presteren de Zwollenaren uitstekend op het hoogste niveau. Hoewel het team van Ron Jans zeer knappe overwinningen afwisselt met onnodig puntverlies, is de club uit Zwolle terug te vinden in het linkerrijtje van de Eredivisie.

Als de Zwollenaren het seizoen sterk afsluiten, dan kan PEC Zwolle volgend seizoen (weer) in Europa uitkomen. Het team van Jans heeft zelfs de derde plaats nog in zicht: Feyenoord en AZ hebben een voorsprong van slechts vijf punten op de Zwollenaren. Wint PEC Zwolle vanavond in Enschede, dan stijgt het naar een gedeeld vijfde plaats.

Eerder dit seizoen

FC Twente kende een hele zware start van het seizoen en behaalde slechts drie punten uit de eerste zes duels. De Tukkers gingen in de derde speelronde met 2-1 onderuit tegen PEC Zwolle. Lars Veldwijk (strafschop) opende de score. Hakim Ziyech zorgde vlak na rust voor de 1-1, maar Ben Rienstra – tegenwoordig AZ'er - zorgde ervoor dat de punten in Zwolle bleven.