Feyenoord Zondag, 8. November 2015
14:30 uur
AFC Ajax
1:1
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Sven van Beek 38. / Schot met rechts  (Dirk Kuyt)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 59. / Schot met links  (Arkadiusz Milik)

90'
Samenvatting tweede helft:
De tweede helft was Ajax een stuk beter dan voor rust en de ploeg kwam in de fase dat het beter was op gelijke hoogte. Met een van richting veranderd schot zette Klaassen zijn ploeg op 1-1. In de slotfase kreeg Feyenoord via Kâzım-Richards nog een uitstekende mogelijkheid op de verdiende zege, maar de invaller kreeg de bal niet achter de prima keepende Cillessen.
90'
Het is afgelopen. De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax eindigt zonder winnaar.
90'
Einde wedstrijd
90'
In de blessuretijd, die drie minuten bedraagt, kan Kuyt koppend nog de 2-1 maken. Cillessen pakt de inzet van de aanvoerder van Feyenoord vrij eenvoudig.
90'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AFC Ajax)
Geel voor Gudelj als hij hard inkomt bij Elia.
88'
Vorig seizoen was Feyenoord in eigen huis heer en meester tegen Ajax, maar gingen de Amsterdammers er wel met de zege vandoor. Ricardo van Rhijn, inmiddels bankzitter bij Ajax, besliste dat duel al in de vijfde minuut met een fraaie directe vrije trap: 0-1. Dat zal het vandaag in ieder geval niet gaan worden.
84'
In de slotfase zet Feyenoord aan. Kan de ploeg het Ajax in de laatste minuten nog lastig maken of houdt Ajax eenvoudig stand in Rotterdam?
81'
Vermeer komt goed uit zijn doel en voorkomt zo dat Sinkgraven van dichtbij uit kan halen. Uit de tegenstoot is Feyenoord gevaarlijk, maar Tete voorkomt dat Kuyt tot een schot komt.
79'
Wat een kans voor Kâzım-Richards om Feyenoord opnieuw op voorsprong te zetten. Met een fijne steekpass zet Elia de invaller vrij voor Cillessen. De goalie van Cillessen pakt met zijn hand de inzet van Kâzım-Richards en voorkomt zo een nieuwe achterstand voor zijn ploeg.
79'
Wissel in bij Feyenoord -> Simon Gustafson
79'
Wissel uit bij Feyenoord -> Karim El Ahmadi
78'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
78'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
74'
Het optreden van de Amsterdammers na rust is in ieder geval een stuk beter dan voor rust. Opvallend aangezien Ajax afgelopen donderdag nog in actie kwam in de Europa League. Het is echter de vraag hoe fit Ajax is tijdens het laatste kwartier van deze wedstrijd.
71'
Nog twintig minuten op de klok in Rotterdam. Komt er nog een winnaar bij deze editie van De Klassieker? Het duel kan in ieder geval nog alle kanten op.
67'
Kramer heeft vanmiddag tegen Ajax weinig laten zien en dus geeft Van Bronckhorst Kâzım-Richards ruim twintig minuten de kans om Feyenoord opnieuw op voorsprong te schieten.
67'
Wissel in bij Feyenoord -> Colin Kâzım-Richards
67'
Wissel uit bij Feyenoord -> Michiel Kramer
64'
Gele kaart voor Karim El Ahmadi (Feyenoord)
El Ahmadi komt veel te hard in bij Milik en mag niet klagen dat hij hier slechts geel krijgt.
63'
Gele kaart voor Davy Klaassen (AFC Ajax)
Opnieuw een kaart, ditmaal voor Klaassen die Kuyt de doorgang belet.
61'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Veltman krijgt geel na een overtreding op Kramer.
60'
Gele kaart voor Rick Karsdorp (Feyenoord)
Vlak voor de goal van Ajax is de bal aan de zijlijn over de lijn geweest. De grensrechter ziet het niet en laat doorspelen. Enkele seconden later ligt de bal achter Vermeer in het net. Karsdorp laat de leiding weten dat de bal uit is geweest, maar Nijhuis is hier niet van gediend en geeft Karsdorp geel.
59'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Davy Klaassen
Daar is de gelijkmaker voor Ajax! Milik speelt Klaassen aan die wegdraait bij zijn tegenstander en met links vanaf de rand van het strafschopgebied inschiet. Via het been van een Feyenoorder verdwijnt de bal vervolgens achter de kansloze Vermeer in het doel. Het is weer gelijk!
57'
Vermeer verkijkt zich bijna op een vrije trap van Gudelj. De goalie van Feyenoord staat op het verkeerde been en kan zich maar net op tijd herstellen en de bal moeizaam uit zijn doel slaan. Uit de hoekschop die volgt kopt Veltman een meter over.
57'
Gele kaart voor Dirk Kuyt (Feyenoord)
Kuyt verspeelt de bal aan Sinkgraven en probeert zijn fout goed te maken. Hij maakt daarbij echter een overtreding en pakt geel.
54'
Nu is het Riedewald die geblesseerd blijft liggen na een duel met Vilhena. De verdediger kwam wat ongelukkig terecht, maar lijkt wel verder te kunnen.
52'
Elia en Tete hebben het buiten de lijnen met elkaar aan de stok en krijgen daarvoor allebei terecht een gele kaart.
52'
Gele kaart voor Kenny Tete (AFC Ajax)
52'
Gele kaart voor Eljero Elia (Feyenoord)
49'
El Ahmadi is inmiddels weer binnen de lijnen en lijkt vooralsnog gewoon verder te kunnen. Niettemin is Gustafson begonnen aan zijn warming-up.
47'
Veel pijn bij El Ahmadi nadat hij in botsing komt met ploeggenoot Karsdorp. De middenvelder van Feyenoord gaat er bij zitten en het is maar de vraag of hij verder kan. Dat zou een flinke aderlating zijn voor Feyenoord.
46'
De bal rolt weer in De Kuip als Feyenoord heeft afgetrapt. Feyenoord is ongewijzigd aan de tweede helft begonnen. Bij Ajax is Milik in de ploeg gekomen voor Bazoer die kampte met fysieke klachten.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
Feyenoord was in de eerste helft in eigen huis de bovenliggende partij. De Rotterdammers waren vaak dreigend, maar kwamen tot weinig grote kansen. Elia kreeg een prima mogelijkheid op de 1-0, maar miste oog in oog met Cillessen. Even later was het wel raak: Van Beek schoot van dichtbij raak op aangeven van Kuyt. Ajax liet weinig zien en kreeg slechts een grote kans. In kansrijke positie schoot Sinkgraven voorlangs.
45'
Einde eerste helft
44'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
44'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
44'
Met een prima sliding voorkomt Van Beek dat Bazoer de gelijkmaker van maken. Bazoer slalomt door de verdediging van Feyenoord en schiet van binnen het strafschopgebied. Het levert de middenvelder van Ajax dankzij Van Beek geen doelpunt op.
44'
Schöne lijkt niet verder te kunnen en zal waarschijnlijk het veld zo geblesseerd verlaten. Hij gaat vervangen worden door Fischer.
40'
Met een fantastische zweefduik voorkomt Cillessen dat Feyenoord binnen twee minuten opnieuw tot scoren komt. De keeper van Ajax duikt het fraaie schot van Vejinović uit de kruising.
38'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:0 door Sven van Beek
Daar is de voorsprong voor Feyenoord! Botteghin stuurt Kuyt diep met een prima pass. De aanvoerder van Feyenoord houdt het overzicht en legt af op de inlopende Van Beek. Van dichtbij schiet de verdediger het leder tegen de touwen. De wedstrijd is opengebroken!
37'
Gele kaart voor Jaïro Riedewald (AFC Ajax)
Riedewald houdt in het midden Kramer vast en voorkomt zo dat hij door kan lopen en krijgt geel.
33'
Plots is daar de kans voor Ajax! De voorzet van Tete wordt niet goed aangenomen door Klaassen, maar daardoor valt de bal plots voor de voeten van Sinkgraven. De middenvelder van de Amsterdammer schiet in kansrijke positie voorlangs.
32'
Dijks probeert het maar eens van afstand. Het schot van de linksback van Ajax mist echter precisie en verdwijnt huizenhoog over de goal van Vermeer die tot dusver weinig tot niets heeft hoeven doen.
29'
De eerste echt grote kans van de middag is voor Feyenoord! Karsdorp stoomt op en passt op Vilhena die de bal met een mooi tikje doorspeelt op Elia. Plots staat Elia daardoor oog in oog met Cillessen. De aanvaller van Feyenoord krijgt de bal echter niet langs de goed uitgekomen Ajax-goalie. Prima keeperswerk van Cillessen.
27'
Vejinović bereikt Kramer, maar de spits van Feyenoord doet weinig met die bal. Daar lagen toch zeker mogelijkheden voor de Rotterdammer. Goed verdedigt ook van Veltman.
24'
Voor het eerst deze wedstrijd heeft Ajax langere tijd de bal. Het leder wordt veelvuldig rondgespeeld, maar de aanvallers van Ajax worden nog nauwelijks bereikt.
21'
Bazoer is na een korte behandeling weer binnen de lijnen en lijkt vooralsnog verder te kunnen.
19'
Bazoer is er bij gaan zitten. Hij heeft veel pijn overgehouden aan een duel met Botteghin. Het is te hopen voor de Amsterdammers van de middenvelder van Ajax deze wedstrijd voort kan zetten.
16'
Veel vrijheid op rechts voor de weggestuurde Karsdorp. De back van de Rotterdammers geeft laag voor op Kramer, maar die weet niet voor zijn tegenstander te komen.
13'
Het eerste schot richting goal van de middag komt van de voet van Kongolo. De verdediger van Feyenoord schiet de bal echter een klein metertje naast de goal van Cillessen.
12'
Een hoekschop van Vejinović wordt bij de eerste paal met de hak verlengd door Van Beek, maar het leder blijft vervolgens hangen in een kluwen spelers en kan worden weggewerkt door de verdediging van Ajax.
11'
De sfeer in De Kuip is zoals tijdens elke topwedstrijd uitstekend, maar op het veld valt er tot dusver nog weinig te genieten. Beide ploegen beginnen wat afwachtend en zijn nog niet tot een uitgespeelde aanval gekomen.
8'
Bij Ajax denken ze dat Kramer buitenspel staat, maar dat blijkt niet zo te zijn. De spits van Feyenoord legt af op Kuyt die met een hoge voorzet een ploeggenoot probeert te bereiken. Cillessen is echter attent en vangt de voorzet van Kuyt.
5'
In het verleden stonden Feyenoord en Ajax in competitieverband 59 keer eerder tegenover elkaar in Rotterdam. De statistieken betreffende dat duel zijn in het voordeel van de bezoekers. Ajax won namelijk 21 maal in De Kuip terwijl Feyenoord achttien keer de drie punten in eigen huis hield. Twintig keer eindigde het treffen in een gelijkspel.
2'
De eerste dreiging van vanmiddag komt van Feyenoord. Dijks verspeelt de bal aan Vilhena die laag voorgeeft op Kuyt. De aanvaller van de Rotterdammers komt net tekort om tot een goed schot te komen: kans verkeken.
1'
De Klassieker is begonnen als Ajax in een uit zijn voegen barstende Kuip heeft afgetrapt! Laten we hopen op een heerlijk duel tussen de nummers een en twee van de Eredivisie!
1'
Aanvang wedstrijd
Ajax begint straks met een bijzondere voorhoede aan De Klassieker. In de spits staat Davy Klaassen die wordt geflankeerd door Lasse Schöne en Amin Younes. Mitchell Dijks is fit genoeg om in de basis te beginnen. Het Amsterdamse middenveld bestaat uit Daley Sinkgraven, Riechedly Bazoer en Nemanja Gudelj.
Bij Feyenoord vanmiddag geen basisplekken voor Jan-Arie van der Heijden en Simon Gustafson. Van der Heijden begint als wissel ten faveure van Eric Botteghin. De basisplaats van Gustafson wordt ingenomen door Tonny Vilhena.
Voorbeschouwing

Het is vandaag een heerlijke zondag voor de voetballiefhebber want vanmiddag is het weer zo ver: er staat een echte Klassieker op het programma! Om half drie trappen Feyenoord en Ajax af in De Kuip te Rotterdam. Dit topduel tussen de nummers een en twee van de Eredivisie wordt geleid door scheidsrechter Bas Nijhuis. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u straks live op de hoogte van alle gebeurtenissen tijdens Feyenoord tegen Ajax.

Feyenoord
Anderhalve week geleden stonden Feyenoord en Ajax ook tegenover elkaar in het kader van het KNVB Bekertoernooi. Dat duel zorgde voor veel blijheid in Rotterdam want na een spannende bekerstrijd won Feyenoord in de laatste secondes en schakelde rivaal Ajax uit. Het was Joël Veltman die de wedstrijd met een eigen doelpunt besliste. In de competitie verging het de Rotterdammers na die zo bejubelde zege een stuk minder goed. Afgelopen weekend ging de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst met 1-0 onderuit op bezoek bij ADO Den Haag. Sven van Beek kende een ongelukkige middag want hij was met een eigen goal verantwoordelijk voor de enige treffer van ADO Den Haag. Door die nederlaag zag Feyenoord dat Ajax een gaatje sloeg aan kop van de ranglijst. Het gat tussen beide teams bedraagt nu drie punten. “De ploeg zal moeten reageren op de teleurstelling in Den Haag”, zo zei Van Bronckhorst op de clubwebsite van Feyenoord. “Daar is geen mooiere gelegenheid voor dan thuis tegen Ajax”.

In tegenstelling tot Ajax hoefden de Rotterdammers deze week Europees niet in actie te komen. Een voordeel voor zijn ploeg, zo meent Van Bronckhorst. “Het niet spelen van Europees voetbal zorgt dat je in de slotfase wat meer energie hebt”, aldus de trainer van Feyenoord. “Een voordeel ja, maar Ajax zal hier komen om haar eigen spel te spelen. Het is aan ons om dat te pareren en na de wedstrijd als winnaars van het veld te stappen”, besloot Van Bronckhorst vol vertrouwen. Hij kan tegen de Amsterdammers in ieder geval putten uit een volledig fitte selectie. Doelman Kenneth Vermeer moest deze week wegens een liesblessure een aantal trainingen laten schieten, maar is zondag ‘gewoon’ inzetbaar. In de bekerwedstrijd tegen Ajax koos Van Bronckhorst op het middenveld voor Tonny Vilhena in plaats van Marko Vejinović, die deze week voor het eerst werd geselecteerd voor het Nederlands elftal. Of dat vandaag weer zo zal zijn, weten we later op de zondag.

Ajax
Ajax is de trotse koploper van de Eredivisie en zal vandaag zinnen op revanche na de smadelijke bekernederlaag van anderhalve week geleden. In tegenstelling tot Feyenoord wonnen de Amsterdammers afgelopen weekend hun competitieduel wel. In Amsterdam werd Roda JC met een ruime nederlaag huiswaarts gestuurd. Viktor Fischer, Arkadiusz Milik en Davy Klaassen scoorden alle drie twee goals waardoor het duel eindigde in maar liefst 6-0. In de Eredivisie is Ajax overigens sowieso moeilijk te verslaan. Dit seizoen lukte het alleen PSV nog maar om de club uit de hoofdstad op een nederlaag te trakteren. Tevens is het doelsaldo van Ajax indrukwekkend. De ploeg scoorde zelf al dertig doelpunten en kreeg er tot dusver slechts vijf tegen. In de Europa League vergaat het de Amsterdammers nog niet zo goed. Ajax won ook zijn vierde duel in groep A niet. In de eigen ArenA eindigde de confrontatie met het Fenerbahçe van Robin van Persie in een doelpuntloos gelijkspel. Ajax bezit nu naar vier wedstrijden de derde plek in de poule.

Op de persconferentie voorafgaand aan De Klassieker blikte coach Frank de Boer vooruit. “Ik denk dat het op dit moment een gelijkwaardige strijd is, maar als wij ons niveau halen, hoeven we niet bang voor Feyenoord te zijn”, aldus De Boer. “Feyenoord heeft het voordeel dat zij de hele week naar de wedstrijd toe hebben kunnen leven, terwijl wij een zware wedstrijd in de benen hebben. Ze zullen zich willen revancheren voor de nederlaag tegen ADO”, zo vervolgde hij. “Het is een goed team, maar wij hebben in de bekerwedstrijd laten zien dat we niet voor ze onder doen. Als we het niveau van de eerste helft en van Roda JC en Vitesse halen, kunnen we in De Kuip gewoon winnen”, toonde De Boer zich vol vertrouwen. Vertrouwen zal de trainer van Ajax ook putten uit het feit dat twijfelgevallen Viktor Fischer en Mitchell Dijks inzetbaar zullen zijn tegen Feyenoord. Wel ontbreken de geblesseerde Diederik Boer en Anwar El Ghazi en de niet wedstrijdfitte Yaya Sanogo.

Opstellingen
Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails .
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner