20:00 uur
FC Twente
5:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Valeri Qazaishvili 10. / Kopbal  (Kevin Diks)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Milot Rashica 18. / Schot met rechts  (Marvelous Nakamba)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 44. / Schot met links  (Jerson Cabral)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Dominic Solanke 55. / Schot met rechts
4 : 1 Torinfos in de Ticker Milot Rashica 57. / Schot met rechts  (Izzy Brown)
5 : 1 Torinfos in de Ticker Denys Oliynyk 82. / Kopbal

90'

De lijdensweg is afgelopen voor FC Twente. De Tukkers hebben het kalenderjaar in mineur afgesloten. Ondanks een opleving in de eerste helft, is het team van trainer René Hake hard onderuit gegaan. Vitesse prikte er na rust nog drie bij en wint met 5-1 in de GelreDome.
90'
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten. Er gebeurt niet heel veel meer in de GelreDome.
87'
'Alle ballen op Mitchell', wordt er in het stadion gezongen. Erg leuk voor de jongste debutant van Vitesse ooit.
85'
Wissel in bij Vitesse -> Mitchell van Bergen
85'
Wissel uit bij Vitesse -> Milot Rashica
84'
De pas zestienjarige Mitchell van Bergen staat klaar om in te vallen bij Vitesse!
82'
Doelpunt voor Vitesse, 5:1 door Denys Oliynyk
Het wordt nog erger voor FC Twente, want Vitesse komt acht minuten voor tijd op 5-1. Milot Rashica, die vrij spel krijgt aan de rechterkant, geeft voor richting Denys Oliynyk. De invaller kopt de bal langs Joël Drommel. De poging van Peet Bijen om het doelpunt te voorkomen, komt net te laat.
80'
Wissel in bij Vitesse -> Denys Oliynyk
80'
Wissel uit bij Vitesse -> Isaiah Brown
78'
Hakim Ziyech met een schot! De aanvoerder, die geregeld ruzie maakt met zijn medespelers, gaat voor eigen kansen. Het schot van twintig meter is ongevaarlijk en wordt simpel gepakt door Eloy Room.
76'
Wissel in bij Vitesse -> Lewis Baker
76'
Wissel uit bij Vitesse -> Valeri Qazaishvili
74'
Kelvin Leerdam ontsnapt aan geel na een felle charge op Kamohelo Mokotjo. Serdar Gözübüyük trekt weer geen kaart.
71'
En daar is de 4-2 bijna. Na een goede actie van Jerson Cabral kan Hakim Ziyech vanaf rechts aanleggen. De aanvoerder van FC Twente probeert de bal in de lange hoek te krullen, maar zijn inzet eindigt naast de tweede paal.
70'
Hoewel de wedstrijd al is beslist, willen beide ploegen nog doelpunten maken. Dat siert met name FC Twente.
69'
Wissel in bij FC Twente -> Hidde ter Avest
69'
Wissel uit bij FC Twente -> Robbert Schilder
66'
Hakim Ziyech speelt een aardige wedstrijd, maar hij ziet zijn teamgenoten keer op keer foute keuzes maken. Daar stoort de aanvoerder van FC Twente zich opzichtig aan. Ziyech speelt vanavond waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in het rode shirt van Twente.
64'
Wissel in bij FC Twente -> Chinedu Ede
64'
Wissel uit bij FC Twente -> Renato Tapia
62'
Guram Kashia loopt zich warm bij Vitesse en lijkt zometeen te mogen invallen. Wellicht dat Peter Bosz ook wat speeltijd gunt aan de pas zestienjarige Mitchell van Bergen, die de jongste debutant van Vitesse kan worden.
60'
FC Twente had in de rust de hoop om een goed resultaat in Arnhem te behalen, maar de Tukkers hebben hun niveau niet vast kunnen houden. Vitesse lijkt geen gas terug te nemen en als het zo doorgaat, dan heeft de thuisploeg zijn laatste doelpunt nog niet gemaakt.
57'
Doelpunt voor Vitesse, 4:1 door Milot Rashica
Vitesse beslist binnen hele korte tijd de wedstrijd! Isaiah Brown kan vrij doorlopen aan de linkerkant en heeft de medespelers voor het uitzoeken in het strafschopgebied. Hij vindt met zijn pass Milot Rashica, die de bal beheerst in de korte hoek schiet.
55'
Doelpunt voor Vitesse, 3:1 door Dominic Solanke
Vitesse neemt weer een voorsprong van twee doelpunten op FC Twente! Joël Drommel mag zich dit doelpunt aanrekenen. De doelman reageert niet goed op een hoge bal en laat zich aftroeven door Dominic Solanke, die zijn lichaam goed gebruikt en van heel dichtbij de bal in het doel werkt.
55'
Renato Tapia is inmiddels teruggekeerd en het lijkt erop dat het allemaal meevalt.
53'
Arnold Kruiswijk deelt Renato Tapia een gemene tik uit op het bovenbeen. De Peruviaanse middenvelder blijft met pijn op het grond liggen. De overtreding was een gele kaart waard, maar Serdar Gözübüyük houdt het bij een waarschuwing.
52'
Het is een wat rommelig begin van de tweede helft. FC Twente is in ieder geval niet meer zo gevaarlijk als aan het einde van de eerste helft.
49'
Een leuke poging van de man met de mooie naam, Marvelous Nakamba. De middenvelder pikt de bal na een afgeslagen hoekschop buiten het strafschopgebied op en schiet uit een volley. Joël Drommel wordt niet verrast en redt eenvoudig.
48'
Een goede voorzet van Milot Rashica levert Dominic Solanke bijna een goede kans op. De Engelse spits wordt echter goed verdedigd door Peet Bijen, die wel een hoekschop weggeeft.
46'
Daar gaan we weer. FC Twente speelde een sterk slot van de eerste helft. Kunnen de Tukkers daar in de tweede helft een vervolg aan geven?
46'
45'

Het was een zeer enerverende eerste helft in de GelreDome. Vitesse begon sterk en kwam al vroeg in de wedstrijd op een 2-0 voorsprong. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg, maar FC Twente werd sterker naarmate het eerste bedrijf vorderde. Vlak voor rust tekende Hakim Ziyech voor de verdiende aansluitingstreffer.
45'
44'
Doelpunt voor FC Twente, 2:1 door Hakim Ziyech
Daar is de verdiende aansluitingstreffer voor FC Twente. Jerson Cabral, die goed in de wedstrijd zit, breekt door aan de linkerkant en geeft uitstekend voor op Hakim Ziyech, die van dichtbij de 2-1 maakt.
44'
Daar is FC Twente weer! De Tukkers verzuimen zichzelf weer te belonen. Na een slim balletje van Renato Tapia, kan Robbert Schilder de bal voorzetten. Michael Olaitan raakt het leer echter niet goed met zijn hoofd.
43'
De voorzet is een prooi voor Eloy Room, die goed uitkomt en de bal eenvoudig vangt.
42'
FC Twente krijgt een paar minuten voor rust een vrije trap ver op de helft van Vitesse. Het is Hakim Ziyech die bal vanaf rechts in het strafschopgebied zal slingeren.
39'
We naderen het einde van de eerste helft. FC Twente komt steeds beter in de wedstrijd en had eigenlijk al op 2-1 moeten komen, maar het staat nog steeds 2-0 in de GelreDome.
36'
En weer wordt FC Twente gevaarlijk. Ditmaal is Renato Tapia iets te klein om een voorzet van links binnen te koppen. Vitesse is gewaarschuwd!
34'
Hoe kan dit niet de 2-1 zijn?! Na een goede combinatie komt Kamohelo Mokotjo vrij aan de rechterkant, die de bal naar de vrijstaande Michael Olaitan wil spelen. Kelvin Leerdam onderschept de voorzet en lijkt een eigen goal te maken, maar hij voorkomt nog dat de bal in het doel gaat. In de rebound kan Felipe Gutiérrez de 2-1 maken, maar hij schiet via een speler van Vitesse naast.
32'
Renato Tapia heeft het niet vanavond. De Peruviaan probeert ditmaal door de as van het veld op te stomen, maar hij wordt gestuit door Marvelous Nakamba. De middenvelder zou in de belangstelling staan van Feyenoord.
30'
Ook deze vrije trap gaat er niet in. De poging van Hakim Ziyech gaat via het muurtje naast: hoekschop voor FC Twente.
29'
FC Twente kan counteren na balverlies van Marvelous Nakamba, maar de Tukkers slagen er niet in om een kans te creëren. Doordat Kevin Diks even later een overtreding maakt, mag Hakim Ziyech een vrije trap nemen van een metertje of 25.
28'
De vrije trap van Isaiah Brown is niet goed en wordt eenvoudig gevangen door Joël Drommel.
27'
De kopsterke spelers van Vitesse gaan zich weer melden in het strafschopgebied van FC Twente. Ditmaal is het niet Milot Rashica, maar Isaiah Brown die de vrije trap gaat nemen.
25'
Hoewel FC Twente twee kansen in korte tijd kreeg, is het Vitesse dat nog steeds domineert in de GelreDome. De bezoekers uit Enschede hebben veel moeite met het hoge tempo dat de thuisploeg hanteert.
22'
FC Twente maakt aanspraak op de aansluitingstreffer! Voor de tweede keer in korte tijd komen de bezoekers bijna terug in de wedstrijd. Ditmaal is het Felipe Gutiérrez die gevaarlijk wordt. Hij is Arnold Kruiswijk te snel af en probeert van dichtbij de bal in de korte hoek te prikken. Eloy Room stopt de inzet met zijn voet.
20'
Daar is FC Twente gevaarlijk! Aan de rechterkant breek Jerson Cabral door, die met een lage voorzet de vrijstaande Michael Olaitan probeert te bereiken. Eloy Room let echter goed op voorkomt dat de bal bij de Nigeriaan terechtkomt.
19'
Prima uithaal van Isaiah Brown! De Engelsman, die weer eens een basisplaats krijgt bij Vitesse, pikt de bal op en besluit vanaf een meter of dertig uit te halen. De inzet is hard en gaat maar een metertje over het FC Twente-doel.
18'
Doelpunt voor Vitesse, 2:0 door Milot Rashica
Het gaat hard in de GelreDome. Na een goede interceptie van Kevin Diks, kan Marvelous Nakamba de bal doorspelen op Milot Rashica. De Albaniër versnelt en haalt hard uit. Joël Drommel heeft geen antwoord op het schot van Rashica.
17'
Bijna de 2-0 uit een bizarre situatie! Milot Rashica neemt een hoekschop en dat doet hij zo goed, dat de corner er bijna in één keer in gaat. De voorzet raakt de tweede paal en daarna ook nog de eerste paal.
15'
De luchtmacht van Vitesse meldt zich in het strafschopgebied na een overtreding van Felipe Gutiérrez op Marvelous Nakamba. Milot Rashica brengt de bal voor, maar zijn voorzet is veel te laag.
13'
Een fout van Maikel van der Werff wordt bijna afgestraft door Jerson Cabral. De centrale verdediger probeert een bal naar een medespeler te lobben, maar dat mislukt. Cabral pikt het leer op en geeft een voorzet, maar die is te scherp.
13'
Met spandoeken delen de fans van Vitesse en FC Twente een sneer naar elkaar uit. Op het spandoek van de Arnhemmers staat 'Liever een geel-zwarte Rus dan een Tukker met een collectebus'. Op die van FC Twente 'Liever voorwaardelijk onze licentie kwijt, dan een club zonder identiteit'.
10'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Valeri Qazaishvili
Daar is de snelle voorsprong voor Vitesse! Het is een uitstekend doelpunt van de thuisploeg. Kevin Diks zet vanaf rechts de bal goed voor en de kleine Qazaishvili kopt 'm over Joël Drommel in het doel.
9'
Het tempo ligt hoog in de openingsfase van de wedstrijd. Vitesse heeft het betere van het spel in de eerste minuten.
6'
Milot Rashica sticht gevaar voor het doel van FC Twente. De jonge Albaniër komt ver en legt in het strafschopgebied de bal terug, maar hij vindt geen medespeler met zijn pass.
5'
Ruim over! Hakim Ziyech probeert de vrije trap in één keer achter Eloy Room te werken, maar de inzet van de captain van FC Twente eindigt een paar meter over de lat.
4'
FC Twente krijgt een vrije trap op een alleraardigste positie, na hard inkomen van Marvelous Nakamba op Jerson Cabral. Hakim Ziyech mag aanleggen vanaf een meter of twintig.
2'
De thuisploeg begint sterk aan de wedstrijd en komt na iets meer dan een minuut spelen in het strafschopgebied van FC Twente. Een voorzet van Kelvin Leerdam wordt door de verdediging van de Tukkers vakkundig onschadelijk gemaakt.
1'
Vitesse heeft de wedstrijd in gang gebracht. De Arnhemmers en FC Twente zijn begonnen aan hun laatste wedstrijd van het kalenderjaar.
1'

Mitchell van Bergen kan vanavond zijn debuut maken in het betaalde voetbal. Het zestienjarige talent van Vitesse is opgenomen in de wedstrijdselectie van Vitesse. Of trainer Peter Bosz gebruik gaat maken van het aanvallende talent, moet nog maar blijken. De trainer houdt tegen FC Twente Denys Oliynyk op de bank. Isaiah Brown heeft zijn plek overgenomen.

FC Twente start met Michael Olaitan in de spits. Jari Oosterwijk kreeg de voorbije tijd de voorkeur in de punt van de aanval, maar de lange spits is gepasseerd voor de wedstrijd in de GelreDome. Verder is er ook weer een basisplaats voor Felipe Gutiérrez, die langzaam maar zeker zijn vorm begint terug te vinden.

De laatste speelronde van de eerste seizoenshelft wordt geopend met het duel tussen Vitesse en FC Twente. De Arnhemmers willen hun plek in de subtop van de Eredivisie verstevigen, terwijl de Tukkers de gevarenzone zo snel mogelijk willen verlaten. De wedstrijd begint om 20:00 en wordt geleid door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Je vindt hier een uur voor aanvang de opstellingen van beide teams.

Mindere periode van Vitesse

Vitesse is de nummer zes van de Eredivisie, maar liet dit seizoen al een aantal keer onnodig punten liggen. De laatste weken draait het team van trainer Peter Bosz wat minder goed. Van de afgelopen vijf wedstrijden won Vitesse er slechts één. Dat was geen onbelangrijke: de Gelderse derby tegen aartsivaal NEC Nijmegen.

Dat het team van Bosz wat wisselvallig presteert, kan liggen aan het feit dat de samenstelling van de spelersselectie behoorlijk is veranderd ten opzichte van het afgelopen seizoen. Ook dit seizoen kan de trainer van Vitesse beschikken over een aantal grote talenten, waaronder Milot Rashica, Marvelous Nakamba en Chelsea-huurlingen Dominic Solanke, Lewis Baker, Isaiah Brown en Nathan.

FC Twente in de problemen

Het verhaal van FC Twente is bekend: de club uit Enschede heeft in bijna alle mogelijke manieren problemen dit seizoen. Sportief gezien gaat het ook niet goed met het team van trainer René Hake. De Enschedeërs staan (bijna) halverwege het seizoen op de zestiende plaats en lijken dit jaar veroordeeld tot het spelen van degradatievoetbal.

Vorige week boekten de manschappen van Haké een zeer belangrijke overwinning op De Graafschap. Daardoor heeft FC Twente aansluiting gevonden met de andere clubs uit het rechterrijtje en De Superboeren op een grotere afstand gezet. Van een hosannastemming is echter nog geen sprake in Enschede, want de overwinning op De Graafschap was pas de derde in zestien wedstrijden tijd.

FC Twente goed in Arnhem

Vitesse is de gedoodverfde favoriet om vanavond de drie punten te veroveren, maar een thuisoverwinning op FC Twente is niet vanzelfsprekend voor de Arnhemmers. Van de laatste dertien keer dat de Tukkers op bezoek kwamen in Arnhem, won Vitesse slechts één keer. Vorig seizoen eindigde Vitesse – FC Twente in 2-2. Marko Vejinović, Jan-Arie van der Heijden, Jesús Corona en Hakim Ziyech waren toen de doelpuntenmakers.