18.12.2015 21:48

Vitesse brengt FC Twente tiende nederlaag toe

De Eredivisie is nog maar halverwege het seizoen, maar FC Twente heeft vrijdagavond alweer zijn tiende nederlaag van het seizoen geïncasseerd. Ditmaal was Vitesse veel te sterk voor de Tukkers. Ondanks een opleving voor rust, ging FC Twente met 5-1 onderuit in de GelreDome.

Het geplaagde FC Twente werd vanaf de eerste minuut flink onder druk gezet door Vitesse. De Tukkers hadden geen antwoord op het hoge tempo van de thuisploeg, die al snel op voorsprong kwam. Kevin Diks zag in het strafschopgebied Valeri Qazaishvili vrijlopen en leverde een afgemeten voorzet af op de Georgiër. Met een slim kopballetje zorgde de middenvelder er vervolgens voor dat Vitesse op voorsprong kwam.

Het team van Peter Bosz, dat de laatste tijd wisselvallig presteert, drukte na het openingsdoelpunt door en dat leverde al snel de 2-0 op. Weer stond rechtsback Diks aan de basis van de aanval. Dankzij zijn interceptie kon Marvelous Nakamba de bal doorspelen op Milot Rashica. De Albaniër snelde vervolgens langs Robbert Schilder en passeerde Joël Drommel in de korte hoek. Rashica had vlak voordat hij de 2-0 maakte ook al beide palen met indraaiende hoekschop geraakt.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de manschappen van Bosz, die met 2-0 voor stonden en heer en meester waren in de GelreDome. FC Twente rechtte echter de rug en kwam steeds beter in de wedstrijd. Nadat de Tukkers een aantal kansen om zeep hielpen en een inzet van Felipe Gutiérrez op miraculeuze wijze naast het doel ging, maakte FC Twente vlak voor rust de verdiende 2-1. Wie anders dan Hakim Ziyech tekende op aangeven van Jerson Cabral voor de aansluitingstreffer.

FC Twente had door het aansluitingsdoelpunt weer hoop op een goed resultaat, maar Vitesse maakte daar na rust korte metten mee. Toen de tweede helft tien minuten oud was, maakte Dominic Solanke de 3-1. Joël Drommel reageerde niet goed op een hoge bal en liet zich in de doelmond aftroeven door de achttienjarige huurling van Chelsea. Even later besliste uitblinker Rashica de wedstrijd door op aangeven van Isaiah Brown die 4-1 binnen te prikken.

Het werd in de slotfase van de wedstrijd nog erger voor de club uit Enschede, die tevergeefs probeerde een tweede doelpunt te maken. Rashica, die een meer dan uitstekende wedstrijd speelde, bereikte met zijn voorzet Denys Oliynyk. De inzet van de invaller eindigde via Peet Bijen en de lat in het doel. Trainer Bosz gunde de zestienjarige (!) Mitchell van Bergen ook nog wat speeltijd. Hij werd daardoor de jongste debutant van Vitesse ooit.

FC Twente heeft zich door de nederlaag niet uit de gevarenzone weten te werken. De Tukkers kunnen dit weekend zelfs nog een plekje zakken, als SC Cambuur een ruime overwinning boekt bij SBV Excelsior. Vitesse is de nieuwe nummer vier van de Eredivisie, maar kan nog worden ingehaald door Heracles Almelo of FC Groningen.

Door: Vincent Houttuin