Portugal Woensdag, 14. Augustus 2013
21:30 uur
Nederland
1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Kevin Strootman 17. / Schot met links  (Jeremain Lens)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Cristiano Ronaldo 87. / Schot met links  (Pepe)

90'
Waar de wedstrijd lange tijd op een overwinning voor Oranje leek uit te draaien, was het in de 87e minuut toch Cristiano Ronaldo die de gelijkmaker op het scorebord kreeg. Uit een hoekschop verlengde Pepe de bal waarna Ronaldo uit de rug van De Vrij wist te ontsnappen en de bal eenvoudig achter Vorm kon schieten. Kansen waren er wel in de tweede helft om de 1-0 voorsprong uit te bereiden, maar geen van deze kansen werd omgezet in een doelpunt. Weer geen overwinning voor het Nederlands elftal tegen Portugal.
90'
90'
Het tijdrekken van Vorm is veelzeggend. Nederland neemt nu genoegen met een gelijkspel. Vorm weet maximaal tijd te rekken met een doeltrap door de bal op zijn gemak op te halen bij de cornervlag.
90'
Wissel in bij Portugal -> Sílvio
90'
Wissel uit bij Portugal -> Fábio Coentrão
90'
Er worden drie minuten toegevoegd aan de reguliere speeltijd. Portugal zet nog even aan na de gelijkmaker. Een doelpunt voor de Portugezen hangt nu eerder in de lucht dan een doelpunt voor Oranje.
87'
Doelpunt voor Portugal, 1:1 door Cristiano Ronaldo
Met nog een kleine vijf minuten spelen schiet wie anders dan Ronaldo de gelijkmaker op het scorebord. Uit een hoekschop vanaf de linkerkant verlengt Pepe de bal, waarna Ronaldo ontsnapt uit de rug van De Vrij. Vervolgens is het voor de Portugees een koud kunstje om de bal achter Michel Vorm te schieten.
84'
Het Nederlandse centrale verdedigingsduo oogt nog steeds stabiel. De Vrij komt met een sliding knap voor Paulo Machado na een voorzet vanaf de linkerflank van Pizzi.
82'
Wissel in bij Portugal -> Bruno Alves
82'
Wissel uit bij Portugal -> Neto
82'
Wissel in bij Nederland -> Ruben Schaken
82'
Wissel uit bij Nederland -> Jeremain Lens
81'
Gele kaart voor Miguel Veloso (Portugal)
Veloso onderbreekt een counter van Nederland. Georginio Wijnaldum ontdoet zich knap van drie Portugezen en omspeelt als een ballerina een vierde Portugees terwijl hij 360 graden om zijn as draait. Dit wordt Veloso te veel en hij haalt Wijnaldum naar de grond.
79'
Oranje probeert de voorsprong te behouden. Achterin wordt de bal nu rustig overgetikt, terwijl de minuten langzaamaan verstrijken.
77'
Met nog een kwartier te spelen is Nederland op weg naar de tweede overwinning tegen Portugal in de historie. De laatste en enige keer dat Nederland won in een onderling duel was in de kwalificatiewedstrijden voor het EK van 1992.
74'
Wissel in bij Portugal -> André Martins
74'
Nélson Oliveira kan gevaarlijk worden in het strafschopgebied van Vorm na een slimme steekpass van Ronaldo. Stefan de Vrij loopt echter goed mee en schermt de bal af, waardoor Oliveira niet bij de bal kan komen de bal over de achterlijn rolt.
74'
Wissel uit bij Portugal -> Ruben Amorim
71'
Vorm houdt zijn doel nog steeds schoon. De doelman van Swansea City oogt sterk. Dit keer houdt hij een schot van Paulo Machado tegen.
69'
Een slappe vrije trap van Huntelaar. De spits gokt er vanaf de rand van het zestienmetergebied op dat de muur van Portugal opspringt. De Portugezen blijven echter staan waardoor de bal klungelig in de muur verdwijnt.
67'
Met een prachtige sliding onderbreekt Bruno Martins Indi een veelbelovende Portugese counter. Nadat Robben uitglijdt met de bal aan zijn voeten, zijn de Portugezen er met Ronaldo snel uit. De verdediger van Feyenoord blijft rustig en haalt het gevaar uit de aanval.
65'
Robben wordt, nadat Van Persie het veld heeft, meer bij het spel betrokken. Ditmaal krijgt hij aan de linkerkant van het veld de ruimte om op het Portugese doel te schieten. Beto kan de bal echter simpel van de grond pakken.
64'
Wissel in bij Portugal -> Pizzi
64'
Wissel uit bij Portugal -> Danny
64'
Wissel in bij Portugal -> Nélson Oliveira
64'
Wissel uit bij Portugal -> Hélder Postiga
63'
Robben ontvangt nadat hij vanaf de rechterkant een hoekschop heeft genomen nogmaals de bal en grijpt meteen zijn kans. Ouderwets kapt hij naar binnen en probeert de bal zo in de lange hoek te schieten. Zijn bal zeilt voorlangs.
60'
Met een schitterende passeerbeweging omspeelt Robben de Portugese verdediging. De linksbuiten van Bayern Munchen krijgt de bal vervolgens met een lange voorzet bij Lens, die de bal uit de volley niet onder controle krijgt.
58'
Wissel in bij Nederland -> Klaas-Jan Huntelaar
58'
Wissel uit bij Nederland -> Robin van Persie
57'
Portugal zet er een tandje bij. De Portugezen zetten na rust vroeg druk op de bal als Nederland aan de bal is. Portugal speelt beduidend beter dan in de eerste helft.
55'
Danny kan de bal net niet in het doel schuiven. Uit een lage voorzet van Fábio Coentrão, vanaf de rechterkant van het veld, is Vorm kansloos. Van Rhijn kan de bal nog net wegtikken voordat Danny bij de bal kan.
53'
Nederland gaat in de tweede helft gewoon verder waar het in de eerste helft gebleven was. Achterin wordt weinig weggegeven en aan de bal wordt het spel snel verplaatst richting het doel van Portugal.
50'
Nadat Robben de bal uit een verre vrije trap netjes in het strafschopgebied trapt, botst de Beto, de Portugese doelman, ongelukkig tegen De Vrij aan. De doelman gaat naar de grond en de Portugees krijgt een vrije trap mee, waarmee de kans op een doelpunt verkeken is.
48'
Knappe redding Vorm! De Nederlandse doelman duikt katachtig naar de bal. Nadat de Portugese linksback Fábio Coentrão rommelig de bal in zijn voeten krijgt, ligt Vorm in het weg om een Portugees doelpunt te voorkomen.
47'
Met Van Ginkel in het veld voor Van der Vaart, wordt gelijk de speelstijl aangepast. De punt naar voren veranderd in een punt naar achteren.
46'
Wissel in bij Nederland -> Ricardo van Rhijn
46'
Wissel uit bij Nederland -> Paul Verhaegh
46'
Wissel in bij Portugal -> Paulo Machado
46'
Wissel uit bij Portugal -> Rúben Micael
46'
Wissel in bij Nederland -> Marco van Ginkel
46'
Wissel uit bij Nederland -> Rafael van der Vaart
46'
45'
Na een geestdodend eerste kwartier, kwam de wedstrijd op gang na een doelpunt van Kevin Strootman in de 17e minuut. De middenvelder van PSV schoot de bal met een vernietigend schot achter de Portugese doelman nadat Lens het overzicht bewaarde toen hij met de bal de achterlijn haalde. Na het doelpunt golfde de wedstrijd op en neer, tot doelpunten leidde dit niet. Wel kreeg Rúben Micael nog een levensgrote kans om de gelijkmaker te maken. De Portugees schoot de bal echter hard in het zijnet.
45'
44'
Arjen Robben mag ver komen. Vanaf eigen held rent de linksbuiten binnen de kortste keren het doelgebied van de Portugese doelman Beto in, waar hij de bal verspeeld na een struikelpartij.
42'
Wijnaldum is dichtbij een doelpunt. Lens kopt de bal in het Portugese strafschopgebied terug op de PSV'er. Wijnaldum mist de bal, waardoor Portugal de bal simpel weg kan schieten.
40'
Tot aan het Nederlandse strafschopgebied voetbalt Portugal meer dan behoorlijk. Wanneer de Portugezen echter bij het doel van Vorm in de buurt komen staat de Nederlandse verdediging keer op keer in de weg.
37'
Waar De Vrij en Martins Indi, het centrale duo, bij Feyenoord de afgelopen weken veel commentaar over zich heen kregen, maakt het duo deze wedstrijd een zekere indruk. De Portugezen komen er niet langs en opbouwend wordt de bal snel weer vooruit gespeeld.
34'
Gele kaart voor Bruno Martins Indi (Nederland)
De centrale verdediger van Nederland tikt het standbeen van Cristiano Ronaldo onderuit. Hoewel Ronaldo's reactie erger doet vermoeden, valt de overtreding mee. De gele kaart daarentegen is terecht.
32'
Nadat Cristiano Ronaldo een vijftal scharen uit de hoge hoed tovert, onderschept Daley Blind kinderlijk eenvoudig de bal. Zowel Blind als Verhaegh blijven tot nu toe rustig en laten zich niet gek maken door de acties van Ronaldo.
30'
Na het eerste kwartier, waarin er weinig tot niets te beleven viel, gaat het spel nu op en neer. Zowel Nederland als Portugal voetballen in tegenstelling tot de opening van de wedstrijd nu met de intentie om doelpunten te maken.
27'
Nederland komt goed weg. Danny komt aan de rechter zijlijn gevaarlijk langs Blind. Hij geeft de bal voor richting het strafschopgebied waar iedereen de bal mist, zodat de de bal uiteindelijk voor de voeten van Rúben Micael terechtkomt. De Portugees schiet de bal hard in het zijnet.
25'
Hélder Postiga krijgt vanuit een vrije trap van Miguel Veloso alle tijd om de bal richting het doel van Vorm te koppen. De Portugese spits kopt de bal echter ruimschoots naast.
23'
Ondanks de licht toegenomen druk van Portugal blijft Nederland gewoon voetballen. De Vrij geeft van achteruit een schitterende lange bal op Blind, die de bal inlevert bij Robben. In de volgende actie staat Van Persie echter buitenspel.
21'
Een tweede kleine kans voor Portugal. Wederom komt Ronaldo gevaarlijk door op de helft van Nederland, ditmaal aan de linkerkant van het veld. Binnendoor snelt hij langs Verhaegh, maar schiet de bal vervolgens over het doel van Michel Vorm.
18'
De wedstrijd is opengebroken en ook Portugal begint te voetballen. Ronaldo versiert een hoekschop nadat hij aan de rechterkant van het veld achter Daley Blind opduikt.
17'
Doelpunt voor Nederland, 0:1 door Kevin Strootman
Strootman opent de score! Lens komt op de rechterflank goed door en legt de bal vanaf de achterlijn keurig terug op Strootman. De middenvelder kan de bal op de rand van het zestienmetergebied vervolgens rustig aannemen en met een vernietigend schot achter de Portugese doelman schieten.
14'
Het eerste kleine kansje is voor Rafael van der Vaart. Uit een voorzet van debutant Verhaegh kopt Van der Vaart in eerste instantie nog mis. In de herkansing krijgt hij te weinig kracht achter het schot om de bal in het doel te schieten.
12'
Het is veelzeggend dat het Portugese publiek lange tijd aan het fluiten is. Het lijkt erop dat beide landen liever geen doelpunt tegen hebben dan dat ze er zelf een maken.
10'
De eerste tien minuten zijn inmiddels verstreken en beide doelmannen hebben op een doeltrap na nog niets hoeven te doen. Het is wachten tot het eerste elftal een kans creëert.
8'
Het is vandaag een bijzondere wedstrijd voor Van der Vaart. De nummer tien speelt vandaag zijn 106e wedstrijd voor het Nederlands elftal en evenaart daarmee Giovanni van Bronckhorst. Alleen Edwin van der Sar en Frank de Boer hebben nu nog meer wedstrijden gespeeld.
5'
Nederland krijgt wat grip op de wedstrijd en heeft langdurig balcontact. Er wordt nog niets noemenswaardigs uit gecreëerd, maar de Portugezen toeschouwers beginnen te fluiten.
3'
Portugal krijgt in vanaf de aftrap veel ruimte. Vooral de buitenaanvallers kunnen lang aan de bal blijven.
1'
1'
We zijn begonnen, Nederland heeft afgetrapt. Oranje speelt vandaag met rouwbanden vanwege het overlijden van Prins Friso.
Goedenavond, ik ben Merten Simons en vanavond zal ik verslag doen van de vriendschappelijke wedstrijd tussen Portugal en Nederland. Om 21.30 zal er afgetrapt worden, opstellingen kunt u vinden onder het kopje ‘wedstrijddetails’.

In deze opstelling staat aan Nederlandse kant een opvallende naam. Paul Verhaegh debuteert bij afwezigheid van Daryl Janmaat op de rechtsbackpositie. De 29-jarige vleugelverdediger van FC Augsburg staat een zware avond te wachten. Bij zijn debuut staat Verhaegh gelijk tegenover Cristiano Ronaldo, de sterspeler van Real Madrid.

Een andere opvallende naam is de basisopstelling van Oranje is die van Georginio Wijnaldum. In de opstelling die Louis van Gaal een paar dagen terug naar buiten bracht, zou de PSV’er op de bank moeten plaatsnemen. Doordat Jonathan de Guzman op de training echter in botsing kwam met Dirk Kuijt, start Wijnaldum alsnog. Het tweetal dat in botsing kwam is naar hun eigen club teruggekeerd na de ongelukkige botsing. De Guzman met een lichte hersenschudding en Kuijt is door zijn club Fenerbahce voor de zekerheid teruggeroepen.

Hoewel de wedstrijd van vanavond in eerste instantie ergens over lijkt te gaan, is Oranje toch gebaat bij een overwinning. In de huidige FIFA-ranking staat Nederland op een vijfde plaats. De verschillen in de top tien zijn echter erg klein en bij een nederlaag kan Nederland zo enkele plaatsen zakken. Bij de loting voor het WK in Brazilië, 6 december a.s., zijn de eerste zeven in deze ranking verzekerd van een plek als groepshoofd.

Makkelijk zal het niet worden om een overwinning binnen te halen. Portugal is een ware angstgegner voor Nederland. In de afgelopen elf ontmoetingen tussen beide landen wist Nederland slechts één keer te winnen. Drie keer eindigde het duel in een gelijkspel en maar liefst zeven keer werd er in een onderling duel verloren. Ook het doelpuntensaldo, zes voor en veertien tegen, spreekt voor zich.

De laatste wedstrijden tegen Portugal zullen bij velen dan ook negatieve herinneringen oproepen. Zo eindigde de laatste onderlinge ontmoeting op het afgelopen EK in Polen en Oekraïne in een 2-1 nederlaag, waarna Nederland definitief huis kon. Ook de beslissende nederlagen op het WK 2006 in Duitsland en het EK in 2004 staan nog in het geheugen gegrift.