0 : 1 Torinfos in de Ticker Siem de Jong 57. / Kopbal  (Ruben Schaken)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Siem de Jong 67. / Kopbal  (Ruben Schaken)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Arjen Robben 90. / Schot met links

90'
Nederland wint de eerste wedstrijd van de Azië-trip door twee doelpunten van Siem de Jong en één van Arjen Robben. Dinsdag neemt Oranje het op tegen China.
90'
90'
Net als in de eerste helft komen er drie minuten extra speeltijd bij. Kan Nederland de 0-3 voorsprong nog vergroten in die korte tijd?
90'
Doelpunt voor Nederland, 0:3 door Arjen Robben
Zo kennen we Arjen Robben weer! Een heerlijke rush vanaf eigen helft, alsof hij in de finale van de Champions League speelt. Hij omspeelt twee tegenstanders van Indonesië en komt één op één met doelman Kurnia Meiga. Die blijft staan, maar met links ramt Robben de bal in het dak van de linkerhoek. 0-3 voor Nederland aan het einde van de wedstrijd.
87'
Siem de Jong gaat voor zijn derde treffer in deze wedstrijd, maar zijn schot wordt geblokt door Raphael Maitimo. De corner die daarop volgt wordt bijna binnengelopen door - wie kan het ook anders zijn - Siem de Jong. Ditmaal mikt de aanvoerder van Ajax links naast het doel.
85'
Het is aan alles te zien dat Ricky van Wolfswinkel graag wil presteren in het shirt van Oranje. Bij een voorzet van Arjen Robben timet de aanvaller van Sporting Lissabon echter helemaal verkeerd en gaat daardoor onder de bal door. Een Van Wolfswinkel in topvorm scoort zo'n bal elke keer weer.
83'
Het blijft nu een beetje stil aan de kant van het Nederlands elftal. Indonesië heeft al het schroom van zich afgeworpen, omdat het nu toch al 0-2 achterstaat. Daardoor gaat de ploeg optimistischer voetballen en daar heeft de verdediging van Oranje het moeilijk mee.
80'
Wissel in bij Indonesië -> Ruben Sanadi
80'
Wissel uit bij Indonesië -> Achmad Jufriyanto
79'
Daar was Jens Toornstra dichtbij een eerste treffer in het shirt van Oranje. Uit een variant - waarbij Arjen Robben de corner laag legt op de rand van het strafschopgebied - scoort de middenvelder van FC Utrecht bijna. Hij schiet op goed geluk de bal in het penaltygebied en daarbij raakt menig Indonesiër de bal. Kurnia Meiga eindigt echter als winnaar, want hij vangt de bal uiteindelijk.
76'
Andik Vermansyah met de eerste grote kans voor Indonesië. Hij komt op eigen helft al in balbezit en zet Jens Toornstra van zich af. Vermansyah gaat dan af op Ron Vlaar, die hij half omspeelt. De invaller schiet snel en het schot gaat maar net over.
74'
En zo stelt Siem de Jong eigenhandig orde op zaken. In de 57e minuut en de 67e minuut scoort hij met een kopbal. Bij beide doelpunten was Ruben Schaken de aangever.
73'
Wissel in bij Indonesië -> Hendro Siswanto
73'
Wissel uit bij Indonesië -> Tony Sucipto
67'
Wissel in bij Indonesië -> Ian Kabes
67'
Wissel uit bij Indonesië -> Sergio van Dijk
67'
Doelpunt voor Nederland, 0:2 door Siem de Jong
En wederom is het Siem de Jong die scoort voor Nederland! Arjen Robben zet voor op het hoofd van Ruben Schaken, die achterover kopt en daarmee Siem de Jong bereikt. De speler met nummer 20 op zijn rug kan rustig inkoppen en scoort voor de tweede keer voor Nederland. Het staat nu 0-2.
66'
De laatste wissel aan Nederlandse kant is meteen een belangrijke wissel voor Dwight Tiendalli. De speler van Swansea City maakt zijn debuut in het shirt van Oranje en komt in het veld voor Daryl Janmaat.
66'
Wissel in bij Nederland -> Dwight Tiendalli
66'
Wissel uit bij Nederland -> Daryl Janmaat
64'
Arjen Robben laat zijn voeten spreken. De aanvaller van Bayern München krijgt de bal op links en omspeelt zijn directe tegenstander buitenom. Robben knalt direct op doel, maar vindt wederom Kurnia Meiga op zijn weg.
62'
Wat een heerlijke invalbeurt voor Siem de Jong! De middenvelder is wederom gevaarlijk met een schot vanaf de zestien. Doelman Kurnia Meiga krijgt maar net zijn hand tegen de laag ingeschoten bal en behoedt Indonesië voor een grotere achterstand.
59'
Wissel in bij Indonesië -> Andik Vermansyah
59'
Wissel uit bij Indonesië -> Greg Nwokolo
59'
Arjen Robben krijgt de bal net niet lekker mee en moet de bal daarom afleggen op Siem de Jong. De doelpuntenmaker gaat voor zijn tweede en haalt op de rand van het strafschopgebied uit. Het schot gaat echter over het doel.
57'
Doelpunt voor Nederland, 0:1 door Siem de Jong
Toch een gouden wissel van Louis van Gaal! Ajacied Siem de Jong scoort zijn eerste interlandgoal met een mooie kopbal in de 57e minuut. Ruben Schaken krijgt de bal op rechts en gaat voor de zoveelste keer zijn man voorbij. Ditmaal komt zijn voorzet op het hoofd van de aanvoerder van Ajax en die kopt de bal achter doelman Kurnia Meiga. De openingstreffer is eindelijk gemaakt en nu kan Nederland gaan bouwen aan een grotere voorsprong. 0-1 voor Nederland.
52'
De wissels aan Nederlandse kant hebben nog niet het gewenste effect. De uitspelende ploeg is nog niet heel gevaarlijk geweest in de eerste minuten van de tweede helft. Daar moet toch verandering in komen tegen de nummer 170 van de wereld.
48'
Ook Indonesië voert een wijziging door in het elftal vlak na rust. Ricardo Salampessy verlaat het veld en wordt vervangen door Zulkifli Syukur.
48'
Wissel in bij Indonesië -> Zulkifli Syukur
48'
Wissel uit bij Indonesië -> Ricardo Salampessy
46'
Wissel in bij Indonesië -> Ahmad Bustomi
46'
Wissel uit bij Indonesië -> Imanuel Wanggai
46'
Zoals verwacht een boel wissels aan het begin van de tweede helft. Louis van Gaal wisselt in elke linie, te beginnen bij de doelmannen. De debuterende Jasper Cillessen wordt vervangen door een andere Ajax-keeper, namelijk Kenneth Vermeer. In de verdediging verlaat Erik Pieters het veld voor Johnny Heitinga. Siem de Jong vervangt middenvelder Wesley Sneijder en in de aanval is het Ricky van Wolfswinkel die zijn opwachting mag maken. Hij vervangt de ongelukkige Robin van Persie, die genoeg kansen kreeg de eerste helft.
46'
Wissel in bij Nederland -> Johnny Heitinga
46'
Wissel uit bij Nederland -> Erik Pieters
46'
Wissel in bij Nederland -> Siem de Jong
46'
Wissel uit bij Nederland -> Wesley Sneijder
46'
Wissel in bij Nederland -> Ricky van Wolfswinkel
46'
Wissel uit bij Nederland -> Robin van Persie
46'
Wissel in bij Nederland -> Kenneth Vermeer
46'
Wissel uit bij Nederland -> Jasper Cillessen
46'
45'
Nederland domineert, maar komt niet door de stugge defensie van Indonesië heen. Al in de tweede minuut leek Wesley Sneijder zijn land op een 0-1 voorsprong te zetten, maar hij bevond zich in buitenspelpositie en haalde daar voordeel uit. Daarna was het vooral de show van Robin van Persie. De spits kreeg drie à vier grote kansen, maar wist er geen enkele van te verzilveren. Zijn grootste kans kreeg hij van Daryl Janmaat, die met een voorzet de aanvalsleider van Manchester United bereikte. Volledig vrijstaand kon Van Persie inkoppen, maar zijn inzet ging over.
45'
45'
Vlak voor het einde van de blessuretijd heeft Robin van Persie nog een geweldige knal in huis. Vendry Mofu houdt de bal tegen, maar laat wel los. Arjen Robben komt aanstormen, maar de bal wordt net op tijd weggetikt door een verdediger.
45'
Nederland heeft nog drie minuten blessuretijd om een openingstreffer te maken in de eerste helft. Robin van Persie is al meerdere keren dichtbij een doelpunt geweest, maar met het ingaan van de blessuretijd kreeg de spits van Manchester United een open kans. Op een kleine acht meter van het doel haalt Van Persie uit, maar Kurnia Meiga brengt redding.
42'
Het equipe van Nederland zal nog niet heel veel indruk hebben gemaakt op de fans in Jakarta. Het merendeel van het balbezit is voor de uitspelende ploeg, maar uitgespeelde kansen zijn er al een tijdje niet meer gecreëerd.
38'
Robin van Persie met de 0-1 op zijn linkerschoen. De spits wordt prima aangespeeld door invaller Arjen Robben. Van Persie neemt goed aan in de linkerkant van het strafschopgebied en heeft aardig wat ruimte. Deze benut de aanvaller echter niet goed genoeg, want zijn schot met links gaat vooral hard, niet gericht.
36'
Het zegt genoeg dat Siem de Jong, Kenneth Vermeer, Ricky van Wolfswinkel en Johnny Heitinga warmlopen. Elke ploeg mag zes keer wisselen deze wedstrijd en bondscoach Louis van Gaal heeft aangegeven iedereen een kans te willen geven. Na de rust gaat Van Gaal dus mogelijk wisselen.
33'
Opnieuw is het Robin van Persie die de hoofdrol opeist. Hij krult een vrije trap vanaf de rechterkant met zijn linkerbeen richting de verre hoek. Doelman Kurnia Meiga staat erbij en kijkt ernaar, maar ziet dat de bal naast vliegt.
32'
Gele kaart voor Victor Igbonefo (Indonesië)
Robin van Persie draait weg bij Victor Igbonefo en was op weg om te scoren. De verdediger van Indonesië steekt daar een stokje voor en houdt de spits vast. Het resultaat is een gele kaart voor Igbonefo.
31'
Daar mag Robin van Persie toch wel de 0-1 inkoppen hoor! De spits wordt schitterend bediend met een puntgave voorzet en kan zijn hoofd volledig vrijstaand tegen de bal zetten. De aanvalsleider presteert het echter om over te koppen.
30'
Wie minimaal een doelpunt in het eerste half uur had verwacht komt bedrogen uit. Nederland is veel beter, heeft het meeste balbezit en produceert ook aardig wat gevaar, maar een doelpunt zit er nog niet in. Robin van Persie was dichtbij met twee schoten richting doel, maar de inzetten van de spits van Manchester United gingen naast. Wesley Sneijder was al in de tweede minuut trefzeker, maar zijn doelpunt werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.
27'
In het elftal van Indonesië zijn twee spelers die een verleden hebben in Nederland. Sergio van Dijk speelde meerdere seizoenen in de Eerste Divisie voor onder andere FC Groningen, Helmond Sport en FC Emmen. Verdediger Raphael Maitimo kwam uit voor FC Dordrecht en NAC Breda.
24'
Greg Nwokolo mag zowaar af op Jasper Cillessen, omdat Erik Pieters zich verslikt in de Indonesische aanvaller. De verdediger is net op tijd terug om de bal voor de voeten van Nwokolo weg te tikken.
20'
Het is duidelijk dat de flankspelers van Nederland - Arjen Robben en Ruben Schaken - hun mannetjes gemakkelijk passeren. Een goede voorzet afleveren blijkt iets moeilijker, want Robin van Persie heeft nog weinig materiaal gekregen waar hij echt iets mee kan. De stand is na twintig minuten spelen dan ook nog 0-0.
16'
Robin van Persie wordt in stelling gebracht door Ruben Schaken, die gemakkelijk zijn tegenstander omspeelt en voorzet. In één keer schiet Van Persie richting de korte hoek, maar doelman Kurnia Meiga kan opgelucht ademhalen: De bal vliegt naast.
14'
Het publiek in Jakarta gaat uit zijn dak, want superster Arjen Robben komt in het veld. Jeremain Lens moet het veld verlaten, nadat hij in botsing kwam met een verdediger van Indonesië.
14'
Wissel in bij Nederland -> Arjen Robben
14'
Wissel uit bij Nederland -> Jeremain Lens
13'
Wederom is het Jonathan de Guzmán die de aandacht trekt in Jakarta. De middenvelder zet een vlotte combinatie op met Wesley Sneijder, die achter zijn standbeen de bal terug speelt naar De Guzmán. De bal eindigt echter in de handen van Kurnia Meiga.
11'
Jonathan de Guzmán schiet hard van een meter of twintig, maar recht op doelman Kurnia Meiga af, die er dan ook geen moeite mee heeft. Ondertussen loopt Arjen Robben warm. De sterspeler van Bayern München gaat naar alle waarschijnlijkheid Jermain Lens vervangen, die een blessure opliep bij een eerdere actie.
11'
Nederland startte deze wedstrijd met drie debutanten in de basisopstelling. Jasper Cillessen (Ajax), Miquel Nelom (Feyenoord) en Jens Toornstra (FC Utrecht) speelden nog niet eerder in het shirt van het Nederlands elftal.
9'
Indonesië bereikte als land de hoogste notering op de wereldranglijst in 1998. Toen stegen ze van plek 91 naar 87. 3 jaar later behaalde Indonesië deze plek weer, maar ondertussen zijn ze gedaald naar plek 170.
6'
Jasper Cillessen moet voor het eerst handelend optreden. De doelman van Ajax komt uit zijn doel en trapt de bal weg. Hij voorkomt hiermee dat Boaz Salossa een diepe bal kan controleren.
4'
Robin van Persie met alweer de volgende kans. Zoals verwacht schiet Nederland uit de startblokken met twee goede kansen. Van Persie draait in het strafschopgebied weg bij Victor Igbonefo en haalt hard uit met links. Het schot eindigt echter in het zijnet.
2'
Wesley Sneijder lijkt Nederland op een 1-0 voorsprong te zetten! Helaas voor de middenvelder gaat het doelpunt niet door. Robin van Persie kopt eerst hard op doel, maar op dat moment staat de middenvelder van Galatasaray al buitenspel. Het intikkertje van Sneijder wordt dus terecht afgekeurd.
1'
Indonesië – Nederland is begonnen en wat zit de sfeer er nu al goed in. Ruim 40.000 toeschouwers zijn afgekomen op dit oefenduel en die zongen allen luid mee met het volkslied van hun land. Veel plezier bij deze wedstrijd!
1'
Na de prestaties van Jong Oranje, gisteren op het Europees Kampioenschap voor spelers onder 21 – de ploeg won met 3-2 van Jong Duitsland – is het nu de beurt aan het grote Oranje. De mannen van Louis van Gaal nemen het vrijdag op tegen Indonesië. Mijn naam is Jos Boesveld en ik zal verslag doen van deze oefenwedstrijd.

Het Nederlands elftal is afgereisd naar Azië om twee oefenwedstrijden af te werken. Vrijdag staat dus de eerste wedstrijd op het programma tegen Indonesië. Vier dagen later treden de Nederlanders aan tegen China. Voor nu ligt de focus op de wedstrijd tegen Indonesië. Bondscoach Louis van Gaal heeft al aangegeven zijn spelers te willen testen. Zo wordt er verwacht dat Jens Toornstra zijn opwachting maakt in de basisopstelling. De middenvelder van FC Utrecht maakte vooral vorig seizoen een stormachtige ontwikkeling door en ziet dat bekroond worden met een plek bij de grote jongens. Ook Miquel Nelom is een serieuze kandidaat voor de basisopstelling. De linksback van Feyenoord zag gisteren zijn concurrentie – in de vorm van Bruno Martins Indi en Daley Blind – voetballen bij Jong Oranje. Een verrassing in de opstelling is Erik Pieters. De verdediger van PSV kwam het afgelopen jaar meer negatief dan positief in het nieuws, maar onder Louis van Gaal krijgt de back een kans. Niet aan de zijkanten van de verdedigende linie, maar in het centrum. “Ik vind dat hij het postuur en de snelheid heeft voor die positie”, sprak de bondscoach over Pieters. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Van Gaal veelvuldig gaat wisselen om zoveel mogelijk spelers een kans te geven.

De tegenstander op de vrijdagavond is Indonesië. Menig voetbalexpert twijfelt er niet aan of het nationale elftal van het land staat gelijk aan kanonnenvoer. Met welbekende spelers als Yohanes Ferinando Pahabol, Irfan Haarys Bachdim, Ricardo Salampessy en Abdul Rahman Sulaeman lijkt het geen makkelijke opgave te worden voor de Indonesiërs. Toch lopen er niet alleen onbekenden rond in het elftal. Sergio van Dijk werd geboren in Assen en begon zijn carrière bij FC Groningen. Daarna speelde hij in de Eerste Divisie bij Helmond Sport en FC Emmen. Na zijn periode in Nederland begon Van Dijk aan een Australisch avontuur. Hij speelde 75 wedstrijden in de hoogste divisie van Australië, maar voetbalt sinds kort in Indonesië. Sinds 2011 is Sergio van Dijk bezig met een naturalisatieproces om uit te kunnen komen voor Indonesië. Dit is ook de reden dat Van Dijk één van de aanvallers is die het Oranje moeilijk moet gaan maken. Als er gekeken wordt naar de wereldranglijst, is het duidelijk dat Nederland topfavoriet is. Oranje staat sinds deze week op plek vijf op de ranglijst. Indonesië moet het doen met plek 170. Indonesië – Nederland is de eerste editie tussen deze twee landen. Er wordt afgetrapt om half vier Nederlandse tijd.