07.06.2013 18:30

Siem de Jong loodst Nederland naar overwinning

Zijn debuut had hij al gemaakt, maar een doelpunt nog niet. Siem de Jong maakte dat vrijdag in Jakarta helemaal goed. Met twee treffers zette hij Nederland op een 0-2 voorsprong tegen Indonesië. Arjen Robben mocht het slotakkoord echter bedenken. Hij zette na een mooie rush de eindstand op het scorebord: 0-3.

Nederland begon prima aan de wedstrijd. Wesley Sneijder scoorde, maar werd teruggefloten na buitenspel. Daarna was het de beurt aan Robin van Persie, die kans op kans om zeep hielp. De spits van Manchester United schoot meerdere keren naast en kopte uit kansrijke positie over.

De tweede helft bracht de kijker veel wissels. Nederland wisselde vier keer, terwijl Indonesië één verandering aanbracht. In de eerste tien minuten leek er niet veel veranderd te zijn. Ricky van Wolfswinkel was iets beweeglijker dan zijn voorganger, maar ook de spits van Sporting Lissabon kon het verschil niet maken. Siem de Jong deed dit wel. De aanvoerder van Ajax scoorde zijn eerste doelpunt met een kopbal, na een voorzet van Ruben Schaken. Daarna bleef De Jong gevaarlijk en tien minuten later was het weer raak. Ditmaal zette Arjen Robben voor, maar het was wederom Ruben Schaken die doorkopte. Siem de Jong stond klaar bij de tweede paal en kopte simpel zijn tweede treffer binnen.

Na de 0-2 ging Indonesië vrijer voetballen, maar echt gevaarlijk werd de ploeg niet. Alleen Andik Vermansyah bracht Kenneth Vermeer nog even schrik toe, maar het schot van de Indonesiër eindigde ver boven de deklat. Arjen Robben gooide in de laatste minuut de wedstrijd op slot met een typische Robben-actie. In een lange sprint ging hij twee tegenstanders voorbij om vervolgens onbesuisd hard in de korte hoek te schieten.