Duitsland Woensdag, 22. Maart 2017
Engeland
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Lukas Podolski 69. / Schot met links  (André Schürrle)

90'
Na de pauze maakte Duitsland en Engeland er een leukere wedstrijd van. Podolski werd uiteindelijk de grote man. Eerst miste hij nog een kansje op aangeven van Kroos, maar even later scoorde hij op fantastische wijze. Hij kreeg de bal opnieuw van Kroos en knalde kiezelhard in de kruising. Nadat Podolski zijn publiekswissel had gekregen, was Engeland niet bij machte op gelijk te maken.
90'
90'
De extra speeltijd van de tweede helft bedraagt tenminste drie minuten.
88'
Dat is bijna de 2-0. Invaller André Schürrle schiet via een Engels been naast het doel en verdient een hoekschop. Die corner levert niets op voor de thuisploeg.
86'
Bij Engeland hebben even daarvoor Ryan Bertrand en Jake Livermore ook het veld verlaten. Voor hen zijn Luke Shaw en James Ward-Prowse gekomen. Ook is John Stones nog gekomen voor Chris Smalling.
85'
Wissel in bij Engeland -> John Stones
85'
Wissel uit bij Engeland -> Chris Smalling
84'
Het Signal Iduna Park gaat staan als het bord met nummer tien omhoog gaat. Hij neemt na 130 interlands afscheid en wordt voor nu vervangen door Sebastian Rudy.
84'
Wissel in bij Duitsland -> Sebastian Rudy
84'
Wissel uit bij Duitsland -> Lukas Podolski
84'
Wissel in bij Engeland -> Luke Shaw
84'
Wissel uit bij Engeland -> Ryan Bertrand
82'
Wissel in bij Engeland -> James Ward-Prowse
82'
Wissel uit bij Engeland -> Jake Livermore
77'
Joachim Löw gunt ook Thomas Müller nog wat speeltijd. De spelers van Bayern München komt met nog een kwartiertje op de klok binnen de lijnen voor debutant Timo Werner.
77'
Wissel in bij Duitsland -> Thomas Müller
77'
Wissel uit bij Duitsland -> Timo Werner
75'
Nog een kwartier te spelen in Dortmund. Duitsland heeft de wedstrijd beter in handen gekregen en zoeken naar een tweede treffer.
71'
Bij Engeland gaan Jamie Vardy en Dele Alli naar de kant. Zij worden vervangen door Marcus Rashford en Jesse Lingard.
71'
Wissel in bij Engeland -> Jesse Lingard
71'
Wissel uit bij Engeland -> Dele Alli
70'
Wissel in bij Engeland -> Marcus Rashford
70'
Wissel uit bij Engeland -> Jamie Vardy
69'
Doelpunt voor Duitsland, 1:0 door Lukas Podolski
PODOLSKI DOET 'T! De aanvoerder vindt de bal voor zijn voeten en knalt wonderschoon raak in de kruising. Duitsland op 1-0 tegen Engeland!
66'
Beide trainers voeren een wissel door. Bij Engeland verlaat Adam Lallana het veld en komt Nathan Redmond binnen de lijnen. Julian Weigl gaat bij Duitsland naar de kant. Emre Can is zijn vervanger.
66'
Wissel in bij Duitsland -> Emre Can
66'
Wissel uit bij Duitsland -> Julian Weigl
66'
Wissel in bij Engeland -> Nathan Redmond
66'
Wissel uit bij Engeland -> Adam Lallana
64'
Engeland laat zien het feestje van Podolski graag te willen verstieren. De bezoekers zien de wedstrijd weer wat inzakken en steken daar een stokje voor.
59'
De eerste wissel vindt plaats aan de kant van Duitsland. Podolski mag nog even blijven staan, maar Julian Brandt gaat wel naar de kant. André Schürrle is zijn vervanger.
59'
Wissel in bij Duitsland -> André Schürrle
59'
Wissel uit bij Duitsland -> Julian Brandt
55'
En aan de overkant komt Engeland bijna op voorsprong. Eric Dier zet slim door en ramt de bal richting doel, maar Ter Stegen ligt goed in de weg. Beide ploegen beginnen fel aan het tweede bedrijf.
53'
In ieder geval meer spektakel in de tweede helft. Kroos heeft een fraaie pass in huis op Podolski, maar de aanvoerder komt een teenlente tekort om de 1-0 binnen te tikken.
48'
Bijna moet Hart voor het eerst in actie komen. Engeland krijgt een hoekschop niet goed weg en Julian Brandt ziet de bal voor zijn voeten belanden. De jongeling denkt niet na en schuift de bal naast het doel.
46'
De tweede helft is in gang gezet. We hopen op een betere wedstrijd in het tweede bedrijf. Beide bondscoaches hebben niet niet gewisseld.
46'
45'
Er valt nog weinig te genieten in Dortmund. Beide ploegen doen het rustig aan en geven Lukas Podolski vooralsnog niet het afscheid dat hij verdiend. Kansen zijn erg schaars en doelman Joe Hart is niet niet tot een redding gedwongen. Aan de overkant was Engeland wel twee keer gevaarlijk. Eerst schoof Adam Lallana op de paal en vlak voor rust schoot Dele Alli op het lichaam van goalie Ter Stegen.
45'
41'
Enorme kans voor de bezoekers! Dele Alli duikt ineens op voor doelman Ter Stegen, maar schiet hard op het lichaam van de goalie op. Het blijft nog 0-0 in Dortmund.
40'
Eric Dier mag aanleggen van zo'n twintig meter voor een vrije trap. Zo'n beetje iedereen is terug bij Duitsland, maar de Engelsman schiet de bal een metertje over het doel.
37'
Plotseling heeft Podolski een kansje om uit te halen. De aanvaller wil graag afsluiten met een doelpunt, maar knalt nu hoog over het doel van Hart.
35'
Duitsland meldt zich weer eens op de helft van Engeland. Doelman Joe Hart had echter de eerste helft nog in de kleedkamer kunnen blijven zitten, want een redding heeft hij nog niet gemaakt.
31'
Daar is de eerste echte mogelijkheid voor de bezoekers. Adam Lallana schiet na een lange rush tegen de paal. Duitsland ontsnapt aan een achterstand.
28'
Joachim Löw heeft even tijd om bij te kletsen met Lukas Podolski als Julian Weigl na een botsing op de grond ligt. De spelers van Borussia Dortmund kan wel gewoon verder spelen.
25'
De Engelsen vinden het mooi geweest en zetten wat meer druk op Duitsland. De thuisploeg komt nog niet echt in de problemen, maar moet wel op gaan passen.
20'
De wedstrijd is nog niet echt los gekomen in de eerste twintig minuten. Engeland was via Vardy gevaarlijk, maar is verder nog niet in de buurt van Ter Stegen geweest. Ook collega Hart is nog niet in actie hoeven komen.
16'
Daar is Podolski bijna gevaarlijk. De afscheid nemende aanvaller krijgt de bal net niet goed mee na prima doorzetten van debutant Timo Werner.
12'
Engeland begon feller aan de wedstrijd, maar is inmiddels wat weggezakt. De Duitsers hebben hun zaakjes wat beter op orde en proberen de weg naar doelman Hart te vinden.
8'
De actie van Vardy levert wel een hoekschop op voor de bezoekers. Verdediger Michael Keane is meer naar voren gekomen, maar knikt de corner over het doel van Ter Stegen.
6'
Ineens is Engeland er vandoor via Jamie Vardy. De spits gaat naar de grond na contact met doelman Ter Stegen, maar arbiter Skomina weigert de bal op de stip te leggen.
5'
Duitsland en Engeland doen het rustig aan in de beginfase. Beide ploegen proberen wel de aanval te zoeken, maar doen dat nog niet overtuigend genoeg om elkaar in de problemen te brengen.
1'
Iets later dan gepland in de oefeninterland tussen Duitsland en Engeland begonnen. De wedstrijd in een volgepakt Signal Iduna Park staat in het teken van het afscheid van Lukas Podolski. Sluit hij af in stijl?
1'
Lukas Podolski spreekt de fans in Dortmund nog even toe. Vandaar dat de wedstrijd wat later zal beginnen.
Bij Duitsland draait het vanavond om aanvoerder Lukas Podolski. De aanvaller speelt zijn 130e interland en neemt daarna afscheid. Verder speelt Toni Kroos zijn 75e interland en staat nieuweling Timo Werner direct in de basis.

Bondscoach Gareth Southgate geeft tegen de Duitsers een kans aan Michael Keane, Jake Livermore en Ryan Bertrand. Jermain Defoe keert na vier jaar terug bij de wedstrijdselectie, maar begint wel op de bank.
Statistieken
De Duitse nationale ploeg neemt woensdagavond afscheid van Lukas Podolski. De 31-jarige aanvaller speelt tegen Engeland zijn 130e interland en hangt daarna zijn interlandschoenen aan de wilgen. Podolski speelde mee op liefst zeven eindtoernooien en wist in het shirt van die Mannschaft 48 doelpunten te maken. Hij hoopt in stijl af te sluiten en wellicht nog de 50 treffers te halen.
Een opvallende naam in de selectie van bondscoach Gareth Southgate is Jermain Defoe. De aanvaller is inmiddels 34 jaar oud en keert na vier jaar afwezigheid terug bij The Three Lions. Eind 2013 speelde Defoe zijn laatste van 55 interlands, maar mag dus hopen op een rentree. Bij zijn club Sunderland is Defoe dit seizoen in vorm. Van de 23 goals die Sunderland maakte, scoorde Defoe er veertien.
Middenvelder Toni Kroos staat aan de vooravond van een mooie mijlpaal. Mocht de speler van Real Madrid vanavond binnen de lijnen komen, dan speelt hij zijn 75e wedstrijd in het shirt van Duitsland. Vanwege de afwezigheid van de nodige spelers is de kans groot dat Kroos zijn opwachting mag maken van bondscoach Joachim Löw. Kroos maakte tot nu toe twaalf treffers.
Duitsland en Engeland ontmoeten elkaar met enige regelmaat in vriendschappelijke wedstrijden. Vorig jaar wonnen de Engelsen nog bij 2-3 in Duitsland. De Duitsers stonden met 2-0 voor, maar gaven die voorsprong uit handen. Een memorabele ontmoeting vond plaats in 2001. Na een 1-1 ruststand won Engeland na een fenomenale tweede helft met liefst 1-5.
De wedstrijd staat woensdagavond onder leiding van de Sloveense scheidsrechter Damir Skomina. Aan deze arbiter heeft Engeland niet zulke goede herinneringen. De laatste keer dat Skomina de Engelse nationale ploeg floot, werd een pijnlijke nederlaag geleden. Op het EK in Frankrijk ging de achtste finale tegen IJsland met 1-2 verloren.