22.03.2017 16:01

Podolski neemt na 130 interlands afscheid

Lukas Podolski (r.) praat tijdens de training van de nationale ploeg van Duitsland met bondscoach Joachim Löw (l.) (21-03-2017).
Lukas Podolski (r.) praat tijdens de training van de nationale ploeg van Duitsland met bondscoach Joachim Löw (l.) (21-03-2017).

Lukas Podolski neemt woensdagavond afscheid van Die Mannschaft. De aanvaller krijgt tijdens de oefenwedstrijd tegen Engeland nog eenmaal speeltijd en komt daarmee uit op 130 interlands voor Duitsland.

Na 129 interlands heeft de aanvaller besloten om een einde te maken aan zijn interlandcarrière. Zijn laatste interland dateert van 26 juni 2016 tijdens het EK in Frankrijk. Podolski kwam in de achtste finale tegen Slowakije (3-0 overwinning) achttien minuten voor tijd in het veld voor Julian Draxler, maar woensdagavond zal hij in Signal Iduna Park nog één keer het Duitse tricot aantrekken. Een mooi gebaar van Die Mannschaft.

Debuut

Op 6 juni 2004 debuteerde Podolski, als speler van 1. FC Köln, in de nationale ploeg. Tijdens het vriendschappelijke duel met Hongarije (2-0 nederlaag) kwam de linkspoot zeventien minuten voor tijd in de ploeg voor Fredi Bobič. De twee treffers van de Hongaar Sandor Torghelle kon Podolski echter niet meer ongedaan maken. In hetzelfde jaar scoorde Podolski zijn eerste doelpunt(en) voor Duitsland. Op 21 december 2004 nam Duitsland het in Bangkok op tegen Thailand en invaller Podolski nam de 1-3 en 1-5 (tevens einduitslag) voor zijn rekening.

Vier EK's

In het jaar van zijn debuut werd Podolski tevens opgenomen in de EK-selectie van Duitsland. Zijn bijdrage in Portugal, waar Duitsland al in de groepsfase werd uitgeschakeld, bleef miniem. Alleen tegen Tsjechië (2-1 nederlaag) kreeg Podolski, die in het Poolse Gliwice werd geboren, speeltijd. Ook in 2008, 2012 en 2016 was de aanvaller actief op het EK. Het toernooi in Oostenrijk en Zwitserland was voor hemzelf het beste toernooi. Podolski scoorde drie keer in zes wedstrijden, maar verloor de finale wel met 1-0 van Spanje. In 2012 moest de linkspoot het doen met één doelpunt in vier duels. Duitsland werd in dat jaar in de halve finale uitgeschakeld door Italië (1-2), terwijl hij afgelopen zomer in Frankrijk slechts één keer in actie kwam.

Drie WK's, eenmaal Weltmeister

Naast vier EK's was Podolski ook actief op drie WK's. Zijn eerste WK was in 2006 in eigen land. Podolski was met drie treffers in zeven wedstrijden één van de sterkhouders bij Die Mannschaft, maar desondanks moest het gastland het doen met de derde plaats. In de halve finale was Italië, dat uiteindelijk het WK wist te winnen, na de verlenging met 2-0 te sterk, waarna er in de strijd om de derde plaats met 3-1 werd gewonnen van Portugal. Vier jaar later werd wederom een grote teleurstelling voor Duitsland, want in Zuid-Afrika eindigde Duitsland wederom als derde. Podolski was goed voor twee treffers in zes wedstrijden, maar vier jaar later kwam de Duitse droom eindelijk uit. Duitsland werd wereldkampioen, al bleef de inbreng van Podolski gering. Alleen tijdens de groepswedstrijden tegen Portugal (4-0 winst) en de Verenigde Staten (1-0 winst) kreeg de linkspoot speeltijd.

48 doelpunten

In 129 interlands wist de Duitser tot dusver 48 keer te scoren, tegen Engeland krijgt Podolski nog eenmaal de mogelijkheid om de vijftig te halen. De aanvaller scoorde elf keer in 25 EK-kwalificatiewedstrijden. Naast zijn vijf doelpunten op het WK (vijftien wedstrijden) en vier doelpunten op het EK (twaalf wedstrijden) was hij ook goed voor drie doelpunten (vier wedstrijden) op de Confederations Cup. Zes keer (veertien wedstrijden) was hij trefzeker in een WK-kwalificatiewedstrijd en tijdens 59 oefenwedstrijden scoorde Podolski tot dusver negentien keer.

Vervolg carrière

Podolski speelde tijdens zijn glansrijke carrière voor FC Köln, FC Bayern München, Arsenal en Internazionale, maar de afgelopen jaren zijn de prestaties van Podolski niet meer op de voet te volgen. De aanvaller koos in 2015 voor een een transfer naar het Turkse Galatasaray, maar aankomende zomer gaat hij Turkije verlaten en zullen nog minder van Podolski zien. De Duitser heeft namelijk gekozen voor een Japans avontuur bij Vissel Kobe.

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner