PEC Zwolle Woensdag, 26. Maart 2014
NEC Nijmegen
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jesper Drost 29. / Schot met rechts
1 : 1 Torinfos in de Ticker Kevin Conboy 38. / Schot met rechts  (Michael Higdon)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Maikel van der Werff 81. / Schot met rechts

90'
Het niveau van het laatste kwartier voor rust werd in de tweede helft geen moment meer gehaald. Beide ploegen kwamen niet veel verder dan de bal in te leveren bij de tegenstander. Typerend was misschien wel de 2-1 van Michael van der Werff, tien minuten voor tijd. Dennis Gentenaar liet de bal ongelukkig onder zich doorrollen. Met zijn tweede blunder van de avond mag Zwolle de Nijmeegse goalie danken. PEC Zwolle plaatst zich er door voor de finale.
90'
90'
Een ouderwetse scrummage voor het doel van PEC. Boer springt onder de bal door en verschillende spelers vliegen op de bal. Uiteindelijk kan Van der Werff de bal weg schieten.
88'
Gele kaart voor Kevin Conboy (NEC Nijmegen)
87'
Ron Jans heeft zijn antwoord al snel klaar. Met Lachman zet de trainer van PEC Zwolle een extra verdediger in het veld.
87'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Darryl Lachman
87'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mateusz Klich
86'
NEC gaat en moet nu vol op de aanval. Met Castillion gooit Janssen er nog een extra spits in. Dit worden nog hectische slotminuten.
85'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Geoffrey Castillion
85'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Christoph Hemlein
82'
Wat zuur voor De 38-jarige Gentenaar. De sluitpost start omdat eerste doelman Kalle Johnsson teveel fouten zou maken en juist hij is nu betrokken bij beide tegendoelpunten.
81'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:1 door Maikel van der Werff
Deze bal had er nooit ingemogen. Van grote afstand vuurt Van der Werff een schot richting het doel van Gentenaar. De Nijmeegse doelman kan de bal eenvoudig oprapen. Maar laat de bal onder zich door rollen.
79'
Aan de andere kant profiteert de ingevallen Furdjel Narsingh onmiddellijk van de ruimte die NEC liet vallen. De vleugelaanvaller passeert Leiwakabessy en kan het strafschopgebied van NEC in dribbelen.Zijn voorzet kan onderschept worden door de Nijmeegse verdediging.
78'
Oei, oei, oei! De techniek van Michael Higdon laat hem in de steek. Jahanbakhsh levert een puike voorzet af waarmee Higdon oog in oog staat met Diederik Boer. De spits weet de bal alleen niet te controleren.
74'
Gelukkig voor Anton Janssen hoeft hij zijn derde gedwongen wissel niet toe te passen. Het lijkt mee te vallen met Leiwakabessy. De verdediger staat weer binnen de lijnen.
73'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Furdjel Narsingh
73'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
72'
Jeffrey Leiwakabessy lijkt de volgende Nijmegenaar die geblesseerd naar de kant moet. De verdediger van NEC komt hard in op Bram van Polen en blijft op de grond liggen.
71'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Samuel Štefánik
71'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Navarone Foor
70'
Na een ongelukkige botsing grijpt Navarone Foor naar zijn hamstring en zwaait naar de kant dat hij gewisseld wil worden. De invaller gaat het veld alweer verlaten.
68'
Het is te hopen dat één van beide ploegen weer tot scoren komt. In de eerst helft was dat de sleutel tot een betere wedstrijd.
65'
Uit de vrije trap die blijft staan weten de Zwollenaren uiterst weinig te creëren. Het schot van Van Hintum belandt in de muur en in de rebound maait Joost Broerse over de bal heen. Hier had PEC meer mee kunnen doen.
64'
Gele kaart voor Lasse Nielsen (NEC Nijmegen)
Op de rand van het Nijmeegse strafschopgebied trekt de centrale verdediger Fernandez naar de grond.
61'
Hoe krijgt Higdon het voor elkaar. Bart van Hintum verspeelt achterin knullig de bal, waarna Michael Higdon helemaal vrij op het doel van PEC Zwolle af kan lopen. De spits van NEC besluit echter van afstand te schieten. Zijn schot vliegt meters langs de verkeerde kant van de paal.
59'
Koolwijk solliciteert naar de eerste kaart van de wedstrijd. Nadat de Nijmeegse middenvelder in de eerste minuten van de wedstrijd al een bloedlip veroorzaakte bij Karagounis met een te hoog gegeven been, raakt hij nu ook Guyon Fernandez met een acrobatische actie. De Griek loopt overigens nog steeds met papier in zijn mond tegen het bloeden.
57'
Anton Janssen gaat flink tekeer als PEC een vrije schop krijgt voor zijn dug-out. Makkelie spreekt de oefenmeester van de Nijmegenaren toe, waarna Janssen hoofdschuddend weer gaat zitten. Krijgt hij zijn ploeg weer op scherp na deze actie?
54'
Ook NEC laat voor het eerst van zich spreken. Op zijn Robbens dribbelt Hemlein vanaf de zijlijn naar binnen om een schot te vuren op het doel van Boer. Zijn poging is alleen te slap om de goalie te verschalken.
51'
Het eerste gevaar na rust komt van PEC Zwolle. Jesper Drost draait zijn vrije trap vanaf de rechter zijlijn gevaarlijk richting het doel van NEC. Gentenaar is op tijd en kan de bal met zijn rechter vuist wegstompen.
49'
Als we moeten afgaan op het balverlies belooft dat weinig goed voor deze tweede helft. Het eenvoudige balverlies is zowel aan de kant van PEC Zwolle als NEC niet meer op één hand te tellen in de eerste minuten na rust.
46'
Met dezelfde 22 spelers op het veld heeft NEC afgetrapt voor de tweede helft. Kunnen beide teams het niveau van het laatste kwartier vervolgen of zakken PEC Zwolle en NEC weer terug naar het voetbal, of juist gebrek daaraan, van het eerste half uur?
46'
45'
Na een draak van een eerste half uur, zijn de laatste vijftien minuten van de eerste helft een verademing. Nadat Jesper Drost PEC Zwolle op voorsprong zette, werd het een echte wedstrijd. Door een doelpunt van Kevin Conboy gaan we rusten met 1-1. Dit belooft nog een mooie tweede helft te worden.
45'
45'
En weer een kans van NEC. Christoph Hemlein passeert op snelheid zijn directe tegenstander en probeert de bal over de grond voor te geven richting Higdon. Zijn voorzet kan onderschept worden door Bart van Hintum.
43'
Wat een kans! Kamohelo Mokotjo zet Mateusz Klich knap oog in oog met doelman Gentenaar. Klich schiet de bal alleen snoeihard over het Nijmeegse doel.
41'
De laatste tien minuten maken een hoop goed na het eerste half uur. Wat een wereld van verschil. De wedstrijd golft op en neer en op deze manier kan het onmogelijk bij 1-1 blijven.
38'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:1 door Kevin Conboy
Wat een schitterend doelpunt! Michael Higdon verlengt een Nijmeegse vrije trap met zijn hoofd en Conboy poeiert de bal in één keer tegen de touwen. NEC komt langszij.
36'
Bijna Broerse! Een vrije trap van Joost Broerse is op weg naar de kruising. Maar Gentenaar weet zich knap te herstellen na zijn misser bij de tegentreffer. De sluitpost van NEC tikt de bal knap uit het doel.
35'
Het duurde even, maar de wedstrijd begint op gang te komen. Beide teams vliegen er in na de openingstreffer van Drost en leggen veel strijd op de mat.
32'
De wedstrijd had duidelijk deze openingstreffer nodig. Ook NEC begint te voetballen. Jahanbakhsh omspeelt zijn directe tegenstander en probeert Boer vervolgens te verschalken. Zijn schot zeilt voorlangs.
32'
In de wedstrijd waarin hij zijn eerste basisplaats kreeg voor NEC moet Gravenberch na een half uur het veld al verlaten met een liesblessure.
31'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Navarone Foor
31'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Danzell Gravenberch
29'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Jesper Drost
Uit het niets is daar toch een doelpunt! Jesper Drost krijgt een afvallende bal voor zijn voeten. Tergend langzaam schiet hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied over de grond in de verre hoek. Deze bal was absoluut houdbaar voor Dennis Gentenaar.
26'
Voorlopig blijft het echter bij de twee slappe schoten en het eenmalige opkomen van Nielsen. Een dagje auto's spotten op een zandweg is nog spectaculairder dan het eerste half uur van deze halve finale.
22'
Aan beide kanten ontstaan er nu ruimtes. Lasse Nielsen weet er optimaal gebruik van te maken. De centrale verdediger van NEC stoomt mee op richting het strafschopgebied van PEC en versiert een hoekschop. Deze ruimte aan beide kanten kan de wedstrijd alleen maar ten goede komen. Tot dusverre is het nog verre van hoogstaand.
19'
Ook PEC Zwolle kan het eerste kansje noteren. Joost Broerse krijgt alle ruimte om te schieten. Doelman Dennis Gentenaar kan de bal alleen al van verre zien aankomen. Grote kansen zijn het niet. Maar de wedstrijd komt wat los.
17'
De Zwollenaren beginnen de regie in de wedstrijd over te nemen. Het team van Ron Jans heeft de wedstrijd onder controle. Het spel speelt zich dan ook voornamelijk af op de helft van NEC.
14'
En daar is de eerste echte kans van de wedstrijd. Alireza Jahanbakhsh komt uit het niets oog in oog te staan met Diederik Boer. De Zwolse goalie kan de bal echter makkelijk onderscheppen.
13'
Op het felle begin van NEC na is het voorlopig vooral aftasten aan beide kanten. PEC doet pogingen om ten aanval te trekken. Maar komt voorlopig nog niet door de Nijmeegse stellingen heen.
10'
Als NEC vandaag weet te winnen halen de Nijmegenaren voor de vijfde keer in de historie van de club de bekerfinale. Tel daarbij de twee bekerfinales van PEC Zwolle op en je komt tot zes finales waar één van beide clubs in heeft gestaan. Beide teams hebben de beker echter nog nooit weten te bemachtigen.
7'
Met Karagounis weer binnen de lijnen begint PEC Zwolle langzaamaan wat grip te krijgen op de wedstrijd. De Zwollenaren zoeken de rust en spelen de bal rustig over.
5'
De thuisploeg moet even met tien man verder. Thanasis Karagounis wordt door Danny Makkelie naar de kant gestuurd met een bebloede lip. De Griek komt in botsing met een te hoog gegeven been van Ryan Koolwijk.
3'
NEC gaat fanatiek van start. Na de vroege hoekschop mag het team van Anton Janssen nu ook van een meter of 25 aanleggen voor een vrije trap. Gevaar wordt er nog niet gesticht maar PEC Zwolle is gewaarschuwd.
2'
Het eerste gevaar komt van NEC. De Nijmegenaren mogen vanaf de hoekschopvlag aanleggen. Gevaar wordt er echter niet gecreëerd.
1'
PEC Zwolle heeft afgetrapt. De eerste halve finale van de KNVB-beker is van start gegaan!
1'
Goedenavond, welkom bij de eerste halve finale van de KNVB-beker tussen PEC Zwolle en NEC Nijmegen. Mijn naam is Merten Simons en vanaf 20.45 doe ik verslag van deze kraker. Rond een uur voor de wedstrijd verschijnen de opstellingen van het duel, dat onder leiding staat van Danny Makkelie, onder het kopje wedstrijddetails.

Voor beide teams staat er vandaag veel op het spel. Naast dat de winnaar zich voor de finale in De Kuip, op 20 april, plaatst. Is er een reële kans dat de finalist zich ook zal plaatsen voor de Europa League. Als Ajax morgen wint van AZ en daarnaast ook de landstitel binnenhaalt, schuift het Europese ticket automatisch door naar de verliezend finalist. In het geval NEC dit startbewijs in de wacht sleept kan er nog een rare situatie ontstaan. De Nijmegenaren zijn namelijk nog allerminst zeker van handhaving in de Eredivisie. Alvorens we op deze zaken vooruit lopen wacht ons echter eerst nog de halve finale.

Een halve finale die garant lijkt te staan voor veel doelpunten. Beide teams troffen elkaar in de Eredivisie in laatste twee seizoen vier keer. In elk duel vielen er minimaal vier doelpunten te noteren. In de huidige jaargang was waren er in beide duels zelfs zes doelpunten waar te nemen. In Nijmegen boekte PEC Zwolle een riante 1-5 overwinning, terwijl in Zwolle de punten werden gedeeld met een 3-3 gelijkspel. Het duel in Zwolle was een waar spektakel. Drie keer kwam het team van Ron Jans op voorsprong. Maar drie keer kon het team van Anton Janssen ook langszij komen.

In de beker troffen beide teams elkaar één keer in eerder. In 2007 wonnen de Zwollenaren, destijds nog FC Zwolle, met 0-1 van NEC in de achtste finale. Tellen we de competitie- en bekerwedstrijden bij elkaar op dan troffen PEC Zwolle en NEC elkaar negentien keer eerder. Acht keer was PEC de sterkste en zes keer verliet NEC het veld als winnaar.