De Graafschap Woensdag, 17. December 2014
18:30 uur
FC Twente
2:4
1 : 0 Torinfos in de Ticker Vincent Vermeij 11. / Kopbal  (Jordan García-Calvete)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jesús Corona 40. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 45. / Schot met rechts  (Youness Mokhtar)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Jesús Corona 61. / Schot met rechts  (Cuco Martina)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 69. / Schot met links  (Kasper Kusk)
2 : 4 Torinfos in de Ticker Andreas Bjelland 79. / Eigen goal

90'

Na rust was FC Twente een stuk sterker en De Graafschap een stuk zwakker. Namens de Tukkers zorgde Jesús Corona voor de 1-3 en maakte Hakim Ziyech met een prachtig doelpunt de 1-4. Vlak voor tijd maakte Andreas Bjelland nog een eigen goal: 2-4.
90'
90'
De extra tijd bedraagt vier minuten.
89'
En weer zien we daar Ziyech. Hij heeft er nog wel zin in hoor! De middenvelder kapt naar zijn linkerbeen en schiet vanaf een meter of twintig ruim naast.
87'
Mooie actie Hakim Ziyech! De maker van de 1-2 en de 1-4 omspeelt met een mooie schaar zijn tegenstander, maar zijn dribbel strandt in het strafschopgebied.
83'
FC Twente neemt geen risico's meer en gaat wat defensiever staan. Waarschijnlijk zullen de Tukkers de wedstrijd nu professioneel uitspelen.
80'
'Alles of niets', klinkt van de tribunes, maar de krachten lijken op bij de spelers van De Graafschap.
79'
Doelpunt voor De Graafschap, 2:4 door Andreas Bjelland (eigen doelpunt)
Oei! Een slechte teruspeelpass van Cuco Martina gaat richting Jordan García-Calvete, waardoor Andreas Bjelland probeert in te grijpen. De verdediger krijgt zijn voet wel tegen de bal, maar verschalkt daarmee zijn eigen doelman.
79'
Wissel in bij De Graafschap -> Bart Straalman
79'
Wissel uit bij De Graafschap -> Vlatko Lazić
78'
Wissel in bij FC Twente -> Hidde ter Avest
78'
Wissel uit bij FC Twente -> Orlando Engelaar
76'
Wissel in bij De Graafschap -> Jan Lammers
76'
Wissel uit bij De Graafschap -> Robin Pröpper
75'
De paal! Kasper Kusk kan de bal afleggen op Youness Mokthar, maar de invaller gaat voor eigen kansen. De Deen raakt de paal!
74'
Bijna de 1-5! Het gaat hard in Doetinchem, De Graafschap moet oppassen dat FC Twente niet nog een paar keer scoort. Ditmaal krijgt invaller Kasper Kusk de bal. De Deen krijgt op de rechterkant de bal, kapt naar zijn linkerbeen en zoekt de lange hoek. Hidde Jurjus weet echter redding te brengen.
73'
Wissel in bij FC Twente -> Renato Tapia
73'
Wissel uit bij FC Twente -> Jesús Corona
72'
Haha, die Hakim Ziyech. Op soortgelijke wijze probeert de middenvelder van FC Twente het weer! Het blijft vooralsnog bij twee fantastische doelpunten op de Vijverberg.
69'
Doelpunt voor FC Twente, 1:4 door Hakim Ziyech
Absurd! Het doelpunt van Jesús Corona was fenomenaal, maar deze goal is zowaar nóg mooier! Op de middenlijn speelt Hakim Ziyech eerst zijn man door de benen en vervolgens schiet hij vanaf een meter of veertig de bal over de keeper in het doel. Prachtig!
66'
Wissel in bij FC Twente -> Kasper Kusk
66'
Wissel uit bij FC Twente -> Bilal Ould-Chikh
66'
Wissel in bij De Graafschap -> Tolgahan Çiçek
66'
Wissel uit bij De Graafschap -> Jordan García-Calvete
66'
Het regent nu kansen in Doetinchem. Alle hoop is vervlogen bij De Graafschap.
64'
Ook Youness Mokthar gaat voor zijn eigen kansen. De linksbuiten trekt van rechts naar binnen, kapt weer naar zijn linkervoet en haalt uit. Het schot van Mokthar levert geen gevaar op voor Hidde Jurjus.
62'
Wát een kans! Vlak na de aftrap van De Graafschap krijgt FC Twente een énorme mogelijkheid op de 1-4. Drie à vier Tukkers komen tegen één man van De Graafschap te staan en het is Jesús Corona die mag afronden. In plaats van de een medespeler aan te spelen of raak te schieten, prikt de Mexicaan de bal naast.
61'
Doelpunt voor FC Twente, 1:3 door Jesús Corona
Dit doelpunt hing natuurlijk in de lucht! Cuco Martina speelt Jesús Corona aan, die wordt verdedigd door Soufian Echcharaf. Met een simpele beweging ontdoet Corona zich van zijn verdediger en vervolgens schiet hij via de binnenkant van de paal raak.
58'
Belangrijk ingrijpen van Ted van de Pavert! Met een uitstekende sliding voorkomt hij dat Jesús Corona kan doorlopen en FC Twente in een twee tegen één situatie komt.
55'
Aardige poging van Hakim Ziyech! De maker van de 1-2 probeert met een stiftje de doelman te verrassen, maar zijn inzet gaat over het doel.
54'
Daar komt Robin Pröpper goed weg! De verdediger van De Graafschap kreeg in de eerste helft een gele kaart, en verdient eigenlijk een tweede. Pröpper begaat een harde overtreding op Jesús Corona, maar de scheidsrechter spaart 'm.
53'
Daar is De Graafschap weer! Vanaf rechts wordt een goede voorzet gegeven, maar Vincent Vermeij kan er niet bij. De Graafschap blijft balbezit houden ver op de helft van FC Twente, maar een kans levert het niet op.
50'
Naast! Daar is de volgende kans voor Youness Mokthar. De buitenspeler trekt vanaf rechts naar binnen en haalt uit, maar hij schiet de bal ruim naast.
50'
FC Twente is beter aan de tweede helft begonnen dan het de eerste helft startte. De Graafschap hebben we na rust nog niet veel gezien.
48'
Oef.. Bilal Ould-Chikh krijgt de bal vol in zijn klokkenspel, wat natuurlijk veel pijn doet.
46'
Bijna de 1-3! Youness Mokthar ontvangt in de as van het veld de bal en hij kan ver doorlopen, zonder dat hij wordt aangevallen. Vanaf een meter of twintig haalt hij uit, maar hij schiet de bal tegen Hidde Jurjus aan.
46'
Beide elftallen zijn zonder wijzigingen aan de tweede helft begonnen.
46'
45'

FC Twente speelt niet goed, maar staat wel op voorsprong op de Vijverberg. De thuisploeg kwam vroeg in de wedstrijd op 1-0 na een rake kopbal van Vincent Vermij, maar door een fantastische goal van Jesús Corona en een doelpunt van Hakim Ziyech gaan we met een 1-2 stand rusten.
45'
45'
Doelpunt voor FC Twente, 1:2 door Hakim Ziyech
Op slag van rust komt FC Twente op 1-2! Youness Mokthar gooit de bal over de verdediging heen, waar Hakim Ziyech opduikt. De middenvelder komt in een lastige positie, maar hij weet de bal in de korte hoek, langs de doelman te schuiven.
44'
De scheidsrechter roept Robin Pröpper en Sonny Stevens op het matje en geeft beide heren een gele kaart. Dat lijkt de enige juiste oplossing.
44'
Gele kaart voor Sonny Stevens (FC Twente)
44'
Gele kaart voor Robin Pröpper (De Graafschap)
43'
Commotie op het veld. FC Twente krijgt een vrije trap en Sonny Stevens wil 'm snel nemen. Robin Pröpper houdt de doelman vast, die op zijn beurt een duw geeft aan de speler van De Graafschap. Pröpper veinst dat hij is geslagen, maar staat even later weer op.
40'
Doelpunt voor FC Twente, 1:1 door Jesús Corona
Een werkelijk fantastisch doelpunt van de Mexicaan! Hakim Ziyech brengt de bal in het strafschopgebied en met een prachtige omhaal verschalkt Corona de doelman van De Graafschap!
39'
Het ontbeert FC Twente aan stootkracht voorin. Tot nu toe pakt het spelen zonder echte spits niet goed uit voor trainer Alfred Schreuder.
37'
Opnieuw krijgt De Graarschap een corner. Weer komt Sonny Stevens uit en in tegenstelling tot bij de 1-0 vangt hij nu wel de bal.
34'
Weer komt FC Twente in het strafschopgebied van de thuisploeg. Youness Mokthar speelt zijn man voorbij en speelt vervolgens Jesús Corona aan, die de bal bij zijn aanname verliest.
32'
Een goeie actie van Bilal Ould-Chikh levert FC Twente een kansje op. De jonge buitenspeler geeft de bal voor, waarna Youness Mokthar de bal terugkopt op Hakim Ziyech. De aanvallende middenvelder van de Tukkers haalt uit, maar zijn schot wordt geblokt.
29'
Weer Jerry van Ewijk! Opnieuw krijgt de nummer 11 van De Graafschap een dot van een kans! Het schot van Jordan García-Calvete mislukt, waardoor Van Ewijk plots in kansrijke positie komt. Hij moet in één keer schieten, maar hij mikt de bal over het doel. Dat kon, of moest misschien wel de 2-0 zijn.
27'
En weer een poging van De Graafschap! Vincent Vermeij ontvangt op de rand van het strafschopgebied de bal, draait naar zijn rechterbeen en haalt uit. Erg hard is het schot niet, waardoor Sonny Stevens simpel kan redden.
26'
Oh, Jerry van Ewijk! Een bal schiet door en plots staat Van Ewijk één op één met Sonny Stevens. De aanname van de speler van De Graafschap is echter niet goed, waardoor de hoek lastig wordt. Van Ewijk komt nog wel tot een schot, maar Stevens kan de bal met zijn voet naast tikken.
25'
Jesús Corona staat bij FC Twente vaak als diepste speler, maar je merkt aan alles dat hij geen echte spits is.
23'
Het antwoord is ja! Hakim Ziyech neemt de corner en legt 'm op het hoofd van Andreas Bjelland, die ruim naast kopt. FC Twente laat tekenen van herstel zien.
23'
En weer een hoekschop voor de bezoekers. Levert deze ze wel een kans op?
21'
Dat moest de 1-1 zijn! De bal wordt teruggelegd op Hakim Ziyech, die de bal laat lopen voor Orlando Engelaar. Op de rand van het strafschopgebied kan de middenvelder uithalen en dat doet hij ook. Engelaar's poging gaat echter niet tussen de palen, maar ruim over.
19'
Jesús Corona heeft een paar tikken gehad en loopt moeilijk.
18'
We hebben FC Twente in aanvallend opzicht eigenlijk nog maar nauwelijks gezien. De Graafschap houdt tot op heden eenvoudig stand.
17'
Leuke poging van Caner Çavlan! Robin Pröpper opent fantastisch op de linksback, die op zijn beurt naar binnentrekt en met buitenkant links een poging waagt. Het levert geen gevaar op voor Sonny Stevens, maar het zag er alleraardigst uit.
14'
FC Twente gaat direct op jacht naar de gelijkmaker. Dat levert ze een hoekschop op, maar net als bij de eerste corner levert dat de bezoekers geen kans op.
11'
Doelpunt voor De Graafschap, 1:0 door Vincent Vermeij
De thuisploeg komt verrassend op voorsprong! De eerste hoekschop levert de Superboeren niets op, maar Andreas Bjelland geeft vervolgens een nieuwe corner weg. Uit de nieuwe hoekschop scoort De Graafschap wel: Vincent Vermeij kan de bal inkoppen voordat Sonny Stevens de bal kan vangen. Daar zag de doelman van FC Twente er niet goed uit.
11'
En ook een hoekschop voor De Graafschap! Robin Pröpper stuurt Jordan García-Calvete weg en via een FC Twente-been gaat de bal over de achterlijn.
10'
De korte variant werkt niet voor FC Twente; De Graafschap komt niet in de problemen.
9'
Daar is de eerste hoekschop van de wedstrijd. Jesús Corona probeert de bal voor te zetten en via Ted van de Pavert gaat de bal over de achterlijn.
7'
Bilal Ould-Chikh passeert aan de rechterkant één speler, maar Karim Tarfi komt hij niet voorbij. De middenvelder van De Graafschap weet echter niet wat hij met de bal moet doen en trapt 'm over de zijlijn.
5'
FC Twente speelt vanavond zonder echte spits. Luc Castaignos is geblesseerd en zijn vervanger, Torgeir Børven, is gepasseerd.
4'
Caner Çavlan stoomt op aan de linkerkant en pompt de bal in het strafschopgebied, maar Sonny Stevens plukt de voorzet uit de lucht.
2'
Dat loopt goed af voor FC Twente! Kamohelo Mokotjo lijdt bijna balverlies op de rand van het eigen strafschopgebied, maar de middenvelder houdt het balbezit.
1'
De Graafschap heeft de wedstrijd in gang gebracht!
1'

In Doetinchem nemen vanavond De Graafschap en FC Twente het tegen elkaar op in de achtste finale van de KNVB beker. Gaan de Tukkers hun favorietenrol waarmaken, of zorgen de Superboeren voor een daverende stunt op de Vijverberg? Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe verslag van dit duel. Je kan hier een uur voor aanvang van de wedstrijd de opstellingen van beide teams vinden.

Underdog De Graafschap

Eén van de vijf ploegen uit de Jupiler League die zich heeft gekwalificeerd voor de achtste finale van de KNVB beker is De Graafschap. De club uit Doetinchem schakelde in de tweede ronde DOSKO Bergen (0-1) uit en won in de derde ronde van Deltasport uit Vlaardingen. Net als de vier andere clubs uit de Jupiler League werd De Graafschap bij de loting voor de achtste finale gekoppeld aan een Eredivisionist.

FC Twente, dat dit seizoen nog maar drie keer verloor in de Eredivisie, lijkt een zware opgave voor De Graafschap, dat negende staat in de Jupiler League. In Doetinchem heeft men er echter wel vertrouwen in. “Ik geloof er wel in met de selectie die we hebben”, vertelt spits Vincent Vermeij op de clubwebsite van de Superboeren. In de competitie verkeert De Graafschap niet in topvorm: van de laatste vijf competitiewedstrijden won het team van Jan Vreman slechts één keer.

Favoriet FC Twente

Dat FC Twente de favoriet is in het duel met De Graafschap moge duidelijk zijn. De Tukkers zijn het aan hun stand verplicht om zich ten koste van de Jupiler League-club te kwalificeren voor de laatste acht in het bekertoernooi. Eerder schakelde de ploeg van Alfred Schreuder Achilles ’29 (1-3) en ternauwernood Go Ahead Eagles (na strafschoppen) uit.

In de competitie valt FC Twente een beetje tegen. De club uit Enschede werd voor aanvang van het seizoen gezien als een outsider voor het landskampioenschap, maar de titel lijkt een utopie voor FC Twente. De achterstand op PSV, dat een duel minder heeft gespeeld, bedraagt twaalf punten. De Tukkers gingen afgelopen zondag bij de koploper uit Eindhoven met 2-0 onderuit.