02.02.2015 13:30

Ebecilio: Van alles naar niets, naar alles

Kyle Ebecilio kan zijn geluk niet op nadat hij FC Twente in de competitiewedstrijd tegen SC Cambuur in de blessuretijd naar 2-1 schiet. (31-01-2015)
Kyle Ebecilio kan zijn geluk niet op nadat hij FC Twente in de competitiewedstrijd tegen SC Cambuur in de blessuretijd naar 2-1 schiet. (31-01-2015)

Als profvoetballer zijn er genoeg manieren om je gelijk te halen, maar als je het binnen de lijnen doet, geeft dat de meeste voldoening. Kyle Ebecilio bezorgde FC Twente de winst en hij is daarom onze Speler van de Week.

Er moet iets negatiefs gebeuren om je gelijk te kunnen halen. Slechte prestaties, mot met het thuispubliek, of zoals in het geval van Ebecilio, problemen met de trainer.

Professionaliteit in de KNVB beker

FC Twente staat inmiddels in de halve finale van het bekertoernooi, maar in december moest de ploeg nog strijden in de achtste finale. De Graafschap was de tegenstander in de KNVB beker en in die wedstrijd wilde trainer Alfred Schreuder Ebecilio op de bank laten beginnen. “Ebecilio zou niet in de basis starten en zijn reactie daarop vond ik niet professioneel”, vertelde Schreuder later aan de media. Het kostte de middenvelder zijn plek op de bank tegen De Graafschap, maar ook daarna kwam Ebecilio niet in de plannen van FC Twente voor.

Van alles naar niets

Zoals mooi is te zien op bovenstaande afbeelding, speelde Ebecilio alles wat er te spelen viel in de Eredivisie. De middenvelder miste geen enkel duel tot en met de zestiende speelronde. De Graafschap – FC Twente werd gespeeld op 17 december 2014 en op 14 december 2014 stond Ebecilio nog bijna een volle wedstrijd op het veld tegen PSV. Vanaf die wedstrijd ontstaat er een groot gat in het schema van Ebecilio. Hij komt niet in actie tijdens speelronde zeventien, achttien en negentien en moet ruim anderhalve maand wachten op een nieuwe kans. In de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur is het zo ver.

FC Twente heeft Ebecilio nodig

Vijf minuten voor tijd. FC Twente – SC Cambuur. Martijn Barto heeft zojuist met een gelukje de 1-1 op het scorebord gezet en FC Twente kan puntverlies niet gebruiken in deze fase van de Eredivisie. Schreuder werpt een blik op zijn reservespelers en ziet de getergde Ebecilio, die zo gewend was om er elke week te moeten staan. Hij brengt de middenvelder in voor Renato Tapia en de wil om te presteren druipt er vanaf bij de in Rotterdam geboren spelverdeler. Ebecilio gaat voor de volle honderd procent voor elke bal en zorgt er samen met de naar voren geschoven Andreas Bjelland voor dat SC Cambuur zelf niet meer aan het voetballen komt in de slotfase.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat deze twee spelers voor een ommekeer zorgen. Bjelland zorgt met zijn aanwezigheid in de zestien van SC Cambuur voor extra stootkracht in de voorste linie en daardoor klopt de organisatie van de Friezen niet meer. De verdediger van FC Twente krijgt een lange bal, legt die terug in de zestien en daar komt de enthousiaste Ebecilio aanstormen. De middenvelder legt al zijn frustratie, opgebouwd in de winterstop, in het schot en ramt de bal in de hoek. FC Twente pakt in de slotfase de overwinning. Het blijft echter de vraag of Ebecilio ook het hart van Schreuder terug heeft gewonnen.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner