17.12.2014 20:22

Wereldgoals hoogtepunt bij bekerwinst Twente

Werelddoelpunten van Jesús Corona en Hakim Ziyech waren woensdagavond de absolute hoogtepunten bij de bekerzege die FC Twente boekte tegen De Graafschap. De Tukkers wonnen het duel op de Vijverberg met 2-4 en kwalificeerden zich daarmee voor de kwartfinale van de KNVB beker.

De Graafschap begon het bekerduel met veel bravoure en dat leverde na tien minuten spelen de verrassende 1-0 op. Uit een hoekschop van Jordan García-Calvete kopte Vincent Vermeij raak. FC Twente-doelman Sonny Stevens zag er bij het doelpunt niet goed uit. In de twintig minuten na de 1-0 kreeg Jerry van Ewijk tot tweemaal toe een enorme kans, maar de aanvaller verzuimde om de score te verdubbelen.

Het team van Alfred Schreuder begon de wedstrijd zonder echte spits en dat pakte in de eerste helft niet goed uit voor FC Twente. De verdediging van De Graafschap kwam nauwelijks in de problemen, maar kon niet voorkomen dat de bezoekers vijf minuten voor rust op gelijke hoogte kwamen. De 1-1 was één van de twee hoogtepunten van de wedstrijd. Uit een lange bal van Ziyech zorgde Corona, die als diepste man speelde bij de Tukkers, met een fantastische omhaal voor de gelijkmaker.

Het werd voor rust zelfs nog erger voor De Graafschap, dat de eerste 45 minuten minimaal gelijkwaardig was aan FC Twente. In de laatste minuut van de eerste helft tekende Ziyech voor de 1-2. Youness Mokthar gooide de bal over de verdediging heen, waar Ziyech opdook. De middenvelder van FC Twente nam de bal goed aan en schoot 'm vervolgens in de korte hoek langs De Graafschap-doelman Hidde Jurjus.

Na rust stond er een veel scherper FC Twente op het veld. Dat leverde een kwartier na rust de 1-3 op. Weer was het Corona die aan het einde van de aanval stond. De Mexicaan ontdeed zich in het strafschopgebied van zijn verdediger en schoot via de binnenkant van de paal raak. Niet veel later kwam het tweede hoogtepunt van de avond. Ziyech speelde op de middenlijn zijn man door de benen en schoot vervolgens vanaf een meter of veertig de bal over Hidde Jurjus, in het doel: 1-4.

FC Twente kreeg na de 1-4 nog een aantal goede kansen om de score uit te breiden, maar onder anderen Mokthar en invaller Kasper Kusk wisten geen doel te treffen. De Graafschap scoorde nog wel een keer: na een foute terugspeelpass van Cuco Martina verschalkte Andreas Bjelland per ongeluk zijn eigen doelman.

De Tukkers mogen zich nu op gaan maken voor de laatste officiële wedstrijd van het seizoen. FC Twente speelt zondag een competitiewedstrijd tegen Willem II. De Graafschap neemt het vrijdag in de Jupiler League op tegen Jong Ajax.

Door: Vincent Houttuin