sc Heerenveen Dinsdag, 20. September 2016
De Graafschap
5:1 n.v.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Elvio van Overbeek 67. / Schot met rechts  (Andrew Driver)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Henk Veerman 86. / Schot met links  (Arber Zeneli)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Henk Veerman 93. / Schot met rechts  (Stijn Schaars)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Arber Zeneli 95. / Schot met rechts  (Lucas Bijker)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Younes Namli 102. / Schot met links
5 : 1 Torinfos in de Ticker Stijn Schaars 105. / dir. vrije trap

120'
118'
Weer een kansje voor Veerman, maar deze keer kopt de spits voorlangs. De scheidsrechter had overigens ook al gefloten voor een overtreding van de spits, dus was het sowieso geen treffer geweest.
116'
De paal! Veerman krijgt nog een grote kans op een hattrick, maar nadat Veerman heeft afgerekend met Kaak en Bednarek schiet de spits de bal op de paal.
115'
Nog ongeveer vijf minuten in Friesland. Gaat er nog gescoord worden?
112'
Daar is Marzo! De rechtsback krijgt een prima kans, maar mikt de bal hoog over het doel.
112'
Nou, scheidsrechter. Ik denk dat niemand het erg zou vinden als je nu zou affluiten. Maar goed, regels...
110'
Plotseling een kansje voor Zeneli, maar de Zweed schiet tegen Nieuwpoort aan.
109'
Heerenveen probeert de wedstrijd rustig uit te spelen, weinig spektakel meer in Friesland.
106'
De lijdensweg van De Graafschap duurt nog een kwartier. Als sc Heerenveen er nog zin in heeft, dan kan het nog wel een aantal doelpuntjes maken.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 5:1 door Stijn Schaars
Schaars krult de vrije trap over de muur en in het doel, Bednarek is kansloos.
105'
Heerenveen krijgt een vrije trap op een hele mooie positie na een overtreding van Çiçek op Veerman.
104'
Er zijn nog ruim vijftien minuten te spelen in Friesland, als het zo doorgaat, dan scoort Heerenveen nog wel een aantal treffers.
102'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 4:1 door Younes Namli
Het wordt alleen maar erger en erger voor De Graafschap. Invaller Namli pikt een afgeslagen bal af, rekent af met zijn directe tegenstander, en schiet de bal vrij eenvoudig hard en laag onder Bednarek door: 4-1.
102'
Er lukt weinig meer bij De Graafschap. De Doetinchemmers hebben de hoop opgegeven, terwijl sc Heerenveen probeert om de krachten te sparen.
98'
Bryan Smeets krijgt nog wat speeltijd van De Graafschap-trainer Jan Vreman. Hij komt in de plaats van verdediger Luis Pedro.
97'
Wissel in bij De Graafschap -> Bryan Smeets
97'
Wissel uit bij De Graafschap -> Luis Pedro
95'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:1 door Arber Zeneli
De wedstrijd is beslist. Zeneli krijgt de bal van Bijker en gaat aan de wandel. De Graafschap doet weinig om Zeneli tegen te houden en de Zweed schiet de bal vervolgens in de verre hoek. Een geweldig doelpunt van Zeneli!
95'
De Graafschap heeft simpelweg geen antwoord op de boomlange Veerman. De spits van sc Heerenveen speelt met de verdedigers van de Superboeren.
94'
Nu lijkt het een hele lastige zaak voor De Graafschap te worden... Een achterstand, met nog een klein half uur te gaan.
93'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:1 door Henk Veerman
De Graafschap heeft geen antwoord op Veerman. De spits krijgt de bal aangespeeld van Stijn Schaars. De spits draait vervolgens eenvoudig weg bij Luis Pedro en schiet de bal achter doelman Bednarek: 2-1.
91'
De verlenging is van start gegaan.
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'

Het spelbeeld was in de tweede helft ongewijzigd. Heerenveen was dominant en moest het spel maken, terwijl De Graafschap op de counter loerde. Heerenveen kreeg in tegenstelling tot de eerste helft in de tweede helft wel een grote kans, maar Thern kopte recht op doelman Bednarek af. De Graafschap kwam in de tweede helft amper tot kansen, maar kwam desondanks op voorsprong. Na een goede vooractie van Andrew Driver kon Elvio van Overbeek de 0-1 scoren. Heerenveen ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker. Vier minuten voor tijd was het raak via invaller Henk Veerman. Even later kreeg Piotr Parzyszek nog een grote kans, maar het bleef 1-1 in Friesland.
90'
Einde tweede helft
90'
We krijgen er nog drie minuten blessuretijd bij.
88'
Parzyszek! Dit had de 1-2 voor De Graafschap moeten zijn. Bannink brengt de spits in stelling, maar de Poolse spits raakt de bal niet goed, waardoor zijn poging hoog over het doel vliegt.
86'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:1 door Henk Veerman
Daar is toch de gelijkmaker van Heerenveen. Zeneli kan verlengen, waardoor Veerman aan de bal kan komen. De spits draait weg van zijn directe tegenstander en schiet de bal onder doelman Bednarek door.
85'
Net niet! Lucas Bijker geeft een voorzet vanaf de linkerflank en zoekt Marzo, maar de rechtsback kan net niet bij de bal.
85'
Daar is plotseling De Graafschap weer. Kaak kan schieten vanaf de rand van het strafschopgebied, maar mikt recht op Mulder.
84'
De Graafschap kan enkel nog tegenhouden. Heerenveen zet aan en probeert het veelal via de lange bal op Veerman.
82'
Heerenveen is uitgewisseld. Namli komt voor Luciano Slagveer.
82'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Younes Namli
82'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
80'
Weer dreiging van Heerenveen, maar Bednarek heeft geen moeite met een scherpe voorzet vanaf de rechterflank.
79'
De paal! Zeneli zet de turbo aan en vliegt langs Nieuwpoort. De Zweed schiet vervolgens vanuit een moeilijke hoek en raakt de paal. De rebound valt uiteindelijk voor Veerman, maar de boomlange spits ziet zijn omhaal huizenhoog over het doel vliegen.
78'
Correctie: De Graafschap mag ook nog maar één keer wisselen. Dean Koolhof komt in de het veld voor doelpuntenmaker Van Overbeek.
77'
Wissel in bij De Graafschap -> Dean Koolhof
77'
Wissel uit bij De Graafschap -> Elvio van Overbeek
77'
De Graafschap heeft overigens nog twee wissel mogelelijkheden.
77'
Heerenveen kan nog één keer wisselen en heeft nog onder meer Morten Thorsby, Younes Namli en oud-speler van De Graafschap, Caner Çavlan, op de bank zitten.
74'
Diemers probeert het. De middenvelder van De Graafschap kapt tot twee keer toe zijn directe tegenstander uit en probeert het vervolgens met een hard schot, maar zijn poging vliegt over het doel van Mulder.
72'
Daar is Veerman! De boomlange spits krijgt de bal en schiet vervolgens - vanuit een moeilijke hoek - maar mist het doel volledig.
71'
Thern en Ghoochannejhad gaan naar de kant. Het tweetal heeft nog ongeveer twintig minuten om wat aan de achterstand te doen.
70'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
70'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Reza Ghoochannejhad
70'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Pelle van Amersfoort
70'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Simon Thern
68'
SC Heerenveen-trainer Jurgen Streppel gaat zo dadelijk ingrijpen. Veerman en Pelle van Amersfoort staan klaar.
67'
Doelpunt voor De Graafschap, 0:1 door Elvio van Overbeek
Daar is de voorsprong van De Graafschap. Driver passeert aan de linkerkant Marzo en geeft de bal vervolgens voor. Van Overbeek staat helemaal vrij en schiet de bal - met moeite - in het doel: 0-1.
66'
De vrije trap van Zeneli die volgt na de overtreding van Diemers is heerlijk, maar Bednarek brengt prima redding.
65'
Gele kaart voor Mark Diemers (De Graafschap)
Een slimme overtreding van Diemers. Zeneli gaat alleen op het doel van De Graafschap af en Diemers trekt aan de noodrem. Een terechte gele kaart voor Diemers.
63'
We zitten in het laatste half uur, nog altijd geen doelpunten in Heerenveen...
62'
Kaak ligt geblesseerd op de grond na een duel met Zeneli. De middenvelder moet een behandeling ondergaan.
60'
Oei! Daar is de eerste grote (uitgespeelde) kans voor Heerenveen. Yuki Kobayashi geeft de bal voor vanaf de linkerflank. Simon Thern staat helemaal vrij en kan koppen, maar mikt recht op Bednarek af. Dat had een doelpunt moeten zijn.
59'
Eindelijk weer een beetje gevaar van De Graafschap, maar Parzyszek krijgt zijn voet niet goed tegen de bal na een voorzet van Nieuwpoort.
57'
Henk Veerman is aan de warming-up begonnen. Gaat hij het doen voor sc Heerenveen?
56'
Gevaarlijk moment voor het doel van De Graafschap. Marzo geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Ghoochannejhad lijkt te kunnen koppen, maar Luis Pedro zit er op het allerlaatste moment tussen.
56'
Lion Kaak probeert Mulder te verrassen met een schot vanaf een meter of vijftig, maar Mulder is op tijd terug in zijn doel op de poging van Kaak te stoppen.
53'
Heerenveen is ook in de tweede helft de bovenliggende partij, maar de thuisploeg slaagt er nog altijd niet in om kansen te creëren.
49'
Komt dat schot! Zeneli probeert het met een schot van afstand, maar produceert een afzwaaier.
48'
Het spel golft op en neer in de beginfase van de tweede helft. Nog geen kansen.
46'
We zijn weer begonnen in Friesland. De Graafschap heeft gewisseld. Tolgahan Çiçek komt voor Nathaniël Will.
46'
Wissel in bij De Graafschap -> Tolgahan Çiçek
46'
Wissel uit bij De Graafschap -> Nathaniël Will
46'
45'

SC Heerenveen is dominant tijdens de eerste helft, maar echt grote kansen heeft de thuisploeg niet weten te creëren. Desondanks kreeg sc Heerenveen na zestien minuten spelen een strafschop na een overtreding van Sven Nieuwpoort op Arber Zeneli. Reza Ghoochannejhad zag De Graafschap-doelman Filip Bednarek zijn penalty echter pakken. Heerenveen bleef vervolgens dominant, maar de beste kansen waren voor de bezoekers. Alexander Bannink raakte de lat, terwijl Nieuwpoort zijn kopbal net naast het doel zag verdwenen. Gescoord werd er tijdens de eerste 45 minuten niet in Friesland.
45'
45'
De scheidsrechter trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
43'
Daar is eindelijk sc Heerenveen weer. Simon Thern probeert het met een vlammend schot vanaf een meter of twintig, maar Bednarek brengt redding.
42'
We gaan langzamerhand richting de rust. Wordt er voor de theepauze nog gescoord?
39'
Het spelbeeld blijft voorlopig ongewijzigd. De Graafschap trekt zich terug en loert op de counter, terwijl de thuisploeg het spel moet maken.
35'
Kansje weer voor De Graafschap. Bannink slingert de bal voor het doel vanaf de rechterkant. Piotr Parzyszek kan koppen, maar mikt hoog over het doel.
34'
SC Heerenveen is weliswaar vrij dominant, maar De Graafschap is op de counter levensgevaarlijk. Dat weten de Friezen inmiddels ook.
33'
Wat een kans! Nieuwpoort kan koppen uit een hoekschop van Driver, maar de rechtsback mikt naast. Dat had de 0-1 moeten zijn!
32'
Weer De Graafschap! De Achterhoekers komen er via Bannink weer razendsnel uit. Bannink probeert Elvio van Overbeek in stelling te brengen, maar via de schoen van Shay Facey gaat de bal uiteindelijk over de achterlijn.
32'
Heerenveen probeert het vanavond ontzettend vaak via een voorzet van Stefano Marzo, maar de voorzetten van de Belg komen niet aan.
30'
De Graafschap komt na het schot van Bannink weer iets beter in de wedstrijd. De Doetinchemmers zijn dreigend, maar daar blijft het voorlopig ook bij.
27'
De lat! Bijna komt De Graafschap op voorsprong. De bezoekers komen er via een counter razendsnel uit. Het is uiteindelijk Alexander Bannink die schiet, maar zijn poging wordt aangeraakt door een Friese verdediger. Het schot vliegt vervolgens over doelman Mulder heen en treft de lat. Heerenveen komt goed weg!
25'
SC Heerenveen speelt voorlopig in een te laag tempo om het De Graafschap écht lastig te maken. De Friezen werden wel een aantal keer gevaarlijk via een voorzet vanaf de flank, daar kwam ook de strafschop uit.
21'
Weinig kansen tot dusver in Friesland, op de strafschop van Ghoochannejhad na dan. Zowel sc Heerenveen als De Graafschap kwam nog niet tot een uitgespeelde mogelijkheid.
19'
Nou, het blijft voorlopig spannend in Heerenveen. De thuisploeg blijft de bovenliggende partij, maar het staat nog altijd 0-0.
17'
Penalty gemist door Reza Ghoochannejhad, sc Heerenveen
Filip Bednarek pakt de strafschop van Ghoochannejhad! De spits schiet de bal slap in en Bednarek weet de penalty te stoppen.
16'
Strafschop! Sven Nieuwpoort trekt Arber Zeneli naar de grond en Christiaan Bax geeft de thuisploeg een penalty.
16'
De beginfase was duidelijk voor De Graafschap, maar inmiddels is sc Heerenveen heer en meester in eigen huis.
14'
Mulder blijft voorlopig onder de lat staan bij sc Heerenveen.
13'
Erwin Mulder zit geblesseerd op de grond. De sluitpost vraagt om een blessurebehandeling.
13'
Heerenveen komt steeds beter in de wedstrijd, waardoor De Graafschap momenteel amper van de eigen helft afkomt.
11'
De hoekschop van de Friezen wordt echter makkelijk weggewerkt bij de eerste paal.
10'
Heerenveen heeft het moeilijk in de beginfase, maar slaagt er nu toch iets beter in om de bal in de ploeg te houden. Het resulteert in een hoekschop voor de thuisploeg.
8'
Mark Diemers probeert het, maar mikt de bal hoog over het Friese doel.
8'
De Graafschap krijgt een vrije trap op een bruikbare plek na een overtreding van Jerry St. Juste op Piotr Parzyszek.
6'
Daar is de eerste poging van de wedstrijd. Andrew Driver probeert het vanaf een meter of dertig, maar zijn schot wordt geblokt.
6'
De wedstrijd blijft zich voorlopig afspelen op de helft van sc Heerenveen, dat is toch enigszins opmerkelijk.
4'
Reza Ghoochannejhad is vandaag jarig. De international van Iran is vandaag 29 jaar oud geworden.
3'
De Graafschap neemt in de beginfase het initiatief. De Achterhoekers hebben het meeste balbezit en gaan rustig op zoek naar mogelijkheden.
1'
We zijn begonnen in Friesland. SC Heerenveen heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de bekerwedstrijd sc Heerenveen tegen De Graafschap. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

SC Heerenveen

SC Heerenveen is goed begonnen aan het seizoen in de Eredivisie en hoopt dit seizoen natuurlijk ook goed te presteren in het bekertoernooi. Na zes competitiewedstrijden heeft sc Heerenveen elf punten en daarmee staan de Friezen op de zesde plek in de Eredivisie. De eerste drie wedstrijden werden niet gewonnen door sc Heerenveen, maar inmiddels wist de Friese club drie wedstrijden op rij te winnen. Achtereenvolgens werd er gewonnen van PEC Zwolle (1-0), FC Twente (3-1) en Roda JC Kerkrade (3-0). Vorig jaar won sc Heerenveen in de beker van NAC Breda (1-0) en Helmond Sport (1-0), maar werd sc Heerenveen in de achtste finale van het bekertoernooi uitgeschakeld door Roda JC (1-3).

De Graafschap degradeerde het afgelopen seizoen uit de Eredivisie en is ook niet al te best begonnen in de Jupiler League. Na zeven competitiewedstrijden staan de Doetinchemmers met tien punten op de negende plaats. De Graafschap wil na één jaar in de Jupiler League terugkeren naar de Eredivisie, maar dat is op dit moment een lastig verhaal. Vorig seizoen was het avontuur in de beker ook van korte duur, want De Graafschap verloor de eerste wedstrijd van het bekertoernooi met 2-0 van Ajax in de Amsterdam ArenA. De Graafschap hoopt dat dit seizoen te voorkomen.

Historie

Vorig seizoen had De Graafschap het moeilijk in Friesland. Tijdens de eerste competitiewedstrijd won sc Heerenveen met 3-1 van De Graafschap. Simon Thern (tweemaal) en Mitchell te Vrede scoorden voor sc Heerenveen. Vincent Vermeij deed destijds vlak voor tijd wat terug voor de Superboeren. Ook het thuisduel werd vorig seizoen verloren door de Achterhoekers. Het werd 1-0 voor sc Heerenveen dankzij een doelpunt van Morten Thorsby.

De Graafschap wist in de Eredivisie slechts één keer te winnen in Heerenveen, waardoor op basis van de statistieken De Graafschap kansloos lijkt in Friesland. Op 24 november 2007 won De Graafschap met 3-2 in het Abe Lenstra Stadion. Donny de Groot, Lasse Schöne en Berry Powel scoorden voor de Achterhoekers. Michael Dingsdag en Danijel Pranjić waren trefzeker voor sc Heerenveen.