20.09.2016 23:11

SC Heerenveen voorkomt stunt De Graafschap

Arber Zeneli (r.) maakt aan het begin van de verlenging de belangrijke 3-1 en beslist namens sc Heerenveen het bekerduel met De Graafschap. (20-09-2016)

SC Heerenveen had dinsdagavond in de eerste ronde van het bekertoernooi een verlenging nodig om af te rekenen met De Graafschap. De Doetinchemmers kwamen in Friesland laat op voorsprong, maar sc Heerenveen won uiteindelijk met 5-1.

SC Heerenveen was tijdens de eerste 45 minuten de bovenliggende partij, maar grote kansen wist de thuisploeg niet te creëren. Desondanks kreeg de thuisploeg na zestien minuten spelen een grote kans, want scheidsrechter Christiaan Bax gaf een strafschop na een overtreding van Sven Nieuwpoort op Arber Zeneli. Reza Ghoochannejhad ging achter de bal staan, maar zag De Graafschap-doelman Filip Bednarek redding brengen op zijn strafschop.

De Friezen bleven het initiatief nemen, maar de beste kansen waren voor de bezoekers uit Doetinchem. Alexander Bannink raakte de lat, terwijl Nieuwpoort een vrije kopkans kreeg uit een hoekschop van Andrew Driver. Nieuwpoort zag zijn poging echter naast het doel van sc Heerenveen-doelman Erwin Mulder verdwijnen, waardoor er tijdens het eerste bedrijf niet werd gescoord in het Abe Lenstra Stadion.

Het spelbeeld bleef na rust ongewijzigd. SC Heerenveen was de bovenliggende partij, terwijl De Graafschap op de counter loerde. In tegenstelling tot de eerste helft wist sc Heerenveen in de tweede helft wel een grote kans te creëren. Yuki Kobayashi gaf de bal voor vanaf de linkerkant, waardoor Simon Thern - geheel vrijstaand - kon koppen, maar de Zweed kreeg de bal niet achter doelman Bednarek.

De Graafschap was in de tweede helft een stuk minder dreigend, maar toch kwam de ploeg uit de Achterhoek op voorsprong. Andrew Driver passeerde aan de linkerkant Stefano Marzo en gaf vervolgens een goede voorzet op Elvio van Overbeek. De aanvaller schoot vanaf een meter of vijf - met moeite - de bal achter Mulder: 0-1. SC Heerenveen ging daarna op zoek naar de gelijkmaker. Waar Zeneli nog de paal raakte, daar was invaller Henk Veerman vier minuten voor tijd wel trefzeker. De boomlange spits draaide sterk weg bij zijn directe tegenstander en schoot de bal onder doelman Bednarek door: 1-1.

Na de gelijkmaker van Veerman kreeg Piotr Parzyszek nog een grote kans op de 1-2. De Poolse spits kreeg de bal niet tussen de palen, waardoor sc Heerenveen en De Graafschap gedwongen werden om een verlenging te spelen. De Graafschap had in de verlenging weinig energie meer over en al na vijf minuten was de wedstrijd beslist. Veerman scoorde in de 93e minuut de 2-1, terwijl twee minuten later Zeneli met een pareltje de 3-1 voor zijn rekening nam. Nadien ging het echt lopen bij sc Heerenveen en werd er nog gescoord door Younes Namli (4-1) en Stijn Schaars (5-1).

SC Heerenveen gaat aankomend weekend op bezoek bij ADO Den Haag, terwijl De Graafschap zal afreizen naar Breda voor een wedstrijd tegen NAC.