0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Arjen Robben 8. / dir. vrije trap
0 : 2 Torinfos in de Ticker Wesley Sneijder 47. / Schot met rechts  (Dirk Kuyt)

90'
Einde wedstrijd Het is afgelopen! Nederland heeft ook de laatste WK-kwalificatiewedstrijd gewonnen en daarmee Turkije van de tweede plaats in Poule D afgehouden. Vroeg in de wedstrijd kwam de ploeg van Van Gaal op voorsprong door een rake vrije trap van Robben. Het offensief dat in de eerste helft volgde wordt door Nederland gepareerd. Fatih Terim zal zijn spelers vast en zeker in de rust hebben aangespoord om de tweede helft voor hun laatste kans te vechten, maar die droom werd al snel aan diggelen geschoten. Vroeg in de tweede helft maakte Sneijder de 0-2, waarmee de Turkse hoop verdween.
90'
De extra tijd bedraagt twee minuten. Twee lange, vervelende minuten voor de Turken.
89'
Wissel in bij Nederland -> Memphis Depay
89'
Wissel uit bij Nederland -> Jeremain Lens
89'
Depay staat aan de kant van het veld klaar om zijn debuut te maken in het Nederlands elftal. Een mooi moment voor de jonge PSV'er.
87'
Ook Cenk Tosun lukt het niet om de Turkse eer te redden. Vanuit een moeilijke hoek kopt de Turk de speler naast en over het doel van Cillessen.
84'
Een sportief gebaar van de Turken. De bal wordt na een botsing tussen Sneijder en Gönül door Nederland uitgetrapt, de Turken geven na de behandeling geven vervolgens de bal keurig terug.
80'
We hoeven geen wonderen meer te verwachten in Istanbul. De Turken zijn op, zowel mentaal als fysiek.
78'
Cillessen houdt tot nu toe zijn doel schoon. De doelman van Ajax is attent, maar heeft nog geen wereldreddingen hoeven te verrichten.
76'
Robben is uiteindelijk degene die de vrije trap neemt, maar dat doet hij met weinig overtuiging. De Turkse doelman kan met gemak de bal vangen.
75'
Op twintig meter, een beetje links van het doel, krijgt het Nederlands elftal een vrije trap. De positie lijkt ideaal voor Robben, al staat Sneijder ook bij de bal.
74'
Wissel in bij Turkije -> Cenk Tosun
74'
Wissel uit bij Turkije -> Selçuk İnan
73'
De scheidsrechter heeft schijnbaar met Turkije te doen. Een overduidelijke overtreding van Olcay Sahan op Robben op de rand van het strafschopgebied wordt weggewuifd. Robben en Van Gaal zien de humor er wel van in en lachen de situatie weg.
70'
Turkije is begonnen aan een slotoffensief, maar echt overtuigend is het nog niet. Dat lijkt simpelweg een gebrek aan kwaliteit te zijn, want de instelling van de Turken is bewonderenswaardig.
67'
Oei, oei, oei. Daar komt Nederland goed weg. Een voorzet van de linkerkant lijkt makkelijk in te koppen voor Gökhan Töre, maar de bal gaat via Janmaat over de achterlijn. Weer een corner voor Turkije, weer geen doelpunt.
65'
Daar was Turkije dicht bij de 1-2! Gökhan Töre ontvangt de bal een afgeslagen hoekschop net buiten het strafschopgebied. Töre schiet en via de rug van Clasie gaat de bal richting de kruising. Cillessen let goed op en weet met een knappe redding de bal uit het doel te weren.
62'
De manschappen van Fatih Terim hebben net iets minder dan een halfuur om nog wat aan de 0-2 achterstand te doen. Willen de Turken nog wat, dan moet de 1-2 niet te lang op zich laten wachten.
58'
De beslissing van Terim om Burak eruit te halen is een vrij discutabele beslissing. Hoewel de spits vandaag weinig indruk maakte, is hij dé targetman van het Turkse elftal. Zo'n speler heb je in het laatste halfuur, waarin je minimaal drie keer moet scoren, nodig.
56'
Uit de corner die volgt, maakt Sneijder bijna zijn tweede van de avond. De hoekschop wordt laag genomen op de lijn van het strafschopgebied, waar Sneijder in komt lopen en de bal direct op de pantoffel neemt. Voor de tweede keer op rij weet de doelman van de Turken zijn ploeg van een 0-3 achterstand te behoeden.
56'
Wissel in bij Turkije -> Gökhan Töre
56'
Wissel uit bij Turkije -> Olcan Adın
56'
Wissel in bij Turkije -> Olcay Şahan
56'
Wissel uit bij Turkije -> Burak Yılmaz
55'
Wat een leep balletje van Lens en wat een heerlijke redding van Volkan Demirel! De linksbuiten probeert de bal in de verre kruising te lepelen, maar de Turkse doelman weet met een katachtige redding de bal over de lat te tikken.
53'
Tevreden kijken de spelers van het Nederlands elftal die vanavond op de bank zitten naar het spel. De ploeg van Van Gaal leunt op de 2-0 voorsprong en heeft de controle over de wedstrijd. Het geloof lijkt er bij de Turken weg te ebben.
51'
Op een vergelijkbare plaats vanwaar Robben de eerste helft scoorde, krijgt Nederland weer een vrije trap. Ditmaal staat Sneijder achter de bal, maar hij verrast Volkan Demirel niet.
51'
Geel-rode kaart voor Daryl Janmaat (Nederland)
Janmaat houdt bij een tegenaanval van de Turken eventjes Arda Turan vast. Dat bestraft de scheidsrechter met een terechte gele kaart.
48'
Opvallend: Sneijder juicht niet tot nauwelijks bij de 0-2. Aangezien hij bij een Turkse club speelt, is dat wel enigszins te begrijpen.
47'
Doelpunt voor Nederland, 0:2 door Wesley Sneijder
Sneijder lijkt de Turkse droom om naar Brazilië te gaan definitief aan diggelen te schieten. Via een één-twee met Kuyt, komt Sneijder voor het doel van Volkan Demirel. Met een bekeken schot schuift de speler van Galatasaray vervolgens de bal in de lange hoek. Een aanval tussen twee speler uit de Turkse competitie nekt Turkije.
46'
Wissel in bij Nederland -> Dirk Kuyt
46'
Wissel uit bij Nederland -> Robin van Persie
46'
Wissel in bij Nederland -> Jeffrey Bruma
46'
Wissel uit bij Nederland -> Bruno Martins
46'
45'
Einde eerste helft Het Nederlands elftal staat na een helft spelen op een 0-1 voorsprong tegen Turkije. Daarmee lijkt het WK in Brazilië erg ver weg voor de Turken. Als de stand bij Roemenië - Estland (1-0) ongewijzigd blijft, moeten Turkije de tweede helft nog minimaal tweemaal scoren Al vroeg in de voorsprong kwam Nederland dankzij een doelpunt van Robben op voorsprong. De buitenspeler krulde een vrije trap vanaf de linkerkant van het veld richting de tweede paal. Tot zijn geluk zag hij dat de bal door niemand werd aangeraakt en in het doel vloog. De twee Turkse spitsen, Bulut en Burak, verzuimden in het vervolg van de eerste helft om de gelijkmaker te maken.
44'
Burak, waar is je killersinstinct? De Turken krijgen veel kansen om terug te komen, maar deze wordt echt op een presenteerblaadje gegeven. Robben verdedigt mee en wil de bal terugkoppen, maar met zijn kopbal stuurt hij Burak één op één met Cillessen. De afgelopen seizoenen werd Burak geroemd om zijn doeltreffendheid, maar dit buitenkansje laat hij liggen door de bal te ver voor zich uit te spelen. De Ajax-goalie bedankt de Turkse spits voor de blunder en kan de bal simpel oppakken.
43'
En weer lukt het Bulut niet om te scoren! De bal wordt over de verdediging gespeeld, waar Bulut staat. Met de rug richting het doel probeert Bulut de bal aan te nemen, maar de bal springt van zijn voeten richting de verdediging van Nederland.
41'
Gele kaart voor Daley Blind (Nederland)
Blind maakt op eigen helft een lichte overtreding op Topal, maar de scheidsrechter is niet van plan om de kaarten vandaag op zak te houden.
40'
Wat een uithaal van Sneijder! Van 25 meter van het doel haalt de aanvallende middenvelder hard uit en lijkt hij te scoren, maar de bal gaat rakelings naast.
40'
Daar haad Bulut zijn ploeg van grote dienst kunnen zijn! Hasan-Ali geeft vanaf de linkerkant van het veld een afgemeten voorzet op Bulut, die vlakbij de tweede paal de bal op zijn hoofd ontvangt. De voorzet is net te hoog, of Bulut is net te klein, want de Turkse aanvaller kan zijn hoofd nét niet goed tegen de bal aanzetten.
38'
Een typisch Robben momentje. De speler van Bayern München ontvangt aan de rechterkant de bal, trekt naar binnen en haalt uit. Soms zit 'ie, soms gaat de bal naast en soms gaat de bal over. Ditmaal vliegt de bal zowel naast als over.
37'
De Turkse storm is weer tijdelijk gaan liggen. Het Nederlands elftal heeft de controle over de wedstrijd terug en begint weer beter te voetballen.
35'
In een één op één situatie lukt het Burak niet om Vlaar voorbij te spelen, die goed blijft kijken en het schot tot een corner verwerkt. De hoekschop die volgt wordt vervolgens door Clasie uit het strafschopgebied gewerkt.
34'
Gele kaart voor Hasan-Ali Kaldırım (Turkije)
Het Nederlands elftal wil counteren en daarbij haalt Hasan-Ali Robben onderuit. De scheidsrechter geeft in eerste instantie voordeel, maar op het moment dat het spel wordt stilgelegd krijgt de Turk alsnog een gele kaart.
30'
De Turken spelen alsof hun leven ervan afhangt. Het Nederlands elftal wordt flink onder druk gezet. Op het middenveld wordt op dit moment de slag gewonnen door Turkije.
28'
In de counter kan Nederland bijna op 0-2 komen! Fer bereikt aan de rechterkant van het veld de achterlijn, maar kan de bal net niet terugleggen op Van Persie.
27'
En nóg een kans voor de Turken. Ditmaal is het Arda Turan die aan de rechterkant doorbreekt en op Cillissen afstormt. De sterspeler van de Turken twijfelt tussen een voorzet en schot, waardoor de doelman van het Nederlands elftal uiteindelijk vrij eenvoudig de bal kan klemmen.
25'
Daar was dan de eerste serieuze kans van de Turken! De vrije trap die genomen wordt, gaat via een speler van het Nederlands elftal nét naast het doel van Cillessen. Uit de corner die daarop volgt, lijkt Janmaat hands te maken, maar de scheidsrechter wijst niet naar de stip.
24'
Gele kaart voor Bruno Martins (Nederland)
Het lijkt een wat overdreven gele kaart voor Martins Indi. Halverwege de helft van Nederland geeft de centrale verdediger van het Nederlands elftal een beuk aan Turan, waarvoor Martins Indi de eerste prent van de wedstrijd krijgt.
23'
We zijn op een kwart van de wedstrijd. Nederland staat op een 0-1 voorsprong en heeft nog niet veel te dulden van de Turken. Het geloof is echter niet weg bij de Turkse spelers en fans.
21'
Van Persie voorkomt onbedoeld dat een schot van Sneijder richting het doel gaat. De speler van het Turkse Galatasaray kan direct schieten na een goede actie van Lens, die aan de linkerkant van het veld zijn directe tegenstander te snel af is.
17'
De grote vraag is hoe de Turkije dit gaat aanpakken. De Turken moeten nu aanvallender spelen, maar weten dat dat erg gevaarlijk is aangezien het Nederlands elftal met Robben en Lens veel snelheid voorin heeft.
15'
Turkije is niet sterk aan het duel begonnen, maar begint nu wel wat beter te spelen. Kansen heeft de thuisploeg echter nog niet gehad.
12'
Doelpunt Van Persie afgekeurd! Uit een counter speelt Robben, die even daarvoor de 0-1 maakte, de bal op Van Persie. De spits van het Nederlands elftal ontvangt de bal aan en stift 'em over de keeper, maar wegens buitenspel wordt het doelpunt afgekeurd.
8'
Doelpunt voor Nederland, 0:1 door Arjen Robben
Aan de linkerkant van het veld krijgt Robben een vrije trap en hij besluit 'em zelf te nemen. De vrije trap wordt als voorzet richting de tweede paal, maar wordt door niemand aangeraakt waardoor het een doelpunt wordt. Tegen de Hongaren aasde de buitenspeler lang op een doelpunt, dit keer scoort hij al vroeg in het duel!
8'
Daar was bijna de eerste kans voor de Turken! Van achteruit wordt de bal over de Nederlandse verdediging gespeeld, maar Bulut kan net niet bij de bal, waardoor Cillissen de bal kan vangen.
7'
Het eerste schot van de wedstrijd wordt gelost door Lens, die vanaf links naar binnenkruipt en uithaalt. Hasan-Ali staat echter goed opgesteld en blokt het schot.
5'
Turkije laat zich in de eerste vijf minuten van de wedstrijd inzakken tot de eigen helft. Het Nederlands elftal heeft veel balbezit, maar is nog niet gevaarlijk geweest.
3'
De sterspeler van Turkije, Arda Turan, schijnt vanmiddag 'zijn' spelers te hebben toegesproken en tot tranen weten te roeren. Dat is natuurlijk precies hoe de Turken bekend staan: een volk met heel veel passie voor het spelletje.
2'
Het is een heksenketel in Turkije. Bij balbezit van het Nederlands elftal fluit iedere Turk in het Sükrü Saracoglustadion!
1'
Robben en Van Persie trappen af; we zijn begonnen!
1'
Een hele goedenavond en welkom bij het live-verslag van de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal: Turkije - Nederland! Het belooft een heet avondje te worden Istanbul! Namens voetbal.com doe ik, Vincent Houttuin, verslag voor jullie van dit duel. Onder het kopje 'Wedstrijddetails' kan je de opstellingen van de twee teams vinden.

Nog veel op het spel

Het Nederlands elftal is weliswaar al gekwalificeerd, maar is nog niet uitgespeeld. Dat geldt nog meer voor de Turken, die vanavond met de Roemenen uit gaan maken wie er tweede in Poule D eindigt. Ervan uitgaande dat Roemenië vanavond in eigen huis van Estland wint, moet Turkije in het Sükrü Saracoglustadion Nederland verslaan. Zoals we gewend zijn van de Turkse spelers en fans, zullen zij er alles aan doen om dat te bewerkstelligen.

Zoals gezegd is het Nederlands elftal ook nog niet uitgespeeld. Sterker nog, de wedstrijd van vanavond tegen Turkije is een vrij belangrijk duel. Wil de ploeg van Louis van Gaal groepshoofd zijn op het WK in Brazilië, dan moet het vanavond winnen. Maar zelfs bij winst is het Nederlands elftal afhankelijk van een misstap van Italië, Colombia en/of Uruguay. Daarnaast kunnen de Zwitsers Nederland nog voorbijstreven op de wereldranglijst.

Kwalficatiereeks

Het Turkse nationale team, dat sinds kort wordt getraind door Fatih Terim, begon erg zwak aan de WK-kwalificatiereeks. Na vier wedstrijden, waar de Turken slechts drie punten aan overhielden, leek Brazilië erg ver weg. In de openingswedstrijd slikte de Turken een gecalculeerde nederlaag tegen het Nederlands elftal (0-2) in, maar ook de wedstrijden tegen Roemenië (0-1) en Hongarije (1-3) gingen verloren. Door een knappe comeback - 13 punten werden behaald uit de laatste vijf duels - heeft Turkije in de laatste speelronde echter nog volop kans om als tweede in Poule D te eindigen.

Het Nederlands elftal heeft in tegenstelling tot de Turken weinig problemen gekend in de kwalficiatiewedstrijden. Het team van Louis van Gaal won, op een klein slippertje in en tegen Estland na, elk duel in Poule D. Daarnaast kwalificeerde Nederland zich als eerste Europese land voor het WK in Brazilië.

De cirkel rond

De WK-kwalificatiereeks begint voor Louis van Gaal zoals 'ie begon: met een wedstrijd tegen Turkije. De thuiswedstrijd in de Arena werd door Nederland gewonnen dankzij doelpunten van Robin van Persie en Luciano Narsingh. Een 2-0 uitslag lijkt op het eerste oog een logische uitslag, maar gezien het spelbeeld verdienden Turkije minimaal een punt.

Verandering opstelling

Louis van Gaal stuurt niet dezelfde elf spelers het veld in als in de wedstrijd tegen Hongarije (8-1). Op doel staat Cillessen, die de geblesseerde Vorm vervangt. Ook in de verdediging is er één wijziging: Martins Indi vormt vanavond het centrale duo met Vlaar. Dat betekent dat Bruma niet begint. Het middenveld is compleet omgegooid. Tegen de Hongaren speelden Strootman, Van der Vaart en De Jong, vanavond starten Clasie, Fer en Sneijder.