15.10.2013 23:00

Robben en Sneijder schieten WK-droom Turkije aan diggelen

Het Nederlands elftal heeft de WK-kwalificatiereeks succesvol afgesloten met een overwinning op Turkije.  De ploeg van Louis van Gaal was al gekwalificeerd voor het WK in Brazilië, maar maakt door de overwinning kans om groepshoofd op het eindtoernooi te worden. De Turken vochten dinsdagavond in Istanbul voor hun laatste kans om volgend jaar naar Brazilië te gaan, maar Arjen Robben en Wesley Sneijder werkten niet mee: 0-2.

Met 16 punten uit 9 wedstrijden stonden Turkije en Roemenië met nog één duel gelijk in Groep D. Omdat de Roemenen de op papier gemakkelijke thuiswedstrijd tegen Estland speelden, wisten de Turken wat hun te doen stond: winnen van het Nederlands elftal. In een kolkend Sükrü Saracoglustadion werden de spelers van het Turkse elftal al ver voor de wedstrijd begon aangemoedigd door tienduizenden supporters.

Louis van Gaal stuurde liefst vijf andere spelers het veld in ten opzichte van de wedstrijd tegen Hongarije (8-1). Op het doel verving Jasper Cillessen de geblesseerde Michel Vorm en achterin speelde Martins Indi in plaats van Jeffrey Bruma. Het middenveld gooide de bondscoach helemaal om: Wesley Sneijder, Jordy Clasie en Leroy Fer mochten de laatste kwalificatiewedstrijd in de basis beginnen. Dat pakte goed uit voor het Nederlands elftal, want al vroeg kwam het op een 0-1 voorsprong.

Het was Arjen Robben die er na een paar minuten spelen voor zorgde dat het Turkse publiek voor de eerste keer stil was. De buitenspeler schoot een vrije trap vanaf de rechterkant van het veld richting de tweede paal. Tot zijn geluk zag hij dat niemand de bal aanraakte en in het doel vloog. Het was een dreun voor de Turken, maar halverwege de eerste helft herpakten zij zich.

Een goede periode van de Turken in de eerste helft werd niet beloond met een doelpunt. Met name Burak Yilmaz en Umut Bulut hielpen kansen om zeep. Eerstgenoemde kon een cadeautje van Robben niet uitpakken; één op één met Cillessen speelde hij de bal te ver voor zich uit, waardoor de Ajax-doelman de bal simpel kon oppakken. Bulut mikte een kopbal naast en nam vlak voor rust in een zeer kansrijke positie de bal niet goed aan.

Fatih Terim wist dat het de tweede helft erop of eronder was. De flamboyante trainer staat bekend om zijn passie en emotie voor voetbal. In de theepauze zal hij op zijn manier ongetwijfeld zijn spelers hebben aangespoord om te vechten voor hun laatste kans, maar al vroeg na rust werd de WK-droom door Sneijder aan diggelen geschoten. Via een één-twee met invaller Dirk Kuyt, kwam de middenvelder van Galatasaray vrij voor het doel en schoof hij de bal in de verre hoek langs Volkan Demirel: 0-2.

In het restant van de wedstrijd lukte het Turkije niet om een comeback te maken, waardoor zowel Roemenië als Hongarije in de laatste speelronde de Turken in Poule D hebben ingehaald. Het Nederlands elftal houdt door de overwinning uitzicht om groepshoofd te worden op het WK, maar het heeft wel een misstap van Italië, Colombia en/of Uruguay nodig.