04.07.2016 09:00

Speler van de Dag: Giroud demonstreert klasse

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. Met twee goals en een assist tegen IJsland (5-2) in de kwartfinale van het EK, bewees Olivier Giroud eindelijk zijn grote klasse voor zijn ploeg. De Fransman is daarom Speler van de Dag.

Door de afwezigheid van Karim Benzema, die door de Franse voetbalbond wegens een seksschandaal buiten de EK-selectie werd gehouden, moest Didier Deschamps op zoek naar een nieuwe spits. De bondscoach besloot om Giroud aan te wijzen als zijn eerste aanvaller, maar dat was niet de keuze van de supporters. Gedurende de oefenwedstrijden tegen Kameroen (3-2) en Schotland (3-0) in aanloop naar het Europees kampioenschap werd de aanvaller van Arsenal steevast door de fans uitgefloten wanneer hij naar de kant werd gehaald door de keuzeheer.

Fantastische assist
Behoudens de laatste groepswedstrijd tegen Zwitserland (0-0), toen André-Pierre Gignac mocht starten nadat Deschamps meerdere spelers rust gaf, speelde Giroud alle wedstrijden tijdens dit toernooi. In de openingswedstrijd tegen de Roemenen (2-1), scoorde de sterke spits zijn eerste treffer, maar in het verdere verloop van het toernooi stokte de productie. Tegen IJsland pakte hij de draad weer op met twee doelpunten. Al was het mooiste moment zijn geniale assist, toen hij met een lichte touch kompaan Antoine Griezmann vrij voor de goal zette. Voor de speler van Atlético Madrid was het een koud kunstje om de bal over doelman Hannes Halldórsson heen te stiften en alweer zijn vierde treffer van het EK te scoren.

IJzersterk in de lucht
Giroud viel niet alleen op vanwege zijn belangrijke treffers en zijn wonderschone assist, maar de aanvaller van Arsenal was ook heer en meester in de duels die hij uitvocht met de centrale verdedigers van IJsland: Ragnar Sigurðsson en Kári Árnason. Van alle kopduels die de Fransman aanging, won hij ze allemaal. Ook zijn enige twee pogingen tussen de palen promoveerde hij meteen tot doelpunten. Met zijn twee treffers tekende Giroud alweer voor zijn negentiende en twintigste treffer in het shirt van de nationale ploeg.

Man of the Match
Met de halve finale op donderdag tegen Duitsland in het vooruitzicht, moet Frankrijk hopen dat Giroud het weer op zijn heupen krijgt. De aanvaller wil maar al te graag aan het publiek bewijzen dat Les Bleus niet afhankelijk zijn van de afwezige Benzema. Tegen IJsland lukte dat goed, daar de UEFA hem verkoos als beste speler. Het was een mooi moment voor Giroud toen hij werd gewisseld. Tegen Kameroen en Schotland ging dat nog gepaard met een fluitconcert, maar tegen de IJslandse vechtmachine verliet hij onder staande ovatie het veld van het Stade de France.

Door: Bastiaan Vrijhof

Speler van de Dag:
Speeldag 1: Dimitri Payet
Speeldag 2: Vasiliy Berezutskiy
Speeldag 3: Luka Modric
Speeldag 4: Leonardo Bonucci
Speeldag 5: Gábor Király
Speeldag 6: Marek Hamšík
Speeldag 7: Gareth McAuley
Speeldag 8: Andrés Iniesta
Speeldag 9: Birkir Sævarsson
Speeldag 10: Armando Sadiku
Speeldag 11: Aaron Ramsey
Speeldag 12: Michael McGovern
Speeldag 13: Cristiano Ronaldo
Speeldag 14: Łukasz Fabiański
Speeldag 15: Julian Draxler
Speeldag 16: Ragnar Sigurðsson
Speeldag 17: Jakub Błaszczykowski
Speeldag 18: Hal Robson-Kanu
Speeldag 19: Gianluigi Buffon
Speeldag 20: Olivier Giroud

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner