0 : 1 Torinfos in de Ticker Graziano Pellè 5. / Schot met rechts
1 : 1 Torinfos in de Ticker Kolbeinn Sigþórsson 30. / Penalty
2 : 1 Torinfos in de Ticker Kolbeinn Sigþórsson 36. / Kopbal  (Ruben Ligeon)

90'
Na een aantrekkelijke eerste helft, waar het spel op en neer ging met kansen voor beide teams, was de tweede helft een veel mindere helft. Het tempo van de eerste helft was volledig uit de wedstrijd en grote kansen waren er op een kopbal van Pellè niet te benoemen. Met name het spel van Ajax vertoonde een wereld van verschil met de eerste helft. Het was dat Feyenoord slordig met de ruimte omging die de Ajacieden lieten liggen, anders had er zeker een gelijkmaker ingezeten voor de de Rotterdammers.
90'
90'
Ajax sleept zich door de blessuretijd heen. Feyenoord kan nauwelijks gevaarlijk worden doordat het spel zich voornamelijk op de helft afspeelt van de Rotterdammers.
90'
Gele kaart voor Tonny Vilhena (Feyenoord)
Voordat Sigþórsson gevaarlijk kan worden net buiten het strafschopgebied haalt Vilhena de spits van Ajax naar de grond.
90'
Er komen maar liefst vier minuten bij. Feyenoord heeft dus nog enkele minuten extra de tijd om de gelijkmaker tegen de netten te schieten.
88'
Frank de Boer reageert snel op de aanvallende wissel van Koeman. Koeman brengt met Te Vrede een extra aanvaller, waarna De Boer Van der Hoorn in het veld brengt.
87'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mike van der Hoorn
87'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ruben Ligeon
85'
Wissel in bij Feyenoord -> Mitchell te Vrede
85'
Wissel uit bij Feyenoord -> Joris Mathijsen
84'
Terwijl Vermeer op de grond ligt nadat hij de bal weg stompt uit een voorzet van Verhoek, schiet Nelom de bal van achter de zestienmeterlijn naast het doel van de Amsterdammers.
81'
Voorin bij Feyenoord wint Graziano Pellè veel duels. Zijn voortzetting tot dusverre is erg matig, waardoor er weinig kansen uit kunnen voortkomen.
79'
Ajax blijft in het langzame tempo voetballen. Daarbij worden de ballen voorin veel te makkelijk ingeleverd bij de defensie van Feyenoord.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Thulani Serero
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schøne
76'
Met zijn eerste balcontact kan Verhoek gelijk gevaarlijk worden. Na een slimme steekpass van Clasie kan Verhoek doorkomen aan de rechterkant van het veld. Zijn voorzet over de grond kan nog net onderschept worden voor Vermeer, voordat Vilhena bij de bal kan.
75'
Wissel in bij Feyenoord -> Wesley Verhoek
75'
Wissel uit bij Feyenoord -> Ruben Schaken
73'
Ronald Koeman staat druk coachend aan de zijlijn. De trainer van Feyenoord voelt dat de gelijkmaker in de lucht hangt. Al minutenlang speelt het spel zich af op de helft van Ajax.
70'
Armenteros maakt twintig minuten voor tijd zijn debuut voor Feyenoord. De Zweed krijgt veel aanwijzingen mee van assistent Giovanni van Bronckhorst, die hem lijkt te vertellen dat er wat te halen is.
69'
Wissel in bij Feyenoord -> Samuel Armenteros
69'
Wissel uit bij Feyenoord -> Lex Immers
68'
Bijna Pellè. Ruben Schaken geeft vanaf de rechter zijlijn een perfecte bal op de spits van Feyenoord. Pellè kopt de bal snoeihard in het zijnet.
67'
Wissel in bij AFC Ajax -> Danny Hoesen
67'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bojan Krkić
65'
Fischer komt aan de linkerkant van het veld behendig langs van Beek. In het strafschopgebied legt hij de bal terug richting drie Ajacieden die lijken te slapen. Clasie kan er simpel voor komen en de bal wegtrappen.
63'
Op de counter is Feyenoord er met vijf man snel uit. Ruben Schaken snelt op de rechterflank snel richting de achterlijn en geeft de bal voor op Pellè. Vermeer kan de bal nog weg boksen.
61'
Feyenoord mag ver komen op de helft van Ajax. Nadat Nelom vanaf eigen helft al richting het strafschopgebied kon lopen, kan nu ook Martins Indi eroverheen komen lopen. De centrale verdediger probeert de bal voor te geven, maar schiet in de handen van Vermeer. Ajax is geen schim meer van het Ajax voor de rust.
58'
Frank de Boer staat druk coachend aan de zijlijn na de zoveelste ziekenhuisbal op Sigþórsson. Het spel van Ajax blijft na rust steken op lange ballen richting de spits.
56'
Een goede kans voor Feyenoord. Uit een vrije trap kopt Mathijssen de bal bij de tweede paal terug op Pellè. Vermeer kan de bal nog net onderscheppen voordat de Italiaanse spits bij de bal kan komen.
55'
Feyenoord kruipt na rust weer wat uit zijn schulp. Al enkele minuten loopt Ajax, op Sigþórsson na, met alle spelers terug op eigen helft.
53'
Vilhena maakt na rust een scherpe indruk. De middenvelder van Feyenoord zit constant kort op zijn man en onderschept nu voor de zoveelste keer de bal bij Eriksen.
52'
Het snelle tempo van de eerste helft is tot dusverre bij beide teams uit de wedstrijd. De bal gaat nog tergend langzaam rond.
49'
Als Feyenoord vandaag niet weet te winnen is Ajax in eigen huis al dertien wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste keer dat Frank de Boer met Ajax verloor in de Arena was op 3 november 2012, een 0-2 nederlaag tegen Vitesse.
46'
Zonder wijzigingen aan beide kanten heeft Ajax afgetrapt voor de tweede helft. Samuel Armenteros is na het fluitsignaal de dug-out uitgestuurd door Koeman om zich warm te gaan lopen.
46'
45'
De eerste helft kende twee gezichten. De openingsfase was overduidelijk voor Feyenoord. Graziano Pellè zette de Rotterdammers uit een vrije trap dan ook terecht al vroeg op voorsprong. Na een kwartier spelen kwam Ajax meer in het spel, waarna de kansen voor de Amsterdammers elkaar snel afwisselden. Uit een twijfelachtig gegeven strafschop, Vormer raakte Fischer heel licht, bracht Sigþórsson Ajax langszij. Vijf minuten later was het weer de spits die het team van Frank de Boer op voorsprong kopte uit een voorzet van Ruben Ligeon.
45'
45'
Op slag van rust nog een kans voor Feyenoord. Immers houdt het overzicht en geeft de bal naar de linker zijlijn waar Nelom opkomt. De linksback stoomt door en vuurt de bal richting Vermeer, die de bal met zijn vuisten kan wegstompen.
43'
Het percentage balbezit is veelzeggend. Ajax bezit 71% van de tijd in de eerste helft de bal. Na de sterke openingsfase van Feyenoord, zijn de rollen compleet omgekeerd.
41'
Feyenoord komt niet meer aan voetballen toe. Als het team van Ronald Koeman de bal al in bezit heeft, wordt er op eigen helft al vroeg gestoord door Ajax.
39'
Fischer mag aan de linkerkant van het veld rustig het Rotterdamse strafschopgebied inlopen en schiet de bal tegen de buitenkant van de paal. Na de 2-1 gaat Ajax door waar ze gebleven waren. De Ajacieden zijn op zoek naar een nieuw doelpunt.
36'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:1 door Kolbeinn Sigþórsson
Met zijn tweede doelpunt zet Sigþórsson Ajax op voorsprong. Ligeon zet vanaf de rechter zijlijn de bal voor op de IJslandse spits. Sigþórsson kopt de bal via de lat hard achter Mulder.
33'
Zo goed als Feyenoord er voor stond, zo snel draaien de rollen zich nu om. Feyenoord heeft in een tijdsbestek van drie minuten drie gele kaarten ontvangen en Ajax blijft druk zetten. De Amsterdammers zijn na de gelijkmaker meteen op zoek naar de voorsprong.
31'
Gele kaart voor Lex Immers (Feyenoord)
De Haagse middenvelder gaat op de rand van het Amsterdamse strafschopgebied te hard door op Alderweireld.
30'
Gele kaart voor Erwin Mulder (Feyenoord)
De doelman van Feyenoord houdt te lang de bal vast, waardoor Sigþórsson lang moet wachten om de strafschop te kunnen nemen.
30'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:1 door Kolbeinn Sigþórsson
De spits van Ajax schiet de bal feilloos in de linkerbovenhoek. De strafschop is onhoudbaar voor Erwin Mulder.
29'
Gele kaart voor Ruud Vormer (Feyenoord)
Een volstrekt onnodige overtreding van de middenvelder van Feyenoord. Vormer haalt Fischer van achteren neer in het strafschopgebied. Ajax krijgt een strafschop.
28'
Een knappe actie van Eriksen. Poulsen zet met een lange bal zijn landgenoot voor keeper Mulder. Uit een lastige hoek weet Eriksen de bal nog op doel te krijgen. Mulder kan de bal keren.
25'
Kolbeinn Sigþórsson krijgt de bal met zijn hoofd niet richting het doel van Mulder. De spits ontvangt de bal op maat van Bojan, maar doet er te weinig mee.
23'
Het vroege doelpunt past perfect in het rijtje met voorgaande klassiekers. Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord garanderen veel doelpunten. Gemiddeld vallen er in de klassieker 3,71 doelpunten per wedstrijd. Slechts één keer (1978) eindigde de onderlinge strijd zonder doelpunten.
21'
Ajax wordt steeds gevaarlijker. Fischer krijgt in het strafschopgebied dit keer een afvallende bal voor zijn voeten maar krijgt de bal niet in het doel doordat Martins Indi zich in de baan van het schot werpt.
19'
Na een kwartier spelen zet Ajax steeds meer aan. De Amsterdammers zijn op zoek naar de gelijkmaker.
17'
Mulder redt. Toby Alderweireld schiet van afstand verwoestend op het doel van Mulder. De doelman van Feyenoord kan de bal nog keren, waarna Schøne in de herkansing net niet bij de bal kan.
14'
Na een zwakke hoekschop krijgt Eriksen een herkansing om de bal opnieuw voor te brengen. Martins Indi kan de bal net weg koppen voordat Sigþórsson bij de bal kan.
11'
De jonge Van Beek voetbalt opvallend veel mee. Vanaf de rechter zijlijn geeft hij ditmaal een voorzet richting Vilhena. De middenvelder van Feyenoord kan net niet bij de bal.
9'
De eerste tien minuten zijn overduidelijk voor Feyenoord. De Rotterdammers beginnen fel aan de wedstrijd en Ajax heeft het lastig met het aanvallend ingestelde Feyenoord.
8'
Gele kaart voor Christian Eriksen (AFC Ajax)
Ruben Schaken mag gemakkelijk via de rechterflank naar het strafschopgebied rennen. De Deen rest niets anders dan de rechtsbuiten naar de grond te trekken.
5'
Doelpunt voor Feyenoord, 0:1 door Graziano Pellè
Feyenoord komt op voorsprong via wie anders dan Graziano Pellè. De Italiaanse spits krijgt de bal bij toeval voor zijn voeten na een vrije trap van Vormer, kan de bal nog net aantikken waarna de bal tergend langzaam langs Vermeer het doel in rolt.
4'
De start van de wedstrijd is veelbelovend. De wedstrijd golft op en neer, beide teams beginnen aanvallend.
2'
Feyenoord komt er voor het eerst gevaarlijk uit. Ruben Schaken komt aan de rechterflank door, maar krijgt zijn voorzet niet bij Graziano Pellè. De Rotterdammers starten gedurfd.
1'
We zijn begonnen, Feyenoord heeft afgetrapt in de eerste klassieker van dit seizoen. Opvallend is dat Feyenoord start met maar liefst tien Nederlanders in de basiself. Alleen spits Pellé is niet afkomstig uit Nederland. Ajax is daarentegen gestart met slechts drie Nederlanders, Vermeer, Ligeon en Blind.
1'
Goedenmiddag, welkom bij de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Ik ben Merten Simons en vanmiddag zal ik verslag doen van de klassieker. Om 12.30 zal Björn Kuipers op zijn fluitje blazen en zal er afgetrapt worden in De ArenA. Onder het kopje ‘wedstrijddetails’ kunt u alvast de opstellingen bekijken.

Er staat vandaag voor beide teams een belangrijke wedstrijd te wachten. Niet alleen staat de eer op het spel. Voor zowel de Amsterdammers als de Rotterdammers is het vandaag aanhaken of afhaken. Ajax zal moeten winnen om de achterstand op PSV niet te groot te laten worden na het puntenverlies van vorige week tegen AZ. Bij een nederlaag voor Feyenoord wordt het gat naar de koplopers met negen punten zelfs al bijna onoverbrugbaar.

Bij een nederlaag voor het team van Ronald Koeman is de slechtste competitiestart in de historie van de club zelfs een feit voor Feyenoord. Nog nooit is Feyenoord de competitie gestart met drie nederlagen. De voortekenen voor vandaag beloven weinig goeds. De laatste negen uitduels tegen Ajax hebben de Rotterdammers geen enkele keer weten te winnen, slechts één keer werd het gelijk en acht keer werd er verloren. De laatste uitzege in de klassieker dateert dan ook alweer van acht jaar terug. In 2005 brachten Dirk Kuijt en Salomon Kalou Feyenoord de overwinning. Een saillant detail is dat ook die wedstrijd op de derde speelronde werd gespeeld.

Vorig seizoen eindigde hetzelfde duel in een overtuigende 3-0 overwinning voor Ajax. Waar eerder in het seizoen in Rotterdam nog met 2-2 werd gelijk gespeeld, werd er in Amsterdam gewonnen door twee doelpunten van Victor Fischer en een doelpunt van Siem de Jong.

Met Siem de Jong zijn we gelijk aanbeland bij een opvallende afwezige aan de kant van het team van Frank de Boer. De Jong staat enkele weken buitenspel met een ingeklapte long. Daarnaast kunnen de Amsterdammers geen beroep doen op Ricardo van Rhijn. De rechtsback kreeg vorige week in de verloren wedstrijd tegen AZ de rode kaart gepresenteerd en moet de wedstrijd tegen Feyenoord missen door een schorsing. Zijn plek wordt vandaag ingenomen door Ruben Ligeon.

Van Rhijn is niet de enige speler die de klassieker met een schorsing vanaf de kant moet bekijken. Aan de kant van Feyenoord zitten zowel Stefan de Vrij als rechtsback Jordy van Deelen een schorsing uit na de rode kaarten tegen FC Twente, vorige week. Daarnaast zullen de Rotterdammers het moeten doen zonder Daryl Janmaat. De rechtsback van het Nederlands elftal heeft nog steeds last van een bovenbeenblessure. Bij afwezigheid van zowel Janmaat als Van Deelen, zal de 19-jarige Sven van Beek rechts in de verdediging starten.

Naast de afwezigen zit er bij Feyenoord wel een debutant op de bank. Samuel Armenteros, de aanvaller die vorig seizoen bij Heracles Almelo vertrok, is speelgerechtigd en kan vandaag zijn debuut maken voor de Rotterdammers. De Zweed wordt voor een seizoen gehuurd van Anderlecht, met een optie tot koop.