FC Twente Zondag, 18. Augustus 2013
16:30 uur
FC Utrecht
6:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Quincy Promes 8. / Schot met rechts  (Felipe Gutiérrez)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Dušan Tadić 12. / Penalty
3 : 0 Torinfos in de Ticker Luc Castaignos 25. / Schot met rechts  (Shadrach Eghan)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Luc Castaignos 36. / Kopbal  (Dušan Tadić)
5 : 0 Torinfos in de Ticker Quincy Promes 68. / Schot met rechts  (Dušan Tadić)
6 : 0 Torinfos in de Ticker Rasmus Bengtsson 90. / Kopbal  (Quincy Promes)

90'
Twee minuten aan blessuretijd werd erbij geteld, maar daarin gebeurde niks bijzonders meer. In de officiele negentig minuten kwam FC Twente in totaal zesmaal tot scoren: een feest voor het thuispubliek. Grote man aan de kant van Twente was Dušan Tadić die bij de meeste doelpunten betrokken was van de Tukkers. Een beschamende nederlaag voor FC Utrecht en Jan Wouters heeft genoeg om over na te praten.
90'
90'
Doelpunt voor FC Twente, 6:0 door Rasmus Bengtsson
Het leek erop dat de gifbeker helemaal leeg was voor Verhoeven, maar Bengtsson wil ook nog een doelpuntje meepakken. Joshua John met de prima aangesneden hoekschop van de linkerkant en Bengtsson komt overtuigend voor zijn directe tegenstander en kopt de bal in het doel. 6-0 voor FC Twente en een mooi slot van een enerverende voetbalmiddag.
87'
FC Twente is al tien minuten gestopt met serieus voetballen en lijkt nu alleen Castaignos nog zijn derde doelpunt te gunnen. Ballen worden niet meer binnengehouden aan de zijlijn, het tempo is met tachtig procent omlaag gegaan en iedereen heeft eigenlijk wel vrede met deze stand.
84'
Het is goed dat Verhoeven snel zijn doel uit is bij FC Utrecht, want anders was de 6-0 alsnog gevallen. Een lange bal van achteruit bij FC Twente wordt bijna fataal voor de Domstedelingen, maar Verhoeven voorkomt vooralsnog erger.
80'
Luc Castaignos blijft op zoek naar zijn derde doelpunt, maar faalt wederom om Verhoeven opnieuw te passeren. De voorzet vanaf de rechterkant wordt knap ingeschoten door de spits, maar Verhoeven zit er goed bij. Een minuut later komt Castaignos opnieuw vrij voor de keeper, maar hij schiet wederom op Verhoeven, die zo een aantal aardige reddingen heeft gemaakt vanmiddag.
78'
Dico Koppers meldt zich weer aan de linkerkant van het veld als een soort halve linksbuiten. Koppers geeft een lage voorzet, maar bereikt zijn teamgenoten niet van Twente. De sliding van Derijck voorkomt een grote kans voor de Tukkers.
77'
Wissel in bij FC Twente -> Dario Tanda
77'
Wissel uit bij FC Twente -> Kyle Ebecilio
73'
Wissel in bij FC Utrecht -> Yoshiaki Takagi
73'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Tommy Oar
72'
Wissel in bij FC Twente -> Cuco Martina
72'
Wissel uit bij FC Twente -> Andreas Bjelland
72'
Castaignos dicht bij zijn hattrick! Het is dat de communicatie bij FC Twente niet goed verliep bij de aanval, anders hadden we de 6-0 kunnen noteren. Wederom was het Dušan Tadić die de aanval opzette en een leep balletje in de zestienmeter gaf. Promes stond vrij bij de tweede paal, maar Castaignos wilde de bal graag zelf koppen. Helaas voor hem stond de spits niet helemaal goed voor de bal en zo ging de bal verloren.
68'
Doelpunt voor FC Twente, 5:0 door Quincy Promes
Dušan Tadić is opnieuw het middelpunt van een mooie aanval die afgerond wordt door Quincy Promes. Tadić legt de bal met de borst voor de voeten van Castaignos en rent zelf de diepte in op de rechterflank. De Serviër krijgt de bal terug van Castaignos en geeft de bal strak voor. Daar staat Promes dan op de juiste plek en die hoeft de bal alleen maar binnen te tikken, om zo de 5-0 op het scorebord te zetten.
66'
Wissel in bij FC Utrecht -> Bob Schepers
66'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Steve De Ridder
63'
Waar NEC niet al te best begonnen is aan dit seizoen met 0 uit 3, daar kan Jan Wouters toch ook niet tevreden zijn over de start van 'zijn' FC Utrecht. Een puntje uit de eerste twee wedstrijden en ook tegen FC Twente gaat dat aantal niet verhoogd worden.
60'
Wissel in bij FC Twente -> Joshua John
60'
Wissel uit bij FC Twente -> Shadrach Eghan
60'
FC Utrecht mag na een uur weer meedoen met voetballen en dat levert nog een kans op voor Steve de Ridder. Hij raakt de bal niet, maar Dico Koppers werkt de bal wel bijna in eigen doel en heft geluk dat Marsman oplet.
57'
Jeroen Verhoeven heeft het niet makkelijk vanmiddag. De supporters van FC Twente kennen hun klassieker en schreeuwen 'Pizza' iedere keer dat de doelman van FC Utrecht de bal in het spel brengt. Primitieve reacties van de supporters die zo niet als sportief kunnen worden omschreven.
54'
Gele kaart voor Quincy Promes (FC Twente)
Een domme gele kaart voor Promes en ook totaal onnodig. In een duel met Bulthuis lijkt de middenvelder van Twente de bal als laatste te raken. Zelf is de speler het daar mee oneens en uit frustratie slaat hij de bal naar de grond. Dat wordt niet als een positief gebaar door Van Boekel opgevat en hij geeft Promes de gele kaart.
52'
FC Twente is ook aan het begin van de tweede helft de bovenliggende partij. Tadić en Castaignos worden veelvuldig gezocht en het is wachten op de volgende treffer van de thuisploeg.
49'
FC Twente heeft op dit moment een aardige reeks staat als we kijken naar wedstrijden in de Eredivisie. De ploeg uit Enschede werd voor het laatst geklopt in maart dit jaar, toen Vitesse met 1-0 te sterk was. Sindsdien is FC Twente al tien wedstrijd op rij niet verslagen, de langste reeks op dit moment in de Eredivisie.
46'
Scheidsrechter Pol van Boekel heeft gefloten voor het begin van de tweede helft tussen FC Twente en FC Utrecht. Zal Utrecht de schade kunnen beperken of gaan de Tukkers volle bak door om in de buurt van de tien te komen?
46'
45'
Jan Wouters heeft zich op veel dingen voorbereid, maar dit had hij niet kunnen bedenken. 4-0 bij de rust en het einde is dus nog niet in zicht. FC Utrecht begon erg sterk en in de eerste minuut kreeg Mårtensson een grote kans op de 1-0. Die maakte hij niet en daarna begon de Enschedese achtbaan aan zijn rit. Achtereenvolgens scoorde Promes, Tadić en tweemaal Castaignos. Een heerlijke eerste helft voor de Tukkers in de Grolsch Veste!
45'
45'
De supporters waren alweer voor de vijfde keer aan het juichen, maar het doelpunt van Eghan werd afgekeurd. Rosales was opgestormt aan de rechterkant en schoot op het doel van Verhoeven. Die kon redding brengen en via Castaignos kwam de bal bij Eghan terecht die scoorde. Het enige probleem was dat Castaignos in buitenspelpositie stond op het moment dat hij de bal raakte: pech voor FC Twente.
42'
FC Twente weer in de aanval en met een 4-0 voorsprong lukt alles. De achteloze inspeelpass van Bjelland, het opendraaien van Tadić en de vrijheid op de linkerflank voor linksback Dico Koppers. Die probeert een voorzet te geven, maar wie een Utrecht-speler gaat die bal over de achterlijn: een hoekschop voor FC Twente dus.
39'
FC Utrecht probeert nu dan voor de rust nog wat terug te doen, maar veel verder dan drie inworpen komt de ploeg van Jan Wouters niet. De bal komt maar niet in het strafschopgebied en Wouters is ook gestopt met coachen aan de zijlijn. Als we toch maar toegang hadden tot de speech in de rust bij FC Utrecht...
36'
Doelpunt voor FC Twente, 4:0 door Luc Castaignos
Het leek erop dat Twente wat gas terug nam, maar niets is minder waar. Gutiérrez krijgt de bal aan de linkerkant bij Dušan Tadić. De Serviër levert vervolgens weer een prachtige voorzet af op het hoofd van Castaignos, die prima voor zijn man komt. Hij kopt de bal in de linkerhoek, buiten het bereik van Verhoeven: 4-0 na 36 minuten.
31'
Dat FC Twente aanvallend zo goed speelt vanmiddag is niet incidenteel. De ploeg van Michel Jansen en Alfred Schreuder staat bovenaan het lijstj als het aankomt op doelpogingen: in de eerste twee wedstrijden werd het vijandelijk doel in totaal 41 keer onder vuur genomen. Daar zullen na vanmiddag nog een flink aantal worden toegevoegd.
28'
Nu is het zaak voor FC Utrecht om de moed erin te houden en weer aan voetballen toe te komen. Al denken sommige spelers daar anders over en Mårtensson maakt opnieuw een overtreding. Daar moet de Zweed mee oppassen want hij heeft al geel.
25'
Doelpunt voor FC Twente, 3:0 door Luc Castaignos
Het gaat heel hard in de Grolsch Veste voor FC Twente, want ook de derde treffer staat op het bord. Luc Castaignos is de afmaker na een opvallende aanval. Doelman Marsman van Twente kwam in de problemen toen hij Mulenga op zich af zag komen en hij schoot de bal naar voren toe. Blind leek het op het eerste gezicht, maar de bal kwam keurig in de loop bij Eghan aan de rechterkant. Die snelde langs Bulthuis, gaf de bal strak voor en daar was Castaignos om het af te maken. Prima doelpunt van de spits van FC Twente.
24'
Een 2-0 achterstand na twintig minuten: FC Utrecht kwam toch met andere verwachtingen naar Enschede toe. Vorig seizoen won de ploeg uit het Westen namelijk voor het eerst in acht jaar weer een keer in een uitduel met FC Twente (2-4).
21'
FC Twente heerst in dit duel. Sterker nog: FC Utrecht heeft op de eerste minuut na, geen enkel gevaar gecreëerd deze middag in de Grolsch Veste. Twente houdt het balbezit, de aanvallen worden zorgvuldig opgezet. Dat gaat ook iets makkelijker bij een stand van 2-0 natuurlijk.
18'
Opnieuw een grote kans voor FC Twente en wat heeft Utrecht het lastig in de Grolsch Veste. Quincy Promes ontsnapt aan de linkerkant van het veld en Promes is aardig rap. Hij komt tot aan de achterlijn en vindt vervolgens Tadić in het strafschopgebied. Die schiet, maar niet hard genoeg om het Verhoeven moeilijk te maken.
15'
Buitenspel voor Castaignos gegeven, anders was de spits een-op-een met de keeper gekomen. Prima steekpassje door de lucht van Tadić, alleen Castaignos stond iets te scherp ditmaal.
12'
Doelpunt voor FC Twente, 2:0 door Dušan Tadić
Zo staat FC Twente al snel riant op voorsprong en is FC Utrecht het spoor even behoorlijk bijster. Mårtensson trok aan de noodrem door Eghan in het strafschopgebied neer te halen en de strafschop werd gegeven door Van Boekel. Dušan Tadić is de specialist bij strafschoppen en dat bewijst hij ook deze middag: 2-0 voor de Tukkers.
11'
Gele kaart voor Johan Mårtensson (FC Utrecht)
Penalty voor FC Twente, omdat de Zweed Mårtensson zijn directe tegenstander vasthoudt in het strafschopgebied en Van Boekel is onverbiddelijk. Hij wijst direct naar de stip.
8'
Doelpunt voor FC Twente, 1:0 door Quincy Promes
Binnen tien minuten is de score geopend en hij komt op naam van de jongen die terugkeerde bij Twente: Quincy Promes. Vorig seizoen speelde hij in de Jupiler League bij Go Ahead Eagles en nu neemt hij FC Twente in de Eredivisie bij de hand. De actie van Gutiérrez leek op niks uit te komen, maar hij bereikte Promes. Die kapt naar links, vervolgens naar rechts, om dan uit te halen in de verre hoek. Verhoeven kan er met de vingertoppen bij, maar hij kan een doelpunt niet voorkomen: 1-0 voor FC Twente.
7'
Dušan Tadić breekt op links door en duwt aanvoerder Mark van de Maarel omver. Het mag allemaal van de arbiter van Boekel en dus vervolgt de Serviër zijn weg naar het doel. Normaal volgt er dan een goede voorzet, maar deze poging is erg matig en belandt in de handen van Jeroen Verhoeven. Een lekkere bal voor de keeper om ritme te krijgen.
5'
FC Twente heeft de storm van Utrecht in de eerste minuten overleefd en kan nu zelf opbouwen. Met Promes en Tadić hebben ze twee spelers in de ploeg die voor creativiteit kunnen zorgen. De bal gaat naar de rechterkant bij Rosales. De bal belandt vervolgens bij Gutiérrez, maar die verspeelt de bal. Overname FC Utrecht.
2'
We zijn onderweg in de Grolsch Veste tussen FC Twente en FC Utrecht en meteen de eerste aanval voor de bezoekers. Steve de Ridder geeft een mooi passje op Mårtensson die met buitenkantje rechts de bal op doel schiet. De redding is van Marsman en wordt tot hoekschop verwerkt. Een enerverend begin!
1'
Goedemiddag dames en heren en welkom bij de derde speelronde van de Eredivisie. Het is weer tijd om af te reizen naar het oosten van het land, naar Enschede om precies te zijn. Daar zal de huidige nummer 5, FC Twente, het op gaat nemen tegen de nummer 12, FC Utrecht. Plek twaalf, dat zal Jan Wouters toch niet na 34 speelrondes willen zien als eindklassering. Toch voorspellen diverse analytici dit seizoen een mager jaar voor de Domstedelingen. Na de leegloop afgelopen zomer (Wuytens, van der Hoorn, Asare en Kali) moet Wouters dit seizoen opnieuw bouwen aan een ploeg die samenwerkt.

Ook bij FC Twente is een deel van de harde kern van het elftal vertrokken. Chadli (Tottenham, Eng), Douglas (DInamo Moskou, Rus)en Leroy Fer (Norwich, Eng) zijn de bekendste namen van dit lijstje. Twente krijgt daar een handjevol jonge spelers voor terug: Kyle Ebecilio keert terug op de Nederlandse velden na een periode van drie jaar in de jeugd bij Arsenal. Doelman Sonny Stevens kwam over van Volendam en zal langzaam kunnen wennen aan het niveau, terwijl Dico Koppers van Ajax is gehaald als de nieuwe linksback. Verder is de huur van de spits Luka Djordjevic opvallend te noemen. De Montegrijnse aanvaller wordt gehuurd van Zenit St. Petersburg, in de hoop op meer speelminuten. Genoeg veranderingen in het elftal van trainers Michel Jansen en Alfred Schreuder dus.

De formatie van FC Twente liet in de eerste twee wedstrijden van het nieuwe seizoen een prima indruk achter. Er werd weliswaar thuis gelijkgespeeld tegen RKC, maar een week later werd Feyenoord in de eigen Kuip vernederd, door met 4-1 te verliezen van de Tukkers. Defensief is FC Twente erg sterk en verder is vooral Dusan Tadic de man die Twente naar een nieuw niveau moet dribbelen. De Serviër begint aan zijn tweede seizoen bij de Tukkers en met het vertrek van Chadli, komt een groot deel van de creativiteit op zijn schouders te hangen. Een taak die je prima aan Tadic kan meegeven.

FC Utrecht heeft de vorm nog niet echt te pakken dit seizoen. De eerste wedstrijd, tegen Go Ahead Eagles, eindigde in een gelijkspel (1-1) en daar mocht de ploeg van Wouters nog tevreden mee zijn. De ploeg leek niet op een eenheid en bewees dat een week later toen FC Groningen in de Euroborg met 2-0 te sterk was. FC Utrecht wil revanche op de slechte seizoenstart en zal daar tegen FC Twente mee willen beginnen.

De aftrap vindt plaats om 16:30 uur plaatselijke tijd in Enschede en de scheidsrechter van dienst is Pol van Boekel. Verslaggever bij deze wedstrijd voor u is Brent van Ooijen.