FC Utrecht Zondag, 23. Februari 2014
12:30 uur
FC Groningen
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Johan Mårtensson 88. / Schot met rechts  (Steve De Ridder)

90'
Samenvatting tweede helft Het was een 0-0 wedstrijd, het stond ook lang 0-0, maar na 90 minuten gaan toch de drie punten naar FC Utrecht. De invaller Johan Mårtensson schoot in de 88e minuut raak van twintig meter en zo wint de thuisploeg na een enerverende wedstrijd!
90'
90'
Drie minuten blessuretijd scheidt FC Utrecht nog van de eerste drie punten van 2014! Alle rood-witte shirts terug op de eigen helft, waar FC Groningen veel druk zet. Botteghin is nog dichtbij, maar hij schiet de bal over!
88'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:0 door Johan Mårtensson
Toch een winnaar vanmiddag in de Galgenwaard, want de Zweed Mårtensson schiet raak van twintig meter! Steve de Ridder legt die bal heel slim terug op de middenvelder, die met een harde knal Bizot verslaat. 1-0 voor de thuisploeg en de Galgenwaard ontploft!
86'
De slotfase is begonnen! Komt er dan toch nog een winnaar vanmiddag? Zeefuik met de actie aan de rechterkant en Chery is er dan heel dichtbij. Via Ruiter stuit die bal tegen de lat en zo blijft het nog 0-0!
84'
Een mannelijke keeper hebben ze bij FC Groningen onder de lat staan. Marco Bizot is geen keeper die alles maar weg bokst, maar hij moet en zal de bal klem hebben. Hij is de baas in zijn territorium en zo hoort dat bij een keeper.
83'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
82'
De Leeuw heeft prima werk verricht bij FC Groningen voorin en wordt nu afgelost. Hij wordt gewisseld voor Género Zeefuik: een spits die misschien wat kan forceren in de laatste minuten.
82'
Wissel in bij FC Utrecht -> Fernando Quesada
82'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Adam Sarota
82'
Wissel uit bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
82'
Wissel in bij FC Groningen -> Género Zeefuik
78'
Na de vrije trap van Toornstra, wil nu Nick van der Velden het proberen voor FC Groningen. De bal ligt verder weg, maar Van der Velden twijfelt niet. Had ie misschien wel moeten doen, want deze poging gaat ver over.
75'
Schitterende vrije trap van Toornstra, maar hij zit er niet in! Toornstra knalt de bal over de muur, maar tegen de kruising van paal en lat. Bizot kon er alleen naar kijken, maar nog steeds geen doelpunt vanmiddag in de Galgenwaard.
74'
Wissel in bij FC Utrecht -> Aleksandar Bjelica
74'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Sean Klaiber
74'
Een vrije trap voor FC Utrecht op het randje van het strafschopgebied van Groningen. De overtreding van Botteghin op De Ridder is licht, maar zwaar genoeg voor een vrije trap. Toornstra is specialist met al drie rake vrije trappen dit seizoen.
73'
Een gevalletje van kramp voor de debutant Sean Klaiber. Dat liep de verdediger op in duel met Chery. Het is ook niet niks: je debuut in de Eredvisie maken met een basisplek.
71'
Prima schot van Tjaronn Chery na een slechte uittrap van Ruiter. Chery schiet met rechts en Ruiter kan die bal maar net naast zijn doel tikken. De hoekschop die volgt wordt makkelijk weggewerkt door FC Utrecht.
70'
Ook Johan Mårtensson is weer terug na blessureleed, net als Van der Velden bij Groningen. De Zweed zal in zijn achterhoofd misschien bezig zijn met de ijshockeyfinale in Sochi tussen Zweden en Canada, maar moet zich nu nog twintig minuten concentreren op deze wedstrijd.
69'
Wissel in bij FC Utrecht -> Johan Mårtensson
69'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Mark Diemers
66'
Gele kaart voor Juan Agudelo (FC Utrecht)
Zo gaat het hard met de kaarten vanmiddag! Agudelo komt veel te laat en te hard in op de benen van Nick van der Velden en krijgt terecht geel voor deze sliding.
65'
Gele kaart voor Tommy Oar (FC Utrecht)
Oar probeert de aanval van FC Groningen te onderbreken, maar hij maakt een overtreding op Hans Hateboer en krijgt daarvoor geel van scheidsrechter Janssen.
64'
Hiariej is in het elftal gekomen bij FC Groningen, maar nog opvallender is de terugkeer van Nick van der Velden. De middenvelder is na drieënhalf maand blessureleed nu eindelijk fit genoeg om weer een rol van betekenis te spelen bij de Noordelingen.
63'
Wissel in bij FC Groningen -> Tom Hiariej
63'
Wissel uit bij FC Groningen -> Yoëll van Nieff
63'
Wissel in bij FC Groningen -> Nick van der Velden
63'
Wissel uit bij FC Groningen -> Krisztián Adorján
61'
De lange trap van Bizot gaat richting spits Michael de Leeuw. Die kopt de bal naar Chery, maar daar zit alweer een verdediger van FC Utrecht tussen. Groningen heeft moeite om de bal in de ploeg te houden in deze fase.
58'
Bij FC Utrecht houdt elke verdediger met een schuin oog Michael de Leeuw in de gaten. De spits van Groningen loopt werkelijk op elke bal en meldt zich bij elke inworp met een prima loopactie. Het heeft nog geen doelpunt opgeleverd, maar aan werklust ontbreekt het niet bij de Brabander!
55'
Na een spectaculair begin van de tweede helft doen beide ploegen het rustiger aan. Even de gashendel omlaag en rustig opbouwen. FC Groningen heeft nu het balbezit, maar tot een aanval komt de bezoekende ploeg nog niet.
52'
Prima schot van Diemers! FC Utrecht laat zich zien in de tweede helft en nu is het de controleur van het elftal, Mark Diemers, die het probeert van twintig meter. De bal gaat net over en raakt het net op het dak van het doel!
51'
Zo hebben we een enerverend begin van de tweede helft, waarin FC Utrecht de kans had op de openingstreffer. Jan Wouters moet zinnige dingen gezegd hebben in de kleedkamer, want de aanvalsdrang van de thuisploeg is inspirerend!
48'
Penalty gemist door Steve De Ridder, FC Utrecht
De Ridder schiet hard tegen de lat aan en dit is misschien gerechtigheid, zeker voor de fans van FC Groningen! De Leeuw lag op de grond en wist niet waar de bal was, toen de penalty gegeven werd. De Ridder raakt de lat en de bal stuitert uit het doel: het blijft 0-0 hier in Utrecht!
47'
Gele kaart voor Michael de Leeuw (FC Groningen)
De Leeuw krijgt de bal tegen zijn hand aangeschoten en Janssen geeft voor deze actie een strafschop. De Leeuw is zich van kwaad geen bewust en krijgt dan ook nog een gele kaart. Een dubbele straf, dat gaat wat te ver.
47'
Penalty voor FC Utrecht! De Leeuw lag weerloos op de grond in het strafschopgebied en het is Markiet die de bal tegen De Leeuw aanschiet. Janssen ziet het als een handsbal en legt 'em op de stip!
46'
We zijn weer aan het voetballen in de Galgenwaard. FC Utrecht met de aftrap, maar al vrij snel het balbezit voor FC Groningen. De supporters van de thuisploeg willen beter voetbal zien in de tweede helft, benieuwd of dat ervan gaat komen!
46'
45'
Samenvatting eerste helft Scheidsrechter Ed Janssen houdt de blessuretijd voor gezien en fluit na 45 minuten voor de rust bij FC Utrecht - FC Groningen. Een doelpuntloos duel, waar FC Groningen eigenlijk wel een doelpunt verdiende. Het vervolg over 15 minuten hier op Voetbal.com!
45'
43'
Sean Klaiber laat zich van zijn beste en slechtste kant zien in luttele seconden. Hij komt op over de rechterkant en geeft een prima voorzet, die maar net gemist wordt door De Ridder. Meteen na die aanval wil Klaiber de aanval van FC Groningen onderscheppen, maar gaat hij hard door op De Leeuw. Hij ontsnapt aan een gele kaart.
42'
Opnieuw een grote kans voor FC Groningen en ditmaal vanuit een hoekschop. Goed getrapt door Adorján en hard ingekopt door de lange verdediger Botteghin. Doelman Ruiter moet zich strekken, maar hij bokst de bal naast.
39'
Alles gaat via Jens Toornstra bij FC Utrecht. Hij neemt de vrije trappen en zelfs als hij de bal kort op Sarota geeft zoals nu, krijgt hij 'em meteen weer terug van de Australiër. De aanvoerder zal het verschil moeten maken vanmiddag, zoals hij dat wel vaker doet voor FC Utrecht.
36'
Aan Filip Kostić hangen twee verhalen in dit duel met FC Utrecht. Hij laat aan die linkerkant geweldige dingen zien en nu poort hij Klaiber met een overstapje. Maar eerder in de wedstrijd overdreef hij bij een sliding van Diemers en nu gaat hij ook weer te makkelijk liggen. Janssen geeft de vrije trap aan FC Utrecht en Kostić snapt er niks meer van. Opgefokte groeibriljant van FC Groningen.
33'
Burnet heeft veel drang naar voren en komt ook nu weer op over die linkerkant. Zijn voorzet gaat tegen de rechtsback Klaiber aan, waarna Burnet de bal al koppend door de verdediger wil loodsen. Markiet vond dat maar niks en roste de bal uit het strafschopgebied.
30'
FC Groningen is op dit moment de baas in de Galgenwaard! Ook nu komen de Noordelingen weer over de linkerkant, maar dan in de persoon van Lorenzo Burnet. Hij geeft de voorzet en De Leeuw timet als beste in de lucht en kopt op doel. Helaas voor hem wel recht in de handen van Ruiter.
27'
Gele kaart voor Matthieu Delpierre (FC Utrecht)
De ervaren verdediger Delpierre uit zijn frustratie op de scheidsrechter, omdat hij had moeten fluiten voor een overtreding, net voor die kans van Kostić, vind de Fransman. De arbiter vond van niet en toonde de verdediger ook een gele kaart.
26'
Grootste kans van de wedstrijd! Drie spelers van Groningen tegen één speler van FC Utrecht, maar Kostić schiet zelf! Hij kon de bal afgeven aan Adorján en De Leeuw, maar de Serviër schiet zelf en dan moet ie ook raak zijn. Ruiter voorkomt een doelpunt en de boosheid is vanzelfsprekend bij Adorján!
24'
De supporters zijn Yassin Ayoub op het middenveld gewend, die de kunst van het dirigeren prima beheerst. Hij is afwezig en op zijn plaats staat nu Mark Diemers. Die heeft minder ervaring in de Eredivisie en daarom gaat het net iets trager op het middenveld bij FC Utrecht.
21'
FC Groningen is nu weer de meest dominerende ploeg in dit duel. Even het balletje laten rondgaan, kijken waar de ruimte ligt en dan het tempo versnellen. Dat gebeurt nu op rechts, bij Chery, maar die voorzet wordt aangeraakt en daardoor een makkelijke vangbal voor Ruiter.
18'
FC Utrecht zet nu druk op de spelers van FC Groningen en dat heeft effect. De thuisploeg komt in balbezit en krijgt de bal aan de linkerkant bij Tommy Oar. Die kan de bal prima voorgeven, alleen staat daar niemand in het strafschopgebied. Gemiste kans!
15'
Van de ene doelman naar de andere: de supporters van de Galgenwaard zien het complete veld in zeven seconden gebruikt worden. Bizot schiet de bal hard naar voren, in de hoop dat Chery die bal nog haalt. Verdediger Delpierre blijft echter rustig en kopt de bal terug op zijn doelman, Robbin Ruiter.
12'
Grote kans voor FC Groningen! Debutant Klaiber krijgt een ontzettend lastige middag, want nu ziet hij opnieuw Kostić in volle snelheid langs hem rennen op de linkerflank. De Serviër trekt naar binnen, geeft een strakke voorzet en Chery komt bij de eerste paal, maar schiet de bal langs het doel.
10'
Het belooft een mooie voetbalmiddag te worden hier in Utrecht. Twee ploegen die het harde werk niet schuwen en daarnaast ook nog prima in staat zijn om doelpunten te maken. Vooralsnog staat het 0-0 hier in de Galgenwaard.
7'
Goeie voorzet van de linkeraanvaller Filip Kostić die om de debutant Klaiber gaat en dus de bal voorgeeft. De Leeuw is een kopspecialist en komt ook weer knap bij deze bal, maar hij kopt 'em net naast!
4'
Een prachtig spandoek werd voor de aftrap op de tribunes tevoorschijn getoverd. “Don’t give up. Forever Nesu”, stond op het doek, met de kleuren van de Roemeense vlag. Een mooi gebaar naar de oud-verdediger van FC Utrecht, die tweeënhalf jaar geleden verlamd raakte op de training en die nooit meer kon voetballen.
2'
Meteen in de eerste minuut heeft de Hongaarse middenvelder Krisztián Adorján last van zijn bovenbeen. Hij loopt wat moeilijk, maar scheidsrechter Ed Janssen laat het spel nu weer hervatten. Hopelijk loopt Adorján het ongemak eruit.
1'
We hebben afgetrapt in de Galgenwaard voor het duel tussen FC Utrecht en FC Groningen. Kan Utrecht uit de degradatiezone komen of pakt Groningen punten in de strijd om Europees voetbal?
1'
Goedemiddag dames en heren. Speelronde 25 is al sinds afgelopen vrijdag aan de gang en op deze zondag vervolgen wij die ronde met vier duels. De eerste daarvan, beginnend om 12:30 uur, zal gaan tussen een ploeg uit het linkerrijtje, FC Groningen, en een ploeg die steeds verder weg lijkt te zakken in het rechterrijtje, FC Utrecht. Wie van deze twee ploegen pakt de punten in de Galgenwaard deze middag?

FC Utrecht zit zoals gezegd in een vrije val. De laatste overwinning werd begin december van het vorige jaar geboekt en sindsdien werd de ploeg verslagen door clubs als Roda JC, RKC en FC Zwolle. Clubs die in hetzelfde schuitje zitten en dus ook strijden voor elk punt. In de Galgenwaard lijkt dat bij de jongens van trainer Jan Wouters nog niet echt door te dringen en dat zal zo langzamerhand toch moeten gebeuren. In de winter werden spelers als Delpierre (Hoffenheim), Agudelo (gehuurd van Stoke) en ‘good old’ Danny Koevermans (Toronto FC) gehaald, maar ook zij konden het verschil nog niet maken. Misschien komt daar vandaag verandering in, tegen FC Groningen.

Die ploeg boekte vorige week de eerste competitieoverwinning van 2014, door Go Ahead Eagles in eigen huis te verslaan met 1-0. Dat gebeurde op een slecht veld en met matig voetbal: een doelpunt van Chery in de derde minuut was het spaarzame hoogtepunt van dat duel. Maar FC Groningen won en kon zo weer drie punten bijschrijven. Dat brengt de ploeg van trainer Erwin van de Looi op de negende plaats, waardoor de ploeg maar net in het linkerrijtje staat. PEC Zwolle staat een plek hoger, met één punt meer en PEC heeft al gespeeld: gisteravond speelde de ploeg van Ron Jans gelijk tegen Heracles. FC Groningen kan dus over PEC heen gaan, mocht er gewonnen worden in de Galgenwaard.

Bij FC Groningen ontbreken Henk Bos en Nick Bakker in de selectie: beide spelers hebben een knieblessure. Alle dragende krachten van de Noordelingen zijn wel aanwezig en dus komt de ploeg op volle oorlogssterkte naar Utrecht. De thuisploeg heeft wel een waslijst aan blessures in de selectie. Telt u mee? Dave Bulthuis, Edouard Duplan, Willem Janssen en Cedric van der Gun hebben allemaal een knieblessure, Kai Heerings heeft een blessure aan zijn teen, terwijl spits Jacob Mulenga een bovenbeenblessure heeft. Daarnaast zijn middenvelder Ayoub en spits Koevermans niet fit genoeg voor het treffen met Groningen. Werk aan de winkel voor de fysiotherapeuten in de Galgenwaard dus. In plaats van Ayoub zit nu Sean Klaiber op de bank, hij kan zijn debuut in de Eredivisie maken. Bij gebrek aan ervaren verdedigers (Bulthuis, Heerings en Derijck) zit de 19-jarige Yannick Cortie op de bank, misschien ook wel voor zijn debuut.

Om 12:30 uur trappen we af in de Galgenwaard voor het duel tussen FC Utrecht en FC Groningen. Scheidsrechter van dienst is Ed Janssen. Uw verslaggever op Voetbal.com is Brent van Ooijen.

UPDATE: Op het laatste moment is verdediger Mark van der Maarel ziek afgehaakt. Sean Klaiber maakt daardoor zijn Eredivisie-debuut en begint in de basis.