20.02.2014 18:42

Strijd in kelder gaat verder, volgende topper voor FC Twente

Het aankomend weekend begint de eerste van de tien laatste speelrondes in de Eredivisie. Met name in de kelder van de Eredivisie worden er in deze speelronde belangrijke wedstrijden gespeeld: ADO Den Haag – Go Ahead Eagles en SC Cambuur – Roda JC. Ook in de top van de Eredivisie staat er een heerlijk duel op het programma: Feyenoord – FC Twente.

ADO op tijd in vorm

Het lijkt erop dat ADO Den Haag net op tijd in vorm is voor een reeks belangrijke wedstrijden. De Hagenaren wonnen in de vorige speelronde in Kerkrade van Roda JC en beginnen het aankomend weekend aan een serie van vijf cruciale duels. De eerste van de vijf wedstrijden die ADO speelt is tegen Go Ahead Eagles, een tegenstander die – op papier – in eigen huis verslagen kan worden. Na het duel met de club uit Deventer volgen in de weken daarna NAC Breda-thuis, RKC Waalwijk-uit, FC Groningen-thuis en PEC Zwolle-thuis.

Roda JC op zoek naar punten

De hekkensluiter van de Eredivisie, Roda JC, gaat aankomende zaterdag op bezoek in Leeuwarden. De ploeg van Jon Dahl Tomassen heeft de punten keihard nodig in de strijd tegen degradatie, maar dat geldt eveneens voor SC Cambuur. Het wordt voor de Kerkraders erg lastig om in het Cambuurstadion te winnen: de Leeuwarders verloren dit seizoen nog geen enkele thuiswedstrijd tegen een club uit het rechterrijtje. Daarnaast verloor Roda JC al haar vier laatste duels.

Bange tijden in Utrecht

Bij FC Utrecht zijn ze niet gewend om te vechten tegen degradatie. De realiteit is echter dat de Utrechters tien speelronden voor het einde op de vijftiende plaats staan. Nét boven de gevarenzone. De ploeg van Jan Wouters wil de benarde positie zo snel mogelijk verlaten, maar dan moet het aankomende zondag in de Galgenwaard wel winnen van FC Groningen. De Groningers staan met 32 punten op de 9e plaats, maar met dat puntenaantal zijn ook zij ook nog niet helemaal veilig. Een belangrijke pot dus, voor beide partijen.

Noord-Hollandse pot

Duels tussen Ajax en AZ zijn altijd bijzonder. De Noord-Hollandse streekderby wordt zondag voor de derde keer dit seizoen gespeeld. De eerste ontmoeting was in de Johan Cruijf Schaal en Ajax won, na verlenging, die wedstrijd met 3-2. In de competitie volgde diezelfde uitslag, maar ditmaal in het voordeel van de Alkmaarders. De wedstrijd tussen Ajax en AZ is met name voor de Amsterdammers belangrijk, die voor de vierde maal op rij landskampioen willen worden. Ajax kan vertrouwen putten uit de goede resultaten die de club dit seizoen in eigen huis behaalde. In de Champions League werden zeven punten uit drie groepswedstrijden gehaald en in de competitie verloren de Amsterdammers slechts één keer in de ArenA. In de Eredivisie kreeg Ajax slechts vier doelpunten tegen in de twaalf gespeelde thuiswedstrijden.

Reuzendoder RKC op bezoek in Arnhem                                           

RKC Waalwijk verloor dit seizoen nog maar één wedstrijd tegen een club uit de top-vijf en dat is voor de Waalwijkers een enorm knappe prestatie. Aankomende zondag speelt het team van Erwin Koeman een uitwedstrijd tegen een van die topploegen, Vitesse. Lukt het RKC Waalwijk weer om een topclub te verslaan?  De Arnhemmers staan vierde en lijken afgehaakt in de strijd om het kampioenschap. Ondanks dat de achterstand op koploper Ajax nu acht punten bedraagt, willen ze in Arnhem niet weten van opgeven. Dan moet er zondag in de GelreDome wel van RKC gewonnen worden.

Volgende topwedstrijd voor FC Twente

Met Quincy Promes, die woensdag verrassend werd opgeroepen voor de voorselectie van het Nederlands elftal, speelt FC Twente dit weekend de vijfde zware wedstrijd op rij. Zondag neemt de nummer twee (FC Twente) het in de Grolsch Veste op tegen de nummer drie (Feyenoord).  De Tukkers wonnen eerder dit seizoen met 1-4 in De Kuip en zullen zondag weer moeten winnen, willen zij koploper Ajax niet uit het vizier verliezen. Feyenoord gaat echter ook nog voor de titel. Met Jean-Paul Boëtius in de gelederen, die net als Promes door Louis van Gaal is geselecteerd voor de voorselectie, is winst in de komende speelronde een must.

Overige wedstrijden

sc Heerenveen – NAC Breda
PEC Zwolle – Heracles Almelo
NEC Nijmegen - PSV

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner