0 : 1 Torinfos in de Ticker Joost Broerse 37. / Eigen goal
0 : 2 Torinfos in de Ticker Nick Viergever 53. / Kopbal  (Maarten Martens)

AZ doet goede zaken in Zwolle. Door de snelle treffer van Nick Viergever zat de ploeg al gauw op rozen. Het was voor PEC de genadeslag, want de ploeg van trainer Ron Jans was daarna niet meer in staat om AZ te doen wankelen.

Bedankt voor het volgen van dit duel. Ik wens u nog een fijne zondag en graag tot een volgende keer.
90'
90'
Berghuis faalt oog in oog met Ter Wielen! AZ laat na om de score uit te breiden. Samen met Beerens gaat Berghuis af op Ter Wielen. Berghuis mag afronden van zijn ploeggenoot, maar Berghuis faalt door de bal naast het doel te schuiven.
88'
De wedstrijd gaat in de laatste minuten als een nachtkaars uit. PEC weet dat er vanmiddag niet meer in zit tegen AZ, dat de wedstrijd op professionele wijze uitspeelt.
80'
De laatste tien minuten zijn aangebroken en het lijkt er op dat AZ niet meer hoeft te vrezen voor een slotoffensief van de Zwollenaren. PEC oogt de gehele tweede helft al machteloos en heeft nog geen grote kans weten te creëren.
76'
Deze moet Berghuis maken! Tot twee keer toe wordt de bal verlengd en zo komt het leder voor de voeten van invaller Berghuis. De aanvaller staat helemaal vrij en heeft de bal voor het inschieten. Zijn uithaal is te wild en gaat hoog over.
75'
De 0-3 hangt in de lucht! Dit keer is Mattias Johansson dicht bij de 0-3. Hij trekt vanaf rechts naar binnen en heeft een goed schot in de voeten. Ter Wielen voorkomt de genadeslag met zijn vingertoppen.
73'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Mimoun Eloisghiri
73'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Leroy Labylle
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
72'
Hiwat legt Viergever in de luren. Het vervolg is daarna ondermaats en zo gaat er weer een goede mogelijkheid verloren voor de thuisploeg.
70'
Zwolle wil wel en probeert het ook, maar is niet bij machte om het AZ echt heel moeilijk te maken.
69'
AZ krijgt er veel ruimte. Nu komt de ploeg van Advocaat er uit met onder andere Beerens. Hij kapt zijn man uit en lost een schot. Ter Wielen voorkomt de definitieve genadeslag.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
67'
Het is voor AZ nog steeds mogelijk om vandaag gedeeld koploper in de Eredivisie te worden. Terwijl het zelf lijkt te winnen, wint de concurrentie niet. PSV verloor eerder op de dag al en ondertussen staat Feyenoord tegen Heracles met 2-1 achter. Als FC Groningen en Vitesse vanmiddag tegen elkaar gelijk spelen, is AZ gedeeld koploper.
63'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
63'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
62'
Guðmundsson wordt hier onterecht teruggefloten voor buitenspel. Had Janssen het spel verder laten gaan, dan was hij alleen door op doel.
58'
De vrije trap is vervolgens ondermaats van Nijland. Hij probeert het in de korte hoek, maar het schot gaat over.
57'
Benson gaat neer. Zwolle denkt aan een strafschop, omdat Benson in het strafschopgebied lijkt te vallen. Scheidsrechter Janssen ziet het echter goed en geeft een vrije trap, omdat de overtreding buiten het strafschopgebied wordt gemaakt.
56'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Bart van Hintum
56'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Joost Broerse
53'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Nick Viergever

AZ lijkt het duel vroeg in de tweede helft te beslissen. Het is Martens die een goede hoekschop aflevert op het hoofd van Viergever. De verdediger van AZ kopt goed en laat Ter Wielen kansloos.
50'
De geblesseerde Begois heeft overigens een verstuikte enkel. De doelman zit momenteel in het ijs.
49'
Beerens wordt op links goed vrijgespeeld. De vleugelaanvaller gooit de bal voor, maar dat wordt doorzien door Ter Wielen. De doelman onderschept de voorzet goed.
48'
De fans van Zwolle juichen, omdat Hiwat de bal tegen de touwen jaagt. Hij raakt het net echter aan de buitenkant waardoor de vreugde bij de Zwollenaren snel is verdwenen.
47'
Hiwat vanaf rechts wel heel makkelijk voorbij Nick Viergever. Hij trekt naar binnen en produceert een te slap schot om het Esteban echt moeilijk te maken.
46'
Beide ploegen zijn ongewijzigd begonnen aan de tweede helft.
46'
45'
PEC Zwolle en AZ houden elkaar in de eerst helft in evenwicht. Het is AZ dat het gelukkigste is voor het doel getuige het eigen doelpunt van Zwolle-verdediger Broerse.

Graag tot straks bij de tweede helft!
45'
45'
PEC heeft moeite om de bal weg te krijgen. Het stelt Beerens in staat om tot twee keer uit te halen. Zijn eerste schot wordt geblokt en zijn tweede schot is een prooi voor Ter Wielen.
45'
De officiële speeltijd zit er op. Scheidsrechter Janssen voegt er drie minuten extra tijd aan toe.
37'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Joost Broerse (eigen doelpunt)
Broerse is uiterst ongelukkig bij een vrije trap van Martens. De verdediger van Zwolle wil de vrije trap van Martens ontwijken door te bukken. Dat lukt hem niet en hij krijgt de bal op zijn rug. Daarmee laat hij Ter Wielen kansloos. Een fikse tegenvaller voor de Zwollenaren, omdat de wedstrijd in balans was.
35'
En het is einde wedstrijd voor Begois. Daarmee is hij de tweede doelman die Zwolle kwijtraak vanwege een blessure.
34'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Leon ter Wielen
34'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Kevin Begois
33'
Begois is er bij gaan zitten. Hij krijgt verzorging. Het lijkt einde wedstrijd voor de doelman.
31'
Gevaarlijke vrije trap van Nijland! Esteban moet serieus aan het werk bij de goede vrije trap van Nijland. Van een meter of twintig schiet hij de bal naar de linker hoek en kan Esteban ternauwernood ingrijpen. Het levert Zwolle uiteindelijke een corner op. Uit de hoekschop komt verder geen gevaar.
30'
Broerse krijgt in het strafschopgebied een duwtje van Wuytens. De Zwolle-speler gaat neer, maar Janssen ziet er geen strafschop in.
26'
Zwolle-doelman Ter Wielen loop zich warm. Dat betekent dat Begois niet helemaal fris meer is. Het zou vervelend zijn voor trainer Ron Jans, omdat Begois de al een tijdje geblesseerde Boer vervangt.
25'
AZ neemt langzaam het heft in handen is steeds meer op de helft van PEC te vinden. Met name via Beerens ging in de laatste minuten veel dreiging uit.
22'
En weer Beerens. Hij kapt Achenteh fraai uit en besluit te schieten. Via het lichaam van een Zwolle-speler valt de bal bijna binnen. Begois grijpt net op tijd in door de bal over te tikken.
19'
Het is de eerste keer dat AZ er even gevaarlijk uitkomt. In een combinatie met Gouweleeuw komt Beerens het strafschopgebied binnen. Als hij zijn speler uit wil kappen, verliest de aanvaller de controle over de bal.
16'
Scheidsrechter Janssen ontneemt PEC Zwolle hier een vrije trap in het strafschopgebied van AZ. Benson lijkt met een solo op Esteban af te kunnen, om dat onschadelijk te maken tikt Gouweleeuw terug op zijn eigen doel. Esteban is genoodzaakt om de bal te rapen, want anders is het een eigen doelpunt van de verdediger van AZ. Janssen ziet er echter geen terugspeelbal in en laat het spel verder gaan.
15'
De verdediging van AZ heeft het moeilijk. Met name het uitverdedigen is ondermaats en dat zorgt ervoor dat AZ niet tot een fatsoenlijke aanval kan komen.
13'
Gouweleeuw schat een diepe en lange bal verkeerd in en dat zorgt ervoor dat Achenteh op links in vrije positie de bal voor kan geven. Het ziet er dreigend uit, maar er is niemand van Zwolle die uiteindelijk iets met de voorzet kan doen.
12'
In Kerkrade is het inmiddels afgelopen. Na Twente en Ajax verliest ook PSV dure punten. De Eindhovenaren verliezen met 2-1 bij Roda en dat betekent dat Zwolle bij een overwinning alleen aan kop komt in de Eredivisie.
11'
Langzaam verplaatst het spel zich naar de helft van AZ. De bezoekers wachten voorlopig af op een snelle omschakeling.
9'
AZ laat zich in de opbouw aftroeven door een gretig jagend Zwolle. Het stelt Nijland in staat om buiten het strafschopgebied tot schot te komen. Het schot is niet goed genoeg om vervolgens Esteban aan het werk te zetten.
7'
Esteban ineens ernstig in de problemen. Zwolle-aanvaller Benson jaagt gretig door op de doelman van AZ en dat zorgt ervoor dat de bal via Esteban in de voeten van Achenteh komt. De grote opluchting van de goalie komt Zwolle niet tot een schot, want het doel lag even helemaal open.
6'
Na ruim vijf minuten gebeurt er nog weinig noemenswaardig in Zwolle. Duel speelt zich tot nu toe vooral af op het middenveld.
2'
Pijn bij Gudelj, die wat moeite heeft met ademhalen. Inmiddels staat de middenvelder wel weer en lijkt hij verder te kunnen.
1'
We zijn onderweg in Zwolle. De inzet is duidelijk. Gezien het aanstaande verlies van PSV bij Roda JC kan PEC Zwolle bij winst alleen bovenaan komen.
1'
Goedemiddag! Welkom bij het duel tussen PEC Zwolle en AZ. Ik ben Steven Koelma en ik doe verslag van deze wedstrijd.

Door de nederlaag van FC Twente bij ADO Den Haag (3-2) en het gelijkspel van Ajax tegen RKC Waalwijk (0-0) kan PEC Zwolle samen met PSV weer terug aan de kop van de Eredivisie komen. PEC is de huidige nummer vier van de competitie en heeft een punt achterstand op Twente en Ajax.

Het is zelfs mogelijk dat tegenstander AZ zich na vanmiddag gedeeld koploper mag noemen. Maar dat is pas zover als de huidige nummer acht zelf wint en PSV, Feyenoord, Vitesse en Groningen niet winnen.

In aanloop naar het duel toe speelde AZ eerder deze week nog in het kader van de Europa League. AZ speelde op bezoek bij FC Shakter Karagandy (1-1) uit Kazachstan en daarvoor moest AZ ruim 10.000 kilometer reizen. Het is een reis die de selectie waarschijnlijk niet in de koude kleren is gaan zitten. Het is de vraag hoe AZ na de Europese trip aan de aftrap verschijnt. PEC kon zich de afgelopen week rustig voorbereiden op het duel. De ploeg van trainer Ron Jans kan met vertrouwen uitkijken naar het duel van vanmiddag, omdat PEC een clubrecord verbrak. ADO werd in Zwolle getrakteerd op een 6-1 nederlaag en dat betekende de grootste zege van PEC in de historie van de Eredivisie.

Jans kan vanmiddag niet beschikken over uitblinker Mustafa Saymak, omdat hij geblesseerd is. Daardoor kan Leroy Labylle debuteren in de basis van de Zwollenaren.

AZ-trainer heeft zijn ploeg niet gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd in Kazachstan. Dat betekent een plaats voor Maarten Martens op het middenveld. Roy Beerens en Johann Berg Gudmondsson beginnen op de flanken, terwijl ook Celso Ortiz weer aan de aftrap verschijnt.

Voor de complete opstellingen kunt u op de button 'wedstrijdgegevens' klikken. Deze button vindt u aan de linkerzijde van deze webpagina. Graag tot straks voor de wedstrijd PEC Zwolle - AZ!