27.10.2013 16:48

AZ houdt PEC Zwolle van koppositie af

PEC Zwolle kon zondagmiddag de koppositie weer heroveren. Door het puntverlies van FC Twente, Ajax en PSV volstond een zege van PEC op AZ om weer lijstaanvoerder te worden. Daar is de ploeg niet in geslaagd, omdat AZ op bezoek bij de Zwollenaren met 2-0 te sterk bleek.

In de eerste helft hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Zowel PEC als AZ doken een aantal keer dreigend op voor het vijandelijke doel. Het was AZ dat het meest gelukkig was. Joost Broerse wilde een vrije trap van Maarten Martens ontwijken door te bukken. De verdediger was echter erg ongelukkig, omdat hij de bal op zijn rug kreeg en daarmee liet hij zijn eigen doelman Diederik Boer kansloos.

De wedstrijd werd in de tweede helft al snel beslist door AZ. Nick Viergever kopte het tweede doelpunt van AZ binnen uit een hoekschop van Maarten Martens. PEC was na het tegendoelpunt niet meer in staat om AZ het vuur echt aan de schenen te leggen. De formatie van trainer Ron Jans mocht blij wezen dat de uitslag niet groter werd. AZ had namelijk een paar grote kansen om de score uit te breiden.

Door de zege klimt AZ aanzienlijk op de ranglijst. Vanaf de achtste plaats is de ploeg samen met FC Twente en Ajax koploper. Door een minder doelsaldo is AZ terug te vinden op de derde plaats. Als het duel tussen Vitesse en FC Groningen later vandaag een winnaar oplevert, zakt AZ nog een plekje. Zwolle staat op de vierde plaats en kan ook een plek zakken, als Vitesse of Groningen wint.

Door: Steven Koelma