FC Groningen
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mike Havenaar 32. / Kopbal  (Lucas Piazón)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Davy Pröpper 73. / Schot met links  (Lucas Piazón)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Richairo Živković 75. / Schot met rechts  (Michael de Leeuw)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Tjaronn Chery 78. / Schot met links  (Michael de Leeuw)

90'
Een opvallende wedstrijd tussen Vitesse en FC Groningen en een misschien nog opmerkelijke uitslag: 2-2. Als je het aantal kansen en het percentage aan balbezit erbij pakt, is het bijna niet te geloven dat FC Groningen met een puntje vertrekt uit Arnhem. Doelpunten van Havenaar en Piazon brachten Vitesse op een 2-0 voorsprong en voor trainer Peter Bosz leek de koppositie binnen handbereik. Twee doelpunten in drie minuten van FC Groningen kantelen de wedstrijd weer om en in het laatste kwartier wist Vitesse niet meer te scoren. 2-2 na een gekke voetbalmiddag in Arnhem.
90'
90'
Drie minuten extra speeltijd in een geweldige slotfase: Vitesse domineert de wedstrijd bijna volledig en ook in de laatste minuten zijn het de Arnhemmers die de sterkste zijn. Maar FC Groningen heeft laten zien zeer effectief te zijn en dat kan beslissend zijn in de laatste minuten.
90'
Gele kaart voor Richairo Živković (FC Groningen)
De intentie van Živković om te helpen met verdedigen is nobel, alleen de uitvoering is minder. De sliding op de benen van Ibarra levert hem een gele kaart op.
89'
De bal wordt om de minuut in de zestienmeter van FC Groningen geslingerd, maar daar bevinden zich al bijna negentig minuten twee helden: Marco Bizot en Eric Botteghin. Ze ruimen alles op wat op hun afkomt, Botteghin vooral met zijn hoofd en Bizot met zijn handen. Een dikke voldoende voor de twee van Groningen.
87'
Renato Ibarra met een gigantische mogelijkheid na de fout van Kappelhof. De verdediger schat de bal verkeerd in en dan kan de vleugelspeler van Vitesse op doelman Bizot af. Ibarra besluit de bal hard voor te geven, waar hij eigenlijk zelf had moeten schieten. Havenaar rekende niet meer op de voorzet en ziet de bal langs zich heen vliegen.
84'
Vitesse bestormt nu weer het doel van FC Groningen, net zoals ze in de eerste helft deden. Kakuta geeft de voorzet vanaf de rechterkant en het is Lucas Piazón die de bal over het doel van Bizot krijgt. Een geweldige voetbalmiddag in Arnhem, waar de winnaar pas na het laatste fluitsignaal echt zeker is van de overwinning.
81'
Vitesse lijkt de draad weer opgepakt te hebben en gaat door met het goede positiespel en het geduldig opbouwen. Alleen nu speelt er in het achterhoofd een soort angst. Angst voor een snelle uitbraak van FC Groningen, wat de Arnhemmers nu al tweemaal meegemaakt hebben vandaag.
80'
Wissel in bij Vitesse -> Gaël Kakuta
80'
Wissel uit bij Vitesse -> Christian Atsu
78'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:2 door Tjaronn Chery
Een waanzinnige slotakkoord zit eraan te komen in de Gelredome vanmiddag! Groningen stormde naar voren met Kieftenbeld als voornaamste aanjager. De middenvelder brengt de bal bij de zestien van Vitesse, waar De Leeuw stond te wachten. De spits kaatst de bal voor Chery, die met een droge schuiver Velthuizen verslaat: 2-2!
78'
Wissel in bij FC Groningen -> Lorenzo Burnet
78'
Wissel uit bij FC Groningen -> Stéfano Magnasco
75'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:1 door Richairo Živković
FC Groningen is nog niet verslagen en scoort een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer! Direct na het doelpunt van Pröpper ging Groningen in de aanval en werd Kostić bereikt. De Serviër draait open en geeft een lobje over de verdediging van Vitesse. Daar, achter de geel-zwarte linie, duikt Zivkovic op en de supersub scoort de 2-1. Opnieuw Živković voor Groningen dus.
73'
Doelpunt voor Vitesse, 2:0 door Davy Pröpper
Eindelijk kunnen de Arnhemse fans weer juichen, want Vitesse komt dan in de 73e minuut op een 2-0 voorsprong! De voorzet van Ibarra wordt niet goed weggewerkt door FC Groningen en valt voor de voeten van Piazon. Die legt de bal voor Pröpper neer, die eerst met een sleepbeweging Kappelhof kwijt is en vervolgens met links het doelpunt maakt: 2-0!
72'
Hoeveel kansen heeft Vitesse nodig vraagt het publiek zich af. Mike Havenaar schiet, op de rand van de zestien ingeklemd tussen twee verdedigers, op doel maar hij krijgt zijn schot niet tussen de palen.
71'
Ineens een schot van Chery! Zowaar een kans voor FC Groningen. Tjaronn Chery baant zich een weg rond de zestienmeter van Vitesse en zoekt naar ruimte om te schieten. Die ruimte creëert hij zelf en Chery haalt maar eens uit. De bal heeft een rare stuiter en knalt links van Velthuizen tegen de paal. Zo stond het toch bijna 1-1 in de Gelredome!
70'
Wissel in bij FC Groningen -> Andraž Kirm
70'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tom Hiariej
68'
De volgende standaardsituatie voor de thuisploeg. Piazon heeft zich achter de bal gezet, die op dertig meter van het doel ligt. De vrije trap van de Braziliaan is schitterend genomen, maar belandt helaas voor hem op de lat!
65'
Opnieuw een kans voor Vitesse en Bizot laat zien waarom hij in topvorm is. Een schot van Atsu en de doelman van Groningen zit er strak op en bokst de bal uit de rechterhoek. FC Groningen mag dankbaar zijn dat Bizot in vorm is, anders was de wedstrijd al lang en breed gespeeld.
62'
De wedstrijd wordt iets feller en het spel is iets harder dan in de eerste helft. Toen was het vooral het positiespel van Vitesse wat opviel, maar nu is het meer een strijd op het middenveld geworden. Leuk voor FC Groningen, minder leuk voor Vitesse, want het had allang 2-0 moeten staan voor de thuisploeg gezien het spelbeeld.
59'
Gele kaart voor Stéfano Magnasco (FC Groningen)
Ook Magnasco wordt nu op de bon geslingerd, omdat hij Van Aanholt naar de grond werkt. Een domme actie van de Chileense rechtsback en hij krijgt terecht geel.
58'
Gele kaart voor Dan Mori (Vitesse)
De Israëliër krijgt de eer om als eerste met een gele kaart achter zijn naam in het boekje van scheidsrechter Kuipers te verdwijnen. De verdediger is te laat met zijn tackle en raakt Tom Hiariej.
55'
FC Groningen heeft hulp nodig en misschien wordt die hulp aangeboden door de supersub Richairo Živković. Hij vervangt Adorján en zal in de spitspositie zijn kwaliteiten kunnen tonen.
54'
Wissel in bij FC Groningen -> Richairo Živković
54'
Wissel uit bij FC Groningen -> Krisztián Adorján
52'
Lucas Piazón laat zien waarom hij in Arnhem is neergestreken: om te laten zien aan Nederland hoe goed hij kan voetballen. Een schitterend overstapje aan de linkerkant en hij is zijn tegenstander kwijt. Vervolgens trekt hij naar binnen en schiet hij op het doel van Groningen. Bizot kan redding brengen en ook de rebound van Ibarra heeft de doelman van Groningen te pakken. Wat een middag voor Marco Bizot.
49'
FC Groningen wordt ook in de tweede helft naar achteren gedrukt door de thuisploeg en moet echt iets verzinnen om de wedstrijd naar zich toe te drukken. De bal wordt niet in de ploeg gehouden, waarmee ook een compliment moet uitgaan naar het jagende werk van Vitesse.
46'
Vitesse heeft afgetrapt voor de tweede helft in de Gelredome. Kashia zoekt met de lange bal meteen naar Havenaar, die in zijn rug wordt geduwd door Kappelhof. De vrije trap wordt genomen door Vejinovic, maar die schiet de bal recht in de handen van doelman Marco Bizot. Veel namen heeft u gehoord, dat betekent dat we flitsend zijn begonnen aan de tweede helft!
46'
45'
Björn Kuipers heeft gefloten voor het einde van de eerste helft in het Gelredome. De thuisploeg staat met 1-0 voor, door een doelpunt van spits Mike Havenaar. De voorsprong is terecht, want Vitesse is vanmiddag de betere partij. FC Groningen heeft nauwelijks kansen gecreëerd en het is wachten, wat ze in de tweede helft kunnen laten zien.
45'
43'
FC Groningen snakt naar de rust en hoopt dat de laatste paar minuten snel voorbij gaan. Chery en De Leeuw hebben al een tijdje de bal niet aan de schoenen gevoeld en de verdediging van Groningen gebruikt alleen maar lange ballen. Vitesse zet vroeg druk en verovert de bal snel.
41'
Vitesse schakelt meteen om na de kans van FC Groningen en creëert twee kansen. Allereerst het schot van Ibarra dat gekeerd wordt door Bizot. Een minuut later wordt het schot van Davy Pröpper gepakt door de doelman van FC Groningen. Een ware belegering in de laatste vijf minuten van de eerste helft.
38'
Gevaarlijk moment voor het doel van Piet Velthuizen. De rechtsback Magnasco zet aan en pakt enkele meters. Hij geeft vervolgens een goede steekpass op Krisztián Adorján. De Hongaar geeft een prima voorzet, maar Michael de Leeuw kan zijn hoofd er net niet tegenaan krijgen. Goed moment voor de bezoekers.
35'
Vitesse speelt met het vertrouwen van een koploper, maar toch is duidelijk te zien dat de ploeg niet de kwaliteit heeft om de bal lang in de ploeg te houden. Driehoekjes van Atsu, Pröpper en Piazon zijn leuk, maar vervolgens levert Atsu die bal wel weer in bij Groningen. Het blijft een opmerkelijke ploeg, dat Vitesse. Leuk voetbal, maar soms zo ontzettend slordig.
32'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Mike Havenaar
In de voorbereiding kon je al lezen dat de kracht van Mike Havenaar zijn koppend vermogen is in de zestien van de tegenstander. Vandaag bewijst hij dat opnieuw. De derde hoekschop voor Vitesse wordt erin gekopt door de boomlange Japanner, door naar de grond te koppen en zo Bizot te verrassen: 1-0 voor Vitesse.
32'
Met een halfuur gespeeld hebbende, moeten we constateren dat Vitesse een sterke fase doormaakt. FC Groningen wordt naar achteren gedrukt en kan alleen maar toekijken. Nu is het een schot van Christian Atsu die knap tegengehouden wordt door Bizot.
29'
Een nieuwe hoekschop voor de thuisploeg. Lucas Piazon is de aangewezen man om die corner te trappen. Dat doet hij richting de tweede paal waar Leerdam opgesteld staat. De rechtsback kopt niet erg overtuigend in, waardoor Bizot de bal weg kan werken.
26'
Vitesse weer gevaarlijk aan de andere kant. De steekbal van Pröpper is goed en Atsu kan naar het doel rennen. Op het moment dat Atsu wil uithalen, is daar weer Botteghin die onderschept. Het wordt een hoekschop, die ook getrapt zal worden door Christian Atsu. Havenaar is het doelwit, maar de Japanner komt er niet aan tegen de verdediging van Groningen.
23'
Een overtreding van de aanvoerder van Vitesse, Guram Kashia. De man uit Georgië duwt zijn tegenstander in de rug en Kuipers fluit voor een vrije trap. Velthuizen zet de muur goed, terwijl Tjaronn Chery de bal heeft klaargelegd. Twintig meter naar het doel: Chery schiet! Maar in de muur van geel en zwart. Vitesse kan nu weer opbouwen.
20'
FC Groningen was in de aanval, maar Vitesse onderschept de bal en dan gaat het hard in de omschakeling. Pröpper als spelverdeler opent op Ibarra en dan mag de Ecuadoraan gaan rennen. Dat doet hij graag, want hij legt veertig meter aan de rechterkant af om vervolgens naar binnen te komen. Ibarra ziet geen afspeelpunt en schiet met zijn linkerbeen net naast het doel van Bizot.
18'
De lange bal van Mori richting Pröpper. De middenvelder neemt de bal schitterend op de borst aan en probeert Botteghin uit te spelen. Probeert, want de Braziliaan is ijzersterk in duels en zet de Vitesse-speler van de bal. Dan gaat de bal naar Kieftenbeld en kan Groningen weer opbouwen.
15'
FC Groningen voetbalt zichzelf onder de druk van Vitesse uit. Havenaar en Ibarra jagen, maar Wijnaldum laat zich niet gek maken en passt naar Kieftenbeld. Die probeert Chery in te spelen en de middenvelder laat de bal slim langs zich heengaan, om Leerdam op het verkeerde been te zetten. Chery ziet de bal wel uiteindelijk over de zijlijn gaan, maar het idee was goed.
12'
Goede fase van FC Groningen nu na twaalf minuten voetballen. Chery laat zich vaak terugzakken op het middenveld om het spel te verdelen. De bal gaat naar de buitenkant, naar Kostić. Die zet voor, maar De Leeuw wordt gehinderd door de Israëlisch international Dan Mori.
9'
De eerste kans voor Vitesse! Lucas Piazon laat zich zien na negen minuten voetbal. De Braziliaan danst met de bal langs de verdedigers van FC Groningen en schiet de bal achter Bizot. Alleen achter Bizot stond nog een andere Braziliaan: de verdediger Eric Botteghin. Die kopt de bal van de lijn af en redt FC Groningen in de openingsfase.
8'
Het is een rustig begin in Arnhem bij dit duel. Beide ploegen lijken nog aan elkaar te moeten wennen en nemen weinig risico in hun spel. De bal bevindt zich vooral op het middenveld en doelmannen Bizot (Groningen) en Velthuizen (Vitesse) wachten op het eerste werk dat verricht moeten worden.
6'
Veel aandacht aan de kant van Vitesse zal uitgaan naar de linkerkant van FC Groningen. Daar staat namelijk een sierlijke Serviër: Filip Kostić is de naam. Hij scoorde vorige week tegen PSV zijn eerste competitietreffer en steekt in een bloedvorm. Het hele seizoen speelt de buitenspeler al prima, maar tegen PSV combineerde hij dat mooie spel met rendament.
3'
FC Groningen speelt voor de tweede week op rij zonder echte spits. Tegen PSV stond Nick van der Velden in de punt van de aanval, daar hij eigenlijk een rechtermiddenvelder is. Nu staat Michael de Leeuw in de spitspositie, maar de Leeuw is op papier een aanvallende middenvelder. Samen met Chery zal hij in een verkapt 4-4-2 systeem voor de nodige dreiging voorin zorgen.
1'
We hebben afgetrapt in het Gelredome en Vitesse - FC Groningen is onderweg. Na de uitslagen van dit weekend doet zich een opvallende feitje voor. De winnaar van vandaag zal namelijk de koppositie in de Eredivisie pakken. Als beide ploegen zich dat realiseren, zal de strijd des te harder zijn en dus mooier voor de supporters. We gaan het zien!
1'
Goedemiddag en welkom bij het laatste duel in speelronde 11 op deze zondagmiddag. In het Gelredome neemt Vitesse het vandaag op tegen FC Groningen. Scheidsrechter in Arnhem vanmiddag is Björn Kuipers en uw verslaggever heet Brent van Ooijen. FC Groningen heeft een lekkere week achter de rug. Van PSV winnen doe je niet zomaar, maar Groningen sleepte er vorige week een 1-0 zege uit, in de eigen Euroborg. Daardoor staat de ploeg van trainer Erwin van de Looi op een keurige zevende positie. Vitesse zag vorige week iets meer doelpunten het net in verdwijnen, maar wist wel te winnen. In Friesland werd met 3-2 gewonnen van Heerenveen en de Braziliaan Lucas Piazon was daar de grote man met twee doelpunten en een assist. Ook vanmiddag is de middenvelder weer van de partij en zal hij scherp in de gaten worden gehouden door FC Groningen. FC Groningen heeft een opvallende statistiek lopen in het seizoen 2013/2014. De ploeg maakte namelijk al twintig doelpunten, wat de status als subtopper terecht maakt. Maar de ploeg van Erwin van de Looi kreeg er ook precies twintig tegen, wat de ploeg eigenlijk in het rechterrijtje van de Eredivisie zou moeten plaatsen. Mike Havenaar is dit seizoen de eerste spits bij Vitesse en zorgt daarmee vooral door de lucht voor veel gevaar. De lange Japanner heeft een rol als aanspeelpunt en maakt ook de nodige kopdoelpunten. Sterker nog: zes van de negentien goals werd met het hoofd gemaakt. Daar heeft Havenaar ook een prima aandeel in dit seizoen en hij zal ook vanmiddag voor het nodige gevaar zorgen met zijn 1 meter 94.