12:30 uur
AFC Ajax
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 40. / Schot met links  (Davy Klaassen)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Michiel Hemmen 82. / Schot met links  (Mohamed El Makrini)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 90. / Schot met rechts

90'
Samenvatting

Ajax heeft de wedstrijd op gelukkige wijze gewonnen. In een hectische slotfase kwam Cambuur op gelijke hoogte na een doelpunt van Michiel Hemmen, vervolgens leek Cambuur de meeste aanspraken op een overwinning te maken. In de blessuretijd werd Ritzmaier met twee keer geel van het veld gestuurd en diep in de blessuretijd schoot Davy Klaassen een rebound tegen de touwen: 1-2.
90'
90'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Davy Klaassen
Lucky Ajax komt in de blessuretijd op voorsprong. Blind schiet de bal richting het doel, maar raakt het doel niet. De rebound komt voor de voeten van Klaassen terecht, die de bal met rechts binnenschiet.
90'
De scheidsrechter heeft er drie minuten blessuretijd bijgetrokken. Inmiddels is daar al één minuut van verstreken.
90'
Geel-rode kaart voor Marcel Ritzmaier (SC Cambuur)
Ritzmaier begaat weer een overtreding en krijgt zijn tweede gele kaart.
90'
Cambuur zet aan. Als er een winnaar komt lijkt het de Friezen te gaan worden.
88'
Nog een paar minuten te spelen in het Cambuurstadion. Komt er nog een winnaar?
85'
Na de gelijkmaker van Hemmen probeert Ajax weer op voorsprong te komen. Het lijkt erop dat Ajax eindelijk wakker is geschud.
84'
Wissel in bij SC Cambuur -> Marlon Pereira
84'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Lucas Bijker
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Ruben Ligeon
82'
Doelpunt voor SC Cambuur, 1:1 door Michiel Hemmen
Cambuur komt op gelijke hoogte. El Markini geeft de bal voor vanaf de linkerkant. Hemmen kruipt voor zijn directe tegenstander en kan de bal met links achter doelman Cillessen tikken.
80'
Oef! Bijna komt Cambuur op gelijke hoogte. Ritzmaier met de vrije trap vanaf de linkerkant. Ramon Leeuwin kan koppen, maar Cillessen brengt goed redding. Dit had de 1-1 moeten zijn.
77'
Cambuur zet aan komt steeds dichterbij het strafschopgebied van Ajax. Kan Ajax de druk weerstaan?
72'
Dubbele wissel bij Ajax. Andersen en Kolbeinn Sigþórsson waren onzichtbaar vandaag en worden vervangen door Danny Hoesen en Viktor Fischer.
72'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
72'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Danny Hoesen
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
69'
Lukoki speelde geen beste wedstrijd en wordt nu naar de kant gehaald. Alexander Christovao is zijn vervanger.
68'
Wissel in bij SC Cambuur -> Alexander Christovao
68'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Jody Lukoki
66'
Ligeon komt vanaf de linksbackpositie naar binnen en schiet vanaf een meter of twintig. De poging van de linksback gaat huizenhoog over.
65'
Het blijft wachten op een tweede Amsterdamse treffer. Ajax moet de wedstrijd in het slot gooien, anders blijft Cambuur erin geloven.
63'
Cambuur haalt middenvelder Van Brakel eruit en brengt aanvaller Martijn Barto. Opmerkelijke wissel. Cambuur moet scoren, natuurlijk.. maar er is nog een half uur te spelen.
61'
Wissel in bij SC Cambuur -> Martijn Barto
61'
Wissel uit bij SC Cambuur -> Bart van Brakel
59'
Wat een kans! Blind lanceert Thulani Serero, die alleen op doelman Nienhuis af kan. De Zuid-Afrikaan krijgt de bal niet onder controle, waardoor Nienhuis kan ingrijpen. Dit had de 0-2 moeten zijn.
56'
Daar komt Ajax goed weg. Hemmen krijgt de bal van Ritzmaier en probeert voorbij Veltman te komen. De verdediger grijpt goed in. Gelukkig maar voor Ajax, anders had Hemmen een 100% scoringskans gekregen.
55'
Ajax heeft hoogstwaarschijnlijk een donderspeech van De Boer gehad in de rust. De Amsterdammers komen in de tweede helft tot dusver beter voor de dag.
52'
Kans voor Ajax. Een hoekschop komt voor de voeten terecht van Veltman, die vervolgens Niklas Moisander in stelling brengt. De Fin vergeet echter om te schieten, waardoor de kans is verkeken.
50'
Cambuur weer in de aanval. Lukoki geeft de bal voor vanaf de rechterkant. De bal kan op het laatste moment worden weggewerkt.
50'
Ook in de tweede helft begint Ajax met het rondspelen van de bal. Kansen zijn er nog niet geweest.
46'
We zijn weer begonnen in het Cambuurstadion. De thuisploeg heeft afgetrapt.
46'
45'

De eerste helft was ontzettend matig. Ajax speelde in een te laag tempo en kende ontzettend veel slordig balverlies. Cambuur kwam er een aantal keer gevaarlijk uit, maar wist niet te scoren. In de veertigste minuut kreeg Ajax de eerste mogelijkheid en deze werd gelijk benut. Lasse Schøne tikte een voorzet van Davy Klaassen binnen: 0-1.
45'
44'
Het is nu aan Ajax om de wedstrijd rustig uit te spelen. Als Cambuur blijft spelen zoals in de eerste veertig minuten, dan krijgen de Amsterdammers hooguit nog één mogelijkheid. Er zit dus niks anders op voor Ajax om achterin 'de nul' te houden.
42'
Wat zuur voor Cambuur. De Friezen spelen een goede wedstrijd en gaven geen kans weg. Na veertig minuten spelen krijgt Ajax eindelijk een mogelijkheid en die wordt gelijk benut. Sneu voor Cambuur.
40'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Lasse Schøne
De eerste kans voor Ajax is gelijk een doelpunt. Klaassen ontsnapt aan de rechterkant en ziet Schøne voor het doel staan. De Deen zet zijn linkerbeen tegen de bal en plaatst de bal achter doelman Leonard Nienhuis.
39'
Slordig balverlies van Ricardo van Rhijn zorgt ervoor dat Cambuur kan counteren. Uiteindelijk slalomt Lukoki door de Amsterdamse defensie heen om vervolgens een afzwaaier te produceren.
37'
Ajax moet in een hoger tempo gaan spelen wil het Cambuur gaan verslaan. Cambuur zit er overal bovenop en komt zelden in de problemen.
35'
Ligeon heeft het moeilijk als linksback. Elke keer moet hij naar zijn rechterbeen kappen, terwijl hij de bal met links zou moeten voorgeven. Misschien dat Stefano Denswil of Jaïro Riedewald een betere optie zou zijn.
33'
Lukoki is rijp voor een wissel. Het lijkt erop dat Lukoki denkt dat hij vanmiddag voor Ajax speelt, want hij levert daadwerkelijk alle ballen in.
31'
Kleine mogelijkheid voor Ajax. Lucas Andersen schampt de bal na een hoekschop van Schøne. Het zorgt echter niet voor gevaar.
29'
Ajax heeft misschien meer balbezit, maar de Amsterdammers hebben nog geen schot gelost.
27'
Aardige kans voor Cambuur. Mohamed El Makrini na koppen na een hoekschop vanaf de linkerkant. El Makrini staat helemaal vrij, maar kopt de bal ruimschoots naast. Gemiste kans.
26'
Lukoki heeft werkelijk waar nog niets goed gedaan. Continu levert de rechtsbuiten de bal in. Wellicht zijn het de zenuwen.
22'
Cambuur krijgt een vrije trap op een meter of 25. Erik Bakker poeiert de bal richting het doel, maar de poging van de middenvelder gaat naast het doel van Jasper Cillessen.
21'
Er is al ruim twintig minuten gespeeld en toch is er nog geen grote kans gecreëerd. Kortom, tot dusver is het een matig duel.
17'
Gele kaart voor Marcel Ritzmaier (SC Cambuur)
Marcel Ritzmaier is te laat in een duel met Ligeon en begaat een overtreding. Scheidsrechter Pieter Vink bestraft dit met een gele kaart.
17'
Vooralsnog staan de twee zwakke schakels tegenover elkaar. Lukoki heeft de bal al een aantal keer knullig verloren en zijn directe tegenstander, Ruben Ligeon, maakt ook nog geen sterke indruk.
16'
De Boer is duidelijk niet tevreden over het spel van zijn team en schreeuwt vanaf de zijlijn 'vooruit'! Het gaat Ajax nog niet voor de wind.
13'
Het heeft bijna een kwartier geduurd, maar Ajax is in de buurt van het Friese doel geweest. De bal komt via Lasse Schøne terecht bij Davy Klaassen. De middenvelder staat helemaal vrij op de rechterflank en heeft alle tijd om de bal voor te geven. Klaassen raakt de bal echter helemaal verkeerd, waardoor de bal over de achterlijn vliegt. Matige voorzet zeg.
12'
Cambuur zet vroeg druk en probeert in de duels te komen. De bezoekers hebben het lastig. Het team van Frank de Boer moet meegaan in de strijd van de Friezen, anders gaan ze vandaag geen punten pakken.
10'
Weer een hachelijk moment voor het doel van Ajax. De thuisploeg is feller en profiteert bijna van een nieuwe fout van Ajax. Het is dat Michiel Hemmen en Jody Lukoki de bal niet onder controle kunnen krijgen, anders ontstond er een levensgrote kans.
8'
De eerste poging van de wedstrijd komt van de thuisploeg. Het schot van Bart van Brakel wordt echter geblokt. Even later krijgt Cambuur een nieuwe kans. Wout Droste geeft de bal voor vanaf de rechterflank, maar deze wordt weggekopt door Joël Veltman.
7'
Ajax heeft het meeste balbezit, maar is ontzettend slordig in de passing. Kansen zijn er nog niet geweest in het Cambuurstadion.
5'
Vier keer eerder werd dit duel in de Eredivisie gespeeld. Ajax won drie keer, terwijl Cambuur ook eenmaal wist te winnen.
2'
Ajax begint slordig aan de wedstrijd. De eerste bal van Daley Blind vliegt gelijk over de zijlijn. Als dat een voorbode is, dan gaan de Amsterdammers het vandaag ontzettend lastig krijgen.
1'
We zijn begonnen in Leeuwarden. Ajax heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd SC Cambuur tegen Ajax. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Het is inmiddels veertien jaar geleden dat Ajax voor het laatst in Leeuwarden moest spelen. Tijdens het seizoen 1999-2000 kwamen de Amsterdammers op 27 augustus 1999 naar de Friese hoofstad en werd er gewonnen dankzij treffers van Dani, Brian Laudrup en Wamberto. Het seizoen daarvoor ontpopten de Friezen zich tot reuzendoder. Ajax werd in het Cambuurstadion met 4-1 verslagen. Kenan Durmuşoğlu (2x), Evgeniy Levchenko en Leonard van Utrecht scoorden voor Cambuur, terwijl Shota Arveladze het enige Amsterdamse doelpunt wist te maken.
Ajax krijgt in Leeuwarden te maken met Jody Lukoki. Cambuur huurt de vleugelflitser van de Amsterdammers, waar de 21-jarige aanvaller is uitgegroeid tot publiekslieveling. Behalve Lukoki waren er in het verleden meer spelers die voor beide clubs uitkwamen. Jaap Stam en Fred Grim zijn hoogstwaarschijnlijk de bekendste spelers die voor zowel Cambuur als Ajax speelden.

Cambuur begon goed aan de competitie, maar is inmiddels teruggezakt naar de zestiende plaats op de ranglijst. De geelblauwen moeten vechten tegen degradatie en om dat te voorkomen moeten zij teams als NEC Nijmegen, ADO Den Haag en RKC Waalwijk onder zich weten te houden.
Ajax daarentegen begon wisselvallig aan de competitie. De Amsterdammers presteerden de laatste weken echter ontzettend goed en staan daarom op de tweede plaats in de Eredivisie. Het gat naar koploper Vitesse bedraagt slechts twee punten.
Midweeks werden de Amsterdammers uit de Champions League geknikkerd. Wat zowel sportief als financieel een flinke klap is voor Ajax. Het team van Frank de Boer kwam in Milaan niet verder dan een 0-0 gelijkspel, ondanks het feit dat Ajax ruim een uur met een man meer speelde. Hierdoor zal Ajax na de winterstop in de Europa League actief zijn.

Dwight Lodeweges kan in het duel met Ajax niet beschikken over Kevin Brands en Paco van Moorsel. Beide spelers zijn ziek.
Ajax moet het in Leeuwarden doen zonder Lerin Duarte (bovenbeen) en Nicolai Boilesen (hamstring). Daarnaast kan De Boer nog altijd geen beroep doen op Siem de Jong. De aanvoerder is op de weg terug, maar zal in het kalenderjaar 2013 niet meer in actie komen. Danny Hoesen heeft last van zijn voet, maar zijn inzet is nog onzeker. Overigens zit niet Mike van der Hoorn, maar Jaïro Riedewald bij de selectie, wat enigszins opmerkelijk is.