4:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Nick van der Velden 31. / Penalty
1 : 1 Torinfos in de Ticker Yanic Wildschut 52. / Schot met links
2 : 1 Torinfos in de Ticker Kenny Otigba 55. / Kopbal  (Magnus Eikrem)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Johan Kappelhof 56. / Schot met rechts  (Nick van der Velden)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 72. / Penalty
4 : 2 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 90. / Schot met rechts

90'
Samenvatting

Heerenveen heeft de Derby van het Noorden met 4-2 gewonnen. In de eerste helft was FC Groningen de betere ploeg, maar na rust liet Heerenveen zien aardig te kunnen voetballen. Na tien minuten spelen in de tweede helft stond de thuisploeg op voorsprong. Invaller Yanic Wildschut schoot de bal na matig verdedigen van Magnasco via de onderkant van de lat in het doel. Even later kopte Kenneth Otigba een hoekschop van Magnus Eikrem tegen de touwen.
De wedstrijd stond volledig op zijn kop, maar een minuut na de treffer van Otigba stond het alweer gelijk. Een ingestudeerde vrije trap van Van der Velden zorgde dat Johan Kappelhof van dichtbij de 2-2 binnen kon schieten.
Heerenveen kreeg in de tweede helft de betere kansen, met name Finnbogason een aantal grote kansen. De IJslander schoot de bal echter tweemaal naast het doel. Uiteindelijk kwam Heerenveen dan toch op voorsprong. Doelman Marco Bizot beging een overtreding op Van la Parra, scheidsrechter Makkelie kende de thuisploeg de strafschop toe. Finnbogason schoot deze, via de hand van Bizot, in het doel. Heerenveen speelde de wedstrijd vervolgens professioneel uit en zag Tjaronn Chery nog met twee keer geel uit het veld worden gestuurd. Vlak voor tijd scoorde Finnbogason ook nog de 4-2 waardoor de wedstrijd definitief beslist was.
90'
90'
Kostić krijgt nog een aardige mogelijkheid om de 4-3 op het scorebord te zetten. De Serviër ziet zijn boogbal richting de verre hoek maar net naast het doel verdwijnen.
90'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 4:2 door Alfreð Finnbogason
De wedstrijd is beslist. Finnbogason snelt voorbij Kappelhof en schiet de bal door de benen van Bizot in het doel. 4-2 Heerenveen.
89'
Gele kaart voor Nick van der Velden (FC Groningen)
Van der Velden krijgt de gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding, hij moet oppassen dat hij er niet nog één krijgt aangezien hij blijft doorgaan.
88'
Heerenveen probeert de wedstrijd professioneel uit te spelen, ze zijn echter ontzettend slordig in de passing.
85'
Finnbogason probeert het nog maar eens, deze keer gaat zijn inzet recht op doelman Bizot af.
82'
Trainer Van de Looi gaat alles of niets spelen. Hij haalt rechtsback Magnasco naar de kant en brengt aanvallende middenvelder Michael de Leeuw.
81'
Wissel in bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
81'
Wissel uit bij FC Groningen -> Stéfano Magnasco
81'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Christian Kum
81'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Pele van Anholt
78'
Geel-rode kaart voor Tjaronn Chery (FC Groningen)
FC Groningen wordt een doelpunt ontnomen omdat Chery een overtreding zou hebben gemaakt. Makkelie stuurt Chery vervolgens met zijn tweede gele kaart van het veld, ontzettend zwaar gestraft van de scheidsrechter. Kinderachtig!
76'
Oef! Finnbogason was dichtbij zijn tweede treffer. Wildschut gaf de bal voor vanaf de rechterflank. Finnbogason kan draaien en schieten, maar ziet zijn poging wederom naast het doel verdwijnen.
73'
Wissel in bij FC Groningen -> Richairo Živković
73'
Wissel uit bij FC Groningen -> Rasmus Lindgren
72'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:2 door Alfreð Finnbogason
Heerenveen is op voorsprong gekomen door een strafschop van Finnbogason. Doelman Bizot maakte zijn fout na de overtreding op Van la Parra bijna goed, maar kon net niet voorkomen dat de bal in het doel ging.
71'
Gele kaart voor Marco Bizot (FC Groningen)
Bizot begaat een overtreding op Van la Parra en krijgt daarvoor de gele kaart. Strafschop voor sc Heerenveen.
68'
Sc Heerenveen krijgt weer een aardige mogelijkheid. Finnbogason brengt Eikrem in stelling. De Noor moet vanuit een moeilijke hoek schieten en krijgt de bal niet achter doelman Bizot.
66'
Van der Velden mag een vrije trap nemen in een zeer kansrijke positie. Zijn poging verdwijnt echter hoog over het doel, gemiste kans.
65'
Gele kaart voor Rajiv van la Parra (sc Heerenveen)
Van la Parra begaat een overtreding op zijn halfbroer Wijnaldum en krijgt de gele kaart. FC Groningen krijgt een vrije trap op een zeer kansrijke positie.
64'
De wedstrijd is volledig omgekeerd. FC Groningen was de betere ploeg in de eerste helft, maar moet nu toezien hoe sc Heerenveen de touwtjes in handen heeft. De voorsprong van de thuisploeg kan niet lang meer uitblijven.
63'
Eikrem schiet een vrije trap vanuit een moeilijke hoek ineens op doel, doelman Bizot brengt redding.
61'
Wat een kans voor Finnbogason! Heerenveen krijgt een grote kans om weer op voorsprong te komen. Eikrem stuurt Finnbogason diep en de IJslander lijkt te gaan scoren. Identiek aan zijn kans in de eerste helft gaat Finnbogason wederom voor de boogbal in de verre hoek, zijn poging verdwijnt weer naast het Groningse doel.
59'
Wat een wedstrijd. Waar FC Groningen in de eerste helft de betere ploeg was, begon sc Heerenveen ontzettend sterk aan de tweede helft. Inmiddels staan beide teams weer op gelijke hoogte. Waar gaat dit heen?!
56'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:2 door Johan Kappelhof
Het staat alweer gelijk in Heerenveen. FC Groningen is de thuisploeg te slim af met een ingestudeerde vrije trap. Van der Velden neemt een vrije trap vanaf de linkerflank en ziet Johan Kappelhof vrij staan bij de tweede paal. Kappelhof schiet de bal van dichtbij via de benen van Otigba in het doel. 2-2, wat een wedstrijd!
55'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:1 door Kenneth Otigba
Heerenveen komt op voorsprong door een doelpunt van Kenneth Otigba. Magnus Eikrem mag een hoekschop nemen vanaf de linkerkant en legt de bal op het voorhoofd van Otigba. De centrale verdediger kopt de bal snoeihard tegen de touwen.
54'
Gouden wissel van Van Basten. Wildschut staat nog maar net in het veld en is nu al belangrijk voor de Friezen.
52'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:1 door Yanic Wildschut
Heerenveen is op gelijke hoogte gekomen na ontzettend slecht uitverdedigen van FC Groningen. Van la Parra brengt de bal voor vanaf de rechterflank. Magnasco probeert de bal weg te werken, maar doet dit in de voeten van de ingevallen Wildschut. De aanvaller twijfelt niet en haalt verwoestend hard uit. Zijn schot gaat via de onderkant van de lat in het doel.
50'
Gele kaart voor Stéfano Magnasco (FC Groningen)
Magnasco begaat een overtreding op Wildschut en krijgt daarvoor de gele kaart.
47'
We zijn weer begonnen in het Abe Lenstra Stadion. Trainer Marco van Basten heeft een dubbele wissel toegepast. Slagveer en Ziyech keren niet meer terug. Zij worden vervangen door Yanic Wildschut en Marten de Roon.
46'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Marten de Roon
46'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
46'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
46'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
46'
45'

Ondanks het feit dat Heerenveen het meeste balbezit had in de eerste helft staat FC Groningen terecht op voorsprong. De bezoekers kregen de betere kansen. Op aangeven van Nick van der Velden had Andraž Kirm de bezoekers al binnen tien minuten op voorsprong kunnen zetten. Kirm maaide echter totaal over de bal heen.
Na ongeveer elf minuten spelen leek de wedstrijd te gaan kantelen. Timo Letschert werd van het veld gestuurd na een overtreding op Luciano Slagveer. Heerenveen kreeg echter geen kansen en zag invaller Stéfano Magnasco bijna de bezoekers op voorsprong zetten. Brian Vandenbussche bracht echter redding op de inzet van de Chileen.
Na een half uur spelen kreeg FC Groningen de voorsprong in de schoot geworpen. Mitchell Dijks vloerde Giliano Wijnaldum in het strafschopgebied en werd ook uit het veld gestuurd door scheidsrechter Danny Makkelie. Van der Velden wist de strafschop te benutten met een heerlijke Panenka-strafschop.
Sc Heerenveen kreeg zelf slechts één mogelijkheid in de eerste helft. Op aangeven van Hakim Ziyech werd Alfreð Finnbogason gelanceerd. De IJslander probeerde uit een moeilijke hoek de bal in de verre hoek te schieten, maar zag zijn inzet voorlangs gaan.
45'
45'
De scheidsrechter trekt er nog twee minuten blessuretijd bij.
41'
Oei! Heerenveen komt bijna op gelijke hoogte. Wie anders dan Ziyech stuurt Finnbogason diep. De IJslander probeert de bal in de verre hoek te schieten vanuit een moeilijke hoek. De bal vliegt maar net voorlangs het Groningse doel.
39'
Aardige poging van Van der Velden. De spits ziet Vandenbussche te ver voor zijn doel staan en probeert het van een meter of vijftig. De bal vliegt maar net over het Friese doel.
37'
Gele kaart voor Alfreð Finnbogason (sc Heerenveen)
Finnbogason krijgt geel wegens protesteren.
35'
Mogelijkheid voor Groningen. Van der Velden wordt gelanceerd. De spits annex middenvelder probeert Vandenbussche met een stift te verschalken, maar ziet de Belgische doelman de bal makkelijk uit de lucht plukken.
34'
Opmerkelijk genoeg werden zowel Letschert als Dijks dit seizoen al eerder met rood van het veld gestuurd.
33'
Er staan inmiddels nog maar twintig man op het veld. De bezoekers staan op voorsprong en dat is niet onverdiend te noemen.
31'
Doelpunt voor FC Groningen, 0:1 door Nick van der Velden
Van der Velden weet de strafschop te benutten. Van der Velden verschalkt Vandenbussche met een schitterende Panenka-strafschop!
31'
Rode kaart voor Mitchell Dijks (sc Heerenveen)
Mitchell Dijks vloert Wijnaldum die lijkt te gaan scoren. Makkelie kan niets anders doen dan Groningen de strafschop toekennen en Dijks van het veld sturen.
30'
Heerenveen speelt dan weliswaar met een man meer, maar weet dit nog niet in de score uit te drukken. Finnbogason wordt nog niet echt in stelling gebracht.
27'
Maikel Kieftenbeld ontsnapt aan een kaart. De middenvelder van Groningen komt gevaarlijk invliegen, maar deze keer laat de scheidsrechter doorspelen.
25'
Eerste mogelijkheid voor de Friezen. Alfreð Finnbogason krijgt de gelegenheid om van ongeveer zeventien meter uit te halen. Zijn schot wordt gekraakt en kan makkelijk worden opgepakt door doelman Marco Bizot.
24'
Filip Kostić begint goed aan de wedstrijd. De Serviër heeft al een aantal leuke dribbels laten zien.
20'
Oef! Ondanks het feit dat Groningen met een man minder speelt krijgen de bezoekers een aardige mogelijkheid. Wederom is Van der Velden de aangever. Rechtsback Magnasco staat voor het doel en heeft de bal voor het intikken, maar doelman Brian Vandenbussche brengt redding.
19'
Het opstootje rondom Ziyech zorgt ervoor dat Joey van den Berg en Tjaronn Chery beide de gele kaart krijgen. Het wordt een derby vol passie en strijd als het op deze manier doorgaat.
18'
Gele kaart voor Tjaronn Chery (FC Groningen)
18'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
18'
Scheidsrechter Makkelie gaat een moeilijke middag tegemoet. Een opstootje rondom Hakim Ziyech zorgt voor de nodige frustratie op het veld.
17'
De uitsluiting van Letschert zorgt ervoor dat de voetbalmiddag van Kirm beperkt blijft tot zestien minuten. Trainer Erwin van de Looi kiest voor Stéfano Magnasco als rechtsback en daardoor schuift Johan Kappelhof naar het centrum.
16'
Wissel in bij FC Groningen -> Stéfano Magnasco
16'
Wissel uit bij FC Groningen -> Andraž Kirm
15'
Letschert heeft het veld inmiddels met een brancard verlaten. Het spel kan eindelijk weer worden hervat. Groningen moet nog 75 minuten met een man minder spelen.
14'
De uitsluiting van Letschert is terecht. De centrale verdediger van Groningen ging er met gestrekt been in. Letschert heeft zichzelf echter ook geblesseerd bij zijn tackle en heeft verzorging nodig.
11'
Rode kaart voor Timo Letschert (FC Groningen)
FC Groningen moet door met tien man. Timo Letschert begaat een harde overtreding op Luciano Slagveer en wordt door scheidsrechter Danny Makkelie met rood van het veld gestuurd.
8'
Wat een misser van Andraž Kirm! De eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd is voor de bezoekers. Wijnaldum geeft een voorzet vanaf de linkerflank. Nick van der Velden legt de bal terug op Kirm. De Sloveen heeft de bal voor het intikken, maar maait over de bal heen. Wat een enorme misser!
8'
Het is nog geen enerverend begin in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen heeft het meeste balbezit, maar weet nog geen kansen te creëren.
4'
Vandaag staan Rajiv van la Parra en Giliano Wijnaldum tegenover elkaar. Beide heren kennen elkaar bijzonder goed, daar het halfbroers zijn.
2'
Heerenveen - Groningen werd negentien keer eerder gespeeld. Veertien keer won de thuisploeg, terwijl de Groningers drie keer de overwinning wisten te pakken. Vanzelfsprekend eindigde de overige twee keer in een gelijkspel.
1'
We zijn begonnen, Heerenveen heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd sc Heerenveen tegen FC Groningen. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder de knop wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen bekijken voor deze wedstrijd.

Beide teams zijn goed aan de competitie begonnen. Voorafgaand aan speelronde zes staan de Friezen op de vijfde plek terwijl de Groningers het moeten doen met de zesde stek. Het staat echter nog dicht op elkaar. Heerenveen en Groningen hebben beide acht punten, maar ook FC Twente, Ajax, Go Ahead Eagles en Vitesse staan momenteel op acht punten. Een overwinning is dus uitermate belangrijk om aan te haken bij de top van de Eredivisie.
Wellicht dat de Derby van het Noorden dit jaar iets meer zal leven bij FC Groningen, daar sc Heerenveen rivaal Cambuur Leeuwarden naar de Eredivisie zag promoveren. Overigens nam FC Groningen het eerder dit seizoen al op tegen Cambuur en verloren de Groningers maarliefst met 4-1. FC Groningen zal niet nog een keer tegen een fikse zeperd tegen een Friese tegenstander aan willen lopen.

De Derby van het Noorden kan dit seizoen weleens een derby met veel doelpunten worden. Waar sc Heerenveen in vijf duels al twaalf keer wist te scoren, waren de Groningers elf keer trefzeker. De kwaliteit ligt dus vooral voorin bij beide teams. Alfreð Finnbogason is de topscorer van de Friezen met zes doelpunten. Bij FC Groningen is er niet één topscorer. Tjaronn Chery, Género Zeefuik en Richairo Živković scoorden allemaal twee keer voor de Groningers.

FC Groningen moet het tegen Heerenveen doen zonder Krisztián Adorján. De Hongaar is geschorst. Erwin van de Looi moet het verder ook doen zonder Henk Bos, Nick Bakker en Michael de Leeuw. Het drietal is geblesseerd.
Marco van Basten kan beschikken over een fitte selectie, alleen Kristoffer Nordfeldt kan niet spelen. De doelman heeft zich vanmorgen ziek af moeten melden. Alfreð Finnbogason is weer speelklaar en zal in de basis starten. De IJslander heeft geen last meer van zijn teenblessure.