15.09.2013 17:30

Heerenveen wint bizarre Derby van het Noorden

Heerenveen heeft FC Groningen in eigen huis met 4-2 weten te verslaan. De Groningers waren in de eerste helft heer en meester, maar moesten toezien hoe Heerenveen door middel van een sterke tweede helft de wedstrijd naar zich toetrokken. Alfreð Finnbogason (2 keer), Yanic Wildschut en Kenneth Otigba waren trefzeker voor de thuisploeg. Nick van der Velden en Johan Kappelhof scoorden de Groningse doelpunten.

Ondanks het feit dat Heerenveen het meeste balbezit had in de eerste helft waren de beste kansen voor de bezoekers. Op aangeven van Nick van der Velden had Andraž Kirm de bezoekers al binnen tien minuten op voorsprong kunnen zetten. Kirm maaide echter totaal over de bal heen.

Na ongeveer elf minuten spelen leek de wedstrijd te gaan kantelen. Timo Letschert werd van het veld gestuurd na een harde overtreding op Luciano Slagveer. Heerenveen wist echter geen kansen te creëren en zag invaller Stéfano Magnasco bijna de bezoekers op voorsprong zetten. Wederom wist Van der Velden een medespeler in stelling te brengen, maar de Chileen zag Brian Vandenbussche redding brengen op zijn inzet.

Na een half uur spelen kreeg FC Groningen de voorsprong in de schoot geworpen. Mitchell Dijks gleed uit vloerde vervolgens Giliano Wijnaldum in het strafschopgebied. Dijks werd uit het veld gestuurd door scheidsrechter Danny Makkelie en de bezoekers kregen een penalty. Van der Velden ging achter de bal staan en wist deze buitenkans optimaal te benutten met een heerlijke Panenka-strafschop.

Sc Heerenveen kreeg zelf slechts één mogelijkheid in de eerste helft. Vlak voor de rust werd Alfreð Finnbogason gelanceerd door Hakim Ziyech. De IJslander probeerde uit een moeilijke hoek de bal in de verre hoek te schieten, maar zag zijn inzet voorlangs gaan.

Na tien minuten spelen in de tweede helft stond de thuisploeg echter op voorsprong. Invaller Yanic Wildschut schoot de bal na matig verdedigen van Magnasco via de onderkant van de lat in het doel. Doelman Marco Bizot was kansloos op de verwoestende uithaal van Wildschot. Even later kopte Kenneth Otigba een hoekschop van Magnus Eikrem tegen de touwen: 2-1.

De wedstrijd stond volledig op zijn kop, maar een minuut na de treffer van Otigba stond het alweer gelijk. Een ingestudeerde vrije trap van Van der Velden zorgde ervoor dat Johan Kappelhof de bal bij de tweede paal van dichtbij tegen de 2-2 binnen kon schieten.

Heerenveen kreeg in de tweede helft de betere kansen, met name Finnbogason kreeg een aantal grote kansen. De IJslander schoot de bal echter tweemaal net naast het doel. De voorsprong van de thuisploeg kon niet uitblijven, uiteindelijk kwam Heerenveen dan ook op voorsprong. Doelman Bizot beging een overtreding op Rajiv van la Parra, scheidsrechter Makkelie kende de thuisploeg de strafschop toe. Finnbogason schoot deze, via de hand van Bizot, in het doel. Heerenveen speelde de wedstrijd vervolgens professioneel uit en zag Tjaronn Chery nog met twee keer geel het veld uitgestuurd worden. Vlak voor tijd scoorde Finnbogason ook nog de 4-2 door de bal door de benen van doelman Bizot te schieten, waardoor de wedstrijd definitief beslist was.

FC Groningen blijft door de nederlaag op acht punten staan, terwijl sc Heerenveen op elf punten komt te staan. Groningen kan volgende week de kater wegspoelen met een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Heerenveen moet op bezoek bij Roda JC en zal in Kerkrade proberen wederom drie punten binnen te halen.