26.10.2013 19:34

Groningen leert Vitesse een lesje in efficiëntie

Als je alleen bovenstaande kop zou lezen, denk je dat FC Groningen als overwinnaar van het veld is gestapt. Dat is niet het geval, het duel eindigde in een gelijkspel: 2-2. Een verloren punt vanuit Arnhems standpunt, want het aantal kansen dat Vitesse heeft gehad, staat niet in verhouding met het aantal doelpunten.

Vitesse was heer en meester in de eigen Gelredome en gaf roningen weinig hoop op een goede afloop. Vanaf de eerste minuut werd er druk gezet op de ploeg van Erwin van de Looi en de eerste kansen kreeg Vitesse na tien minuten voetbal. Lucas Piazon opende het gala der kansen voor Vitesse, maar stuitte op doelman Marco Bizot. Die zou in deze wedstrijd een heldenrol vervullen, met al zijn reddingen.

Groningen kwam na tien minuten eindelijk een beetje in de wedstrijd en kreeg ook kansen met Michael de Leeuw en Tjaronn Chery. Maar het was de thuisploeg dat de score opende. Na 32 minuten kreeg Vitesse een hoekschop en de Braziliaan Piazon kon de bal indraaien bij de tweede paal. Daar stond de boomlange Mike Havenaar opgesteld, die met een bekeken kopbal de doelman versloeg en Vitesse op 1-0 zette.

Tot de rust was het tegenhouden voor Groningen, want Vitesse was op zoek naar de tweede treffer. Renato Ibarra, Havenaar, Davy Pröpper: allen stuitten ze op doelman Bizot. Het was Vitesse niet gegund om in de eerste helft nog een keer te scoren. Dat gebeurde wel in de tweede helft voor de thuisploeg, toen Pröpper na 73 minuten voetbal eindelijk het net wist te vinden voor Vitesse. Op dat moment had Vitesse het doel van Marco Bizot al bijna zeventig minuten lang onder vuur genomen en pas twintig minuten voor tijd wist Vitesse de 2-0 te maken.

Het leek gebeurd in Arnhem en de punten leken binnen voor de gastheren. Maar Groningen gaf niet op en knokte zich terug in de wedstrijd. Twee minuten na het doelpunt van Pröpper was het invaller Richairo Živković die de spanning terugbracht in de wedstrijd.

Vitesse leek enigszins aangeslagen door die treffer van Groningen, want drie minuten later was het weer raak voor de bezoekers. Chery rondde een aanval van Groningen prima af met een schuiver in de hoek: 2-2. In de slotfase van het duel bestormde de ploeg van Peter Bosz het doel van Groningen zoals ze de hele middag al deden, maar Bizot bracht keer op keer redding en pakte daarmee een punt voor zijn ploeg.

Vitesse had met veel grotere cijfers de drie punten kunnen pakken, als de vele kansen waren afgemaakt. Groningen kan blij zijn met dit punt en uitkijken naar komende week, waar het voor de KNVB beker speelt tegen de amateurs van Capelle. Vitesse ontvangt in eigen stadion amateurclub Noordwijk.