sc Heerenveen
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Daley Sinkgraven 38. / Schot met links

90'
AZ heeft na een voortvarend begin in de tweede helft de 0-1 achterstand niet ongedaan kunnen maken. SC Heerenveen overleefde de stormloop in de beginfase en boekte daarmee de zege.

Bedankt voor het volgen van dit duel. Voor nu nog een fijne avond en graag tot een volgende keer!
90'
90'
De extra tijd bedraagt vier minuten.
90'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Doke Schmidt
90'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Daley Sinkgraven
88'
Iedereen staat op in het AFAS-Stadion. Zowel het AZ als Heerenveen-publiek toont een doek met 'Marco, sterkte.' De fans geven namelijk Marco van Basten een steun in de rug. Waarom de 88e minuut? Omdat de AZ-coach Nederland in 88 Europees kampioen maakte.
88'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Thomas Dalgaard
87'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Mark Uth
81'
Met Kenneth Otigba in de ploeg voor Morten Thorsby wil Dwight Lodeweges de boel achterin dichthouden. De 18-jarige Thorsby kan overigens terugkijken op een prima wedstrijd waarin hij op de linkervleugel speelde.
80'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Kenneth Otigba
80'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Morten Thorsby
76'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
Marten de Roon trekt even aan de noodrem als Ridgeciano Haps er gevaarlijk vandoor lijkt te gaan. Met het vasthouden van Haps voorkomt De Roon dat, maar moet De Roon het wel bekopen met een gele kaart.
76'
Kristoffer Nordfeldt moet voor het eerst echt in actie komen. Eerder pogingen van AZ kon hij naast kijken, maar met een schot van Muamer Tanković moet de Zweed zijn handen tegen het leder zetten. Dat doet Nordfeldt bekwaam.
73'
Alex Pastoor gaat risico nemen. Hij haalt verdediger Derrick Luckassen naar de kant voor middenvelder Viktor Elm (ex-Heerenveen). Dat betekent dat AZ achterin één-op-één gaat spelen.
73'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
73'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
70'
Heerenveen moest na rust overleven, omdat AZ goed uit de startblokken kwam. De Alkmaarse storm is inmiddels wat gaan liggen en komt sc Heerenveen weer beter aan voetballen toe.
66'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Een terechte kaart voor de invaller. Hij tacklet met twee benen Pele van Anholt en krijgt de gele kaart gepresenteerd van Bas Nijhuis.
65'
Een opmerkelijke wissel van interim-trainer Alex Pastoor bij AZ. Hij haalt spits Robert Mühren naar de kant voor verdediger Johansson. Dat terwijl Mühren in de beginfase van de tweede helft een paar keer gevaarlijk was geweest.
64'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Mattias Johansson
64'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
63'
Oei, Mark Uth! Wat een kans voor Mark Uth. Een goede, lage corner komt bij de Duitse spits van Heerenveen. Hij krijgt zijn binnenste voet er tegenaan en heeft doelman Rochet maar net een antwoord.
58'
Even daarvoor kwam sc Heerenveen goed weg. Joost van Aken vloerde Derrick Luckassen in het strafschopgebied en maakte aanspraak op een strafschop. Scheidsrechter Bas Nijhuis wuifde de roep om een penalty weg.
58'
Gele kaart voor Daley Sinkgraven (sc Heerenveen)
De doelpuntenmaker in de eerste helft krijgt een gele kaart, omdat hij de bal weggooit. Niet slim van Singraven!
56'
Dat AZ wat meer aandringt betekent dat er voor sc Heerenveen mogelijkheden liggen in de omschakeling. Dat toont Morten Thorsby aan de linkerkant. Helemaal vrij heet hij zijn teamgenoten voor het uitzoeken, maar slaagt de vervanger van Sam Larsson er niet in de bal bij een medespeler te krijgen. In dit geval waren dat Mark Uth en Luciano Slagveer.
54'
AZ is in ieder geval feller uit de kleedkamers gekomen. Dat mocht ook wel, want de eerste 45 minuten waren tam. Dat zorgt er ook voor dat AZ nu wat vaker en dreigender op de helft van sc Heerenveen aanwezig is.
49'
Mühren! Wat in de eerste helft keen moment lukte, lukt nu vroeg in de tweede helft. Guus Hupperst legt de bal vanaf rechts op het hoofd van Robert Mühren, die Kristoffer Nordfeldt kansloos laat. Tot opluchting van de bezoekers gaat de bal naast.
46'
Alex Pastoor heeft een logische wissel toegevoegd. Jan Wuytens had in de eerste helft geen grip op de rappe Luciano Slagveer. Het is aan Ridgeciano Haps om dat in de resterende 45 minuten beter te doen.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jan Wuytens
46'
45'
SC Heerenveen leidt dik verdiend met 0-1 op bezoek bij AZ. En daarmee doen de Friezen zich eigenlijk te kort, omdat de ploeg het veldoverwicht en de beste kansen heeft. AZ stelt in de eerste 45 minuten teleur en moet na rust uit een ander vaatje tappen.

Graag tot straks!
45'
42'
Als Luciano Slagveer het overzicht wat meer had bewaard, had het 0-2 kunnen staan. In plaats van af te geven op een van de twee ploeggenoten die hij aan de rand van het strafschopgebied bij zich heeft, loopt de aanvaller zich vast in de AZ-defensie.
38'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:1 door Daley Sinkgraven
Daar was-ie! De terechte voorsprong van de Friezen. Daley Sinkgraven is de doelpuntenmaker en dat is zijn eerste in de Eredivisie. Met een beetje geluk krijgt de middenvelder de bal in zijn voeten nadat Mark Uth met een paar fraaie bewegingen voor dreiging zorgde. Via een AZ-been krijgt Singkraven de bal uiteindelijk in zijn voeten, draait goed weg en is het raak!
37'
Rochet kan een hoekschop van Heerenveen maar net weg boksen voordat Daley Sinkgraven gevaarlijk kan worden met zijn hoofd. Het is aan de doelman te danken dat AZ nog altijd op 0-0 staat tegen Heerenveen.
30'
AZ laat even van zich horen door drie hoekschoppen achter elkaar. Pas bij de derde corner kan AZ het doel van sc Heerenveen onder vuur nemen. Het is Guus Hupperts die van afstand de bal het doel schiet. Doelman Kristoffer Nordfeldt kan de bal echter nakijken.
25'
Het thuispubliek gaat maar eens achter de ploeg staan, want AZ heeft het in de eerste 25 minuten lastig met Heerenveen. Achterin geven de Alkmaarders te veel ruimte weg en aanvallend is het tot nu toe onmachtig.
23'
Mark Uth probeert het met een subtiel hakje, maar schiet voorlangs. De Duitser is weer het eindstation nadat Luciano Slagveer op rechts Jan Wuytens in de luren legt en de bal wederom goed aflegt.
20'
Uitbraak Heerenveen! De Friezen komen er even snel uit en profiteren bijna van de ruimte die AZ weggeeft. Een uitstekende crosspass van Marten komt terecht bij Luciano Slagveer, die een afgemeten voorzet naar de tweede paal op Mark Uth heeft. De Duitser krijgt er met moeite zijn voet nog tegen aan, maar in de korte hoek is Rochet voor de tweede keer deze wedstrijd attent.
18'
AZ moet het in de openingsfase vooral hebben van tegenstoten en bijvoorbeeld de snelheid van vleugelaanvaller Guus Hupperts. Dat haalt vooralsnog weinig uit.
16'
Rochet! Vanaf de hoek van het strafschopgebied probeert Jordy Buijs het. Hij krult de bal naar de verre bovenhoek, maar doelman Rochet is attent en tikt de bal over de lat.
15'
De eerste serieuze doelpoging komt van sc Heerenveen. Jordy Buijs bereikt met een goede pass spits Mark Uth. De Duitser besluit buiten het strafschopgebied uit te halen en via een AZ-been gaat de bal over het doel.
12'
De bezoekers nemen het initiatief in Alkmaar. Heerenveen komt regelmatig op de helft van AZ en komt ook tot aardige combinaties. Grote kansen hebben de Friezen nog niet gehad.
7'
Heerenveen probeert het met name langs de linkerflank. Daar speelt vanavond Morten Thorsby vanwege de afwezigheid van Sam Larsson. Tot dusver doet Thorsby het aardig met als hoogtepunt de hakbal op Pele van Anholt. De back van de Friezen kan zo alle tijd nemen voor een voorzet, maar doet dat niet goed genoeg.
5'
Het eerste balcontact van Robert Mühren in zijn eerste wedstrijd als basisspeler bij AZ is kortstondig. Diep in het strafschopgebied van sc Heerenveen probeert de spits te storen. Dat lukt hem half door de bal te toucheren, maar gevaar levert dat niet op.
2'
De eerste twee minuten spelen zich af op de helft van AZ. Zowel AZ als sc Heerenveen maken meteen fouten in de passing.
1'
De beide elftallen staan op het veld van het AFAS-Stadion. Het duel gaat bijna beginnen! Veel plezier bij het volgen van deze wedstrijd.
De opstellingen
Zoals verwacht viert Robert Mühren zijn basisdebuut bij AZ. De oud-speler van FC Volendam begint in de spits. Op de flanken spelen Guus Hupperts en Muamer Tanković. Sergio Rochet staat onder de lat vanwege de blessure van Esteban.

Morten Thorsby is de linkeraanvaller bij sc Heerenveen, omdat Sam Larsson geblesseerd is. Jordy Buijs heeft zijn positie in het hart van de verdediging terug en dat betekent dat Kenneth Otigba weer op de bank plaatsneemt.
Welkom bij de liveticker van AZ - sc Heerenveen. Ik ben Steven Koelma en doe vanaf 19.45 uur verslag van het duel in het Alkmaarse AFAS-Stadion.

In aanloop naar deze wedstrijd is er veel te doen geweest over Marco van Basten. De voormalige trainer van sc Heerenveen heeft dit seizoen voor het eerst AZ onder zijn hoede, maar kampt met gezondheidsproblemen en dat zorgde voor een hoop geruchten. De Telegraaf kwam gisteren met het bericht dat Van Basten stopt als trainer van AZ. Dat lijkt een dag later te voorbarig, want zowel AZ als Van Basten heeft uitgesproken met elkaar verder te willen.

De vraag is echter op wat voor manier dat gaat gebeuren. Daar wordt na de wedstrijd over gesproken en komt AZ met een verklaring. Mogelijk gaat de voormalige bondscoach van Oranje verder op de achtergrond en wordt de huidige assistent-trainer Alex Pastoor naar voren geschoven als hoofdtrainer.

Pastoor neemt in ieder geval vanavond de honneurs waar. Dat deed hij twee weken ook al in de competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht (1-3 winst), omdat Van Basten sinds die tijd al thuis zit. De interim-trainer wil zich vooral richten op het duel met de club waar hij zowel als speler en als trainer werkzaam is geweest. ''We kunnen ons daar op concentreren. En verder wachten we met z'n allen af wat er uit het overleg gaat komen.''

De wedstrijd
Tegen sc Heerenveen moet AZ drie vaste basisspelers missen, want doelman Esteban (knie), Aron Jóhansson (enkel) en Steven Berghuis (gebroken middenvoetsbeentje) zijn alledrie geblesseerd. Daar tegenover staat wel de terugkeer van Markus Henriksen. Door de gehavende voorhoede van AZ lijkt Robert Mühren, overgekomen van FC Volendam, zich op te kunnen maken voor zijn basisdebuut.

SC Heerenveen heeft in de voorste linie ook een afwezige. De Zweedse linkeraanvaller Sam Larsson verbleef de afgelopen interlandperiode bij Jong Zweden, maar keerde terug met een knieblessure. Mogelijke alternatieven voor Larsson zijn Morten Thorsby, Szabolcs Varga en Pelle van Amersfoort. Bij de Friezen is Jordy Buijs wel weer speelklaar na een dijbeenblessure. Of hij ook direct terugkeert in de basis kon trainer Dwight Lodeweges niet zeggen, omdat Buijs'Kenneth Otigba tegen FC Utrecht (3-1 winst) een goede indruk achterliet.

Wanneer de opstellingen van beide ploegen definitief bekend zijn, zijn deze hier te vinden.

Ik zie je graag terug bij de aftrap van de wedstrijd. Tot dan!