11.09.2014 09:00

Eredivisie-top tegen elkaar in speelronde vijf

Omdat er deze week interlandvoetbal werd gespeeld, begint speelronde vijf ditmaal niet op vrijdag, maar op zaterdag. In deze speelronde neemt de huidige top vier van de Eredivisie het tegen elkaar op: PEC Zwolle – PSV en SC Cambuur – FC Groningen. We blikken vooruit!

Ajax ontvangt trainerloos Heracles Almelo

We beginnen de vijfde speelronde met een wedstrijd in Amsterdam. Zaterdagavond ontvangt Ajax, de huidige nummer zeven van de Eredivisie, rodelantaarndrager Heracles Almelo. Bij de Heraclieden werd twee weken geleden Jan de Jonge ontslagen en de club uit Almelo is er nog niet in geslaagd een nieuwe hoofdtrainer te strikken. Heracles is niet alleen trainerloos, maar ook nog puntloos. En dan moet de club uit Overijssel ook nog eens bezoek bij de landskampioen. Ajax verloor de laatste twee competitiewedstrijden (PSV-thuis: 1-3 en FC Groningen-uit: 2-0) en mag de achterstand op koploper PSV zo vroeg in het seizoen niet verder laten oplopen.

Go Ahead Eagles naar Grolsch Veste

Wordt dit het weekend dat FC Twente een keer níét gelijk speelt? De Tukkers speelden dit seizoen zes officiële wedstrijden en elk duel (vier in de competitie, twee in de voorronde van de Europa League) eindigde in een gelijkspel. Zaterdagavond neemt het team van Alfred Schreuder het op tegen Go Ahead Eagles, dat eveneens op vier punten uit vier duels staat. Mogelijk zien we dit weekend de terugkeer van Ryo Miyaichi, die op de laatste dag van de zomerse transferperiode op huurbasis overkwam van Arsenal. De Japanner ontving woensdag zijn werkvergunning en is zaterdag in principe inzetbaar voor Schreuder.

AZ – sc Heerenveen zonder (oud-)trainer

Het duel tussen AZ en sc Heerenveen zou voor huidig AZ-trainer Marco van Basten het weerzien betekenen met zijn oude werkgever, maar Van Basten zal zaterdagavond niet aanwezig zijn in het AFAS Stadion. De 49-jarige Utrechter kampt met hartkloppingen en zal derhalve niet op de bank zitten bij AZ. Er was nog meer vervelend nieuws voor de Alkmaarders deze week. In een oefenwedstrijd tegen KV Mechelen heeft clubtopscorer Steven Berghuis een middenvoetsbeentje gebroken en hij zal de komende zes tot acht weken niet in actie kunnen komen voor AZ. Kan de Noord-Hollandse club ondanks het gemis van de trainer en clubtopscorer winnen van sc Heerenveen?

Feyenoord met Vermeer tegen Willem II

Kenneth Vermeer in een Feyenoord-shirt, het zal even wennen worden. Hoewel de van Ajax overgekomen doelman zijn officieuze debuut al achter de rug heeft, zal hij zaterdagavond naar verwachting voor de eerste keer 'echt' te bewonderen zijn als Feyenoord-goalie. In De Kuip ontvangen de Rotterdammers Willem II, dat zich op de laatste dag van de zomerse transferperiode versterkte met het ooit nog zo grote Feyenoord-talent Jerson Cabral. Martin van Geel sprak iets meer dan een week geleden de ambitiie uit om dit seizoen met Feyenoord mee te strijden om het kampioenschap. Als de Rotterdamse club die ambitie wil verwezenlijken, dan mogen in thuiswedstrijden tegen 'kleine club' geen fouten worden gemaakt.

Topduel in IJsseldeltastadion

Zwolle mag zich klaarmaken voor een heuse topwedstrijd in het IJsseldeltastadion. PEC Zwolle, de huidige nummer drie van de Eredivisie, neemt het zaterdagavond op tegen koploper PSV. De Zwollenaren begonnen het seizoen uitmuntend, maar werden in de vorige speelronde door NAC Breda met beide benen op  de grond gezet. Het team van Phillip Cocu liep nog geen averij op en verkeert in topvorm. Na de overwinningen op Ajax (1-3) en Vitesse (2-0) gaat PSV op jacht naar de volgende winstpartij. Roept PEC Zwolle PSV dit weekend een halt toe, of wint de club uit Eindhoven 'gewoon' weer?

Derby en kraker ineen

Een andere topwedstrijd die dit weekend wordt gespeeld is SC Cambuur – FC Groningen. Normaliter zou je de noordelijke derby niet kunnen bestempelen als topduel, maar gezien de huidige stand is SC Cambuur (4) en FC Groningen (2) wel degelijk een kraker. Vorig seizoen boekten de Leeuwarders de grootste overwinning van het seizoen tegen de Groningers (4-1), maar Erwin van de Looi zal zich dit seizoen niet weer laten verrassen. Welke van deze twee noordelijke clubs staat na dit weekend nog steeds in de top van de Eredivisie?

Overige wedstrijden:
FC Utrecht – ADO Den Haag
Vitesse – Excelsior
FC Dordrecht – NAC Breda

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner