13.09.2014 21:35

Heerenveen klopt teleurstellend AZ in Alkmaar

Het begenadigde talent Daley Sinkgraven (m.) rent naar het uitvak nadat hij zijn eerste Eredivisie-doelpunt maakt. Morten Thorsby (r.) rent achter Sinkgraven aan, terwijl Simon Poulsen (l.) op de grond baalt. (13-09-2014)

Mocht Marco van Basten verder gaan als hoofdtrainer van AZ, dan is er voldoende werk aan de winkel. Zonder Van Basten op de bank, die thuis zit met gezondheidsproblemen, gingen de Alkmaarders met 0-1 onderuit tegen sc Heerenveen. Onder leiding van interim-trainer Alex Pastoor kon AZ met name in de eerste helft niet overtuigen en is de nederlaag op basis daarvan terecht. Daley Sinkgraven was met zijn eerste doelpunt in de Eredivisie matchwinnaar.

AZ en sc Heerenveen startten met een gewijzigde voorste linie. Bij de Alkmaarders staat vleugelaanvaller Steven Berghuis een tijd aan de kant en zit Aron Jóhannsson ook in de lappenmand. Daarom kon aanwinst Robert Mühren, overgekomen van FC Volendam, zijn basisdebuut vieren. De spits werd tegen sc Heerenveen geflankeerd door Guus Hupperts en Muamer Tanković. Bij sc Heerenveen speelde Morten Thorsby op de linkerflank, omdat Sam Larsson met een knieblessure kampt.

De Friezen ondervonden het minste hinder van de gedwongen veranderingen. Vanaf het beginsignaal nam sc Heerenveen het heft in handen en was het de bovenliggende partij. Dat resulteerde in kansen voor Mark Uth en Jordy Buijs. AZ mocht doelman Sergio Rochet danken dat het niet vroeg in de eerste helft op achterstand kwam. Aanvallend konden de gastheren er niets tegenover zetten en stelde het teleur.

Een kleine tien minuten voor rust kreeg sc Heerenveen toch waar het recht op had. De goed spelende Uth stond aan de basis van de treffer van Sinkgraven. Met een paar dreigende bewegingen kreeg de Duitse spits de bal bij de middenvelder, die niet twijfelde. Het talent van de Friese club draaide weg en schoot de bal beheerst in de hoek. Dat doelpunt betekende het eerste doelpunt van Sinkgraven in de Eredivisie.

AZ presenteerde zich in de tweede helft een stuk beter, met name in de openingsfase. Mühren was een paar keer gevaarlijk en Derrick Luckassen had een strafschop moeten krijgen. Dat was voor sc Heerenveen vooral een fase waarin het moest overleven. De ploeg van trainer Dwight Lodeweges doorstond de Alkmaarse storm en kreeg halverwege de tweede helft weer grip op de gastheren. Dat zorgde ervoor dat AZ niet meer noemenswaardige kansen kon creëren. Ook sc Heerenveen deed dat niet waardoor Sinkgraven met zijn eerste treffer in de Eredivisie ook gelijk matchwinnaar was.

Door de zege betreden de Friezen de top-5 van de competitie en is AZ voorlopig niet meer dan een middenmoter. Volgend weekend gaat sc Heerenveen op bezoek bij Vitesse. AZ speelt dan in eigen huis tegen PEC Zwolle. Of dat gebeurt met Marco van Basten als hoofdcoach wordt zondag besloten. Dan spreken AZ en Van Basten over de toekomst van de trainer, die zaterdagavond thuis zat met gezondheidsproblemen.

Door: Steven Koelma