FC Twente Zondag, 22. Februari 2015
14:30 uur
Vitesse
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Zakaria Labyad 17. / Schot met rechts  (Bertrand Traoré)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jesús Corona 82. / Kopbal  (Hakim Ziyech)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Valeri Qazaishvili 90. / Schot met links  (Renato Ibarra)

90'
Vitesse heeft in extremis de de overwinning gepakt bij FC Twente. Nadat Jesús Corona FC Twente nog langszij had gebracht, was het in de laatste minuut Valeri Qazaishvili die ervoor zorgde dat Vitesse de drie punten meeneemt naar Arnhem.
90'
90'
Doelpunt voor Vitesse, 1:2 door Valeri Qazaishvili
Dan gaat Vitesse toch nog met de winst aan de haal. Tapia gaat in de fout en Ibarra weet uiteindelijk Valeri Qazaishvili te bereiken. De Georgiër is koelbloedig oog in oog met Stevens en schenkt zo zijn ploeg de zege.
90'
Uroš Đurđević bijna! Daar was Vitesse dichtbij de overwinning. Uroš Đurđević krijgt een goede kans om de 1-2 binnen te schieten, maar zijn harde schot wordt gekeerd door Stevens.
89'
Gele kaart voor Guram Kashia (Vitesse)
Kashia belemmert Stevens met het uitnemen van een doeltrap en hij krijgt daarvoor een gele kaart.
89'
Wissel in bij Vitesse -> Dan Mori
89'
Wissel uit bij Vitesse -> Marko Vejinović
86'
Oh Corona toch! Corona had zichzelf kunnen belonen voor een goede wedstrijd, maar de aanvaller schiet in kansrijke positie gehaast naast.
84'
Room redt Vitesse! Luc Castaignos doet alles goed met zijn volley, maar Room heeft een formidabele reflex in huis en ranselt de bal uit zijn goal.
82'
Doelpunt voor FC Twente, 1:1 door Jesús Corona
Daar is de gelijkmaker! De beste man aan de kan van FC Twente maakt de gelijkmaker, Jesús Corona. De Mexicaan kopt een hoekschop van Ziyech voor bij Room en brengt zo zijn ploeg langszij.
82'
Youness Mokhtar eindelijk weer met een mogelijkheid voor FC Twente, maar zijn schot wordt geblokt. FC Twente krijgt wel een hoekschop te nemen.
79'
Wissel uit bij Vitesse -> Bertrand Traoré
78'
Het laatste kwartier is ingegaan, kan FC Twente nog een doelpunt maken. Het ziet er vooralsnog niet naar uit.
74'
Wissel in bij FC Twente -> Shadrach Eghan
74'
Wissel uit bij FC Twente -> Hidde ter Avest
71'
Weer Castaignos. Zijn kapbeweging op de achterlijn is goed, maar zijn schot vervolgens gaat richting de hoekvlag.
70'
Het zit Castaignos ook niet mee. Hij krijgt een redelijke schotkans, maar hij raakt de bal niet goed waardoor zijn schot over een naast gaat.
67'
Wissel in bij Vitesse -> Renato Ibarra
67'
Wissel uit bij Vitesse -> Zakaria Labyad
64'
Het is overigens wel duidelijk waarom Vitesse al ruim 400 minuten geen goal heeft hoeven incasseren. De Arnhemmers verdedigen mannelijk, zakelijk en geven nauwelijks kansen weg.
60'
Chris David maakt zijn debuut voor FC Twente. Kan hij dan het tij keren voor de thuisploeg?
60'
Wissel in bij FC Twente -> Chris David
60'
Wissel uit bij FC Twente -> Bilal Ould-Chikh
58'
Dit was exemplarisch voor de vorm van Luc Castaignos. De spits neemt de bal aan, maar wordt eenvoudig op zij gezet door Zakaria Labyad.
53'
Castaignos dichtbij een treffer Uit de hoekschop krijgt Castaignos een prima schietkans, maar hij schiet met zijn halve omhaal recht op Room af. Vitesse kan daarna uitverdedigen.
53'
Door goed ingrijpen van Rochdi Achenteh voorkomt hij een goal van Mokhtar. Wel staat hij een hoekschop toe.
50'
Zo spectaculair als het begin van de eerste helft was, zo saai is het begin van het tweede bedrijf.
46'
En de bal rolt weer in Enschede. Beide teams zijn ongewijzigd.
46'
45'
Vitesse leidt na een vermakelijke eerste helft. In de openingsfase was het beste spel voor FC Twente, maar na de goal van Labyad nam Vitesse het heft in handen. FC Twente werd na de goal nog een keer gevaarlijk, maar Room redde goed. Daardoor is de ruststand in Enschede 0-1.
45'
Einde eerste helft Makkelie trekt geen tijd bij en fluit af voor de eerste helft.
42'
Corona is dichtbij de gelijkmaker! Na een goede actie over rechts, bereikt Mokhtar Corona. De Mexicaan schiet in één keer op doal, maar Room weet de bal te keren. Corona krijgt nog de kans op een rebound, maar de Vitesse verdedigers blokken zijn schot.
42'
De enige die echt in vorm is bij FC Twente, is Jesús Corona. De jonge Mexicaan is een plaag voor de Vitesse-defensie.
40'
De wedstrijd is momenteel wat aan het doodbloeden. FC Twente is slordig en Vitesse wil de voorsprong meenemen naar de rust.
36'
Marko Vejinović schiet de bal slordig in de muur. Zo gaat een goede kans verloren voor Vitesse.
36'
En nu krijgt Vitesse een vrije trap op een lekkere plek. Traoré gaat neer na een tackle van Ziyech. Marko Vejinović maakt zich op om de vrije trap te gaan nemen.
33'
Mokhtar krijgt een goede kans om de gelijkmaker binnen te schieten, maar Jan-Arie van der Heijden voorkomt dat met een goede tackle op de bal.
28'
Luc Castaignos loopt ietwat gefrustreerd rond. Het gaat allemaal niet zoals hij het zou willen. Overigens heeft de clubtopscorer van FC Twente zes Eredivisie wedstrijden op rij niet gescoord.
24'
Nee, de spelverdeler schiet de bal in de muur.
23'
Ziyech krijgt andermaal een vrije trap te nemen. Nu iets verder van de goal. Is hij nu wel trefzeker?
21'
Vitesse neemt na de openingstreffer het heft in handen. De Arnhemmers willen erop en erover.
17'
Doelpunt voor Vitesse, 0:1 door Zakaria Labyad
Uit het niets komt Vitesse op voorsprong. Martina verslikt zich Traoré en geeft de vleugelspeler de mogelijkheid naar de achterlijn te lopen. Traoré trekt de bal terug op Labyad en die heeft geen enkele moeite de openingstreffer te maken. Vitesse leidt!
16'
FC Twente heeft in de openingsfase van het duel het beste van het spel. Vitesse komt er niet echt aan te pas.
12'
Wat een pegel van Ziyech na een fout van van der Heijden. Maar Room laat zien dat hij al meer dan drie wedstrijden de nul heeft gehouden en ranselt de bal uit de goal.
9'
De opening van FC Twente-Vitesse is heerlijk. Beide ploegen willen aanvallen en dat resulteert direct in een hoop mogelijkheden voor zowel FC Twente als Vitesse.
7'
Gele kaart voor Jesús Corona (FC Twente)
Corona krijgt voor zijn handsbal een gele kaart.
7'
Doelpunt! Nee! FC Twente denkt op voorsprong te komen, maar Jesús Corona maakte de goal met zijn hand. Geen goal dus.
7'
Dat scheelde niet veel, maar Eloy Room had er goed het oog in.
6'
Kevin Diks maakt een overtreding op Youness Mokhtar. Dat resulteert in een vrije trap op een heerlijke positie. Kan Ziyech gevaarlijk worden?
4'
Wie het veld in Enschede ziet, kan wel begrijpen dat FC Twente overweegt kunstgras te nemen. Het veld heeft meer weg van een akker.
1'
Stevens redt FC Twente! Vitesse schiet uit de startblokken. Valeri Qazaishvili vuurt een pegel af op Sonny Stevens en de keeper kan de bal net blokken. Tapia ruimt de bal uiteindelijk.
1'
De spelers staan klaar in de catacombe van de Grolsch Veste en dat kan maar een ding betekenen. De wedstrijd staat op het punt van beginnen.
Voorbeschouwing FC Twente-Vitesse

Goedemiddag iedereen en welkom bij de subtopper tussen FC Twente en Vitesse! Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg het live commentaar bij deze wedstrijd.

FC Twente dolend

FC Twente heeft, op zijn zachtst gezegd, tot zover een ongelukkig kalenderjaar 2015. Na de winterstop heeft de ploeg uit Enschede nog maar twee keer gewonnen. Alleen tegen Heracles Almelo en Cambuur Leeuwarden waren de Enschedeërs op eigen veld de sterkste. De wedstrijden tegen Feyenoord, ADO den Haag, Excelsior en vorige week tegen Ajax gingen allemaal verloren. Door de slechte reeks zijn de Tukkers nu afgezakt naar een achtste plek en moeten allen zeilen bij zetten om de play-offs voor Europees voetbal te halen.

Vitesse heeft vorm te pakken

Waar FC Twente het erg lastig heeft dit jaar, lijkt Vitesse juist de weg naar boven te hebben gevonden. De eerste twee wedstrijden van 2014 gingen nog verloren. Maar tegen Ajax, Cambuur, NAC en Vitesse werd de volle buit mee terug genomen naar Arnhem. Opvallend is ook dat in die gewonnen wedstrijden Vitesse niet één goal tegen kreeg. De laatste die Eloy Room wist te passeren was Luciano Slagveer in de verloren uitwedstrijd tegen SC Heerenveen (4-1). In de 317 minuten erna hield de Vitesse-doelman zijn goal dus schoon.

Onderlinge geschiedenis <./b>

FC Twente is op basis van de onderlinge geschiedenis met Vitesse in het voordeel. Van de 29 ontmoetingen op het hoogste niveau wonnen de Tukkers er twaalf. Vitesse won acht keer en negen keer werd het een gelijkspel.

In het vorige seizoen was de thuisploeg de sterkste. Dankzij doelpunten van Luc Castaignos en Dušan Tadić pakte FC Twente de drie punten. Het seizoen ervoor was Vitesse de sterkste in Enschede. Wilfried Bony maakte destijds voor de Arnhemmers de winnende treffer. Eerder dit seizoen in de Gelredome werd het een remise: 2-2. Marko Vejinovic en Jan-Arie van der Heijden scoorden voor de geelzwarten en Jesús Corona en Hakim Ziyech maakte de Twentse goals.

Afwezigen

FC Twente moet het stellen zonder drie spelers. Andreas Bjelland is geschorst, Rasmus Bengtsson is geblesseerd en ook de al wat langer geblesseerde Felipe Gutiérrez zijn er tegen Vitesse niet bij. Cuco Martina is wel weer inzetbaar. HIj komt terug van een hamstringblessure. Vitesse heeft een luxeprobleem, want de Arnhemmers hebben geen blessures en/of schorsingen en zijn derhalve op volle oorlogssterkte.

De wedstrijd in de Grolsch Veste staat deze middag onder leiding van Danny Makkelie en hij wordt geassisteerd door Peter Langkamp en Mario Diks. Ik wens jullie veel plezier toe met deze wedstrijd.