sc Heerenveen Zondag, 15. Maart 2015
14:30 uur
AFC Ajax
1:4
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 6. / Schot met links
0 : 2 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 11. / Kopbal  (Daley Sinkgraven)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Joël Veltman 35. / Eigen goal
1 : 3 Torinfos in de Ticker Joël Veltman 38. / Kopbal  (Daley Sinkgraven)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 67. / Schot met links  (Anwar el Ghazi)

90'
Samenvatting tweede helft
Heerenveen had de opdracht om de 1-3 achterstand om te buigen. Mark Uth kreeg daar de beste kans voor. Luciano Slagveer gaf een goede voorzet. De spits hoefde vanaf vijf meter alleen, maar binnen te tikken, maar hij miste. Als dat soort kansen worden gemist dan wordt het héél lastig om terug te komen. Dat bleek ook. Ajax moest even billen knijpen, maar toen de 1-4 kwam, was het duel gespeeld. El Ghazi gaf een goede voorzet op Milik die met zijn linkervoet de bal binnen schoot. Toen Pele van Anholt rood kreeg voor het neerhalen van de doorgebroken El Ghazi was het duel helemaal gespeeld. De laatste 10 minuten was dan ook weinig spectaculair.
90'
Einde wedstrijd
90'
Gele kaart voor Henk Veerman (sc Heerenveen)
Wat een domme overtreding van Veerman. In de blessuretijd is hij veel te laat en tacklet hij Bazoer.
90'
Ondertussen ligt Joey van den Berg op de grond. Dat zou slecht nieuws betekenen voor sc Heerenveen als ook hij geblesseerd is. Simon Thern en Lerin Duarte zijn ookal geblesseerd.
90'
Riechedly Bazoer speelt een sterke wedstrijd. Hij scoorde weliswaar niet, maar hij won veel duels, gaf goede steekpasses en zorgt voor rust op het middenveld van Ajax. Een klassieke stille kracht.
89'
Nog een paar minuten te spelen. Ajax laat de bal rondgaan en vindt 1-4 een mooie einduitslag.
87'
En daar is dan nog bijna de 2-4. Henk Veerman gaat op kracht langs Mike van der Hoorn. Hij geeft de bal voor, maar net iets te hard. Slagveer kan er nét niet bij.
83'
Een slap schot van Davy Klaassen verdwijnt hoog over. Inmiddels heeft hij de aanvoerdersband om en schiet hij vanaf twintig meter. Zoals eerder gezegd: een slap schot.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Richairo Živković
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
80'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Jerry St. Juste
80'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Mark Uth
79'
Geen hattrick Milik Arek Milik gaat achter de bal staan, nadat Ajax een vrije trap heeft gekregen. Met zijn linker tilt hij de bal over het muurtje heen, maar raakt de buitenkant van de paal. Vooralsnog geen hattrick voor de Pool.
78'
Rode kaart voor Pele van Anholt (sc Heerenveen)
Een goede bal weer van Riechedly Bazoer. Hij stuurt El Ghazi weg. De buitenspeler kan naar het doel toe, maar wordt neergehaald door Pele van Anholt. De scheidsrechter vindt dat hij een directe scoringskans ontneemt en moet dus rood geven.
77'
Ondertussen gaat trainer Frank de Boer even naar het toilet. Dat zegt genoeg over de status van het duel. Het was enerverend, maar de spanning is er nu wel van af.
76'
Heerenveen staat met 1-4 achter, maar als Henk Veerman het veld in komt dan is het weer wakker. "Alle ballen op Henkie!", zo scandeert het.
75'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
75'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Marten de Roon
73'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Younes Namli
73'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Sam Larsson
72'
Wissel in bij AFC Ajax -> Queensy Menig
72'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lucas Andersen
70'
Zorgen bij Ajax. Arek Milik loopt richting de reservebank. Hij lijkt licht geblesseerd te zijn geraakt. Ondertussen wisselt hij ook direct van shirt. Het andere shirt was gescheurd.
67'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:4 door Arkadiusz Milik
Een fraaie goal voor Ajax. Riechedly Bazoer weet El Ghazi te bereiken. De rechtsbuiten geeft een goede voor zet. Milik volleert de bal vervolgens met zijn linker binnen. Een mooie treffer!
64'
De kwaliteit van de Ajax-shirts worden goed getest. Tot op heden faalt het. Zowel Arek Milik als Anwar El Ghazi lopen rond in een gescheurd shirt.
63'
Gele kaart voor Joost van Aken (sc Heerenveen)
Joost van Aken haalt een veelbelovende aanval eruit door het shirt van Bazoer vast te pakken. Een terechte, en slimme, gele kaart.
62'
Een goede corner van Heerenveen. Kenneth Otigba loopt weg uit de drukte en probeert de bal binnen te koppen. Zijn inzet heeft echter te weinig kracht. Cillessen kan daardoor wegboksen.
60'
Ondertussen loert Ajax op fouten bij Heerenveen. Joey van den Berg gaat de fout in. Andersen pikt op en stuurt Milik de hoek in. Zijn voorzet wordt gekraakt.
59'
Heerenveen probeert er een echte wedstrijd van te maken. Het is op zoek naar de 2-3. Het wordt ook steeds gevaarlijker.
56'
Heerenveen wordt sterker en sterker. Dit keer is het Pele van Anholt die in de zestien opduikt. Hij schiet, maar Van Rhijn blokt zijn inzet.
55'
Weer een kansje voor Mark Uth! Slagveer is de defensie van Ajax weer te slim af en weer is zijn loopactie goed. Uth duikt op bij de eerste paal, maar hij schiet naast. Goede aanval van Heerenveen!
51'
Nog even terug naar de kans van Mark Uth. Wat moet hij vanavond slecht slapen als hij hieraan terug denkt. Uth kreeg dé kans op de 2-3. Hij mist vanaf vijf meter het doel. Een betere kans gaat hij vandaag niet krijgen.
50'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mike van der Hoorn
50'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Nicolai Boilesen
49'
De kans op de 2-3! Luciano Slagveer rent Nicolai Boilesen eruit. De rechtsbuiten is sneller en slimmer dan de Deense linksback. Slagveer geeft voor en Mark Uth kan de bal zo binnen tikken. De spits schiet echter mis! Een gigantische kans wordt om zeep geholpen. Bikel kan daarna ook nog schieten, maar hij raakt de paal!
48'
Jasper Cillessen geeft een ongelukkige bal op Joël Veltman, die daardoor de bal moet inleveren. Mark Uth ontvangt hem. Loopt over de lijn van het zestienmetergebied, maar hij schiet niet. Uiteindelijk loopt hij zich vast. Een aardige mogelijkheid is daardoor verkeken.
46'
Aanvang tweede helft
De tweede helft is begonnen! Kan Heerenveen snel de 2-3 maken? Dat zou betekenen dat het weer een echte wedstrijd wordt. Ajax hoopt de intenties van de Friezen direct de kop in te drukken.
45'
Samenvatting eerste helft
Een eerste helft om van te smullen! Heerenveen en Ajax beloofde een spektakelstuk te worden en de eerste helft stelt niet teleur. Binnen no-time had Ajax een 0-2 voorsprong. Milik schoot van afstand raak en even later kopte Klaassen de tweede binnen. Ajax leek het duel makkelijk uit te spelen, maar uit het niets was het Mark Uth die de 1-2 maakte na een voorzet van Sam Larsson. Daarna kreeg dezelfde Uth opnieuw een kans op de 2-2. Boilesen haalde hem van de lijn. Geheel in lijn van deze aantrekkelijke eerste helft was het direct daarna 1-3. Joël Veltman knikte op aangeven van Sinkgraven de 1-3 binnen. Dat was ook de ruststand.
45'
Einde eerste helft
44'
Een aardig schot van Mark Uth! Vanaf de zestien haalt hij uit met rechts. Het is een lastig schot, maar Cillessen weet de bal te keren.
42'
Na de 1-2 leek Heerenveen op weg naar de 2-2, maar Joël Veltman scoorde vlak daarna de 1-3. Het duel is echter alles behalve gespeeld. Heerenveen en Ajax maken er een zeer aantrekkelijk duel van!
39'
Geen 2-3!
Een slechte bal van Davy Klaassen lanceert Mark Uth. Hij omspeelt Jasper Cillessen en schiet op het doel, maar Joël Veltman is de reddende engel. Hij haalt de bal van de lijn.
38'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:3 door Joël Veltman
Heel lang kan Heerenveen niet genieten van de aansluitingstreffer. Joël Veltman knikt een vrije trap van Daley Sinkgraven binnen!
37'
Wat gebeurt er opeens? Heerenveen krijgt opnieuw een kans. Het had zomaar 2-2 kunnen staan. Nicolai Boilesen haalt de bal van de lijn, anders had het 2-2 gestaan!
35'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:2 door Joël Veltman
Sam Larsson gooit de trucendoos open aan de rechterkant, snijdt naar binnen en geeft voor. Mark Uth en Joël Veltman glijden naar de bal. Uiteindelijk is het de Ajacied die de bal achter zijn eigen doelman werkt.
33'
Het verschil tussen twee jongelingen is misschien wel tekenend voor deze wedstrijd. Janio Bikel speelt vandaag zijn eerste wedstrijd in de basis, Riechedly Bazoer heeft ook nog geen tien wedstrijden in het eerste elftal gespeeld. Bazoer is echter ijzersterk, rustig en betrouwbaar. Bikel is vandaag het tegenovergestelde.
30'
Ajax is heer en meester in het Abe Lenstra stadion. De ploeg domineert, is geduldig en weet in de omschakeling heel snel toe te slaan. Een 0-3 lijkt logischer gevolg dan een 1-2.
27'
Pech voor Lucas Andersen. Op de counter stuurt Arek Milik Andersen weg. De Deen kan één-op-één met Nordfeldt gaan, maar wordt afgefloten vanwege buitenspel.
26'
Een hoekschop voor Heerenveen. De thuisploeg is het de laatste tien minuten even helemaal kwijt. Wellicht dat de corner verandering brengt. De hoekschop wordt simpel weggewerkt door Cillessen.
24'
Bijna 0-3!
Davy Klaassen combineert met El Ghazi. De middenvelder krijgt de bal op rechts, kapt naar binnen en schiet met links op het doel. Nordfeldt kan de bal met moeite redden.
21'
Ajax blijft gevaarlijk. Nu ontvangt El Ghazi de bal aan de rechterkant. Schiet hij op doel, maar zijn inzet gaat een metertje naast.
20'
Ricardo van Rhijn probeert een vrije trap van grote afstand op het doel te schieten. Kristoffer Nordfeldt is niet verrast, aangezien de bal recht in zijn handen terecht komt.
19'
Een goede actie aan de rechterkant van Stefano Marzo. Hij snoept de bal af van Lucas Andersen en gooit de bal voor. Er is één probleem: Jasper Cillessen is de enige speler die in de zestien staat. Hij kan hem dus makkelijk vangen.
18'
Na een flitsend begin is het nu wat rustiger. Ajax laat Heerenveen voetballen, terwijl de thuisploeg nog aan het bijkomen is van de twee tegentreffers.
15'
Gek genoeg speelt Heerenveen niet eens zo slecht. Ondanks de 0-2 achterstand krijgt het wat mogelijkheden. Het is daar echter erg slordig mee, waardoor er vooral countermogelijkheden liggen voor Ajax.
13'
Deelt Otigba een elleboog uit of niet? Milik gaat naar de grond nadat hij in botsing komt met de verdediger. De scheidsrechter wuift het weg.
11'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Davy Klaassen
Daley Sinkgraven neemt een corner en legt hem goed neer op het hoofd van Daley Klaassen. De middenvelder kopt de bal knap in de verre hoek. Ajax lijkt een gemakkelijke middag tegemoet te gaan!
10'
Weer El Ghazi met een countermogelijkheid! Heerenveen valt aan, Ajax countert. El Ghazi is los en denkt de 2-0 te maken. Maar net wanneer hij schiet is het Van Aken die verdedigt.
9'
Oei! Daar is bijna weer een nieuwe kans voor Ajax. Milik past de bal de zestien in. El Ghazi komt echter net te kort om hem aan te nemen. Een hele leuke beginfase.
6'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Arkadiusz Milik
Dat is al een snelle 1-0. Marten de Roon verdedigt knullig en levert de bal zo in bij de Poolse spits. Vanaf twintig meter twijfelt hij niet en schiet hij met zijn linker raak. Ajax neemt de leiding!
4'
Heerenveen heeft een duidelijke boodschap meegekregen van trainer Dwight Lodeweges. Zo snel mogelijk de defensie onder druk zetten. De thuisploeg probeert overal direct druk te zetten. Het levert direct gevaar op. Slagveer geeft voor, maar Cillessen pakt de bal simpel.
1'
Aanvang wedstrijd
Daar is het eerste fluitsignaal. Na het Friese volkslied is het duel tussen Heerenveen en Ajax begonnen. Zijn de Amsterdammers de mentale klap van donderdag al te boven? Of kan Heerenveen profiteren van de 1-0 nederlaag tegen Dnipro?
Wijziging in de opstelling
Op het laatste moment heeft Ajax een wijziging doorgevoerd in de basisopstelling. Niklas Moisander had al enkele dagen last van zijn enkel. Tijdens de warming-up is gebleken dat hij niet fit genoeg is om te spelen. Zijn plek wordt ingenomen door Jaïro Riedewald.
Voorbeschouwing
SC Heerenveen speelt zondagmiddag tegen Ajax Amsterdam. De thuisploeg hoopt te profiteren van een zware doordeweeks programma dat de Amsterdammers hadden. De ploeg van Frank de Boer moest Oekraïne voor het Europa League-duel tegen Dnipro Dnipropetrovsk. De Ajacieden keerden aangeslagen terug. Zij verloren namelijk met 1-0. Heerenveen ruikt bloed.

Spektakelstuk
De laatste zeven duels tussen SC Heerenveen en Ajax leverde in totaal 33 goals op. Dat is een gemiddelde van bijna 5 per wedstrijd. Op voorhand kan dus gesteld worden dat men een spektakelstuk kan verwachten. Voor SC Heerenveen zijn de statistieken echter niet erg gunstig. Zo won het nog nooit van trainer Frank de Boer. En de laatste keer dat Heerenveen van een van de traditionele topdrie teams wist te winnen was in 2003/2004 toen Foppe De Haan nog trainer was. Waar het zich daarentegen weer wel aan vast kan houden is de slechte uitreeks van Ajax dit seizoen. De Amsterdammers wonnen voor het laatst in januari 2014 twee uitduels achter elkaar.

Doordeweeks programma een 'fabeltje'
Doorgaans wordt er beweerd dat na een zwaar Europees uitduel er wordt verloren, maar trainer Frank de Boer heeft iets gevonden waarmee hij zijn team toch weet te triggeren. De laatste vijftien Eredivisieduels na een doordeweeks duel wist het maar liefst elf keer te winnen en vier keer gelijk te spelen. Hoewel Heerenveen versus Ajax bekend staat als een doelpuntrijk duel is het vaak de uitploeg van vandaag dat weet te winnen. Van de laatste 22 duels won het 10 keer. Zes keer verloor het en zes keer eindigde in een gelijkspel. Overigens doet Frank de Boer er goed aan om Lasse Schöne 90 minuten te laten staan. Hij scoorde namelijk al vijf keer tegen Heerenveen. Hiermee zijn de Friezen één van zijn favoriete tegenstanders.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner