16:45 uur
PEC Zwolle
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 2. / Kopbal  (Nick Viergever)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 29. / Schot met rechts  (Riechedly Bazoer)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Arkadiusz Milik 40. / Schot met links  (Mitchell Dijks)

90'
In de tweede helft gebeurde er helemaal niets. PEC Zwolle was totaal onmachtig, creëerde niets, maar ook Ajax liet de teugels vieren in de tweede helft. Milik kreeg nog een kansje, maar zijn kopbal ging net naast.
90'
90'
Nog twee minuten blessuretijd. Die hadden eigenlijk niet eens meer gehoeven.
87'
De supporters hebben er ook wel genoeg van en vragen de scheidsrechter om eerder af te fluiten. Er gebeurt werkelijk helemaal niets.
83'
Ongelooflijk hoe zwak en kansloos PEC Zwolle vandaag speelt. De ploeg van Jans heeft helemaal niets in te brengen en heeft niets gecreëerd.
80'
Daley Sinkgraven haalt hard uit, maar zijn lage knal gaat rakelings naast het doel. Viktor Fischer liep zich hiervoor vast.
76'
Eindelijk weer een kans voor de thuisploeg! Gudelj trapt een vrije trap richting Milik, maar die kan de bal net niet goed genoeg richting meegeven. Zijn kopbal gaat net naast.
76'
Geen minuten dus voor Anwar El Ghazi. De aanvaller scoorde vaker van buiten het vijandige strafschopgebied dan elke andere speler dit Eredivisie-seizoen (6 keer).
73'
Ook Ajax heeft de drie wissels toegepast. Viktor Fischer komt in het veld voor Amin Younes.
73'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
73'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
72'
Oei, Kevin Blom! De scheidsrechter ziet hier een overtreding van Bart van Hintum over het hoofd, die Milik even vasthoudt als hij alleen op Van der Hart afgaat.
71'
Een mini-kansje voor de bezoekers. Na een afvallende hoekschop komt de bal voor de voeten van Stef Nijland, maar zijn schot wordt onderweg nog weggewerkt.
68'
Laatste wissel bij PEC Zwolle. Stef Nijland komt er als aanvallende versterking bij, terwijl Thomas Lam, centrale verdediger, het veld verlaat.
68'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
68'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Thomas Lam
65'
Er valt nog weinig te beleven in de tweede helft. PEC is totaal niet bij machte om iets te doen. Ajax laat de teugels vieren.
62'
Wisseltijd! Frank de Boer geeft Davy Klaassen en Riechedly Bazoer rust. Voor hen in de plaats komen Donny van de Beek en Daley Sinkgraven. Bij PEC Zwolle verlaat Kingsley Ehizibue het veld. Hij wordt vervangen door Sheraldo Becker.
62'
Wissel in bij AFC Ajax -> Daley Sinkgraven
62'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
62'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
62'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Davy Klaassen
62'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Sheraldo Becker
62'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
61'
Ook Lars Veldwijk is nog niet in het stuk voorgekomen. De spits heeft het moeilijk tegen het centrale duo, Nick Viergever en Mike van der Hoorn.
59'
In 24 van de 26 seizoenen waarin Ajax aan de leiding ging na 28 Eredivisie-duels pakten de Amsterdammers de landstitel (Feyenoord kampioen in 1960/61 en 1970/71).
55'
De uitploeg heeft nog altijd niets in te brengen in de ArenA. Ajax kan de wedstrijd dus rustig uitspelen en zich richten op volgende week.
52'
Geen enkele huidige PEC Zwolle-speler maakte ooit een Eredivisie-doelpunt tegen Ajax, terwijl trainer Ron Jans juist tegen geen enkele Eredivisie-ploeg vaker trefzeker was dan tegen de Amsterdammers (6 goals).
49'
Milik moet scoren! Van dichtbij krijgt Milik het niet voor elkaar de 4-0 te maken. Dat komt waarschijnlijk doordat hij met rechts moet uithalen.
48'
Nou, bijna een gouden wissel, of nouja, Rick Dekker kopt de bal bijna in eigen doel na een voorzet van Dijks.
46'
We gaan weer verder in Amsterdam, waar PEC Zwolle heeft gewisseld. Rick Dekker is erin gekomen voor Wouter Marinus.
46'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Rick Dekker
46'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Wouter Marinus
46'
45'
Na 45 minuten spelen lijkt de wedstrijd al gespeeld. Ajax kwam na twee minuten al op voorsprong via Lasse Schöne, die de bal knap in het doel kopte. Binnen het half uur verdubbelde Arek Milik de voorsprong, door een voorzet van Riechedly Bazoer in te tikken. Diezelfde Milik maakte er vlak voor rust zelfs 3-0 van, waardoor PEC nu al kansloos lijkt om nog te stunten.
45'
45'
En nu Younes met nog een kans! De aanvaller krult de bal in de verre hoek, maar Van der Hart tikt met zijn vingertoppen de bal uit het doel.
44'
Bijna 4-0! De vrije trap van Gudelj komt op het hoofd van de geheel vrijstaande Milik. De Poolse spits kopt de bal op de lat. Van der Hart kan daarna opgelucht ademhalen als de bal in zijn handen komt.
43'
Wat kan PEC Zwolle nu nog? Waarschijnlijk is het nu de taak voor de ploeg van Jans om de score zo niet te ver te laten oplopen.
40'
Doelpunt voor AFC Ajax, 3:0 door Arkadiusz Milik
Knap hoe Ajax uit drie kansen drie goals maakt. Arek Milik staat behoorlijk vrij en ramt de bal met zijn linkervoet in de verre hoek. Mickey van der Hart is kansloos.
38'
Het is een saaie periode in Amsterdam. Ajax doet niet zoveel, terwijl PEC Zwolle er niet doorheen komt.
35'
Een kopballetje van Dirk Marcellis is een prooi voor Jasper Cillessen. De goalie heeft nog weinig problemen gekend, ondanks zijn masker.
33'
Ajax is ontzettend effectief vandaag. Twee kansen, twee doelpunten. Het leunt nu naar achteren en gunt PEC het initiatief.
29'
Doelpunt voor AFC Ajax, 2:0 door Arkadiusz Milik
Net in een fase dat PEC wat dreigender werd, is het Ajax dat de score verdubbelt. Arek Milik schuift een lage voorzet van Riechedly Bazoer van dichtbij binnen. Het is alweer zijn zesde doelpunt op rij in de Eredivisie. En zijn zeventiende in totaal.
28'
Knappe solo-actie van Mitchell Dijks. De linksback komt er na een counter uit en haalt maar eens uit. Geen slecht schot, zijn poging gaat rakelings over.
27'
De ploeg uit Zwolle verloor vijf en won slechts één van de laatste acht uitwedstrijden in de Eredivisie. Dat zijn niet al te beste cijfers. Ajax is thuis bijna onverslaanbaar.
24'
Goede kans voor PEC! Goede pass van Wout Brama, goede aanname van Lars Veldwijk. De spits wordt echter aan de kant gezet door Veltman, die dat knap doet. Cillessen kan de bal daarna oppakken.
22'
Slecht uitgespeeld door Ajax! Nemanja Gudelj wordt de diepte in gestuurd door Joël Veltman en komt in de zestien meter terecht, maar Wouter Marinus verdedigt goed mee.
20'
Met achttien tegentreffers na 28 duels is de Ajax-defensie bezig aan het beste seizoen sinds 1997/98 (toen 12 tegen na 28 wedstrijden), wat het laatste volledige seizoen was van Frank de Boer voor hij vertrok naar Barcelona.
17'
Mooie vrije trap van Schöne! De aanvaller schiet een metertje of twee naast het doel van Mickey van der Hart.
14'
En wederom een indrukwekkende minuut voor Johan Cruyff. De spelers leggen het spel even stil en klappen voor de overleden Cruyff.
13'
Lars Veldwijk schiet de bal strak voor, maar Wouter Marinus kan de bal geen richting geven. Zijn mislukte inzet gaat naast.
12'
De bezoekers zetten wat meer druk en brengen de Ajax-defensie in de moeilijkheden. Tot dusver levert het nog geen kansen op voor PEC.
9'
Amin Younes in de zestien! Dat lijkt gevaarlijk te worden, maar twee PEC-verdedigers houden de linksbuiten tegen.
6'
Ajax verloor nog nooit een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen echter maar één van de laatste zes ontmoetingen met de Zwollenaren in alle competities.
4'
PEC Zwolle lijkt behoorlijk onder de indruk te zijn van alles wat er in de ArenA gebeurt. De ploeg van Ron Jans is het spoor helemaal bijster.
2'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Lasse Schöne
Dat is snel! Ajax staat al op een 1-0 voorsprong dankzij een fraaie kopbal van Lasse Schöne na een afgemeten voorzet van Nick Viergever.
2'
De fans zingen luidkeels: 'Johan Cruyff, wie kent hem niet? Johan Cruyff, Johan Cruyff, is een echte Ajacied.'
1'
PEC Zwolle heeft afgetrapt in de 'Johan Cruyff-Arena' tegen Ajax. Kan Ajax weer koploper worden?
1'
Indrukwekkende minuut stilte, dat zag ook Jordi Cruyff. We kunnen nu gaan beginnen aan het duel.
We gaan beginnen met de minuut stilte ter nagedachtenis aan Johan Cruyff.
Ajax-trainer Frank de Boer kiest er, net als in de laatste wedstrijden, voor om met Lasse Schöne te beginnen. Dat betekent dat Anwar El Ghazi opnieuw op de bank begint. El Ghazi wist zich twee weken geleden tegen PSV te onderscheiden door vlak na zijn invalbeurt de 0-2 op het scorebord te zetten. Dat bleek dus niet voldoende voor een basisplaats tegen PEC Zwolle. Davy Klaassen en Jasper Cillessen (met masker) zijn in ieder geval weer hersteld en starten 'gewoon' in de basis.

Bij PEC Zwolle ook weinig wijzigingen ten opzichte van de gewonnen wedstrijd twee weken geleden tegen Willem II. Ron Jans heeft wederom dus geen plek voor Rick Dekker en Stef Nijland in de basis. Sheraldo Becker begint op de bank.
Goedemiddag! Vandaag staat er weer een cruciale wedstrijd op het programma in de strijd om het kampioenschap. Koploper Ajax ontvangt in eigen huis PEC Zwolle om 16.45 uur. Een wedstrijd die vooral in het teken zal staan van het overlijden van Johan Cruyff. Ongeveer een uur voorafgaand aan het duel zullen de opstellingen hier te zien zijn.

Ajax
Nadat PSV er gisteren in slaagde AZ aan de kant te zetten (2-4), staan de Eindhovenaren nu weer (tijdelijk) bovenaan. Voor Ajax geldt er vanmiddag dus maar één ding: drie punten pakken. De vraag is echter of Ajax met de druk om kan gaan. De ploeg van Frank de Boer zal tevens Johan Cruyff willen eren met een overwinning.

Voor de wedstrijd lopen de supporters een speciale Cruyff-mars en ook in het stadion zal gedacht worden aan de op 68-jarige overleden oud-speler van Ajax. "Wij moeten zorgen dat hij een waardig afscheid krijgt," zei De Boer al. "Als het publiek gaat staan en een minuut lang applaudisseert, dan is het heel mooi. En misschien moeten wij maar scoren in de veertiende minuut."

Voor de interlandbreak wist Ajax op bezoek bij PSV goede zaken te doen. De Amsterdammers boekten een puike overwinning (0-2) en namen daardoor de koppositie over. Ajax is de laatste weken sowieso goed op dreef. Van de laatste twaalf wedstrijden werd er geen enkele keer meer verloren. FC Utrecht was de laatste ploeg die Ajax drie punten afsnoepte.

PEC Zwolle
Voor PEC Zwolle is het seizoen eigenlijk al wel geslaagd. De Zwollenaren moesten dit jaar overleven met een geheel nieuw elftal, maar Ron Jans kreeg het opnieuw voor elkaar om een goed draaiend team neer te zetten. Zelfs met vele blessures wist PEC zijn wedstrijdjes te winnen en daardoor staat het nu op een nette achtste plek.

En dat betekent dat PEC nog altijd mag hopen op het toetje: de play-offs voor Europees voetbal. Dan moet het nog wel één plekje op de ranglijst stijgen. Vitesse is de huidige nummer zeven en heeft twee punten meer dan de ploeg uit Zwolle, dat van de laatste vijf wedstrijden drie keer wist te winnen: ADO Den Haag, De Graafschap en Willem II. Voor PEC zijn de wedstrijden tegen ploegen uit het linkerrijtje echter nog geen succes gebleken. Alleen tegen Feyenoord en AZ werd er gewonnen van een team uit de top negen.