AZ Alkmaar Zaterdag, 6. Februari 2016
19:45 uur
Vitesse
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 62. / Schot met rechts  (Joris van Overeem)

90'
AZ wint ook thuis tegen Vitesse. Weer was het spits Vincent Janssen die de gevierde man was. Met een schitterende bal zorgde hij voor de drie punten voor de Alkmaarders. Waar Vitesse in de eerste helft nog het betere van het spel had, was AZ na rust heer en meester. Kans op kans kreeg de ploeg van John van den Brom, maar Janssen was de enige die het net vond. Daardoor bleef Vitesse in leven, maar de Arnhemmers konden slechts twee kleine kopkansjes tegenover creëren. Over negentig minuten voetballen was de zege terecht voor AZ.
90'
90'
Nog drie minuten blessuretijd voor Vitesse om de gelijkmaker te forceren.
90'
Gele kaart voor Thom Haye (AZ Alkmaar)
De invaller wordt gestraft voor zijn wilde tackle op Shiran Yeini.
88'
Baker met de vrije trap op de vrijstaande Shiran Yeini maar hij kan niet echt kracht meegeven aan zijn kopbal. Dat leek gevaarlijk te zijn, maar uiteindelijk kan Rochet makkelijk vangen.
87'
Daar had meer ingezeten voor AZ. Veel ruimte voor Henriksen en Janssen staat helemaal alleen, maar de voorzet kan onderschept worden door Room.
85'
Nog vijf minuten te gaan. Vitesse gaat nog vol voor dat punt, maar lijkt het de Arnhemmers ook die in de tweede helft voornamelijk toeschouwers zijn geweest.
82'
Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)
Voor het tegenhouden van een gevaarlijke uitbraak krijgt Alireza Jahanbakhsh een gele kaart voor het vasthouden van Vako.
82'
Hoekschop voor AZ. Tot nu toe zijn de corners matig, ook deze kan zonder problemen weggehaald worden.
80'
Nog tien minuten in Alkmaar. Kan Vitesse nog wat terug doen?
76'
En John van den Brom is uitgewisseld. Dos Santos is licht aangeslagen en wordt vervangen door Thom Haye.
76'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
76'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
74'
Bij AZ mag Van Overeem een plek op de bank zoeken en voor hem komt een meer verdedigende middenvelder, Ortiz, erin. Bij Vitesse een aanvallende wissel. Diks gaat eruit en voor hem komt in de plaats Nathan.
74'
Wissel in bij Vitesse -> Nathan
74'
Wissel uit bij Vitesse -> Kevin Diks
74'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
74'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
73'
Vitesse toont weer wat lef. Het staat slechts 1-0, dus er zijn nog volop kansen voor de ploeg van Rob Maas. Nu krijgt Denys Oliynyk een kopkans na de voorzet Kashia, maar Rochet ziet de bal aankomen en stompt de bal weg.
70'
Daar is eindelijk Vitesse. Lang balbezit voor de Arnhemmers mondt uit in een hoekschop. Maikel van der Werff mag op de rand van de zestien uithalen, maar zijn schot is een makkelijke prooi voor Rochet.
68'
De vraag is of Vitesse het nog kan omdraaien. Vitesse was iets beter de eerste helft, maar in de tweede helft zijn de Noord-Hollanders de baas in eigen huis. Kunnen de Arnhemmers de tij nog keren?
65'
AZ heeft de tweede helft compleet in handen. Nu is het een goede kopbal van Markus Henriksen na de voorzet van Vlaar, maar Room heeft een katachtige reactie in huis.
62'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Vincent Janssen
Schitterende actie van Janssen. De lange bal van Van Overeem komt terecht bij de sterke spits. Met wat kunst en vliegwerk passeert hij de verdediging van Vitesse om vervolgens de bal mooi over Room te wippen. De verdiende voorsprong is een feit en wat een mooie goal was het!
61'
Brown is niet helemaal fit meer en moet het veld verlaten. Dat is jammer, want Brown speelde een uitstekende wedstrijd. Zijn vervanger is Denys Oliynyk.
61'
Wissel in bij Vitesse -> Denys Oliynyk
61'
Wissel uit bij Vitesse -> Isaiah Brown
60'
Het eerste kwartier na rust is compleet in handen van AZ. En met name Dos Santos had zijn ploeg op voorsprong moeten zitten.
56'
Wat een misser!
Dat had de voorsprong moeten zijn! Eerst is het Janssen van dichtbij met een bijzondere actie via zijn rug, waar Room nipt kan redden en dan is het Dos Santos op zo'n twee meter van het doel die lijkt de bal te kunnen binnen tikken, maar de aanvaller schept de bal over het doel.
56'
Langzaam kruipt Vitesse uit zijn schulp. Nu is het Kashia met wat ruimte en de aanvoerder schiet van 25 meter richting het doel. Zijn schot mist kracht en precisie.
54'
Brown met de goede actie, maar zijn voorzet vindt geen medespeler. Vitesse komt er in de tweede helft nog niet echt uit.
52'
De voorzet van Dos Santos is matig, maar Ota staat te klungelen achterin. Zonder druk van AZ schiet de verdediger de bal over zijn eigen achterlijn. Hoekschop AZ, maar weer een matige corner.
50'
Ben Rienstra zet goed door, maar vervolgens bewaart de middenvelder niet de rust en haalt van zo'n twintig meter wild uit. Zijn bal belandt in de tribune.
48'
Een lekker begin van AZ. John van den Brom heeft zijn mannen goed toegesproken, want AZ begint fel.
46'
AZ komt snel uit de startblokken en verdient direct een hoekschop. Dos Santos schiet tegen Janssen op. En via via komt de bal nu goed voor de voeten van Janssen en de spits haalt uit op de vuisten van Room. De rebound kan verdedigd worden door Vitesse.
46'
We zijn weer begonnen in Alkmaar. Zal het duel een winnaar kennen?
46'
45'
Met de brilstand gaan we rusten in Alkmaar. Vitesse kreeg via Valeri Qazaishvili de grootste kans van de wedstrijd, maar Rochet kon redding bieden. AZ kreeg enkele mogelijkheden, maar de 0-0 is de logische tussenstand na een iets wat saaie eerste helft.
45'
45'
Nog voor rust een pegel van Ota. Rochet met de nodige problemen maar uiteindelijk loopt het goed af voor AZ.
45'
En nu Vlaar met een wilde actie waardoor Vitesse een hoekschop krijgt. Maar ook de Arnhemmers schieten weinig op met de corner.
44'
Miscommunicatie tussen Room en Ota. De verdediger schiet de bal over de achterlijn en zo krijgt AZ nog een hoekschop vlak voor rust. Daar komt geen dreiging uit.
42'
Lekker schot van Alireza Jahanbakhsh in korte hoek, maar Room let goed op en heeft het schot klemvast. Zo komt er vlak voor rust toch wat leven in de wedstrijd.
40'
Vitesse nu razendsnel eruit. Met een goede steekbal wordt Baker aan de linkerkant van het veld weggestuurd. Hij besluit om zelf te schieten in de korte hoek, maar daar had Rochet net op gerekend. De doelman kan makkelijk vangen. Daar had veel meer ingezeten voor Vitesse.
39'
Alireza Jahanbakhsh mag op twaalf meter op doel schoten als de bal per toeval voor zijn voeten komt. Zijn schuiver wordt gepakt door Room.
37'
Hoekschop voor AZ. Tweemaal wordt er tegen een Vitesse-speler geschoten en wordt zo de voorzet eruit gehaald. Deze fase is AZ de betere ploeg, maar de Alkmaarders hebben moeite om een gaatje te vinden in de geel-zwarte muur.
35'
Gele kaart voor Kevin Diks (Vitesse)
De verdediger van Vitesse houdt Dos Santos vast en dat betekent de eerste gele kaart van de wedstrijd. Ook krijgt zijn ploeg een vrije trap tegen.
34'
Rienstra probeert met een slim balletje Dos Santos te bereiken, maar zijn bal wordt weggehaald door Vitesse.
31'
Ruim een half uur gespeeld in Alkmaar. Het is tot nu toe rustig. Vitesse kreeg één grote kans via Valeri Qazaishvili. En Vincent Janssen kreeg een mogelijkheid, maar telkens konden de doelmannen hun doel schoon houden.
29'
Daar is toch de wissel. Levi Opdam moet na 29 minuten afhaken en zijn basisdebuut in de Eredivisie staken. De jongeling is niet helemaal okselfris en lijkt wat duizelig te zijn. Derrick Luckassen is zijn vervanger.
29'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
29'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Levi Opdam
26'
Levi Opdam lijkt toch niet helemaal okselfris meer te zijn en de vraag is dan ook of hij de wedstrijd wel kan uitspelen.
25'
Vincent Janssen met een kans! Alireza Jahanbakhsh geeft laag voor en de spits kan er zijn hoofd tegenaan zetten, maar Room tikt de bal uit de kruising.
24'
AZ lijkt de weg kwijt te zijn. Nu is het Ron Vlaar die zomaar de bal naar voren schiet zonder idee. De Alkmaarders worstelen tegen Vitesse.
22'
Een blessure bij Levi Opdam, vandaar dat het spel even stilligt. De jongeling lijkt niet ernstig geblesseerd en kan verder spelen.
20'
Brown krijgt veel ruimte van AZ dus besluit hij de schieten van zo'n twintig meter. Dit keer kan Rochet makkelijk vangen. Wel zijn het twee waarschuwingen voor AZ.
18'
Vitesse durft wat meer naar voren te spelen. De Arnhemmers speelden verstoppertje in de openingsfase, maar nu toont de ploeg van Rob Maas lef en durft druk naar voren te zetten.
16'
Goede kans Vitesse!
Daar is de eerste grote kans van de wedstrijd. Brown met de goede steekbal op Valeri Qazaishvili. De speler van Vitesse kapt zijn tegenstander uit en haalt met links uit, maar Rochet heeft een uitstekende redding in huis.
15'
Slordige fase in de wedstrijd. Constant balverlies en miscommunicatie bij beide ploegen. Een spektakelstuk is het zeker nog niet.
12'
Op de steekbal van Rienstra krijgt Markus Henriksen een schotkans, maar zijn schot kan gemakkelijk geblokt worden. Het is nog altijd wachten op kansen in Noord-Holland.
10'
Tien minuten bezig en Vitesse mag halverwege de AZ-helft een vrije trap nemen, maar de voorzet is een gemakkelijke prooi voor Rochet. AZ lijkt er snel uit te kunnen, maar Dos Santos staat buitenspel.
7'
Vitesse kruipt richting het doel van AZ ,maar de voorzet van Kosuke Ota is matig en belandt achter de achterlijn.
5'
AZ probeert met steekballen wat te forceren, maar telkens zit Vitesse er goed tussen.
2'
Joris van Overeem heeft veel ruimte op het middenveld. Zijn crosspass is niet helemaal zuiver waardoor Dos Santos de bal aan zich voorbij moet laten gaan. Het is een rustig begin van de wedstrijd.
1'
Vitesse heeft afgetrapt in het AFAS-Stadion. We zijn begonnen in Alkmaar.
1'
Met de brilstand gaan wij rusten in Alkmaar. AZ begon beter aan de wedstrijd, maar in de openingsfase stuiten de mannen van John van den Brom telkens op een geel-zwarte muur. Vervolgens kwam een sterkere fase van Vitesse met een honderd procent kans voor Valeri Qazaishvili. Hierna kregen zowel Vitesse als AZ wat kleine kansjes, maar de 0-0 is een logische gevolg van een iets wat saaie eerste helft.
Trainer Rob Maas mist door blessures de nodige aanvallers. Daarom zijn er aan de kant van Vitesse twee wijzingen ten opzichte van de vorige wedstrijd. Lewis Baker en publiekslieveling Guram Kashia staan vanavond aan de aftrap. Vitesse zal waarschijnlijk AZ bestrijden met een 5-3-2-formatie. Met het jonge talent en aanvaller Yuning Zhang op de bank.

Ook John van den Brom moest puzzelen. Mattias Johansson (geschorst) en Ridgeciano Haps (hamstringblessure) zijn er vanavond niet bij. De vervangers zijn jongeling Levi Opdam, die vanavond zijn basisdebuut in de Eredivisie maakt, en Thomas Ouwejan.

Voorbeschouwing:
Goedenavond beste voetbalfans,
Ik heet u van harte welkom bij het duel tussen de nummer acht en zes van de Nederlandse Eredivisie, oftewel dat tussen AZ en Vitesse. De thuisploeg van vanavond kan worden gezien als de ploeg in vorm met vier opeenvolgende overwinningen vanaf de start van de tweede seizoenshelft. Bij Vitesse lijkt er de voorbije weken juist zand in de motor te zitten. Zal diezelfde motor zaterdagavond op bezoek in Alkmaar weer beginnen te draaien? Of voegt AZ een nieuw slachtoffer toe aan de zegereeks? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zal vanaf 19.45 uur live verslag doen van de wedstrijd.

AZ kwam als een speer uit de winterstop met zeges op Roda JC, Feyenoord, SC Cambuur en NEC. Daarnaast werd deze week met 1-0 gewonnen van Topklasser HHC Hardenberg, waardoor de halve finale van de KNVB beker bereikt werd. De terugkeer van de ervaren Ron Vlaar lijkt de ploeg van trainer John van den Brom goed te hebben gedaan, want in de voorbije vijf duels hoefde er slechts driemaal in het eigen doelnet naar de bal gevist te worden. Daarnaast is spits Vincent Janssen aan het scoren geslagen. De aanvaller vond al zesmaal de doeltouwen na de seizoenshervatting.

Vitesse staat door het vertrek van trainer Peter Bosz sinds de start van 2016 onder leiding van Rob Maas. Na een goed begin (0-2 winst op Cambuur) kunnen de Arnhemmers nog niet spreken van een succesvolle start onder de nieuwbakken hoofdcoach. Ajax was te sterk voor de geelzwarten terwijl PEC Zwolle en Excelsior in het hol van de leeuw gelijk wisten te spelen. Tegen AZ zal het jonge en grillige Vitesse er dan ook op gebrand zijn een goed resultaat te behalen.

Dat moet de ploeg wel doen zonder de diensten van Dominic Solanke (niet wedstrijdfit), Renato Ibarra (spierblessure) en Milot Rashica (knie). AZ kan daartegenover niet beschikken over Mattias Johansson (geschorst), Fernando Lewis (hamstring) en waarschijnlijk Ridgeciano Haps (hamstring).

De wedstrijd in Alkmaar gaat van start om 19.45 uur en staat onder leiding van Bas Nijhuis. Zodra de opstellingen bekend zijn, vindt u deze onder het kopje ‘Wedstrijddetails’.