06.02.2016 21:45

Prachtige treffer Janssen genoeg voor zege AZ

AZ blijft maar winnen. Zaterdagavond hadden de Alkmaarders thuis tegen Vitesse genoeg aan één wonderschoon doelpunt van Vincent Janssen. De spits lepelde in de tweede helft de bal schitterend over Eloy Room heen. In de eerste helft had Vitesse nog had betere van het spel, maar na de rust was AZ heer en meester in het AFAS Stadion.

AZ begon sterker aan de wedstrijd. De ploeg van John van den Brom zette druk naar voren, maar tot kansen kwamen de Noord-Hollanders niet. Een gaatje in de geel-zwarte muur werd in het eerste kwartier niet gevonden. Uit het niets was het Vitesse met een enorme kans. Isaiah Brown stuurde met een slimme steekbal Valeri Qazaishvili weg. De middenvelder kapte zijn tegenstander uit, maar Sergio Rochet had een uitstekende reflex in huis. Na dit moment trok Vitesse het initiatief naar zich toe. Op een pegel van afstand van Kosuke Ota en een schuiver van Lewis Baker na, kwamen de Arnhemmers er niet doorheen. Vlak voor rust toonde AZ nog een teken van leven. Via een schot van Alireza Jahanbakhsh kwam de thuisploeg nog dichtbij de voorsprong. Vitesse had een licht overwicht in de eerste helft, maar de brilstand was wel de logische tussenstand na vijfenveertig minuten voetballen in Alkmaar.

Dat moet een goede donderspreek zijn geweest van John van den Brom, want AZ kwam fel de kleedkamer uit. Via Vincent Janssen kreeg de thuisploeg direct een goede schotkans, maar de spits vond de vuisten van Room op zijn weg. Tien minuten later moest Dabney dos Santos zijn ploeg op voorsprong zetten, maar de AZ-aanvaller schepte de bal van enkele meters over het doel. In de 62ste minuut kwam daar toch de terechte voorsprong van AZ. Joris van Overeem stuurde zijn spits weg. Janssen passeerde met wat kunst en vliegwerk de verdediging van Vitesse en lepelde vervolgens de bal over Room in het doel. Een heerlijke treffer van de man in vorm aan de kant van AZ.

Enkele minuten later kreeg Markus Henriksen de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar Room toonde aan over uitstekende reflexen te beschikken. En zo bleef het 1-0 wat voor de Arnhemmers nog mogelijkheden bood. Op aangeven van Guram Kashia, de publiekslieveling die eindelijk weer eens vanaf het begin mocht meedoen, kreeg invaller Denys Oliynyk een kopkansje. Toch lukten het de mannen van Rob Maas niet om tot echt grote kansen te komen, terwijl AZ bleef loeren op de counter. De Alkmaarder kregen ruimte, maar speelden het niet goed uit. En zo was de opluchting groot in het AFAS-Stadion dat de 1-0 over de eindstreep werd gehaald.

Volgende week zaterdag krijgt Vitesse de Friezen op bezoek. Om 20.45 is de aftrap in het Gelre Dome. Voor AZ staat een uitwedstrijd op het programma. De Alkmaarders moeten op bezoek in het Oosten waar Heracles in Almelo de tegenstander is.

Door: Ilona van der Werf