FC Groningen Zondag, 14. Februari 2016
12:30 uur
AFC Ajax
1:2
Dp.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Anwar el Ghazi 59. / Schot met rechts  (Nemanja Gudelj)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Lasse Schöne 69. / Penalty
1 : 2 Torinfos in de Ticker Danny Hoesen 90. / dir. vrije trap

90'
Samenvatting tweede helft:
Ajax heeft met moeite drie punten overgehouden aan het duel tegen Groningen. In de tweede helft speelden de Amsterdammers veel beter. Er was meer strijd en de ploeg zette meer druk naar voren. Via El Ghazi en Schöne (penalty) kwam de club uit de hoofdstad op 0-2. De wedstrijd leek gespeeld, maar Mike van der Hoorn mocht twintig minuten voor tijd na zijn tweede gele kaart vroegtijdig vertrekken. Groningen probeerde het vervolgens wel, maar alleen Danny Hoesen kon in blessuretijd Cillessen passeren.
90'
Einde wedstrijd
90'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:2 door Danny Hoesen
Mooi goal voor Hoesen! Tegen zijn oude club weet hij een vrije trap fantastisch binnen te schieten. De spanning terug maar er is weinig tijd.
90'
Nog een vrije trap voor Groningen om wat te doen aan de 0-2.
90'
Nog drie minuten voor Groningen om wat te doen aan de achterstand.
88'
Cillessen krijgt een standje. De doelman is aan het tijdrekken en dat kan het publiek en de scheidsrechter niet waarderen.
85'
De tijd tikt weg voor Groningen. De tien van Ajax houden het achterin dicht en het lukt de Noorderlingen nog niet om een gaatje te vinden.
83'
In de omschakeling hoopt Ajax nog wat te halen. Spijkerman brengt Fischer in het veld voor doelpuntenmaker Schöne.
83'
Wissel in bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
83'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Lasse Schöne
81'
In de omschakeling zijn daar tien Ajacieden waar Bazoer de 0-3 moet maken, maar Padt weet Groningen nog in leven te houden.
80'
Nog ruim tien minuten voor Groningen om wat aan de 0-2 achterstand te doen. Weet het team van Van de Looi de man-meer-situatie uit te buiten?
78'
De tactiek van Erwin van de Looi werpt meteen zijn vruchten af. Danny Hoesen kan bij zijn eerste actie van dichtbij binnen tikken, maar zijn poging gaat voorlangs.
77'
Bij FC Groningen gaat de linksback, Payne, eruit en komt er een extra spits in Danny Hoesen erin. Bij Ajax maakt aanvaller El Ghazi plaats voor extra verdediger Ricardo van Rhijn.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ricardo van Rhijn
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Anwar El Ghazi
77'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
77'
Wissel uit bij FC Groningen -> Desevio Payne
74'
De wedstrijd leek gespeeld, maar de rode kaart heeft gezorgd voor wat vuur bij Groningen.
70'
Geel-rode kaart voor Mike van der Hoorn (AFC Ajax)
Ajax moet met tien man verder nadat Mike van der Hoorn zijn tweede gele kaart pakt. Weet Ajax de 0-2 voorsprong met een man minder vast te houden?
70'
Wissel in bij AFC Ajax -> Arkadiusz Milik
70'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
69'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Lasse Schöne
Schöne mocht het buitenkansje verzilveren, nadat vorige week Gudelj nog misten. De aanvaller schiet de bal rustig in de hoek en maakt er 0-2 van.
67'
Penalty
Younes gaat neer na de overtreding van Hateboer en Ajax krijgt dé kans om het duel op slot te doen.
66'
Daar was eindelijk weer een keer Groningen. Albert Rusnák zoekt met de lange bal zijn spits, maar zijn bal gaat nipt over Alexander Sørloth heen. Nee, Groningen heeft het nog niet in de tweede helft.
64'
Groningen is zoekende in de tweede helft. Voor rust was er niets aan de hand, maar nu wordt de ploeg van Erwin van de Looi overlopen door Ajax.
60'
Daar was bijna de 0-2. Younes trekt goed naar binnen en test de vuisten van Padt. De doelman heeft een goede redding in huis.
59'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Anwar El Ghazi
Daar is de voorsprong voor Ajax. Gudelj kopt de bal goed terug en omdat niemand bij Groningen ingrijpt kan El Ghazi van dichtbij binnen tikken.
58'
Ajax voert de druk op en zet meer druk naar voren. Waar Groningen in de eerste helft beter was, heeft Ajax in het tweede bedrijf het heft in handen.
54'
De tweede helft begint wat slordiger. Veel balverlies bij beide ploegen en dat zorgt ervoor dat het tempo omlaag is gegaan.
52'
Gele kaart voor Albert Rusnák (FC Groningen)
De eerste actie van Albert Rusnák levert hem geel op. De invaller is te laat bij Joël Veltman en maakt een overtreding. Scheidsrechter Liesveld vindt het genoeg voor geel.
51'
Tweede gedwongen wissel bij Groningen. Maduro is niet meer okselfris en verlaat het veld. Albert Rusnák is zijn vervanger. Een aderlating voor Groningen.
51'
Wissel in bij FC Groningen -> Albert Rusnák
51'
Wissel uit bij FC Groningen -> Hedwiges Maduro
48'
Padt voorkomt dat El Ghazi de bal binnen kan tikken.
46'
De bal rolt weer in Groningen. Ajax heeft afgetrapt in De Euroborg.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Samenvatting eerste helft:
Na vijfenveertig minuten voetbal staat de 0-0 nog steeds op het scorebord, maar het was allesbehalve saai in De Euroborg. Ajax kreeg via Davy Klaassen een grote kans, maar Hateboer kon redding bieden op de doellijn. Groningen had een licht veldoverwicht en kreeg wat enkele kansjes zonder heel gevaarlijk te worden. Het tempo lag hoog en dat belooft nog wat voor de tweede helft.
45'
Einde eerste helft
45'
Alexander Sørloth probeert in de korte hoek Cillessen te verrassen, maar zijn schot belandt in het zijnet.
45'
We gaan nog drie minuten door in Groningen. En Ajax mag weer een hoekschop nemen.
45'
Met wat vertraging is daar toch de vrije trap. Schöne achter de bal, maar hij vindt de muur. Wel een corner voor Ajax.
43'
Het spel ligt stil, omdat Payne wordt geholpen aan een wond aan zijn hoofd. In een eerder duel kreeg hij de elleboog van El Ghazi in zijn gezicht en heeft nu een open wond tussen zijn wenkbrauwen.
42'
Ajax krijgt voor rust een vrije trap mee op de rand zestien. Schöne wordt onderuit gehaald en zo krijgen de Amsterdammers voor rust nog een mogelijkheid om de score te openen.
40'
Gele kaart voor Desevio Payne (FC Groningen)
De eerste gele kaart voor Groningen is een feit. Payne gaat op het middenveld te makkelijk liggen na het duel met Veltman en dat levert hem geel op van Liesveld.
40'
Nog vijf minuten voor de rust. Groningen speelt een uitstekende eerste helft. De ploeg van Erwin van de Looi zet veel druk naar voren en zijn fel in de duels.
37'
Goed samenspel van Hateboer en Drost resulteert uiteindelijk in een goede schotmogelijkheid voor Idrissi, maar de invaller kan de rust niet bewaren en schiet de bal het stadion uit.
36'
Dit keer een klein kopballetje van oud-Ajacied Maduro. Cillessen dit keer zonder problemen.
35'
En daar is weer Groningen. Idrissi geeft hard en laag voor, maar de bal valt net niet goed voor een Groningese been. De ploeg van Erwin van de Looi klopt nadrukkelijk op de deur en is op zoek naar de voorsprong.
33'
Goede kans Groningen
Hateboer komt goed mee naar voren en geeft de bal hard voor. Cillessen ziet er niet goed uit en zo komt de bal terecht aan de andere kant bij Drost. Zijn schot gaat wild over. Daar had meer ingezeten voor de Noorderlingen.
32'
Het is Groningen met het meeste initiatief, maar Ajax met de grootste kansen. En zo staat het na ruim een half uur spelen nog 0-0.
30'
Gele kaart voor Davy Klaassen (AFC Ajax)
Maduro kan er met de bal vandoor op de middenlijn na slordig balverlies bij de Amsterdammers. Davy Klaassen ziet gevaar in die uitbraak en houdt de middenvelder vast. Dat is de tweede gele kaart van de wedstrijd.
28'
Gele kaart voor Mike van der Hoorn (AFC Ajax)
De eerste gele kaart van de wedstrijd. Mike van der Hoorn is te laat en maakt een overtreding op Maduro. Dat levert hem geel op.
27'
Lekker schot Idrissi
Goede individuele actie van de invaller. In de zestien metergebied fopt hij met een schijnbeweging zijn tegenstander en creëert zo ruimte voor een schot. De bal gaat voorlangs.
25'
Er valt genoeg te beleven in Groningen. Een leuke wedstrijd maken Ajax en Groningen ervan waar Ajax al twee goede mogelijkheden heeft gekregen.
22'
Hateboer redt op de lijn
Een uitstekende actie van Lasse Schöne die drieman bezig houdt, vervolgens komt de bal bij Klaassen terecht die vervolgens van de lijn wordt gekopt door Hans Hateboer. Dat was een grote kans op de 0-1 voor de Amsterdammers.
21'
Het tempo ligt hoog in De Euroborg.
18'
De eerste hoekschop voor Groningen kan makkelijk verdedigd worden door de Amsterdammers.
17'
Idrissi heeft wat ruimte op de rand zestien om uit te halen, maar op het moment van schieten staat er een Ajacied voor hem. Zijn schot wordt geblokt waardoor hij niet zijn kunstje van vorige week kan herhalen.
14'
En daar is de wissel al. Bryan Linssen kan niet meer verder. Bij het verlaten van het veld grijpt de middenvelder aan de achterkant van zijn bovenbeen. Een hamstringblessure. Zijn vervanger is Oussama Idrissi.
14'
Wissel in bij FC Groningen -> Oussama Idrissi
14'
Wissel uit bij FC Groningen -> Bryan Linssen
13'
Het spel ligt even stil, omdat een speler van FC Groningen geblesseerd op de grond zit. Het gaat om Bryan Linssen en hij lijkt niet verder te kunnen.
12'
Goede kans Klaassen
Daar was bijna een assist voor Cillessen. De snelle spelhervatting van de doelman zorgt ervoor dat Klaassen zomaar voor Padt opduikt. De middenvelder schiet voorlangs.
11'
Bryan Linssen geeft de bal voor, maar voordat het gevaarlijk kan worden, fluit de scheidsrechter af voor een overtreding.
10'
Balverlies van Dijks levert FC Groningen uiteindelijk een vrije trap op voor Groningen wanneer Dijks zijn fout probeert goed te maken.
8'
Veltman probeert met een diepe bal Younes te bereiken, maar zijn voorzet is te hard en kan makkelijk gepakt worden door Sergio Padt.
7'
FC Groningen is nog een beetje zoekende. Ajax zet de organisatie goed neer en dwingt de Noorderlingen om de lange bal te spelen. En dat resulteert telkens in Amsterdams balbezit.
5'
Younes trekt naar binnen en probeert vervolgens een medespeler te bereiken. Een speler van Groningen zit ertussen en zo kan de doelman uiteindelijk makkelijk vangen.
4'
In de openingsfase is het veelal FC Groningen met het balbezit. Ajax wacht af en trekt zich terug.
1'
We zijn begonnen in Groningen. Kunnen de Noorderlingen stunten tegen titelkandidaat Ajax? Direct is door Groningen, maar de poging van De Leeuw gaat over. Frank de Boer zit voor het eerst sinds zijn aantreden als hoofdtrainer niet op de bank. Hij is ziek.
1'
Aanvang wedstrijd
Opstellingen
Nick Viergever is de vervanger van de geblesseerde Jaïro Riedewald. Dat is de enige wijziging in de basisformatie van Ajax. De grote vraag is of Frank de Boer vanmiddag op de bank zal zitten. De Amsterdamse oefenmeester is wel afgereisd naar Groningen, maar De Boer heeft last van de griep.

Ook bij FC Groningen is er één wijziging. Danny Hoesen mag tegen zijn oude club een plekje op de bank zoeken. Zijn vervanger is Alexander Sørloth. De aanvaller zal ondanks zijn gebroken middenhandsbeentje vanaf te aftrap verschijnen. Met een nieuw corset om zijn rechterhand.

Voorbeschouwing
Hallo en welkom bij dit mooie affiche op de vroege zondagmiddag. Om 12.30 trappen Groningen en Ajax af in de Euroborg. Vorig jaar won FC Groningen in de vierde speelronde met 2-0 van de Amsterdammers. Zit er vandaag ook een stunt in? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zal verslag doen van dit duel in de Eredivisie. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen van beide ploegen te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

FC Groningen
Vorige week wisten de Noorderlingen een thuisoverwinning te boeken op Cambuur. De Groningers staan zevende met vierendertig punten. De achterstand op de huidige nummer drie, de plek die recht geeft op Europees voetbal, is slechts vier punten. De mannen van Erwin van de Looi zijn dus nog volop in de race. Inmiddels is FC Groningen vier wedstrijden op rij ongeslagen. Een boost voor het zelfvertrouwen vindt de trainer, maar voetballend kan het nog beter: “We moeten meer het niveau van Zwolle-uit gaan benaderen. Zondag tegen Ajax belooft het weer een prachtige wedstrijd te worden. Het is toch elk seizoen weer één van de specialere duels, Ajax-thuis. Het stadion is stijf uitverkocht.”

De oefenmeester heeft ook vertrouwen in de goede afloop zondag: “We hebben eerder laten zien – zeker in de Euroborg – dat we altijd een kans hebben tegen de topclubs en tegen teams die ons wat meer ruimte geven om te voetballen. Maar Ajax is ook een ploeg, die verdedigend weinig weggeeft. Ons rendement zal zondag dus hoog moeten zijn”, aldus de hoofdtrainer op de officiële clubwebsite.

Ajax
Na twee remises op een rij waren daar drie belangrijke punten in De Klassieker. Op karakter knokten de Amsterdammers naar de 2-1 zege. De achterstand op koploper PSV bedraagt één punt, dus Ajax kan zich geen enkele misstap in Groningen veroorloven. Trainer Frank de Boer weet dat het lastig gaat worden in de Euroborg. Op de persconferentie vertelde hij het volgende: “FC Groningen brengt vaak iets extra's tegen ons. We zullen dus weer hard moeten knokken.”

In de achterhoede wordt het puzzelen voor De Boer. Met de blessures van Kenny Tete en Jaïro Riedewald en het stoppen van John Heitinga raakte de Amsterdamse oefenmeester drie verdedigers in korte tijd kwijt. De vervangers, Mike van der Hoorn en Nick Viergever, kregen lange tijd geen speeltijd van De Boer, maar nu moeten ze er staan. Dat is voor het duo geen enkel probleem volgens De Boer: “Ze zijn gretig om te bewijzen dat ze er vast in horen te staan. We hebben ook altijd tegen ze gezegd dat hun moment vanzelf zou komen. Nu worden ze beloond.”

De aftrap is zoals gezegd om 12.30. Ik zie jullie dan!
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner