SBV Excelsior Woensdag, 27. Januari 2016
PSV
1:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Luuk de Jong 8. / Kopbal  (Andrés Guardado)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Jorrit Hendrix 48. / Schot met links  (Luuk de Jong)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Luciano Narsingh 59. / Schot met rechts  (Davy Pröpper)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Jeffrey Bruma 90. / Eigen goal

90'
Net als in de eerste helft scoorde PSV al snel in de tweede helft en daarmee leek de wedstrijd beslist. Nadat Narsing er op het uur ook nog 0-3 van maakte, leek een grote zege in de maak. Maar PSV geloofde het verder wel en zag voornamelijk Locadia de nodige kansen missen. Doordat Bruma in de blessuretijd nog een voorzet in zijn eigen doel gleed, heeft PSV niet echt een grote doelsaldoslag geslagen richting Ajax. Maar de Eindhovenaren verkleinen de achterstand wel tot maar één punt en dat is uiteindelijk het belangrijkste voor de titelkandidaat. Excelsior kan tevreden zijn over het spel uit de eerste helft en over de resultaten van de concurrentie, waardoor de problemen niet direct groter zijn geworden voor de Rotterdammers.
90'
90'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:3 door Jeffrey Bruma (eigen doelpunt)
Het doelpunt wat Excelsior in de eerste helft verdiende, komt er nu dan alsnog. Een voorzet vanaf rechts van Vermuelen lijkt op weg naar Tom van Weert, maar Bruma zet net voordat de bal hem bereikt een sliding in. De ongelukkige verdediger glijdt de bal daarmee alleen wel in zijn eigen doel.
88'
Vermeulen mist het doel meet nipt! Een vrije trap van Stans belandt via de muur ineens voor de voeten van de invaller. Via een volley mikt hij de bal maar net naast het doel van Zoet.
86'
Als scheidsrechter Nijhuis de wedstrijd goed aanvoelt, voegt hij straks geen blessuretijd meer toe aan deze tweede helft. Ondanks de vijf wissels die er zijn doorgevoerd, zou dat toch echt het beste besluit zijn. Beide ploegen hebben zich al lang neergelegd bij deze uitslag en hebben vrij weinig goede ideeën meer in gedachten.
83'
Willems komt erin voor Locadia en gaat ook daadwerkelijk op de plek van de aanvaller spelen in de slotfase van dit duel.
82'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Jetro Willems
82'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Jürgen Locadia
82'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Adam Maher
82'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Davy Pröpper
79'
Willems staat klaar om in te gaan vallen en gaat vanavond dus weer wat minuten maken na zijn blessure.
75'
Davy Pröpper lijkt Locadia een niet te missen kans te geven, maar recht voor doelman Kurto weet hij toch ook deze te missen. Zijn schot gaat voorlangs, tot onvrede van De Jong, die voor het doel de bal ook vrij in het lege doel had kunnen schuiven.
71'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
71'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Rick Kruys
71'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
71'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Luigi Bruins
71'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Florian Jozefzoon
71'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Luciano Narsingh
68'
Het is niet de avond van Locadia. Ondanks dat hij al redelijk wat mogelijkheden heeft gehad is de aanvaller nooit echt dichtbij een treffer geweest. Ook nu mist zijn kopbal weer ruim het doel van Kurto.
66'
Het is aan de scherpte bij PSV te danken dat er al ruim zes minuten niet meer gescoord is. Excelsior loopt alleen maar achter de bal aan, terwijl PSV deze rustig rond tikt. De laatste bal in de zestien vindt echter al een tijdje niet de juiste voet of het juiste hoofd om wederom te kunnen juichen.
62'
Als Excelsior niet oppast, gaat het nu een hele grote uitslag worden. Na de 0-2 doet de thuisploeg niet veel meer goed en krijgt PSV veel tijd en ruimte om te doen wat men wil.
59'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:3 door Luciano Narsingh
Narsing geeft get startschot voor PSV om te gaan werken aan het doelsaldo. Op een eenvoudige manier speelt hij Bovenberg uit. Vanuit een moeilijke hoek krulde hij daarna de bal fraai achter Kurto, die wederom kansloos achter bleef.
56'
In de 2,5 wedstrijden die Excelsior in 2016 heeft gespeeld is de ploeg nog niet tot een treffer gekomen. Met vijf tegendoelpunten verspreid over deze drie wedstrijden mag het een understatement heten dat dit jaar niet al te best is begonnen voor de Kralingers.
53'
Locadia schiet vanaf de rand van de zestien heel hard met zijn rechter. In een totaal vrije situatie komt de uitverdedigende kopbal van Fischer heerlijk te liggen voor de aanvaller, maar Locadia schiet hard naast.
50'
Met deze tweede tegentreffer krijgt Excelsior de deksel op de neus uit de eerste helft. De ploeg heeft al een hele lange periode moeite met het maken van treffers, zo ook in de eerste drie kwartier van deze pot. Nu de marge twee doelpunten is, lijkt een goed resultaat voor de thuisploeg weer heel ver weg.
48'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:2 door Jorrit Hendrix
Uit het niets valt de tweede treffer van PSV. Auassar raakt in de opbouw de bal kwijt. PSV gooit de bal voor, waarna Bruins slecht uitverdedigd. Via de hak van De Jong valt de bal zomaar voor de voeten van Jorrit Hendrix, die niet nadenkt en verwoestend uithaalt.
46'
Zonder wissels zijn beide ploegen aan de tweede helft begonnen.
46'
45'
In een heerlijk eerste kwartier waren er mogelijkheden genoeg. Niet alleen PSV, maar ook Excelsior voetbalde prima en kwam geregeld voor het doel. Maar slechts PSV trof doel. Luuk de Jong kopte zijn ploeg naar een vroege voorsprong. Daarna zakte vooral PSV wat weg en liet het Excelsior aan de bal. Dit had tot gevolg dat er in de laatste tien minuten zo goed als niets meer gebeurde in Rotterdam.
45'
44'
De eerste helft krijgt er straks nog één minuut blessuretijd bij.
40'
De wedstrijd loopt rustig richting de rust. In een fase waarin er momenteel even iets minder gebeurd, laat PSV de bal aan Excelsior en wacht rustig af wat de thuisploeg allemaal weet te verzinnen.
36'
PSV verovert de bal op het middenveld en schakelt razendsnel op de door PSV zo typerende manier. Locadia besluit uiteindelijk zelf te gaan voor een doelpoging, terwijl onder andere Pröpper veel meer ruimte lijkt te hebben. Locadia schiet vanaf rechts naast en zorgt daarmee voor wat geïrriteerde blikken bij zijn ploeggenoten.
32'
Direct nadat hij buiten de lijnen is geweest, keert Auassar weer terug binnen de lijnen.
31'
Het spel ligt even stil, doordat Auassar erbij is gaan zitten. De middenvelder lijkt moeite te hebben met adem halen, maar steekt zijn duim omhoog bij het lopen richting de zijlijn.
28'
Wederom een schot van afstand van Auassar. Deze poging gaat net naast. PSV wordt slordiger en lakser en een gelijkmaker zou op dit moment helemaal niet onverdiend zijn.
26'
Excelsior geeft af en toe zeer gevaarlijke waarschuwingen aan PSV dat de Eindhovenaren niet te makkelijk over deze wedstrijd mogen gaan denken. De thuisploeg combineert er ook nu weer lustig op los. Stans kopt vanuit een moeilijke hoek uiteindelijk op doel, maar vindt Bruma in de baan van zijn poging.
22'
Na een kwart wedstrijd is er nog geen reden voor paniek bij de thuisploeg. Excelsior staat wel achter, maar doet aardig mee in deze wedstrijd. Met de nederlagen van Twente en Cambuur in het achterhoofd, is elk punt vandaag dan ook een bonuspunt.
18'
Deze wedstrijd kende al vijf minuten geen kans, dus besluit PSV de aanval weer eens te zoeken. Na een snelle combinatie komt de bal uit bij De Jong, die de zestien in is gelopen. Zijn snelle schot is knap, maar gaat net aan het doel van Kurto voorbij.
17'
Na een zeer levendig begin, is er de laatste minuten even weinig gebeurd op Woudestein. Excelsior verstopt zich niet en dat komt de openingsfase van deze wedstrijd zeer ten goede.
13'
En daar is Tom van Weert weer~! Bijna vanaf eigen helft dribbelt de diepe spits langs een aantal PSV'ers. Vlak voordat hij denkt te kunnen gaan schieten, krijgt hij een duwtje. Hierdoor kan hij niet meer bij de bal en kan Zoet deze makkelijk oppakken.
12'
Weer een leuke aanval van Excelsior Via Bruns en Van Weert combineert de thuisploeg door het centrum heen. Laatstgenoemde schiet de bal uit de draai knap op doel, maar schiet net naast.
10'
En daar is bijna de 0-2! Guardado is op zijn hoede nadat Kurto een rebound weg moet geven op het schot van Pröpper. De Mexicaan kan met zijn hoofd net bij de bal, maar kan deze niet genoeg snelheid meegeven. Net voordat het leer over de lijn rolt, wordt deze uit de doelmond weggehaald.
9'
Excelsior komt meteen met een antwoord. Auassar komt met een heerlijk schot van afstand, waarop Zoet voor het eerst vanavond in moet grijpen. De doelman let goed op en tikt de bal uit zijn doel.
8'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:1 door Luuk de Jong
Na een afgeslagen hoekschop mag Guardado in alle vrijheid de bal nogmaals voorgeven. Hij mikt de bal op het hoofd van Luuk de Jong. Ondanks vier verdedigers om hem heen kopt de spits de bal zeer knap binnen!
5'
Een aardige kans voor Stans! Bovenberg krijgt in de uitbraak de bal wat gelukkig mee. Nadat PSV slordig uit blijft verdedigen lijkt Stans een grote kans te krijgen, maar hij raakt de bal helemaal verkeerd vanaf tien meter. Zijn inzet belandt ver naast het doel.
3'
Moreno, Luuk de Jong, Bruma en Hendrix raken de bal allemaal niet of niet goed, waardoor het niet echt gevaarlijk wordt uit deze standaardsituatie.
2'
Zoals verwacht nemen de bezoekers al vroeg het initiatief, met de eerste hoekschop van de wedstrijd tot gevolg. Kan PSV meteen gevaarlijk worden?
1'
Op het natte Woudestein heeft Excelsior de wedstrijd in gang gebracht.
1'
Santiago Arias keer woensdagavond direct terug in de basis. Op bezoek bij Excelsior neemt hij, na zijn schorsing, meteen de plek van Nicolas Isimat-Mirin weer over. De van een blessure teruggekeerde Jetro Willems start wederom op de bank. Afgelopen weekend mocht hij zijn eerste minuten weer maken, maar een basisplaats komt nog te vroeg voor de verdediger.

Verder zijn er bij PSV weinig wijzigingen ten opzichte van de 4-2 zege tegen FC Twente afgelopen weekend. De terugkeer van Arias gaat ten kosten van een plek bij de selectie van Jordy de Wijs. Hij zat zondag nog op de bank, maar moet het duel nu vanaf de tribunes bekijken.

Bij Excelsior is er wel een opvallende wijziging. Alfons Groenendijk heeft zijn keeper gewisseld. Tom Muyters stond tegen Roda JC nog onder de lat, maar ziet daar vanavond Filip Kurto weer staan. Kurto viel eind september geblesseerd uit in de wedstrijd tegen ADO Den Haag en heeft sindsdien niet meer gekeept. Ook toen de doelman weer fit was, moest hij op de bank plaatsnemen.
Een wedstrijd van uiterste wordt er vanavond gespeeld op Woudestein. Waar Excelsior al wedstrijden lang op zoek is naar een overwinning kruipt PSV steeds dichter richting de koppositie. Weet Excelsior uit de negatieve spiraal te komen, of pakt PSV het puntverlies van Ajax met beide handen aan om verder in te lopen op de koppositie? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Excelsior
Al sinds 7 november heeft Excelsior geen wedstrijd meer weten te winnen. De goede starts in de Eredivisie is daardoor bijna ongedaan gemaakt. Doordat de ploeg van trainer Alfons Groenendijk in de tussenliggende periode nog tweemaal gelijk wist te spelen, staat men nog altijd één punt voor op een plek onder de streep, maar de vier nederlagen op rij maken de mensen in Rotterdam wel onrustig. De nederlaag tegen Roda JC van afgelopen weekend kwam daarin extra hard aan. Juist in eigen huis, tegen een directe concurrent, hoopte men eindelijk weer eens de drie punten op Woudestein te houden. Het 1-1 gelijke spel in Eindhoven eerder dit seizoen, zou de ploeg vertrouwen moeten geven richting vanavond. Maar ook Groenendijk weet dat beide ploegen in een hele andere fase zitten dan tijdens die vorige ontmoeting. De trainer van de Rotterdammers gaat vandaag dan ook pas op het laatste moment de opstelling bekend maken aan zijn eigen spelers. Op die manier hoopt hij alle achttien selectiespelers op volle scherpte te krijgen voor dit belangrijke duel.

PSV
Waar de lucht boven tegenstander Excelsior aardig donker begint te worden, wordt deze bij PSV per week lichter. De tweede helft van de competitie is gestart met twee goede overwinningen tegen Feyenoord en FC Twente. En dat terwijl de ploeg zich dit jaar ook nog steeds mag verheugen op bekervoetbal en minstens twee prachtige Champions League wedstrijden. De Eindhovenaren zitten in een heerlijke reeks. De nederlaag eind oktober in de Champions League tegen Wolfsburg is de laatste van de nummer twee uit de Eredivisie. In de competitie werd er zelfs sinds medio september niet meer verloren. Dan PSV dan ook nog geen koploper is komt voornamelijk door de onnodige gelijke spelen tegen de zogenaamde kleintjes. Vanavond is een perfect moment voor de mannen van Cocu om te bewijzen dat ze ook daarin stappen hebben gemaakt. Het puntverlies van concurrent Ajax gisteravond zal daarbij ook als extra stimulans werken. Bij een overwinning nadert PSV de koploper tot op één punt. Op de afwezige Maxime Lestienne na beschikt Cocu momenteel over een volledig fitte selectie. Met de terugkeer van Santiago Arias van diens schorsing zijn de keuzes voor de oefenmeester dan ook reuze.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de hier te vinden.