27.01.2016 22:35

PSV profiteert optimaal van misstap Ajax

PSV-aanvoerder Luuk de Jong (r.) heeft al vroeg in de wedstrijd het netje weten te vinden tegen SBV Excelsior. Héctor Moreno (l.) juicht met hem mee. (27-01-2016)

Met een 1-3 zege tegen Excelsior verkleinde PSV de achterstand tot Ajax op woensdag tot één punt. Daarmee maakte de ploeg uit Eindhoven optimaal gebruik van het puntverlies van de concurrent in de strijd om de titel.

Op Woudestein stonden twee uitersten tegenover elkaar. De reeks zonder overwinningen van Excelsior is bijna net zo lang als de reeks zonder nederlagen van PSV. Maar dat verschil was in de eerste helft niet terug te zien op het veld. Zeker in het eerste kwartier waren beide ploegen zeer aan elkaar gewaagd. Zowel PSV als Excelsior kregen de nodige kansen en boden de bezoekers een leuke avond.

In dat eerste kwartier was het PSV wat uiteindelijk het beste met de kansen om wist te gaan. Het was niet verrassend dat het uiteindelijk een combinatie van Andres Guardado en Luuk de Jong was die voor het doelpunt zorgde. Na een afgeslagen corner kreeg de Mexicaan de bal weer in de voeten. In alle ruimte kon hij de bal prima voorgeven richting zijn aanvoerder. De Jong kopte de bal via Sander Fischer binnen, waardoor doelman Filip Kurto kansloos was.

Na het eerste kwart van de wedstrijd nam PSV wat gas terug en kwam Excelsior steeds beter in de wedstrijd. De thuisploeg combineerde er goed op los en was lange tijd de bovenliggende partij. PSV liet dat ook gebeuren en loerde op een counter. Die uitbraken waren echter zeer spaarzaam, maar Excelsior wist het overwicht voor de rust niet om te zetten in een gelijkmaker.

Direct na de rust kreeg Excelsior hier de deksel voor op de neus. Adil Auassar was slordig in de opbouw en verloor de bal eenvoudig aan Jorrit Hendrix. De voorzet die volgde werd door Luigi Bruins maar half weggewerkt, waarna de bal via de hak van Luuk de Jong voor de voeten van wederom Hendrix stuiterde. Zonder na te denken haalde hij met zijn linker verwoestend uit en poeierde de 0-2 achter de kansloze Kurto.

Voor de wedstrijd had trainer Phillip Cocu aangegeven dat het niet vervelend zou zijn als zijn ploeg ook aan het doelsaldo zou kunnen gaan werken en die boodschap leek in de tweede helft pas echt goed aan te zijn gekomen bij zijn spelers. Op aangeven van Davy Pröpper kwam Luciano Narsingh na een klein uur spelen één-tegen-één te staan tegen Daan Bovenberg aan de linkerkant van de zestien. Kinderlijk eenvoudig werd de back uitgespeeld, waarna Narsingh de bal fraai achter de wederom kansloze Kurto krulde.

Bij Excelsior was het verzet na de derde treffer definitief gebroken. Het bleef daarna éénrichtingsverkeer richting het doel van Kurto, maar PSV ging slordig met het vele balbezit om. Er was verder ook niet echt iemand die zich verder nog echt druk leek te maken om de slordigheden die in de ploeg waren geslopen. Hierdoor kabbelde de wedstrijd rustig naar het einde toe, zonder dat er iemand zich bij de bezoekers nog echt bovenmatig hoefde in te spannen.

Vlak voor tijd kreeg de thuisploeg nog wel het doelpunt waarop het eigenlijk voor de rust wel recht op had. Invaller Kevin Vermeulen ging er in de blessuretijd aan de rechterkant vandoor. Met een lage voorzet probeerde hij zijn spits Tom van Weert te bereiken, maar voordat Van Weert bij de bal kon, gleed Bruma deze voor zijn neus weg. Dat deed de verdediger alleen wel dusdanig, dat hij de bal in zijn eigen doel werkte.

Door deze ruime overwinning maakt PSV optimaal gebruik van het gelijke spel van Ajax een dag eerder. De achterstand tot de koploper is teruggebracht tot slechts één punt, terwijl de Eindhovenaren ook een kleine inhaalslag hebben gemaakt voor wat betreft het doelsaldo. Bij Excelsior is men vooral blij dat de concurrenten onder zich ook verloren op woensdagavond, waardoor de ploeg nog altijd boven de streep bleef staan.

Door: Dennis Korpel