sc Heerenveen Dinsdag, 11. Augustus 2015
De Graafschap
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Simon Thern 23. / Schot met links
2 : 0 Torinfos in de Ticker Mitchell te Vrede 36. / Schot met rechts  (Luciano Slagveer)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Simon Thern 54. / Kopbal  (Branco van den Boomen)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Vincent Vermeij 82. / Kopbal  (Nathaniël Will)

90'
Na de snelle 3-0 van Heerenveen had de thuisploeg er verder niet zo heel erg veel zin meer in. Thern kopte na een korte corner beheerst de 3-0 binnen, maar daarna liep de concentratie snel uit de ploeg. De Graafschap kreeg daardoor in het laatste halfuur meer ruimte om mee te voetballen en beloonde zichzelf tien minuten voor tijd nog met een doelpunt via de ingevallen Vermeij. Toch is er voor De Graafschap nog veel werk aan de winkel, afgaande op de eerste zestig minuten.
90'
90'
Namli is alleen tussen drie verdedigers, maar de invaller slalomt zich er een weg tussendoor richting het doel van Jurjus. Uiteindelijk komt hij zelfs tot een schot, maar de doelman weet mijn zijn uitgestoken voet een doelpunt te voorkomen.
90'
Er komen nog minimaal vier extra speelminuten bij.
89'
Vlak voor tijd moet Jerry St. Juste geblesseerd het veld verlaten. De verdediger is net hersteld van een blessure in de voorbereiding en het is te hopen dat dit meevalt.
89'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Kenneth Otigba
89'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Jerry St. Juste
85'
Krijgt Heerenveen de marge nog terug naar drie doelpunten verschil, of gelooft de thuisploeg het verder wel vanavond?
82'
Doelpunt voor De Graafschap, 3:1 door Vincent Vermeij
Daar is dan toch de deksel op de neus voor de vervlogen concentratie. Will krijgt op links alle ruimte om een goede voorzet af te leveren. Die kans is aan Vermeij wel besteed. De invaller kopt de bal uitstekend binnen en laat Mulder kansloos.
82'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Morten Thorsby
82'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Sam Larsson
78'
Weer een goede redding van Mulder! De enige speler van Heerenveen die wel vol geconcentreerd blijft is Mulder. Waar Bannink een voorzet bij de tweede paal binnen lijkt te schieten, houdt de debuterende doelman met een katachtige reflex de bal net voor de doellijn uit zijn goal.
77'
Na de derde goal is de wedstrijd erg rommelig geworden. Heerenveen gelooft het allemaal en laat de concentratie wegglippen. Bij De Graafschap probeert men met man en macht om de nul van het bord te voetballen, maar echt lukken wil het allemaal nog niet bij de promovendus.
75'
Çavlan probeert het vanuit een vrije trap aan de rand van de zestien ineens. Waar iedereen op een voorzet wacht, laat Jurjus zich niet verrassen door de inzet.
73'
Invaller Verweij is bij een corner direct gevaarlijk. Bij de eerste paal duikt de lange spits op en kopt maar net over het doel van Mulder.
71'
Te Vrede ziet Jurjus te ver voor zijn goal staan, wanneer de spits op de flank de bal in het bezit heeft. Waar iedereen een voorzet verwacht, probeert de Te Vrede het ineens. Zijn poging is goed, maar beland op het dak van het doel.
70'
Wissel in bij De Graafschap -> Youssef el Jebli
70'
Wissel uit bij De Graafschap -> Nathan Kabasele
70'
Wissel in bij De Graafschap -> Vincent Vermeij
70'
Wissel uit bij De Graafschap -> Erik Quekel
68'
Na de 3-0 is de druk er bij Heerenveen wel af en is het tempo flink gezakt.Krijgt het publiek nog mooie dingen voorgeschoteld in het laatste kwart van de wedstrijd?
65'
Mulder staat erbij en kijkt ernaar. Koolhof probeert het van afstand maar eens voor De Graafschap. Zijn schot schampt de buitenkant van de paal, waarna Mulder opgelucht adem kan halen.
64'
Na zijn blessure in de voorbereiding doet Lodeweges duidelijk rustig aan met Slagveer. Na iets meer dan een uur spelen zit zijn wedstrijd erop.
63'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Younes Namli
63'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
62'
De corner wordt afgeslagen en valt uiteindelijk via Larsson voor de voeten van Slagveer. De buitenspeler haalt ineens uit, maar mikt naast.
62'
Weer een hoekschop voor Heerenveen. Welke variant krijgen we nu te zien?
59'
De man van de fout bij de 1-0 wordt naar de kant gehaald. Op papier is Bannink een aanvallende speler, maar gezien de wedstrijd zal hij daar niet voor worden gebracht.
58'
Wissel in bij De Graafschap -> Alexander Bannink
58'
Wissel uit bij De Graafschap -> Lion Kaak
57'
Het is voor De Graafschap te hopen dat Heerenveen er vanavond geen echte show van wil maken, anders kan de uitslag nog wel eens flink op gaan lopen.
54'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:0 door Simon Thern
Het derde doelpunt hing al een tijdje in de lucht. Heerenveen neemt een korte hoekschop via Van den Boomen. Thern verlengt die bal slim richting doel, waar de bal over Jurjus heen in het doel zeilt.
51'
Larsson zet een één-twee op en verschaft zichzelf veel ruimte met een goede loopactie. Nadat hij de verdediging achter zich heeft gelaten is zijn voorzet vervolgens te scherp voor Te Vrede, waardoor de kans verloren gaat.
49'
Het eerste wapenfeit van de tweede helft is een afstandsschot van Van den Berg. Het schot is prima, maar Jurjus is op zijn hoede en bokst de bal weg naar de zijkant.
46'
Met twee ongewijzigde ploegen is de tweede helft begonnen.
46'
45'
Het verschil tussen beide ploegen wordt gedurende deze eerst helft bijna per minuut groter. Waar de promovendus in het eerste kwart van de wedstrijd nog aardig mee kon met Heerenveen, was het daarna snel gedaan. Een persoonlijke fout van Kaak leidde de 1-0 in terwijl aan de 2-0 het wegglijden van Will ten grondslag lag. De Graafschap zal in de tweede helft vooral de schade willen beperken, als dit spelbeeld zich na rust voortzet.
45'
44'
Mulder voor het eerst echt belangrijk! Bijker krijgt een onmogelijke bal van Van Den Berg, waarna Kabasele de bal oppikt en alleen op Mulder af kan gaan. In plaats van rustig te blijven, schiet hij te wild in. Mulder sluit net op tijd zijn benen en behoudt zijn ploeg daarmee voor een tegentreffer.
43'
Kabasele is het niet eens met de arbitrage, wanneer een aanval van De Graafschap wordt afgefloten wegens gevaarlijk spel van de spits. Zijn voet kwam heel hoog, waardoor de beslissing te begrijpen valt.
40'
Smeets probeert het vanaf ruim 35 meter met een schot van afstand, maar brengt daarmee Mulder niet in de problemen.
38'
Door deze tweede treffer lijkt deze wedstrijd al vroeg beslist te zijn. Gaat Heerenveen de koppositie van Ajax nog in gevaar brengen vanavond?
36'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:0 door Mitchell te Vrede
Will glijdt uit waardoor Slagveer op rechts alle vrijheid heeft om op te stomen. De buitenspeler behoudt het overzicht en vindt met een lage voorzet zijn spits. Te Vrede komt goed voor zijn man en kan vervolgens eenvoudig binnen tikken.
32'
Ondanks de de ploeg in deze fase even geen echte kansen krijgt, heeft Heerenveen de wedstrijd momenteel volledig onder controle.
29'
Na de openingstreffer neemt Heerenveen heel even de voet van het gas. De Graafschap kan daardoor iets op adem komen en hopen dat ze terug in de wedstrijd kunnen komen.
25'
Zo voetbalt De Graafschap een kwart wedstrijd prima mee, maar staat het door een persoonlijke fout nu toch op achterstand. De voorsprong van Heerenveen is overigens wel gewoon verdiend, gezien alle mogelijkheden die de ploeg al kreeg.
23'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Simon Thern
De eerste fout in de verdediging bij De Graafschap wordt genadeloos afgestraft. Lion Kaak krijgt de bal aangespeeld van zijn keeper, maar neemt de bal helemaal verkeerd aan. Thern onderschept makkelijk en schuift met links beheerst de bal binnen.
21'
De vrije trap mondt uit in een hoekschop voor de bezoekers. Op de indraaiende bal die daarop volgt moet Mulder voor het eerst handelend optreden door in de drukte de bal weg te stompen.
20'
Van Anholt neemt teveel risico met het uitverdedigen. Jerry St. Juste moet hem corrigeren, maar dat gaat ten koste van een overtreding.
17'
Te Vrede heeft het vizier nog niet op scherp. Uit een hoekschop komt de bal weer voor zijn voeten. Deze bal was wat lastiger door de stuit die erin zit, waardoor hij naast het doel mikt.
15'
De thuisploeg blijft op zoek naar de eerste treffer. Nu weer via Slagveer, die de buitenspelval ontloopt maar vervolgens iets te gehaast over schiet.
12'
Weer een kansje voor Mitchell te Vrede. Na balverlies van Kabasele stuurt Thern Te Vrede de diepte in. De spits komt snelheid tekort en kan daardoor niet lekker uithalen richting Jurjus,
10'
Heerenveen krijgt haar eerste hoekschop van de wedstrijd, direct gevolgd door een tweede. Bij de tweede inzet gaat doelman Jurjus onder de bal door, maar Te Vrede kopt de bal over het lege doel.
7'
Heerenveen scoort, maar hoeft niet te juichen. Slagveer komt goed voor zijn man en loopt de bal binnen, maar vlak daarvoor heeft de scheidsrechter al afgefloten. Achter Slagveer heeft Te Vrede een vermeende overtreding gemaakt
6'
De Graafschap eist brutaal het meeste balbezit voor zich op. Dit is veelal rond de middenlijn en verder nog zonder aanvallend gevaar.
4'
Toch is de eerste corner van de wedstrijd voor de bezoekers. Een aanval over rechts wordt afgeslagen door St. Juste, maar gaat wel over de achterlijn. De hoekschop zelf is ongevaarlijk.
3'
De eerste minuten zijn een zeer waarschijnlijke afspiegeling van deze hele wedstrijd. Heerenveen jaagt De Graafschap op en verovert snel de bal.
1'
De bal rolt in Heerenveen. Een paar dagen later dan gepland, maar Heerenveen en De Graafschap zijn aan hun seizoen begonnen.
1'
Opstellingen:
Caner Çavlan maakt dinsdagavond, zoals verwacht, zijn debuut voor sc Heerenveen. De verdediger doet dat tegen De Graafschap, de club waar hij tot aan afgelopen zomer zijn hele leven heeft gespeeld. Naast Çavlan staan ook de aanwinsten Erwin Mulder, Mitchell te Vrede, Lucas Bijker en Branco van den Boomen in de basis bij de thuisploeg. Luka Zahovič, een van de andere nieuwelingen in Friesland, start op de bank.

Bij De Graafschap start Nathan Kabasele direct in de basis. De huurling van Anderlecht, die twee seizoenen geleden ook al werd verhuurd aan de Superboeren, rondde eind vorige maand zijn overgang af. De Graafschap start verder met een uitermate onervaren elftal. Op Nathaniël Will en Lion Kaak na, maken alle basisspelers hun debuut in de Eredivisie.
Wat eigenlijk de opening van dit seizoen had moeten worden, is nu de afsluiting van de derde speeldag geworden. Voor deze wedstrijd is Heerenveen de gedoodverfde favoriet, maar dat waren ze vorig seizoen ook in de seizoensopener tegen FC Dordrecht. Kunnen de Friezen dit seizoen wel de eerste drie punten in eigen huis houden? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

sc Heerenveen
Het uitstellen van de wedstrijd heeft voor Heerenveen goed uitgepakt. Waar de ploeg afgelopen vrijdag eigenlijk had moeten voetballen, haalden de Friezen nu een nieuwe spits. En dat was hard nodig, aangezien Henk Veerman nog de enige overgebleven optie voor die positie was. Mitchell te Vrede kwam over van Feyenoord en kan vanavond direct rekenen op een basisplaats. De andere aangetrokken spits, Luka Zahovic, start zeer waarschijnlijk gewoon op de bank. Naast deze twee nieuwe aanvallers is de wisseling van doelman de meest in het oog springende wijziging bij Heerenveen. Krisoffer Nordfeldt vertrok naar Swansea City, zijn plaats onder de lat is overgenomen door de transfervrije Erwin Mulder.

Ondanks dat de ploeg dit jaar ook attractief en aanvallend voetbal pretendeert, weigert De Graafschap de vergelijking te trekken met FC Dordrecht van vorig seizoen. De Schapenkoppen hadden dezelfde filosofie, maar vlogen vervolgens kansloos uit de Eredivisie. De Graafschap is in vele ogen ook de gedoodverfde degradatiekandidaat, maar weigert zich neer te leggen bij die rol. Het enige wat De Graafschap wel wil kopiëren van FC Dordrecht is de seizoenstart. Uit bij sc Heerenveen won Dordrecht die vorig seizoen namelijk.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.