11.08.2015 22:35

Thern geeft De Graafschap een pijnlijk rentree

Simon Thern bedankt het publiek, waarschijnlijk één persoon in het bijzonder, na zijn openingstreffer in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap. (11-08-2015)

Met twee goals van Simon Thern werd de 3-1 overwinning van sc Heerenveen tegen De Graafschap op dinsdagavond ingeluid. Het eerste uur van de wedstrijd was behoorlijk pijnlijk voor de promovendus.

De terugkeer van De Graafschap in de Eredivisie toonde pijnlijk aan dat het niveauverschil tussen de Jupiler League en de Eredivisie groot kan zijn. In het begin van de wedstrijd creëerde sc Heerenveen enkele goede mogelijkheden, maar voornamelijk Mitchell te Vrede had zijn vizier niet direct op scherp. Na 23 minuten ging Lion Kaak pijnlijk in de fout, nadat hij door het centrum een bal van doelman Hidde Jurjus aangespeeld kreeg. Zijn aanname was zeer slordig, waarna Simon Thern de bal eenvoudig op kon pikken en achter Jurjus wist te schuiven.

Na deze 1-0 was Heerenveen de baas in de wedstrijd. Ruim tien minuten na de eerste treffer verdubbelde de thuisploeg dan ook terecht de marge, nadat Nathaniël Will uitgleed op het moment dat Luciano Slagveer de bal aangespeeld kreeg. De snelle buitenspeler had aan de rechterkant daarna alle tijd en ruimte om de bal terug te leggen op Te Vrede, die hier uiteindelijk alsnog zijn doelpunt mee kon pakken.

Vlak voor rust ging het zelfs te makkelijk voor Heerenveen, waardoor Joey van den Berg de bal uitermate onzorgvuldig slordig terugspeelde op Lucas Bijker. De verdediger kon niets met die bal en verloor hem dan ook aan spits Nathan Kabasele. De van Anderlecht gehuurde spits leek de aansluitingstreffer te gaan scoren, maar doelman Erwin Mulder was op zijn hoede en hield zijn doel knap schoon.

Na de rust had Heerenveen tien kleine minuten nodig voor haar derde treffer. Al vanaf de thee was de thuisploeg daarnaar op zoek. Na een korte corner bezorgde debutant Branco van den Boomen de bal op het hoofd van Thern, die de bal subtiel over Jurjus in het doel mikte voor zijn tweede treffer van de avond.

Na de derde goal nam Heerenveen wat gas terug en speelde de wedstrijd rustig uit. Dit gaf De Graafschap wat meer ruimte om in de wedstrijd te komen. Via invallers Vincent Vermeij en Alexander Bannink kregen de bezoekers grote kansen. Vermeij kopte uit een corner net over, terwijl Bannink zijn inzet door Mulder van de lijn zag worden gehaald. Vermeij was in de 83e minuut wel trefzeker. Will kreeg op de linkerflank alle ruimte om een goede voorzet af te leveren, die vervolgens door Vermeij in alle ruimte kon worden binnen gekopt.

Het eerste uur van deze wedstrijd was ontnuchterend voor De Graafschap, dat direct weet hoe zwaar de klus dit jaar gaat worden. Het laatste half uur was voornamelijk voor Heerenveen een duidelijk signaal dat de ploeg zonder concentratie zelfs tegen zwakke tegenstanders nog in de problemen kan komen.

Door: Dennis Korpel