26.11.2016 22:41

Grot goudhaantje NEC bij winst op FC Twente

Jay-Grot Grot (l.) krijgt de felicitaties van Gregor Breinburg (m.) en Mohamed Rayhi (r.) tijdens het competitieduel NEC Nijmegen - FC Twente (26-11-2016).
Jay-Grot Grot (l.) krijgt de felicitaties van Gregor Breinburg (m.) en Mohamed Rayhi (r.) tijdens het competitieduel NEC Nijmegen - FC Twente (26-11-2016).

De veertigste ontmoeting tussen NEC en FC Twente is geëindigd in een 3-2-overwinning voor de thuisploeg. Jay-Roy Grot zorgde met twee goals voor de eerste nederlaag van FC Twente sinds 10 september van dit jaar.

FC Twente was de bovenliggende partij in het eerste helft. De ploeg van René Hake domineerde op de helft van NEC, dat zeer agressief aan de wedstrijd begon. Al na vier seconden mocht scheidsrechter Dennis Higler fluiten voor een onnodige overtreding van Julian von Haacke. Higler hield de kaarten echter op zak in de eerste helft.

Geheel tegen de verhouding in kwam NEC nog binnen het eerste half uur op een 1-0 voorsprong. Terwijl juist FC Twente enkele speldenprikjes uitdeelden via Enes Ünal, Yaw Yeboah en Bersant Celina, counterde de thuisploeg er effectief uit. De ontsnapte Kévin Mayi zag Jay-Roy Grot met veel ruimte vrijstaan aan de linkerkant van het speelveld. De 18-jarige Grot bleef uiterst kalm en schoot de bal langs doelman Nick Marsman in het net: 1-0.

Niet veel later bouwde NEC de marge uit naar twee doelpunten. Een goede combinatie aan de rechterkant tussen Dyrestam en Rayhi leidt het doelpunt in. Rayhi kreeg de bal uiteindelijk bij Grot, die Mateusz Klich volledig in zijn hemd zette, om vervolgens de bal via een FC Twente-verdediger in het doel te schieten. 2-0 was tevens de ruststand.

Na de thee was FC Twente opnieuw een stuk gretiger dan de thuisploeg. Aan de linkerkant van het speelveld was invaller Dylan Seys weggestuurd. Seys haalde de achterlijn, zette voor, maar zijn voorzet leek in eerste instantie het hoofd van Ünal niet te bereiken. Ünal kreeg de bal door slordig verdedigen van Wojciech Golla terug en prikte de aansluitingstreffer achter NEC-doelman Joris Delle in het net: 2-1.

Het antwoord van NEC volgde niet veel later. Ditmaal waren het de verdedigers die een doelpunt van NEC voorbereidde. Een solo van linksback André Fomitschow, die overigens matig verdedigde, liep tot niets uit. De afvallende bal werd opgepikt door Dario Dumić, die als een volleerde spits de bal van buiten de zestien achter doelman Marsman plaatste. Daarmee zette Dumić een ietwat vertekende 3-1 tussenstand op het scorebord in het voordeel van NEC.

De Tukkers deden nog wel wat terug, met wat geluk aan haar zijde. Aan de linkerkant was opnieuw de sterk ingevallen Seys die de bal knap wist binnen te houden. Terwijl Seys een voorzet dacht te geven, wierp Dyrestam zich tussen de bal en spits Ünal. De bal rolde vervolgens over de eigen doellijn, nog voordat Fomitschow de bal kon wegwerken: 3-2. In een hectische slotfase probeerde FC Twente tevergeefs nog de gelijkmaker te scoren, maar kansen van Ünal, Oosterwijk en Celina werden gekeerd door Delle.

Het is pas de tweede thuisoverwinning van NEC dit seizoen. Met drie broodnodige punten klimmen de Nijmegenaren tijdelijk uit de gevarenzone naar de twaalfde plaats. De verhoudingen onderin zijn echter zo klein dat het gat met hekkensluiter Roda JC slechts vijf punten bedraagt. FC Twente blijft de zwakke reeks maar doortrekken. Dankzij drie gelijke spelen en deze nederlaag is de ploeg van René Hake terug te vinden op plaats zes in de Eredivisie. 

 

Door: Maarten Elst

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner