Nederland Zaterdag, 8. Juli 2017
16:00 uur
Wales
5:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Lieke Martens-van Leer 12. / Schot met rechts  (Mandy van den Berg-Carreras)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Daniëlle van de Donk 31. / Schot met rechts  (Shanice van de Sanden)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Vivianne Miedema 58. / Kopbal  (Shanice van de Sanden)
4 : 0 Torinfos in de Ticker Vivianne Miedema 76. / Schot met links  (Sherida Spitse)
5 : 0 Torinfos in de Ticker Mandy van den Berg-Carreras 88. / dir. vrije trap

90'
De wedstrijd kreeg de uitslag die het verdiende: 5-0. De OranjeLeeuwinnen waren veel te sterk voor Wales en namen via Miedema (2x) en aanvoerder Van den Berg verder afstand. Nederland gaf geen kansen weg, voetbalde 5 goals bij elkaar, speelde prima voetbal en kan met een goed gevoel op weg naar het EK!
90'
90'
Gele kaart voor Bronwen Thomas (Wales)
De 5 minuten extra tijd zijn er erg veel en werken alleen maar overtredingen in de hand. Invaller Thomas krijgt terecht geel.
90'
Deze bal was over de lijn!
Desiree van Lunteren met een prachtig schot, dat via de onderkant van de lat weer uit het doel gaat. Maar de bal was wel degelijk over de lijn! Haar eerste interlanddoelpunt wordt Van Lunteren ten onrechte onthouden.
88'
Doelpunt voor Nederland, 5:0 door Mandy van den Berg
Doelpunt voor de aanvoerder! De indraaiende vrije trap van Van den Berg wordt door niemand meer aangeraakt en valt bij de tweede paal binnen.
82'
Wissel in bij Wales -> Peyton Vincze
82'
Wissel uit bij Wales -> Kayleigh Green
81'
Wissel uit bij Wales -> Melissa Fletcher
79'
Wissel in bij Nederland -> Vanity Lewerissa
79'
Wissel uit bij Nederland -> Vivianne Miedema
76'
Doelpunt voor Nederland, 4:0 door Vivianne Miedema
75'
Martens verlaat het veld met een publiekswissel. De linksbuiten kan de grote ster van de Leeuwinnen gaan worden op het EK. Vandaag gaf zij een voorproefje met een fenomenaal doelpunt!
74'
Wissel in bij Nederland -> Renate Jansen
74'
Wissel uit bij Nederland -> Lieke Martens
68'
Wissel in bij Wales -> Hannah Miles
68'
Wissel uit bij Wales -> Loren Dykes
66'
Wissel in bij Wales -> Bronwen Thomas
66'
Wissel uit bij Wales -> Nadia Lawrence
65'
De Leeuwinnen gaan op jacht naar meer doelpunten. Met prima combinatiespel blijft er een volledige omsingeling en komen er kansjes. Martens is nu dichtbij, maar haar schot wordt geblokt.
60'
Wissel in bij Wales -> Ffion Morgan
60'
Wissel uit bij Wales -> Chloe Chivers
58'
Doelpunt voor Nederland, 3:0 door Vivianne Miedema
Daar is het doelpunt van Miedema. De voorzet van Van de Sanden is volledig op maat en de spits kopt uitstekend binnen!
55'
Miedema schiet uit stand met veel gevoel, maar de bal gaat net over. Ze creëert haar eigen ruimte voor het schot, maar de treffer blijft (nog even?) uit.
53'
Het zit Van de Sanden nog niet mee!
Van de Sanden is al een paar keer dichtbij een doelpunt geweest, maar staat nog niet op het scorebord. De rechtsbuiten kan een scherpe voorzet van Martens net niet tegen de touwen lopen uit een lastige hoek.
52'
Vlak voor het EK is een blessure het laatste waar Nederland op zit te wachten. Spitse ligt op het veld en heeft een blessurebehandeling nodig. Ze lijkt wel verder te kunnen.
49'
Martens wil een strafschop, maar krijgt die niet. Ze wordt wel degelijk aangeraakt, maar de scheidsrechter vindt het te licht voor een penalty.
47'
Overigens ligt er vandaag echt gras in Het Kasteel. Na het EK wordt dat weer vervangen voor kunstgras en zal Sparta het stadion weer overnemen.
46'
De tweede helft is begonnen! De OranjeLeeuwinnen gaan op jacht naar meer goals en moeten het enorme krachtsverschil meer in de score laten uitdrukken.
46'
45'
Een comfortabele voorsprong voor Nederland! Het eerste half uur was uitstekend. Martens maakte een geweldige goal en Van de Donk verdubbelde de score. Maar daarna ging het tempo omlaag en gingen de Leeuwinnen mee in het lage niveau van Wales.
45'
41'
De wedstrijd kabbelt voort richting de rust. Oranje staat op een ruime voorsprong, maar wordt steeds slordiger. Nederland moet oppassen dat het niet meegaat in het lage niveau van Wales.
35'
De OranjeLeeuwinnen hebben niets te vrezen van Wales. De bezoekers komen niet tot nauwelijks over de middenlijn.
31'
Doelpunt voor Nederland, 2:0 door Daniëlle van de Donk
En daar is de dikverdiende 2-0! Van de Donk stuurt Miedema weg, die op O'Sullivan stuit. De tweede bal is ook voor Nederland en de nummer 10 schiet de bal uitstekend in de kruising!
28'
Volledige omsingeling van Wales, maar Nederland maakt te weinig gebruik van de ruimtes. De tweede treffer hangt in de lucht, maar dan moet Oranje wel zorgvuldiger worden.
24'
De indirecte vrije trap levert niets op: de muur levert goed werk.
23'
Een bizar moment: een vrije trap voor Oranje in het strafschopgebied. O'Sullivan legt de bal neer, wil de bal oppakken, maar bedenkt zich. Ze raakt de bal aan en de scheidsrechter geeft een vrije trapaan Oranje. En dat terwijl ze de bal niet daadwerkelijk oppakte.
22'
Miedema, de topscorer van deze selectie, neemt de bal prachtig aan, schermt af en schiet uit de draai op doel. O'Sullivan brengt prima redding.
20'
Doelpunt Van de Sanden afgekeurd!
Van de Sanden kopt heel knap raak, maar de vlag gaat omhoog voor buitenspel. Het is maar de vraag of de rechtsbuiten van Oranje daadwerkelijk buitenspel stond.
20'
De OranjeLeeuwinnen zijn hard op weg om de balans tegen Wales nog mooier te maken.
4 ontmoetingen
4 zeges
7 goals voor
1 goal tegen
16'
Een uitstekend openingskwartier van Nederland. Het spel speelt zich voortdurend op de helft van Wales af en dat resulteerde in een prachtig doelpunt van Martens.
12'
Doelpunt voor Nederland, 1:0 door Lieke Martens
Het doelpunt leek een kwestie van tijd en binnen het kwartier staat het openingsdoelpunt op het scorebord. En het is een beauty! Martens slalomt met een prachtige solo naar binnen en plaatst de bal in de verre hoek. Een goede start!
12'
De OranjeLeeuwinnen hebben de wedstrijd volledig onder controle. Wales wordt snel vastgezet en de bezoekers komen niet veel verder dan de bal blind naar voren schieten.
9'
Van de Sanden met dé kans!
De defensie van Wales staat te slapen en de pijlsnelle Van de Sanden kan recht op de doelvrouw af. De afwerking is echter onzorgvuldig en via O'Sullivan en de paal gaat de bal opnieuw niet tegen het net.
8'
Flinke kans voor Oranje!
Miedema ontsnapt aan buitenspel, maar staat aan de rand van het strafschopgebied. De voorzet op Shanice van de Sanden is niet zuiver, maar door een fout van doelman O'Sullivan komt er toch nog een grote kans. De bal wil er niet in.
7'
Nederland maakt zich op voor haar vierde grote toernooi. Wales was nog nooit aanwezig op een EK of WK en zal volgende week in Nederland ook afwezig zijn.
3'
Wat een pegel van Sherida Spitse!
Spitse neemt de afvallende bal uit een hoekschop heerlijk op de slof. Laura O'Sullivan brengt prachtig redding en ze tikt de bal rakelings over de kruising.
2'
Het Kasteel in Rotterdam is niet uitverkocht. Dat zal volgende week anders zijn: alle groepswedstrijden van de OranjeLeeuwinnen zijn uitverkocht.
1'
De eerste doelpoging van de wedstrijd is al heel snel. Wales schiet op doel, maar doelman Sari van Veenendaal kan makkelijk vangen.
1'
Uiteraard klinken eerst de beide volksliederen. De wedstrijd staat op het punt van beginnen. Oranje is er uiteraard bij op het EK, Wales is dat niet.
Statistieken
Eerdere uitzwaaiwedstrijden' werden stuk voor stuk gewonnen door de Leeuwinnen:
2009: Nederland - Polen 2-0
2013: Nederland - Australië 3-1
2015: Nederland - Estland 7-0
De OranjeLeeuwinnen maken zich op hun vierde grote eindtoernooi. Het Nederlands elftal deed mee aan het EK 2009, EK 2013 en WK 2015. In eigen land volgt daarop het EK 2017, waarin Nederland 16 juli de openingswedstrijd speelt.
Wesley Sneijder recordinternational Oranje? Daar denkt Annemieke Kiesel anders over. Tussen 1995 en 2011 speelde zij 156 interlands. In de recordlijst van de dames zou Sneijder met 131 interlands op de zesde plaats komen.
De speelsters met de meeste doelpunten in de selectie is Vivianne Miedema. Zij scoorde 39 keer in 50 interlands en staat daarmee tweede op de all-time topscorerslijst. Alleen Manon Melis maakte meer doelpunten (59).